Home » Blog » Werkbank » Een werkbank zelf maken: waarom je soms zelf de beste spullen maakt

Een werkbank zelf maken: waarom je soms zelf de beste spullen maakt

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een werkbank maken om andere projecten op uit te kunnen voeren? Dan hoef je niet verder te zoeken, want ik ga jou op een goede manier helpen bij het zelf maken van een werkbank. Ik heb meerdere bouwtekeningen voor jou waarmee een werkbank zelf maken binnen een acceptabel tijdsbestek mogelijk is. Je kunt met een bouwtekening eenvoudig je eigen werkbank creëren. De kosten hiervan kunnen laag worden gehouden door hout te gebruiken dat je of al hebt liggen, of dat je ergens goedkoop kan bemachtigen. Anders zijn de kosten nog steeds laag, aangezien je zelf de werkbank gaat maken.

Ik beschrijf in dit artikel hoe jij een werkbank zelf kan maken. Met deze informatie, kan jij dan onder andere ontdekken welke materialen er nodig zijn, hoe je de werkbank kunt maken en waar je precies op moet letten. Zo kan je een project uitvoeren waarvan het resultaat er mag zijn! Wil je aan de slag met de werkbank? Lees dan snel verder!

Stappenplan werkbank maken

Werkbank bouwtekening
Werkbank bouwtekening uit ons premiumpakket

Het stappenplan bestaat uit drie stappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Bouwen
  3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn wel erg belangrijk deze voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen
  3. Bouwtekening
  4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Wat is de beste locatie voor je werkbank? Heb je een enorme werkplaats of een klein schuurtje. Dit maakt natuurlijk nogal een verschil in de keuze die je moet maken. In een grote werkplaats heb je vaak meerdere machines waar je rekening mee wilt houden. In het onderstaande voorbeeld laat ik je een werkplaatsindeling zien

Werkplaatsindeling
Werkplaatsindeling

In deze werkplaats heb je meer dan voldoende ruimte om een grote werkbank te maken. Maak voor jezelf een indelingsschetsje zodat je weet waar je wat wil zetten. Is de ruimte ook nog lekker hoog dan kun je er ook nog een zoldertje in maken.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Hoe groot wil je dat de werkbank is? Wanneer je lekker veel ruimte hebt is het slim om ook voor een grote werkbank te kiezen. Heb je niet veel ruimte dan is het woekeren met de ruimte en is het slim om te kijken hoe je alles zo effectief mogelijk in kunt delen.

Wat is een goede werkbank hoogte? Een goede werkbank hoogte is afhankelijk van je lengte. De meest gebruikte hoogte is tussen de 90 en 95 centimeter. Verder kun je de werkbank precies zo maken als jij het zelf mooi vindt. Wil je er een kastje onder met laden waar je allerlei kleine materialen of gereedschappen in kwijt kunt. Wil je opbergboorden aan jou de keuze. Maak er jouw ideale werkbank van.

Stap 1.3: Bouwtekening

Nu je de gewenste afmetingen weet kun je op zoek gaan naar de gewenste bouwtekening. Op deze tekening vind je een materialenlijst terug. Druk de tekening af en leg deze in de buurt waar je gaat bouwen.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Voordat we gaan starten met het daadwerkelijk bouwen van je werkbank, gaan we eerst de juiste materialen aanschaffen. Je kunt uit meerdere verschillende bouwtekeningen kiezen voor je werkbank. Dat betekent dat er verschillende soorten werkbanken te maken zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw werkbank er niet tussen zit, want de bouwtekeningen zijn er voor iedere toepassing. Een werkbank zelf maken naar eigen wens is dus mogelijk!

We gaan de werkbank zelf maken met verschillende houtsoorten. Natuurlijk is het mogelijk om te combineren, maar zelf zou ik kiezen voor multiplex en Vuren. Op de bouwtekening kan je lezen in welke afmetingen deze houtsoorten moeten worden aangeschaft en welke planken van welke houtsoort moeten zijn. Wanneer je echt een hele zware en onverwoestbare werkbank wil hebben kies je voor hardhout. Het nadeel is wel dat de kosten aardig oplopen.

Waar kun je de materialen het beste bestellen?

Bouwmarkten

Je kunt naar een bouwmarkt gaan bij jou in de buurt. Het nadeel van veel bouwmarkten is dat je heel goed op moet letten dat het hout recht is. Ribben en rachels willen nog wel eens krom zijn. Nog een nadeel is dat de product kennis vaak erg beperkt is. De kosten zijn best hoog en het assortiment qua afmetingen is erg beperkt. Soms kun je geluk hebben wat de prijs betreft wanneer er een kortingsactie is. Verder moet je zelf je materialen ophalen.

Houthandel

Via een houthandel kun je alle materialen kopen. De prijzen liggen vaak wat lager dan bij de bouwmarkten. De product kennis is aanzienlijk hoger. Nadeel is wel dat je zelf je hout moet ophalen. Thuis brengen kan maar dan lopen de kosten wel erg op. Wanneer je veel nodig hebt kun je wel korting bedingen.

Online

Verreweg de beste optie is online bestellen. Je kunt dan zelf de keuze maken waar je wat haalt. Het is heel makkelijk prijzen vergelijken waardoor je altijd het goedkoopste bent voor de beste kwaliteit. Je krijgt alles thuis bezorgt dus hoef je nergens meer achteraan. Wanneer je via Google zoekt kun je makkelijk en snel aan je materialen komen. Levertijd is vaak binnen 24 uur.

Stap 2: Werkbank bouwen

Nu je eenmaal alle materialen binnen hebt is het tijd om te gaan bouwen. Werk op de volgende manier:

  1. Hou de tekening bij de hand waar je van wilt gaan bouwen.
  2. Leg alle gereedschappen in de buurt zodat je gelijk aan de slag kunt gaan zonder veel zoekwerk.
  3. Werk veilig. Gebruikt oog en oor bescherming.
  4. Zaag alle materialen op maat volgens de zaaglijst of materialenlijst.
  5. Werk op een vlakke vloer.
  6. Zorg er verder voor dat je zo nauwkeurig mogelijk werkt want dit geeft het beste resultaat.
  7. Maak alles op de juiste volgorde volgens tekening.
  8. Monteer een bankschroef.
  9. Hou de werkplaats schoon en ruim nadien alles netjes op.

Stap 3: Afwerking

Ben je klaar met bouwen dan kun je nu alles afwerken. Schuur het hout glad zodat er geen splinters meer aan zitten. Om de levensduur van het hout te verlengen is het verstandig om het werkblad te oliën. Je kunt hier lijnolie of  tungoil voor gebruiken. Smeer de werkbank er goed mee in en laat alles drogen. Doe dit na 24 uur nog een keer en laat het weer drogen. Door deze afwerking zullen lijmresten ed niet op het werkblad vast kleven.

Met de bouwtekening je werkbank zelf maken

Zoals ik je al eerder vertelde gebruiken we de bouwtekening voor het zelf maken van je werkbank. Op de bouwtekening is alle informatie te vinden die je nodig hebt. Van de materialen tot de wijze waarop de werkbank zelf gemaakt moet worden. Alles is netjes met cijfers en letters stapsgewijs aangegeven waardoor je altijd weet wat de volgende stap is. Tijdens het werkbank zelf maken kan je meerdere keren eigen invloeden verwerken. Wil je nog een laag extra of juist een extra opbergvak? Dan kan je dat zelf verwerken in het eindresultaat. Je kunt dus een werkbank zelf maken met alles wat jij nodig zou kunnen hebben.

Het hout voor de werkbank zou je overigens ook kunnen combineren met gebruikt hout. Echter kan het dan voorkomen dat je werkbank minder lang meegaat. Het is wel een eenvoudige manier om nog wat extra kosten te besparen.

De bouwtekening downloaden

Ik heb meerdere bouwtekeningen in mijn tekeningenpakket zitten waarmee jij een werkbank kunt maken. Zelf kan je dus verschillende soorten werkbanken maken die ervoor kunnen zorgen dat je een heerlijke plek krijgt om aan te werken. De hoogte van de kosten bepaal je zelf, want je kunt de werkbank duurder of goedkoper maken door te bezuinigen met materialen.

In het bouwtekeningenpakket waarmee onder andere een werkbank zelf maken mogelijk is, zitten verder nog tienduizend bouwtekeningen. Dat zijn er behoorlijk wat, maar dat zijn geen bouwtekeningen waarmee alleen een werkbank maken mogelijk is. Want ook andere projecten zoals meubels voor in de woon- en slaapkamer zijn prima zelf te maken met de vele bouwtekeningen die in dit pakket verkrijgbaar zijn. Je eigen salontafel of steigerhouten bank maken? Ook die bouwtekeningen zijn aanwezig!

Om je wat meer te laten ontdekken over dit bouwtekeningenpakket, kan je er hier verder over lezen klik hier.

Deze werkbanken zou je bijvoorbeeld kunnen maken!

werkbank-maken hout-werkbank

 

 Een werkbank zelf maken doe je met goede bouwtekeningen hieronder nog wat inspiratie

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

  1. Hoi Fred,

    Bedankt voor de mooie tekeningen van de werkbank ik ben er heel erg mee geholpen

    Leendert

  2. Hallo Fred,ik ben bankwerker- lasser,en ik kan een zeer stevige werkbank wel eens nodig hebben.
    De bank kan ongeveer 3meter lang zijn,800 mm diep en hoog 850 mm.
    In de metaal wordt in mm gewerkt vandaar.
    Is hout dan wel geschikt voor eventuele lasspatten,lijkt me niet.Heb je ook een bouwtekening voor mij en misschien voor andere mensen.
    Dank voor een reactie,ps het ijzer kan ik thuis buiten lassen enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.