Home » Blog » Het verschil tussen gewone schroeven, kruiskop en torx

Het verschil tussen gewone schroeven, kruiskop en torx

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Als je ooit iets hebt gebouwd of gerepareerd, dan ben je ongetwijfeld bekend met schroeven. Ze zijn een essentieel onderdeel van vele projecten, of het nu gaat om het monteren van meubels, het ophangen van een schilderij of het repareren van een fiets. 

Maar wist je dat er verschillende soorten schroeven zijn? In dit artikel gaan we het hebben over gewone schroeven, kruiskopschroeven en torx-schroeven. Ik laat je zien wat ze zijn en waarom torx-schroeven vaak als de beste worden beschouwd.

“Gewone schroeven”

Gewone schroeven zijn de meest basale vorm van schroeven. Ze hebben een gleuf in de kop die wordt gebruikt om ze aan te draaien met een platte schroevendraaier. 

Hoewel gewone schroeven nog steeds veel worden gebruikt, hebben ze een aantal nadelen. Ten eerste is het moeilijk om ze strak aan te draaien, omdat de schroevendraaier gemakkelijk kan wegglijden uit de gleuf. 

Ten tweede kunnen gewone schroeven beschadigd raken als er te veel kracht op wordt uitgeoefend, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn.

Kruiskopschroeven


Een alternatief voor gewone schroeven zijn kruiskopschroeven. Deze schroeven hebben een kruisvormige gleuf in de kop en kunnen worden vastgedraaid met een kruiskopschroevendraaier. Let er wel op dat je de juiste maat en vorm gebruikt, passend bij je schroef.

Het grote voordeel van kruiskopschroeven is dat ze beter grip bieden dan gewone schroeven. 

De schroevendraaier past beter in de vierkantvormige opening, waardoor het gemakkelijker wordt om de schroeven strak aan te draaien. Bovendien is de kans op beschadiging van de schroefkop kleiner, omdat de schroevendraaier of het bitje van je schroefmachine beter op zijn plaats blijft.

Torx-schroeven

Maar waarom worden torx-schroeven beschouwd als de beste? Torx-schroeven hebben een zeskantig sterpatroon in de kop. Ze worden vastgedraaid met een torx-schroevendraaier of schroefbit. 

Er zijn verschillende redenen waarom torx-schroeven vaak de voorkeur hebben:

Betere grip: 

Het zeskantige sterpatroon van torx-schroeven biedt een veel betere grip dan de gleuven van gewone schroeven en kruiskopschroeven. 

Hierdoor is het gemakkelijker om de schroeven strak aan te draaien en is er minder kans op slippen of beschadiging van de schroefkop.

Minder kans op beschadiging: 

De vorm van de Torx-schroevendraaier zorgt voor een gelijkmatige krachtoverdracht, waardoor de kans op beschadiging van de schroefkop wordt verminderd.

Hogere torsiecapaciteit: 

Torx-schroeven kunnen meer torsie weerstaan dan gewone schroeven of kruiskopschroeven. Dit betekent dat ze minder snel breken of beschadigd raken, zelfs bij gebruik van een hoger aandraaimoment.

Sneller en efficiënter: 

Door de betere grip en de hogere torsiecapaciteit kunnen torx-schroeven sneller en efficiënter worden aangedraaid. Dit is vooral handig bij grote projecten waarbij veel schroeven moeten worden gebruikt, zoals een schuur of een dak.

Hoewel torx-schroeven veel voordelen hebben, is het belangrijk op te merken dat ze niet voor alle toepassingen geschikt zijn. Gewone schroeven en kruiskopschroeven worden nog steeds veel gebruikt en kunnen prima werken, vooral voor lichte toepassingen. Het is altijd belangrijk om de juiste schroef te kiezen op basis van het specifieke project en de materialen die je gebruikt.

Conclusie Kruiskop en torx

Schroeven zijn er in verschillende soorten en maten, waaronder gewone schroeven, kruiskopschroeven en torx-schroeven. Hoewel alle drie de typen hun eigen voordelen hebben, worden torx-schroeven vaak beschouwd als de beste vanwege hun betere grip, lagere kans op beschadiging en hogere torsiecapaciteit. 

Dus de volgende keer dat je een project hebt waarbij schroeven nodig zijn, overweeg dan eens om torx-schroeven te gebruiken. Ze maken je klus gemakkelijker en efficiënter.

Wat is jouw ervaring hiermee?

Zet het hier onder in een reactie ik ben heel benieuwd

Meer van dit soort artikelen

7 reacties

  1. Sorry Fred
    Ik deel jou mening niet.
    Soms kunnen ze handig zijn, maar als keukenmonteur, heb ik liever PZ. Voorwaarde is wel een goede bit gebruiken.
    Tork heeft b.v. bij 4 x 40 bit nr 15 die is gewoon te klein, zou 20 moeten zijn.
    De bit PZ 20 zoekt de schroef kop veel beter.
    Maar iedereen zijn mening.

    1. Beste Wim,

      Dankjewel voor je reactie
      Heel goed om een eigen mening te hebben het is voor iedereen een andere beleving wat dat betreft.

  2. Een groot voordeel in mijn ervaring is dat je bij torxschroeven bij het indraaien geen kracht hoeft te zetten. Is het bitje goed geplaatst gaat het indraaien vanzelf.

  3. Zelf gebruik ik momenteel veelal de schroeven met square drive kop.
    Die blijven veel makkelijker zitten op je bit…, en vooral indien men schroeven weer los dient te draaien vindt men makkelijk “het vierkante gaatje”.
    Maar zoals Fred reeds vermelde…., meningen verschillen al wel eens.

  4. Torx is fijn echter vaak is het lastig om in de bouwmarkt torx schroeven te vinden. Daarnaast zijn schroeven met PZ heel erg fijn om te gebruiken mits het juiste bitje gebruikt wordt. Op het doosje van de schroeven staat altijd aangegeven welk bitje gebruikt dient te worden. Overigens zit er ook veel verschil tussen gewoon kruiskop en PZ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.