Wil je houten luiken maken omdat je ook vindt dat je dit gewoon zelf kan doen? De prijzen die bouwmarkten rekenen voor het maken van wat simpele houten luiken slaan natuurlijk helemaal nergens op. Jij zult al snel merken tijdens de bouw van de luiken dat je dit zelf voor veel minder geld kan doen.

In combinatie met een goede bouwtekening kan je eenvoudig de beste luiken maken omdat je zelf weet welke ruimte je nodig hebt. De afmetingen kunnen op jouw situatie worden aangepast zodat ze perfect passen. Daarom kan je beter zelf houten luiken maken dan deze te kopen. En met het geld dat je bespaart kan je weer iets anders leuks kopen. Win-win toch?

Daarom vertel ik je in dit artikel alles over het maken van houten luiken en waar jij allemaal op moet gaan letten. Zo kan je precies de luiken maken die je nodig hebt.

Stappenplan

Om op een juiste manier aan de slag te gaan is het verstandig om dit stappenplan te volgen.

  1. Voorbereidingen.
  2. Luiken maken.
  3. Afwerken.

Stap 1: Voorbereidingen

De beste manier om alles voor te bereiden is op deze manier.

  1. Gewenste aantal en afmetingen bepalen.
  2. Bouwtekeningen zoeken.
  3. Koop goede materialen

Stap 1.1: Gewenste aantal en afmetingen bepalen.

Voor hoeveel ramen wil je luiken plaatsen? Het gewenste aantal is belangrijk om straks de bestelling van de materialen te kunnen plaatsen. Meet de gewenste afmetingen goed in dit voorkomt veel problemen.

Stap 1.3: Bouwtekeningen zoeken.

De gewenste bouwtekeningen kun je vinden in ons ledengedeelte. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en voorzien van een handige materialenlijst. Aan de hand van deze materialenlijst kun je de bestelling plaatsen. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden.

Stap 1.3: Koop goede materialen

Mogelijk kies je voor het zelf maken van de houten luiken omdat je goedkoper uit wilt zijn. Ik ben echter wel van mening dat je voor dit project goede materialen moet gebruiken. Dus geen hout dat nog achter in de schuur ligt en dan mogelijk last heeft van houtrot. Wil je goede en betrouwbare houten luiken maken, dan moet je echt kiezen voor goed hout.

Koop daarom hout van fatsoenlijke kwaliteit voordat je verder gaat met het project. Vraag aan de lokale expert op het gebied van doe-het-zelf arbeid welk hout jij het best kunt gebruiken. Bij andere projecten is het slim om te bezuinigen op de materialen, bij houten luiken maken raad ik je toch aan om voor wat sterke constructies te kiezen.

Stap 2: Luiken maken

Wanneer je aan de slag gaat met het maken van de luiken begin je nogmaals met het opmeten.

Een fout die (pijnlijk) veel doe-het-zelvers maken is dat ze niet alles goed opmeten. Hierdoor lopen ze snel tegen problemen aan en moeten ze soms zelfs overnieuw beginnen. Dit kost bij houten luiken maken niet alleen tijd maar ook geld. Dat gaan wij voorkomen door van te voren alles netjes uit te meten. We kunnen kosten besparen door netjes te werk te gaan en dat moet je dan ook doen. Let goed op de beschikbare ruimte en wees niet te zuinig.

Volg daarna de tekeningen stap voor stap. Werk zo nauwkeurig mogelijk en hou je veiligheid in de gaten. Gebruik altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Stap 3 Afwerken

Schuur het hout goed glad. Voorzie het daarna van een beschermende laag. Je kunt op deze manier het hout een beter en langer leven geven wat kostenbesparend kan werken. Raadpleeg nogmaals de lokale expert voor de onderhoudsmaterialen die het best bij jouw project passen en de gekozen houtsoort.

Dan kan je namelijk zeker weten op welke manier je het best kan omgaan qua onderhoud. Ook kan je op deze manier een kleur kiezen die het best bij jouw kamer past. Let goed op de huidige tinten zodat je mooi kan accentueren. Succes met het maken van de houten luiken!

Beginnen met houten luiken maken?

Dan is het tijd om te beginnen met de houten luiken maken. Je kunt de bouwtekeningen voor de diverse houten luiken terugvinden in Freds Bouwtekeningenpakket. 10.000 bouwtekeningen die allemaal toepasbaar zijn voor verschillende bouwprojecten. De leukste meubels zijn met deze bouwtekeningen te bouwen, zoals banken, stoelen, boekenkasten en ga zo maar door. Voor in de achtertuin kan je aan de slag met een mooie loungeset of een volledige schutting. Toch liever in de slaapkamer beginnen, dan kies je toch gewoon voor het maken van een steigerhouten bed? Je kunt nog zoveel meer dan alleen houten luiken maken!

Ik vertel je graag meer over dit pakket. Maar dan moet je nog wel even hier kijken!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

houten luiken maken

houten luiken maken