Home » Blog » Boomhut » Een blokhut of boomhut bouwen met een duidelijke bouwtekening

Een blokhut of boomhut bouwen met een duidelijke bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Altijd al een blokhut of boomhut willen hebben maar was dit vroeger te duur? Of was er geen handig persoon in de buurt? Wil je nu wel een blokhut bouwen maar weet je niet precies hoe? Dan is het fijn om te weten dat je nu op een pagina beland bent die jou hiermee kan helpen. Want om een blokhut bouwen is het makkelijkst met een bouwtekening. Een bouwtekening die jou helpt de juiste stappen te zetten om je blokhut te realiseren. Maar een blokhut bouwen, is dat lastig?

Een blokhut bouwen, hoe doe ik dat?

Het bouwen van een blokhut is een redelijk omvangrijk bouwproject. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent, aangezien hout geen goedkoop product is. Het verspillen van hout is behalve milieuonvriendelijk, ook nog eens op financieel gebied erg zonde. Gelukkig zal de bouwtekening jou bij de bouw van je blokhut helpen dit te voorkomen. Een blokhut bouwen gaat vervolgens vooral veel tijd kosten, aangezien je wat hoger werkt. Het doel is om de wanden van de blokhut op de grond te maken, zodat je niet continu op een verhoogd oppervlak aan het klussen bent.

Vervolgens moet je een stelling maken waar je uit kunt klussen. Een boomhut bouwen zonder stelling kan ook, maar wordt vaak als onpraktisch ervaren. Een groot deel van de kluswerkzaamheden boven de grond kan je beter met een bevriende klusser uitvoeren. Het is namelijk vrij lastig om te zien of de constructie symmetrisch geplaatst is wanneer je alleen op je eigen zicht kan vertrouwen.

Boomhut bouwen in 5 stappen met dit stappenplan

Wil je zelf graag snel een boomhut bouwen volg dan dit stappenplan.

  1. Locatie en boom kiezen
  2. Afmetingen bepalen
  3. Materiaal bepalen
  4. Boomhut bouwen
  5. Afwerking

Stap 1: Locatie en boom kiezen

De locatie van je boomhut bepalen is in een middelmatige of kleine tuin niet heel moeilijk vaak staan er maar een boom die echt geschikt is. De boom mag niet te klein zijn want dan zou de boomhut te zwaar kunnen zij dat wil je natuurlijk voorkomen.

In een grote tuin of in bijvoorbeeld een bos dan is het wel even wat lastiger om een locatie te kiezen. Je mag natuurlijk niet zomaar in elk willekeurig bos een boomhut bouwen maar het kan zijn dat je een stuk bos als eigendom hebt en dan ben je wel vrij om te doen wat je wil uiteraard.

Zoek een boom met een rechte stam. Liefst minimaal een doorsnede van 350mm. Groter is altijd goed uiteraard. Het mooiste is wanneer de boom lekker hoog is en je een stuk vrije stam hebt om de boomhut aan te bouwen.

Stap 2: Afmetingen bepalen

De afmetingen van je boomhut bepaal je aan de hand van de ruimte die je hebt en de gewenste afmetingen. Met hoeveel kinderen wil je in de boomhut kunnen. Wil je in de boomhut een tafel met stoelen zodat je kinderen er gezellig in kunnen eten. Of is het een eenvoudig speelhuisje? Je kunt een boomhut heel groot maken maar je kunt er ook voor kiezen om het juist klein te houden.

Wat het belangrijkste is dat je het maakt zo jij het mooi vindt. Moet de boomhut alleen op de boom rusten of wil je dat het aan de zijkant tegen een boom is gebouwd  waardoor je de boom minder belast. Want in dit laatste geval heb je dan nog 3 palen waar je boomhut op rust. Je kunt dus eigenlijk alle kanten op.

Stap 3: Materiaal bepalen

De keuze voor een bepaald materiaalsoort kan verschillend zijn. Je hebt heel duurzame houtsoorten zoals hardhout. Je hebt ook minder duurzame houtsoorten zoals geïmpregneerd hout. Douglas hout zit daar weer tussen in.

De kosten zijn er echter ook naar geïmpregneerd hout is het goedkoopste en hardhout het duurste.

Stap 4: Boomhut bouwen

Nu je de locatie heb bepaald en de boom hebt gekozen kun je de boomhut zelf gaan maken. Nu kun je twee kanten op. Maak je een boomhut die volledig rust op de boom zelf dan begin je zo:

  1. Hoogte van de boomhut bodem bepalen en balken waterpas tegen de boom schroeven aan 2 kanten van de boom. Zorg dat de balken ook waterpas ten opzichte van elkaar staan.
  2. Maak het complete onder frame en schoor dit af tegen de boom zodat het een stevig geheel word.
  3. Breng de planken aan op het onder frame dan heb je nu de basis om op verder te bouwen.
  4. Bouw een trapje met treden op gelijke afstanden van 165 tot 200 millimeter van elkaar
  5. Begin met het frame voor de wanden te maken. Hou gelijk ook rekening met een deur en een raam. Dit kun je op de grond alvast voorbereiden zodat je het alleen maar hoeft te monteren op je houten plateau
  6. Maak het frame voor het puntdak.
  7. Breng de planken of platen aan tegen de zijwanden en breng ook gelijk de dakplaten aan.
  8. Maak de deur en hang deze er gelijk in
  9. Monteer ook het raam
  10. Maak eventueel een tafeltje en een bank of wat stoelen.
  11. Breng een reling aan waar nodig zodat je niet naar beneden kunt vallen

Wat ook heel leuk kan zijn is om je boomhut te combineren met een schommel, klimwand en kabelbaan naar bijvoorbeeld een andere boom. Zo maak je in je tuin een complete speeltuin.

Stap 5: Afwerking

De laatste stap is de afwerking. Voorzie je boomhut van een beschermende beits laag zo voorkom je vroegtijdig rotten. Het hout van je boomhut is constant in contact met allerlei weersinvloeden. De beschermende buitenbeits zorgt er voor dat vocht niet in je hout kan dringen waardoor de kans op houtrot heel minimaal is. Een voordeel van beits is dat het vocht uit het hout zelf wel weg kan.

Kijk elk jaar of de beits nog voldoende bescherming bied. Werk anders waar nodig de plekjes even bij.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De veiligheid van de boomhut

Wij raden je aan om een boomhut te maken van hoogstens twee meter hoog. Als je kinderen hebt wil je natuurlijk dat zij veilig in de boomhut kunnen spelen. Hoe ervaren je ook als klusser bent, een boomhut bouwen blijft lastig. Je kunt nooit de garantie afgeven dat je boomhut 100 procent veilig is. Natuurlijk zijn wij van mening dat je enorm veel tijd in de fundering van je boomhut moet steken. Maar om je kinderen echt een veilige speelplek te geven, is het van belang dat je de boomhut niet al te hoog bouwt. Mocht er dan iets misgaan, dan blijven de schades nog altijd beperkt.

Dit is tevens de reden dat je voordat je bijvoorbeeld je kinderen van de boomhut gebruik laat maken, je hem eerst uitvoerig moet testen. Probeer met wat zandzakken meerdere dagen te kijken of de boomhut het gewicht van je kinderen kan dragen. Als de boomhut na verloop van tijd instort, weet je tenminste dat de boomhut niet stevig genoeg was en jou kinderen zich niet binnen de boomhut bevonden. Er komt dus veel meer bij een boomhut bouwen kijken dan je waarschijnlijk denkt, en dit is er een belangrijk onderdeel van.

Boomhut bouwen met een boomhut bouwtekening

Ten slotte heb je natuurlijk ook nog een tekening van een boomhut nodig, en gelukkig kunnen wij deze voor je maken. Met deze bouwtekening kun jij je boomhut zo bouwen als je zelf wilt, maar weet je ook dat hij tot op een zeker niveau veilig is. Zoals eerder beschreven moet de boomhut uitvoerig getest worden. Zo voorkom je beschadigingen aan de boom en persoonlijk letsel. Het gevolg hiervan is dat een boomhut bouwen redelijk wat tijd kost. Wil je een eigen boomhut bouwen neem dan contact met ons op.

Naast tekeningen op maat hebben wij ook nog een bouwtekeningen pakket. Dit bouwtekeningen pakket van Fred bestaat namelijk uit tienduizend bouwtekeningen. Als de boomhut af is kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een steigerhouten tuinbank te maken of om de boom ook nog eens te voorzien van een mooie houten schommel. Al met al kan je met de bouwtekeningen van Fred dus ‘redelijk’ wat uren van je vrije tijd vullen. Ben je klaar om aan de slag te gaan? Klik dan nu hier om meer te leren over het bouwtekeningenpakket van Fred!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Boomhut maken
Boomhut maken

Zelf je eigen blokhut of boomhut bouwen kun je met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf maken of laten maken?

Hieronder de voor en nadelen van zelf maken ten opzichte van laten maken.

Voordelen van een boomhut zelf bouwen

  1. Goedkoop
  2. Beste kwaliteit
  3. Gereedschappen heb je al in je bezit
  4. Veel voldoening
  5. Heel veel waardering van je kinderen

Nadelen van zelf maken

  1. Wat klustijd nodig
  2. Bouwtekening nodig dit probleem hebben wij al voor je opgelost kijk hier

Enkele voordelen van laten bouwen

  1. Je hebt er zelf geen omkijken naar
  2. geen gereedschappen of bouwtekening nodig maar hiervoor hebben wij een oplossing zoals je hebt kunnen lezen.

De nadelen van het laten bouwen

  1. Je moet opzoek naar een betrouwbare partij die dit wil doen
  2. Uurloon is al snel 50 euro per uur. Waardoor de kosten enorm oplopen

Wat ga jij doen? Zelf een boomhut bouwen of laten bouwen? Ik ben benieuwd naar je reactie zet het onder dit bericht.

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Fred heb je ook bouwtekeningen voor mijn droomhuis een boomhuis, maquette reeds gemaakt. Ben zelfstandig beeldend kunstenaar heb je al een boek een overzicht met bouw tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.