Er zijn talloze verschillende soorten zagen verkrijgbaar. Maar niet alle zagen zijn geschikt voor alle soorten materialen. Er zijn zagen die speciaal voor hout zijn, maar ook zagen waarmee enkel metaal mee gezaagd kan worden. Het zaagblad is hierbij van belang, dit bepaalt welk soort materiaal met de zaag te zagen is. Bij het kopen van een zaag zal je moeten overwegen of je handmatig wilt zagen of elektrisch. Voor grotere zaagklussen wordt elektrisch zagen aangeraden, terwijl je voor het zagen van één enkel plankje of balkje voldoende hebt aan een handzaag. Een bekende zaag die veel wordt gebruikt is de afkortzaag.

Wat is een afkortzaag?

Deze zaag wordt ook wel eens verstekzaag genoemd. Veel functies van beide zagen komen overeen en beide zagen lijken op een cirkelzaag. Een andere naam is ook wel radiaal afkortzaag. Het zaagblad is cirkelvormig en kan diverse materialen zagen, zoals hout, diverse metaalsoorten, steen en kunststof.

Let er wel op dat je voor ieder materiaal de juiste zaag gebruikt. De zaag bestaat grofweg uit twee onderdelen: een afkortzaag onderstel en een arm met hieraan het zaagblad van de afkortzaag en een motor. Je brengt de arm met zaag omhoog en legt je werkstuk op de afkortzaag tafel.

Vervolgens zet je de motor aan en de zaag begint te draaien en kun je met de arm langzaam het werkstuk bewerken. De meeste afkortzagen kunnen zowel horizontaal als verticaal in een hoek van minimaal 45 graden draaien.

Het is dus een vorm van tafelzagen waarmee je gemakkelijk kunt verstek zagen. Daarom ook vaak de gelijkenis met een verstekzaag. De moderne modellen maken gebruik van een laserlicht, waarmee je heel nauwkeurig je zaagsnede kunt bepalen.

De afkortzaag professioneel gebruiken gaat dan ook heel goed. Er is ook een afkortzaag met trekfunctie. Hiermee kun je de arm niet alleen naar boven en beneden bewegen, maar ook naar voren. Dit maakt het mogelijk om een groter oppervlakte te bereiken en zelfs brede planken en plaatmateriaal te zagen. Dit is namelijk met een standaard model niet mogelijk.

Waar op letten bij aankoop van een afkortzaag?

Heb je een leuke aanbieding van een afkortzaag gezien? Ook al is het een goedkope afkortzaag, er zijn vele soorten en merken te koop. Niet elke aanbieding van een afkortzaag hoeft even goed te zijn. Je moet dan ook voordat je overgaat tot aanschaf goed overwegen wat je wensen en eisen zijn.

Ben je bijvoorbeeld van plan om ook plaatwerk en brede balken te zagen, dan kun je beter een afkortzaag met trekfunctie kopen. Wil je alleen verstek zagen, dan voldoet een standaard model al. Waar moet je nog meer op letten als je een leuke afkortzaag aanbieding tegenkomt?

Welk materiaal ga je zagen?

Wil je een afkortzaag aanschaffen, dan is de belangrijkste vraag wat voor materiaal je wilt zagen. Over het algemeen is een afkortzaag geschikt om voor diverse soorten materialen te gebruiken. Vooral het zaagblad bepaald of je een afkortzaag metaal, een afkortzaag aluminium of een afkortzaag steen hebt. Daarbij speelt ook het vermogen een belangrijke rol. Met een steen afkortzaag heb je veel vermogen nodig om ook hardere steensoorten te zagen. Dit geldt ook voor een metaal afkortzaag en aluminium afkortzaag.

Hoewel universeel, kies altijd het juiste zaagblad voor het juiste materiaal en maak zo je eigen zaag dat gericht is op het type materiaal dat je gaat bewerken. Een steen afkortzaag of een afkortzaag metaal zijn vaak watergekoeld. Tijdens het zagen kunnen deze materialen enorm heet worden. Het water zal het materiaal koelen. Dit geldt overigens vooral voor de meer professionele modellen. 

staal zagen

staal zagen

Diameter van het zaagblad van de afkortzaag

Met een standaard afkortzaag zaagtafel kun je geen plaatmateriaal en brede planken zagen. Buizen, balken en alles wat in verstek gezaagd moet worden wel. Dit kunnen ook behoorlijke diktes zijn. Maar de dikte van het te zagen materiaal is wel afhankelijk van de diameter van het zaagblad. Normaal gesproken breng je de arm naar beneden met een roterend zaagblad, die het materiaal doormidden zaagt. Als het zaagblad niet groot genoeg is, dan kan niet de onderzijde van het materiaal bereikt worden. Omdat het zaagblad cirkelvormig is, wordt de grootte weergegeven in diameter.

Er zijn enkele standaard diameter zaagbladen te koop waarmee je materiaal met een bepaalde dikte kunt zagen. Een zaagblad met een diameter van 216 millimeter is geschikt voor materiaal met een dikte tussen de 65 en 70 millimeter. Ga je voor een zaagblad van 254 millimeter, dan kun je er al dikker materiaal met een dikte van 85 tot 95 millimeter mee zagen.

Een groter zaagblad met een diameter van 305 millimeter zorgt ervoor dat je materiaal met een dikte van 100 tot 120 millimeter kunt zagen. Let dus niet alleen op welk materiaal je zaagt en welk zaagblad hierbij past, maar ook hoe dik je materiaal is en welk diameter zaagblad je nodig hebt.

Het vermogen van de motor

Elektrische zagen zijn voorzien van een motor met een bepaald vermogen. Het vermogen van de motor zal bepalen hoe krachtig de zaag is en hoe gemakkelijk je door het materiaal heen zaagt. Een hoog vermogen houdt ook een duurdere radiaalzaag in. Je moet je dus afvragen hoe vaak je gaat tafelzagen. Gebruik je de zaag maar af en toe, dan is een een vermogen van 1400 tot 1800 watt meer dan voldoende. Gebruik je de afkortzaag professioneel, dan is dit wattage nog steeds voldoende, maar je kunt ook kiezen voor een wat hoger wattage.

Uiteraard is dit dan ook een wat duurder model. Er zijn tegenwoordig ook afkortzaagmachines te koop die voorzien zijn van een accu. Dit is tegenwoordig bij veel elektrisch gereedschap het geval. Hoewel dit erg handig is als je de zaag gebruikt op een plek waar geen stroom is, moet je er wel rekening mee houden dat het vermogen een stuk lager is. Voor veelvuldig en professioneel gebruik is een zaag met accu daarom niet echt een optie.

De verstekmogelijkheden

Zaag je veel werkstukken in verstek, dus niet in een haakse hoek maar in een bepaalde hoek, dan zijn er diverse mogelijkheden om dit te bereiken. Koop dan ook een zaag waarbij je de mogelijkheid hebt om de zaag vast te klikken in een bepaalde hoek, meestal tot 45 graden, maar er zijn ook modellen waar je in een verstek van 60 graden of 90 graden kunt zagen.

Houdt er ook rekening mee dat niet alle zagen zowel linksom als rechtsom in verstek kunnen zagen. Het kan dus voorkomen dat je je werkstuk op een afkortzaag tafel moet draaien. Wil je dit niet, kies dan voor een wat luxere uitvoering, die zowel links- als rechtshandig in een bepaalde hoek is te klikken.

Afkortzaag onderstel

Wil je een afkortzaag aanschaffen en je bent op zoek naar een aanbieding van een afkortzaag, dan zul je in veel gevallen enkel een zaag tegenkomen en niet een afkortzaag onderstel, oftewel de afkortzaag tafel. De zaag is best zonder een onderstel afkortzaag te gebruiken, zodat je het zelf op een werkbank of tafel installeert. Maar wil je helemaal perfect werken, dan moet je ook een zaagtafel kopen.

Een speciale tafel voor de afkortzaag kan op de perfecte hoogte worden ingesteld en je kunt het onderstel gemakkelijk aan de afkortzaag bevestigen. Houdt hier dus rekening mee bij je aankoop, dat er eventueel nog een afkortzaag zaagtafel aangeschaft moet worden. Ongetwijfeld zul je ook een aanbieding van een afkortzaag tegenkomen waarbij je een afkortzaag met onderstel kunt kopen. Soms kan het goedkoper zijn om een afkortzaag met onderstel te kopen dan de afkortzaag tafel separaat bij de zaag aan te schaffen.

Ga je een losse zaagtafel kopen, dan zul je diverse modellen tegenkomen. Je kunt een zaagtafel afkortzaag kopen van het merk radiaalzaag dat je gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor een universeel onderstel voor de afkortzaag. Met een afkortzaag tafel van een specifiek merk weet je zeker dat je zaag hier naadloos op aansluit.

Een universeel afkortzaag onderstel is bijvoorbeeld heel geschikt als je met een minder bekend merkt radiaalzaag zaagt en waar geen speciale afkortzaag zaagtafel voor beschikbaar is.

Afkortzaag vergelijken

Voordat je overgaat tot aanschaf van een afkortzaag, moet je natuurlijk de verschillende modellen en merken met elkaar vergelijken. Er zijn enkele zeer gerenommeerde merken te koop, maar ook minder bekende merken die ongetwijfeld wat goedkoper zullen zijn. Maar laat je niet alleen door de prijs leiden.

Vooral niet als je een afkortzaag professioneel en dus veel gaat gebruiken. Het is dan beter om vooral op kwaliteit te letten. Hier heb je op de lange termijn meer aan dan wanneer je een afkortzaag in de aanbieding aanschaft die het al snel opgeeft. We zetten daarom enkele merken op een rijtje.

Metabo afkortzaag

Met een Metabo afkortzaag haal je een zeer degelijk Duits merk in huis. Metabo werd al in 1924 opgericht en heeft dus veel ervaring in het vervaardigen van vooral elektrische gereedschappen. Metabo richt zich vooral op de professionele doelgroepen in de industrie, de metaalindustrie en de bouw. Voor een afkortzaag voor hout, een afkortzaag voor steen, afkortzaag voor staal of een metaalafkortzaag zit je met een afkortzaag van Metabo altijd goed.

Makita afkortzaag

Makita afkortzaag

Naast de zeer professionele afkortzaag van Metabo, heeft men ook een groot assortiment aan verschillende soorten Metabo zaagbladen. Dit is ook wel nodig als je bijvoorbeeld met een metaalafkortzaag werkt of een afkortzaag voor staal.

Hoewel een zaag met accu altijd zorgt voor vermogensverlies, presteert Metabo het toch om ook een serie afkortzagen op de markt te brengen met een accu voor professioneel gebruik. Met een Metabo afkortzaag onderstel zorg je ervoor dat je zaag zeer stabiel staat en die gemakkelijk in hoogte te verstellen is. Er zijn modellen zagen waar een Metabo afkortzaag onderstel bijgeleverd wordt, maar een Metabo onderstel kan ook separaat aangeschaft worden.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen vind je hier.

Afkortzaag Makita

Met merk Makita is zeer bekend in Nederland. Makita is een Japanse producent van elektrische gereedschappen, waaronder de Makita afkortzaag. Daarnaast staat Makita bekend als voorloper op het gebied van accugereedschappen. Het zal je dan niet verbazen, dat als je een afkortzaag met accu zoekt, je met de afkortzaag van Makita een goede keuze maakt.

Maar ook als je een afkortzaag Makita met stekker wilt, levert Makita een topproduct. Hoewel de Makita afkortzaag vaak gezien wordt als een typisch apparaat voor doe-het-zelvers, kunnen ook professionals ermee uit de voeten. Zoek je een goedkope afkortzaag? Dan behoort Makita zeker in het lijstje met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen vind je hier.

DeWalt afkortzaag

DeWalt is een grote en bekende leverancier van de DeWalt afkortzaag, maar ook van andere elektrische zagen, elektrische apparatuur en handgereedschap. Het bedrijf bestaat al sinds 1924 en is sinds 1960 een dochteronderneming van de bekende gereedschappenleverancier Black & Decker. Zoek je een afkortzaag van DeWalt, dan mag je hoge kwaliteit verwachten.

Dewalt zaag

Dewalt zaag

Een afkortzaag van DeWalt is altijd herkenbaar aan zijn gele kleur. DeWalt heeft diverse modellen afkortzagen in het assortiment voor zowel beginners als professionals. Een kenmerk van een DeWalt afkortzaag is dat ze voorzien zijn van een zeer brede verstekhoek van 90 graden.

Dit is een optie die niet bij alle merken aanwezig is. De professionele modellen zijn voorzien van een trekfunctie, waardoor de mogelijkheden nog groter worden. Verder zijn er DeWalt modellen zonder een tafel als met een speciale DeWalt verstektafel te koop. Met DeWalt heb je zeker een topkwaliteit afkortzaagmachine.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen vind je hier.

Festool afkortzaag

Het Duitse merk Festool is misschien wat minder bekend, maar de fabrikant levert wel een zeer professionele Festool afkortzaag in diverse modellen. Festool is al actief sinds 1925 en is helemaal gespecialiseerd in diverse soorten zagen. Ook cirkelzagen en verstekzagen zijn van het merk Festool te koop.

Festool is vanwege het uitgebreide pakket aan onderdelen die bij de zaag worden meegeleverd iets minder geschikt voor de doe-het-zelver. Een uitgebreid pakket is mooi, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Een Festool afkortzaag is dan ook wat duurder dan andere merken, maar daar staat wel kwaliteit tegenover. Zoek je een goede afkortzaag voor metaal, dan heb je met een Festool zeker de beste afkortzaak te pakken. Het onderstel, al dan niet met wieltjes, wordt bij Festool vaak bij de zaag meegeleverd.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen vind je hier

Bosch afkortzaag

De Duitse elektronicaonderneming Bosch is een enorm bedrijf met ruim 400.000 medewerkers wereldwijd. Bosch heeft zich op verschillende marktgebieden begeven, zoals de automobieltechnologie en de industriële industrie. In deze markten is Bosch een vaststaand begrip.

Maar ook wij als consument kunnen bij het kiezen van een radiaalzaag niet om Bosch heen. Bosch is zeer actief op de markt van de consumentenelektronica, waaronder elektrische gereedschappen en natuurlijk de afkortzaag van Bosch.

Bosch afkortzaag met frame

Bosch afkortzaag met frame

Er zijn verschillende modellen van de Bosch afkortzaag op de markt gebracht, ieder met zijn eigen functies. Sommige modellen met een trekfunctie, anderen weer niet en hetzelfde geldt met het onderstel. Bosch is een betrouwbaar merk en ook relatief goedkoop. Dit is ook de reden dat een afkortzaag van Bosch veel aftrek vindt onder particulieren. Met een Bosch afkortzaag weet je zeker dat je kwaliteit hebt gekocht tegen een zeer redelijke prijs.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen vind je hier

Einhell afkortzaag

Einhell is een Duitse fabrikant van elektrische gereedschappen. Als je nog nooit van een Einhell afkortzaag hebt gehoord, dan is dit niet zo vreemd. Einhell heeft een samenwerking met de Duitse supermarktketen Aldi. Zo af en toe vind je ook bij de Aldi elektronische gereedschappen en die zullen dan vaak van het merk Einhell zijn.

Einhell staat niet zo bekend om de zware kwaliteit, dus voor professioneel gebruik zal een Einhell afkortzaag niet zo geschikt zijn. Voor de doe-het-zelver daarentegen is Einhell een prima merk. Met Einhell ben je verzekerd van Duitse degelijkheid voor een uitstekende prijs. Ook bij bouwmarkten en online verkopers van elektronica zul je het merk Einhell tegen kunnen komen.

De beste en goedkoopste winkel waar je deze kunt kopen  vind je hier

Parkside afkortzaag

Heb je enkel eenmalig een tafel afkortzaag nodig? Dan kun je er misschien eentje lenen bij een familielid of kennis, maar je eigen zaag in huis hebben is natuurlijk ook wel handig. Maar je wilt er niet teveel geld aan spenderen en het hoeft ook geen professioneel model te zijn? Ga dan voor de Parkside afkortzaag. Parkside heeft een heel assortiment aan verschillende elektrische gereedschappen, maar is het huismerk van supermarktketen Lidl.

Soms heeft Lidl ze in hun folder staan en kun je de elektrische gereedschappen ook in de winkel kopen. Maar dit is niet altijd het geval. In dat geval kun je altijd terecht in de webshop van Lidl. Daar vind je een heel overzicht van de diverse Parkside gereedschappen.

Van de Parkside afkortzaag is maar één model beschikbaar. Veel keuze heb je dus niet. Het voordeel is wel dat dit een zeer goedkoop model is die nog geen € 50,- kost. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit apparaat vooral te gebruiken is als je maar af en toe een klusje hebt. De kwaliteit is niet voldoende om professioneel in te zetten. Maar toch een leuk alternatief als je een zaag zoekt als klusser voor bijna geen geld.

Wil je echter wat vaker zagen en ook nauwkeurig zagen dan kies je niet voor een Parkside

Ferm afkortzaag

Een typische tafelzaag die niet echt geschikt is voor professioneel gebruik, maar kwalitatief toch zeer goed is voor de doe-het-zelver, is de Ferm afkortzaag. Ferm heeft tal van elektrische soorten apparaten, die stuk voor stuk van goede kwaliteit zijn.

Ferm richt zich alleen niet specifiek op de professionele markt. De Ferm producten zijn dan ook voldoende te koop bij de bouwmarkt en zeer geschikt voor de particuliere consument. Van de Ferm afkortzaag zijn maar twee modellen beschikbaar, een zaag van 1500 watt en een zaag van 1900 watt.

Met het laatste model kun je thuis toch werken met een behoorlijk professionele zaag met veel vermogen. De zagen zijn overigens zonder onderstel te koop. Voor deze zaag zul je het moeten doen met een universeel onderstel, zodat je toch prettig op de juiste hoogte kunt werken.

Een Ferm zaag kun je het beste hier kopen

Bewo afkortzaag

Bewo is een echt Hollands merk uit Tilburg. Het bedrijf is reeds in 1936 opgericht en vanaf de jaren 50 heeft het bedrijf zich helemaal gespecialiseerd op de productie van zaagmachines. Bewo produceert vooral zaagmachines voor de professionele markt, zoals timmerfabrieken en bouwbedrijven.

Wanneer je specifiek zoekt op een Bewo afkortzaag, dan zul je deze niet vinden in de algemeen bekende bouwmarkten en elektronicawinkels. Wel kun je rechtstreeks bij Bewo je zaag bestellen, maar er wordt duidelijk vermeld dat deze niet voor particulieren is. Een Bewo afkortzaag is dus enkel bestemd voor ondernemers die een professionele zaag nodig hebben. Dit zijn dus de meer specialistische zagen die ook wat duurder zullen zijn, maar voor de echte vakman wel de moeite van investeren waard.

Gude afkortzaag

Gude is een Duits merk Dat zich vooral richt op Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. In de rest van Europa zul je nauwelijks Gude producten tegenkomen. Gude wil vooral naam maken met haar echte Duitse degelijkheid tegen een zeer goede prijs. En dat is gelukt, ook met de Gude afkortzaag.

Gude heeft diverse modellen in het assortiment met diverse vermogens en opties. Gude richt zich op zowel de professionele markt als de consumentenmarkt. In Nederland is een Gude afkortzaag minder bekend en een dergelijke zaag kan bij sommige bouwmarkten en bij Gude zelf worden gekocht.

Topcraft afkortzaag

Ook een topcraft afkortzaag is een zaag die je bij de Aldi kunt kopen. Naast Einhell apparatuur, is ook Topcraft gereedschap zeer populair bij de Aldi. Maar ook hier geldt, dat een Topcraft afkortzaag meestal niet geschikt is voor professioneel gebruik. Voor de doe-het-zelvers zal een radiaalzaag van Topcraft voldoende zijn om thuis te klussen.

Met Topcraft heb je toch redelijk merk in huis tegen een goedkope prijs. Geschikt voor af en toe wat zaagwerk.

Wil je echter wat vaker zagen en ook nauwkeurig zagen dan kies je niet voor een topcraft

Elu afkortzaag

Elu is een gereedschappenproducent dat tot 1994 zelfstandig was. Nadien werd de onderneming overgenomen door DeWalt. Met een Elu afkortzaag heb je dus eigenlijk een echte DeWalt zaag in huis. Elu is ook een Duits merk en is de goedkopere uitvoering van DeWalt.

DeWalt staat bekend om haar topproducten van hoge kwaliteit, een Elu afkortzaag is een goedkopere versie van een DeWalt zaag. Je moet er dan ook vanuit gaan dat de kwaliteit minder is dan DeWalt, maar zeker nog wel prima. Ben je een professional of zaag je veel, dan kun je als het om kwaliteit gaat beter voor DeWalt kiezen. Zaag je maar af en toe, dan heb je aan een Elu zaag meer dan voldoende.

De beste en goedkoopste winkel waar je een DeWalt kunt kopen vind je hier.

Kinzo afkortzaag

Wil je een low-budget zaag? Ga dan voor het Nederlandse merk Kinzo. Kinzo staat bekend om haar handgereedschappen, elektrische gereedschappen en tuingereedschappen voor een zeer goedkope prijs. Kinzo is vooral bedoeld voor thuisgebruik.

Wil je thuis zagen, maar wil je dit toch op een wat professionele wijze doen? Dan heb je aan Kinzo voldoende. Kinzo maakt het je net iets gemakkelijker, zodat je niet met een handzaag aan de slag hoeft.

Hitachi afkortzaag

Hitachi is een Japans bedrijf dat al meer dan 110 jaar oud is. Het is in Japan een zeer gerenommeerd bedrijf en ook in Nederland staat een groot hoofdkantoor. Hitachi houdt zich op allerlei gebieden bezig met produceren van gereedschappen, van grotere gereedschappen en machines voor de bouwbranche, tot consumentenelektronica.

Een Hitachi afkortzaag is dan ook een goede keuze. Je mag Japanse kwaliteit verwachten, dat over het algemeen behoorlijk goed is. Een Hitachi afkortzaag kan dan ook door zowel consumenten als professionals gebruikt worden.

De beste en goedkoopste winkel waar je een Hitachi kunt kopen vind je hier

Waar een afkortzaag kopen?

Je hebt vele mogelijkheden om een afkortzaag aan te schaffen. Heb je één of meerdere bouwmarkten in de buurt? Dan stap je een bouwmarkt binnen en kun je de diverse afkortmachines met elkaar vergelijken. Het fijne als je naar een fysieke bouwmarkt gaat, is dat je ook daadwerkelijk de apparaten zelf kunt zien.

Soms zijn ze uitgestald en soms nog in een doos. Zo kun je toch een behoorlijk goede indruk krijgen en zien welke opties erop zitten en of er accessoires aanwezig zijn, zoals het onderstel. Een andere mogelijkheid is om online te zoeken. De wereld gaat dan letterlijk voor je open, want je bent niet gebonden aan een bepaalde plek of stad. Zo kun je ook in Amerika of China je radiaal afkortzaag aanschaffen.

Een beetje online webshop heeft een goede service, waarbij je niet tot nauwelijks verzendkosten betaalt. De keuze is online misschien wel groter, maar het wordt ook wat moeilijker. Daarom is het verstandig om een vergelijkingswebsite te bezoeken, die de verschillende merken, modellen en typen handig naast elkaar zet. Zo kun je de eigenschappen gemakkelijk vergelijken. Dit geldt ook voor de prijs. Vaak is het zo dat je online goedkoper uit bent dan wanneer je een fysieke winkel of bouwmarkt bezoekt. Enkele mogelijkheden waar je een goede afkortzaag kunt kopen:

Afkortzaag bij de Gamma

De Gamma behoort tot één van de bekendste bouwmarkten van Nederland. Het aanbod is enorm en bij de Gamma de afkortzaag vinden voor jouw situatie is dan ook niet zo moeilijk. Gamma heeft veel producten die onder het eigen huismerk vallen, maar er is niet een specifieke Gamma afkortzaag te koop.

Wil je toch een afkortzaag bij de Gamma halen, dan heb je meer dan voldoende keuze uit de verschillende bekende en niet bekende merken die ook hierboven worden vermeld. Soms kun je voor adviezen over een afkortzaag bij de Gamma terecht bij het personeel, maar lukt het ook om jezelf goed te redden bij je keuzebepaling.

Een nadeel is echter wel dat je best veel betaald er zijn betere oplossingen.

Afkortzaag bij de Praxis

Als het om bekendheid gaat, dan is de Praxis net zo bekend als de Gamma. De beide winkels komen redelijk overeen. Zoek je bij de Praxis een afkortzaag, dan kun je ook hier zoeken uit een scala aan modellen en typen van alle merken die er maar zijn. Net zoals bij de Gamma, zijn er modellen die zijn uitgestald en soms zitten modellen nog in de doos.

Je kunt zo in alle rust een goede afkortzaag bij de Praxis uitzoeken. En het voordeel als je bij de Praxis een afkortzaag koopt, is dat je er garantie op krijgt. Mocht het model toch niet aan je eisen voldoen of er is iets mee, dan kun je er weer gemakkelijk mee terug.

Ook hier geld dat je veel betaald en het is daarom slim om eerst verder te lezen naar de beste oplossing.

Afkortzaag bij Karwei

Ook bij de Karwei kun je terecht. Karwei is door de jaren heen ook een behoorlijk grote bouwmarkt geworden, maar is toch iets kleiner in opzet dan de Gamma en de Praxis. Als je van een wat kleinere bouwmarkt houdt, dan is een bezoekje aan Karwei aan te raden.

Zoek je een afkortzaag bij Karwei, dan zul je ook hier de keuze hebben uit vrijwel alle gerenommeerde merken en diverse modellen. Ook voor een afkortzaag bij Karwei zul je vast en zeker slagen.

Bij deze bouwmarkt betaal je ook erg veel lees daarom snel verder.

Afkortzaag bij Aldi

Aldi is Duitslands grootste supermarkt, dat ook alom vertegenwoordigd is in Nederland. Ook in Nederland behoort de Aldi tot één van de grotere supermarkten. Aldi staat vooral bekend als een budgetsupermarkt. En het leuke is dat ze met grote regelmaat ook andere producten dan de reguliere supermarktproducten verkopen.

Zo is het mogelijk dat je eens in de zoveel tijd een afkortzaag bij Aldi kunt kopen. Dit is niet altijd, dus je moet de website of folders van Aldi wel in de gaten houden. Het is bij Aldi Nederland niet mogelijk om online te kopen. Je koopt hier ook een echte afkortzaag van Aldi, want Aldi heeft twee huismerken: Einhell en Topcraft.

Met deze radiaalzagen heb je altijd zaag in huis voor een lage prijs. Het nadeel van deze afkortzagen is wel dat ten opzichte van een duurder merk dat je snel speling krijgt op het zaagblad.

Wil je graag nauwkeurig zagen ook na langere tijd dan is Makita, Metabo, Bosch, DeWalt of Festool veel beter

Afkortzaag bij Lidl

Ook Lidl behoort net als de Aldi tot één van Nederlands grootste budgetsupermarkten. En ook hier kun je vaak andere producten kopen dan enkel etenswaren. Aldi heeft een echt huismerk voor elektrische gereedschap, namelijk Parkside. Met Parkside heb je een echte Lidl zaag.

De zaag is weliswaar niet heel geschikt voor professioneel gebruik, maar voor thuisgebruik is deze meer dan voldoende. Dus heel af een toe wat zagen kan maar wanneer je wat meer geld hebt dan kun je beter en nauwkeurig zagen ook na langere tijd dan is Makita, Metabo, Bosch, DeWalt of Festool veel beter

Online bij Bol.com

Ga je voor je radiaalzaag online shoppen? Dan kom je automatisch Bol.com tegen. Bol.com is tegenwoordig de grootste consumentenelektronicazaak. Bol.com wil ook helemaal geen fysieke winkels hebben, maar is gericht op de de online verkoop.

Zoek je bij Bol.com een afkortzaag, dan is de keuze bijna onuitputtelijk. Als je bij Bol.com geen afkortzaag vindt, dan zul je deze helemaal nooit meer vinden. Bol.com heeft van alle merken, nationaal en internationaal modellen beschikbaar en ook van alle soorten modellen. Zoek je een afkortzaag voor aluminium, een afkortzaag voor ijzer of een afkortzaag met trekfunctie? Je zult het zeker vinden bij Bol.com.

Ook overige accessoires kun je vinden bij Bol.com, zoals een zaagtafel voor de afkortzaag. Het voordeel is dat je de deur niet meer uit hoeft en rustig vanuit je eigen huis een bestelling plaatst. Meestal wordt het dezelfde dag nog verzonden, zodat je je zaag de volgende dag al in huis hebt.

Je hebt ook de beste niet goed geld terug garanties en levergaranties. 

De beste manier om je afkortzaag te kopen vind je hier

Stappenplan om de juiste keuze te maken

Dewalt afkortzaag

Dewalt afkortzaag

Het kopen van een radiaalzaag is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn zoveel verschillende modellen te koop van uiteenlopende merken. De stappen die je moet maken om een keuze te maken voor de beste afkortzaag bestaan eerder uit diverse overwegingen die je moet maken, dan uit bepaalde acties. Dit doe je pas nadat je alle overwegingen bent afgegaan en ook daadwerkelijk je radiaalzaag aanschaft.

Stap 1: Welk materiaal wil je zagen

Ga eerst na welk materiaal je met enige regelmaat moet zagen. Zijn het houten balken? Dan kun je al af met een eenvoudig en niet al te duur model. Gaat het om ijzer of staal, dan kun je beter gaan voor een professioneel model. Een professionele radiaalzaag die echt bedoeld is om ijzer of staal te zagen is vaak voorzien van waterkoeling. Het materiaal wordt tijdens het zagen vochtig gehouden, zodat de hitte die vrijkomt het materiaal en de zaag niet beschadigen.

Afhankelijk van de grootte van het te zagen materiaal, moet je overwegen of je een radiaalzaag wilt met trekfunctie of zonder. Ben je ook van plan om plaatmateriaal en brede planken en balken te zagen? Dan kun je niet zonder de trekfunctie. Een radiaalzaag met trekfunctie hoeft de prijs niet eens zo heel veel te beïnvloeden en werkt toch een stuk handiger.

Stap 2: Gebruik

Gebruik je de radiaalzaag professioneel of enkel voor doe-het-zelf klussen in huis? Dit is een belangrijke keuze. Ben je een aannemer en gebruik je de zaag dagelijks, dan moet je vooral op de kwaliteit van de zaag letten. Je kiest dan vooral een model van een gerenommeerd merk waarmee je jarenlang plezier hebt.

Dit zijn meestal wel duurdere zagen, maar als professional is dit wel een verstandige investering. Met een duurder merk werk je prettiger, sneller en je krijgt een beter eindresultaat. Hiermee kun je dus uiteindelijk geld besparen. Voor een klusser die maar voor een enkele klus een radiaalzaag nodig heeft, is het geen probleem om vooral op de prijs te letten.

Je kunt dan kiezen voor de goedkoopste. De kwaliteit zal misschien iets minder zijn, maar voor het weinige aantal klussen dat je de zaag nodig hebt is dit voldoende.

Maak ook altijd gebruik van gehoorbescherming.

Oorkleppen gebruiken

Oorkleppen gebruiken

Stap 3: Met of zonder onderstel

Veel radiaalzagen zijn verkrijgbaar zonder een onderstel. Heb je zelf een werkbank of tafel beschikbaar, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Toch kan het raadzaam zijn om een afkortzaag met onderstel te kopen. Vooral als het onderstel van hetzelfde merk als de zaag is, dan heb je een naadloos sluitend systeem.

Dit werkt prettig en je kunt het onderstel op de juiste hoogte instellen. Kies je voor een goedkoper merk radiaalzaag, dan kan het zijn dat er voor jouw specifieke merk geen onderstel beschikbaar is. In dit geval kun je altijd nog kiezen voor een universeel onderstel.

Stap 4: Laserlijn

Nauwkeurig en recht zagen is natuurlijk van groot belang voor het eindresultaat van je werkstukken. Vrijwel alle modellen hebben tegenwoordig een hulpmiddel in de vorm van een laserlijn of een schaduwlijn. Met een schaduwlijn zit er een lampje in de zaag.

Dit lampje schijnt op de zaag, waardoor er een schaduwlijn ontstaat op je werkstuk en je dus weet waar de zaag neer zal komen. Met een laserlijn zit er een laserlicht in de zaag die op je werkstuk exact een lijn op je werkstuk aftekent, zodat je precies weet waar je zaagt. Vrijwel alle radiaalzagen zijn tegenwoordig met één van deze hulpmiddelen voorzien.

Stap 5: Merkvoorkeur

Je hebt nu voor jezelf diverse vragen beantwoord, zoals voor professioneel gebruik of niet, met trekfunctie of zonder, voor welk materiaal, met of zonder onderstel en het soort hulpmiddel. Je bent nu in staat om alle zagen die niet aan je antwoorden voldoen uit te sluiten.

Zo kom je al een grote stap dichterbij je keuze. Er zullen nog enkele zagen overblijven waar je een keuze uit moet maken. Dit zullen vooral op elkaar lijkende apparaten zijn. Je moet dan bepalen of je voorkeur hebt voor een bepaald merk of dat je toch op de prijs let. Je kunt vervolgens overgaan tot aankoop van je afkortzaag.

De verschillende merken voor afkortzagen kun je hier vind en kopen.

Bouwtekeningen nodig?

Als doe-het-zelver loop je steeds tegen het probleem aan dat je wel wat wilt bouwen maar helaas niet altijd weet hoe je het moet doen. Dit weten wij daarom hebben we een bouwtekeningenpakket gemaakt waar je elk willekeurig project kunt vinden. Alle tekeningen zijn voorzien van een handige materialenlijst. Deze kun je gelijk gebruiken om je materialen te bestellen en te zagen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat is jouw ervaring? Heb jij nog aanvullingen? Is er nog een merk vergeten? Laat het hier onder weten. Jou ervaring is altijd welkom