Home » Blog » Bijen » Bijenkast maken met een bouwtekening

Bijenkast maken met een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een bijenkast maken, online betaal je er gigantisch veel voor en in de winkel zijn de prijzen nog een paar keer zo hoog. Daarom kan je veel beter zelf een bijenkast maken toch? Veel klussers hebben mij de afgelopen maanden een mailtje gestuurd met de vraag of ik nog een keer de bijenkast bouwtekening wil bespreken. Deze bouwtekening is al enkele jaren in mijn pakket te vinden en is al veelvuldig gebruikt.

Een bijenkast maken is door de enorme kostenbesparing populair geworden, waardoor ik jullie meer inzicht wil geven in hoe je dit zelf kunt doen. Je kunt met een bijenkast maken de bijen een plekje geven waar ze zich kunnen voeden waardoor het houden van bijen leuk gaat worden. Het is niet lastig om een bijenkast te maken, wat wel belangrijk is, is dat je met de volle aandacht aan de slag gaat. De bouwtekening helpt jou bij de belangrijkste stappen van een bijenkast maken. Succes!

Waarom moet jij zelf bijen houden?

Voordat we gaan kijken naar een bijenkast maken, is het leuk om nog maar eens de voordelen op te noemen van bijen houden. De overheerlijke honing die geproduceerd wordt is natuurlijk een van de belangrijkste redenen om bijen te houden. Je kunt tal van honingextracten maken met honingsoorten als tijmhoning, heidehoning, kastanjehoning, lavendelhoning, klaverhoning en ga zo maar door. Je kunt echt genieten wanneer je de keuze hebt over zoveel honing dat je eindeloos honing kan blijven eten.

Wil je bijen gaan houden is het heel verstandig om je eerst goed te verdiepen in het houden van bijen en alles wat er bij komt kijken. Bekijk en lees hier over de nodige boeken zoals onder andere het boek: bijen houden hoe doe je dat? Boeken over bijen verzorgen en houden vind je hier

Het verkopen van honing is natuurlijk ook mogelijk. Hier kan je online nog meer over lezen op voorbeeld fora waar bijenhouders actief zijn. Nu is het tijd om een bijenkast te maken!

Hoe kan ik een bijenkast maken?

Als we een goede bijenkast willen maken moeten we goed letten op bijvoorbeeld het voldoende doorlaten van zuurstof. Vroegtijdige bijensterfte komt bij veel beginnende bijenhouders voor terwijl dat eenvoudig voorkomen kan worden. Wij gaan namelijk een bijenkast maken waarmee we de zuurstof voldoende doorlaten. De bijenkorf wordt gemaakt van dennenhout, in principe de enige houtsoort echt geschikt voor het maken van een goede bijenkast.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast

Download stappenplan

Welke stappen moet je nemen om een goede bijenkast te bouwen?

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Bijenkast bouwen

Stap 1: Locatie bepalen

De locatie van de bijenkast moet slim gekozen worden en daar moet je dus wel even voor de tuin in. Voor het plaatsen van een bijenkast heb je wel echt een grote tuin nodig. Andere locaties waar bijenkasten worden geplaatst zijn aan de rand van een boomgaard of aan de kant van een weiland. Soms worden bijenkasten ook in de akkerbouw gebruikt.

Belangrijke voorwaarde

Een belangrijke voorwaarde voor het houden van bijen is dat bijen voldoende nectar en stuifmeel binnen kunnen halen van het vroege voorjaar tot in het late najaar. Hebben de bijen te weinig stuifmeel en nectar dan sterft het bijenvolk.

Beschutte plaats

In alle gevallen streef er dan naar om een de kast beschut van het warme weer en regen te plaatsen. Zo blijven je bijen een veilige plek hebben om hun tijd door te brengen. Te hoge of juist te lage temperaturen zijn niet goed voor je bijen waardoor je een goede plek moet uitkiezen. Een bijenkast maken voor in de tuin kan daarom het best eindigen op een plek onder een boom of naast een schuurtje. Voorzie ook de binnenzijde van de bijenkast van isolatiemateriaal, hierdoor kan je de bijensterfte drastisch beperken en zo ook de kosten van de aanschaf van nieuwe bijen.

Stap 2: Gewenste afmetingen

Een bijenkast heeft standaard afmetingen wat breedte en diepte betreft. Een kleine bijenkast bestaat uit een broedkamer en een honingkamer. Elke broedkamer en honingkamer heeft ook weer gelijke afmetingen. Hierdoor kun je heel makkelijk je bijenkast uitbreiden.Doordat het een stapelsysteem is kun je de grote van de bijenkast aanpassen naar de behoefte van je bijenvolk.

Stap 3: Bijenkast bouwen

Voor je de bijenkast gaat bouwen is het handig om eerst even onze bouwtekeningen te downloaden in het ledengedeelte.

 1. Begin met het maken van je honingkamer en de bijpassende honingramen.
 2. Maak daarna de broedkamer met de broedramen.
 3. Maak dan de bodem met de aanvliegplank. Deze moet voldoende zwaar zijn uitgevoerd rekeninghoudend met eventuele uitbreiding. Bij de aanvliegplank hou je rekening met een zomer en winterstand. In de winter moet de opening minimaal zijn om teveel afkoelen te voorkomen.
 4. Maak het deksel en voorzie dit van een goede waterdichte laag. Dit kan bijvoorbeeld een dunne zinkenplaat.

Bijenkast bouwtekening bij Fred

bouwtekeningen Bijenkast groot
Bouwtekening bijenkast groot

De bijenkast maken met een bouwtekening? Dat gaan we inderdaad doen! Op de bijenkast bouwtekening vind je informatie over de materialen die je nodig hebt en welke afmetingen de materialen moeten krijgen. Je kunt dus eenvoudig de materialen aanschaffen en deze direct in de juiste maat zagen (of natuurlijk direct in de juiste maat kopen). Dit scheelt je veel tijd en helpt je ook bij de volgende stap. Want op de bouwtekening vind je ook hoe je de bijenkast moet maken. Stap voor stap is er een weergave van wat je precies moet doen. Dit helpt jou om eenvoudig en alleen een bijenkast te maken.

Wil je de bouwtekening downloaden en meer ontdekken over de meer dan tienduizend bouwtekeningen van Fred? Dan kan je op deze pagina van alles ontdekken over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten klik hier!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bijen kopen

Waar kun je bijen kopen?

Bijen worden vaak te koop aangeboden door imkers die meer bijenvolken hebben dan ze kunnen gebruiken. Soms stopt een imker en dan wordt het bijenvolk ook verkocht. Via imkervakbladen of via imker forum worden ze regelmatig aangeboden. Heel soms kun je zelfs via de gemeente aan een bijenvolk komen. Het nadeel hiervan is echter wel dat je dan geen idee hebt van de eigenschappen en gezondheidstoestand van de bijen.

Waar moet je op letten?

Toch zijn er wel wat richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

 1. Dat je een verklaring van de verkoper nodig hebt dat de bijen gezond zijn en vrij van Amerikaans broedvuil
 2. Je moet van de verkoper informatie krijgen over een eventuele varrobesmetting
 3. Je hebt informatie nodig over de gebruikte bestrijdingsmiddelen tegen de verschillende ziekten
 4. Kies een sterk bijenvolk dat zich goed heeft ontwikkeld in het afgelopen jaar (neem een ervaren imker mee)
 5. Leeftijd van de koningin is belangrijk (moer max 2 jaar oud)
 6. Eigenschappen van het bijenvolk navragen en voor jezelf nagaan wat voor jou belangrijk is
 7. Kies voor een bijenvolk uit Nederland, België, Duitsland of een van de andere west Europese landen. Zou je voor verre landen kiezen heb je kans dat je ziekten mee importeer

Op bijenhouders.nl leer je alles over bijen houden

Bijenkast kopen

Wil je een bijenkast kopen let er dan op dat je niet zomaar tevreden bent met alles wat er wordt aangeboden.

 1. Kies voor een standaard maat
 2. Raten moeten licht van kleur zijn
 3. Ga het indien mogelijk voor een nieuwe kast

Ben je niet zeker wat voor jou de beste bijenkast is om te kopen raadpleeg dan een ervaren imker. Zelf zou ik altijd voor safe gaan en er gewoon zelf een maken met behulp van onze stap voor stap opgebouwde tekeningen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

bijenkast maken
bijenkast maken

Bijenkast maken is makkelijk met een goede bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

4 reacties

 1. Super bedankt voor de mooie bouwtekeningen uit je pakket. Ik heb heel veel gehad aan de bouwtekening van de bijenkast

 2. Hoi Fred,

  Bedankt voor de informatie en inmiddels heb ik toegang tot de bijenkast bouwtekeningen waar ik heel blij mee ben

  Groeten
  Janneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.