Home » Blog » Krukken » Een kruk maken? Is dat lastig dan?

Een kruk maken? Is dat lastig dan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een kruk maken, veel mensen denken dat een kruk maken heel erg makkelijk is. Dat is het ook, als jij niet van plan bent hier op te gaan zitten of als je het niet erg vind dat je kruk er simpel uitziet. Maar voor de mensen die een kruk willen maken die ook echt betrouwbaar is en lang meegaat, is er een bouwtekening die dit mogelijk kan maken. Met deze bouwtekening kan jij een kruk maken die er ook echt prachtig uitziet en waar je van kunt genieten. Een kruk die een woonkamer opfleurt door de unieke vorm en kleuren. Een kruk die over tien jaar nog steeds betrouwbaar is omdat het op een stabiele manier gevormd is.

Zelf een sterke en betrouwbare kruk maken is ook nog eens een leuk en makkelijk project dat jij binnen een paar uur kunt doen. Je kunt er zelf voor kiezen of het het hout van de kruk nog verder wilt bewerken en misschien een persoonlijke tint wilt geven. Dit kan jij op veel manieren doen, en enkele bespreek ik in dit artikel. Verder bespreek ik ook wat jij precies moet doen om een stabiele kruk te maken en te onderhouden. De vele manieren om jouw kruk moeiteloos in een leefomgeving te laten integreren zullen ook benoemend worden. Kortom, ontzettend veel interessante informatie waarmee jij een prachtige kruk kunt maken. Meer weten? Lees dan snel verder!

Hoe maak ik een sterke kruk

Het maken van een simpele kruk is vrij eenvoudig maar het maken van een kruk waar je echt met behoorlijk wat kilo op kan zitten is wat lastiger. De bouwtekening van een kruk helpt je bij het creëren van een solide basis voor de kruk. Je kan er hierdoor vanuit gaan dat jij je kruk kunt vertrouwen voor het houden van behoorlijke gewichten. Toch is het mogelijk om een kruk binnen korte tijd te maken die ook echt sterk is. Daarom kan jij ook meerdere keren een kruk maken om je huis te voorzien van verschillende krukken. De kosten blijven laag en jij bent in het bezit van nog meer handige krukken!

Een kruk personaliseren

Een kruk maken die er bijzonder uitziet zorgt voor een nog leuker resultaat. Je kunt bijvoorbeeld je kruk personaliseren door deze in verschillende bijzondere kleuren te verven. Vrijwel iedere kleur kan prachtig zijn voor een kruk, maar een kruk maken die naadloos past in jouw huis is natuurlijk wat je wilt. Mensen zullen verbluft zijn met het resultaat en aan je vragen waar jij je kruk hebt gekocht. Wat zij niet meteen zullen beseffen is dat jij degene bent die een kruk gemaakt heeft. Klaar om nu echt een kruk te maken?

Barkruk maken

Van oudsher is de barkruk een verhoogde stoel of kruk die in cafés worden gebruikt om aan de bar te zitten. De toog van de bar is normaliter hoger dan een normale tafel, want voor de barman die hier zijn biertjes staat te tappen is dit de ideale hoogte.

Gasten kunnen staande aan de bar een drankje drinken, maar voor een hele avond uit is zitten handiger. Daarvoor is de barkruk ontworpen.  De barkruk is niet meer dan een verhoogde stoel met extra lange poten, zodat je comfortabel aan de bar kunt zitten.

Barkruk maken - kruk maken
Barkruk maken – kruk maken

Trendy in huis

In de loop der jaren zijn keukens steeds moderner geworden. Een trend is het tegenwoordig ook om de keuken steeds meer bij de woonkamer aan te trekken. De perfecte scheiding tussen een open keuken en de woonkamer is een toog of een kookeiland. Daarom zijn barkrukken in de keuken ook een ware trend geworden.

Omdat de keuken een soort van leefomgeving is geworden, is het heel gemakkelijk om op een barkruk aan de toog of kookeiland aan te schuiven. Mede door de barkruk wordt koken zo betrokken bij het huiselijke leven en staat er niemand meer afgezonderd in een gesloten keuken te koken.

Daarbij kun je met een barkruk kookeiland altijd extra plaatsen creëren als je veel bezoek krijgt. Wanneer je voor een feestje thuis een statafel gebruikt, dan zijn barkrukken  de ideale bijzetstoelen.

Barkruk voor particulier en zakelijk gebruik

Dat barkrukken hun oorsprong in cafés hebben is wel bekend. Ook in particuliere woningen komen steeds vaker barkrukken voor, maar ook zakelijk worden barkrukken ingezet. Denk daarbij aan bedrijven met een bedrijfskantine, in een ontvangstruimte of zelfs voor werkplekken aan hoge bureaus.

De ondernemer zal andere overwegingen hebben om voor een bepaalde barkruk te kiezen dan voor de particulier. Zakelijk gezien zullen barkrukken vaker gebruikt worden. Voor ondernemers zal de kwaliteit van de barkruk daarom erg belangrijk zijn.

Het moeten stevige barkrukken zijn die intensief gebruikt worden, maar toch comfortabel zijn. Daarnaast moet een zakelijke barkruk gemakkelijk in onderhoud zijn.

Uiteraard zal het design van de barkruk zakelijk ook belangrijk zijn, maar voor particulieren zal het design de belangrijkste reden zijn om voor een bepaalde barkruk te kiezen. De barkruk in een woning zal immer goed bij het interieur moeten passen.

Doorgaans worden barkrukken in een woning ook minder intensief gebruikt. De focus op design van de barkruk zal leidend zijn boven kwaliteit.

De verstelbare barkruk

In de meeste gevallen zul je te maken hebben met houten barkrukken. Een barkruk hout kan verschillende designs hebben en daardoor in iedere omgeving passen. Een barkruk van hout zal meestal geen verstelbare barkruk zijn.

Heb je behoefte aan een verstelbare barkruk, dan zal dit meestal een metalen barkruk zijn met een lederen of stoffen zitting.

Dat verstelbare barkrukken van metaal zijn heeft te maken met het mechanisme. In de meeste gevallen wordt er een cilinder met gasdruk gebruikt om de barkruk in hoogte verstellen. Een verstelbare barkruk kan soms handig zijn voor mensen met verschillende lengtes.

Zo kunnen zij de barkruk verstellen op de ideale lengte. Wel moet gezegd worden een verstelbare barkruk meer slijtagegevoelig is.

Dit komt door de beweegbare delen die aan de barkruk zitten. Dit zorgt ervoor dat een verstelbare barkruk eerst stuk gaat dan een vaste barkruk. Ook als de barkruk kan draaien loopt het zitvlak een hoger risico op slijtage en schade. Daarnaast heb je met een vaste barkruk meer mogelijkheden betreffende materiaalgebruik en functies. Zo zijn bijvoorbeeld stapelbare barkrukken meestal vaste barkrukken, dit is bij verstelbare barkrukken niet mogelijk.

Barkruk met rugleuning en/of armleuning

In de regel heeft een barkruk geen rugleuning en armleuning. Daarvoor wordt het ook een ‘kruk’ genoemd. Een kruk is altijd zonder rugleuning en armleuning. Toch zijn barkrukken met rugleuning en armleuning te koop. Het voordeel van een barkrukken met leuning en een barkruk met armleuning is dat het zitcomfort veel hoger is.

Je kunt dan ook eens gemakkelijk achteruit leunen als je hier behoefte aan hebt, wat met een barkruk zonder rugleuning en armleuning niet mogelijk is. Je hebt dan meer het idee dat je in een stoel zit dan op een barkruk. Toch is een barkruk met armleuning en rugleuning niet altijd even praktisch.

Een hoge rugleuning en vooral ook armleuningen kunnen ervoor zorgen dat je barkruk niet meer onder het tafelblad van je toog of kookeiland past. Er zijn ook barkrukken met een lage rugleuning. De rugleuning is dan meestal geïntegreerd in het zitvlak. Het geeft minder comfort dan met een hoge rugleuning, maar barkruk pas dan wel onder het tafelblad of de rand van de toog.

Zithoogte barkruk

Dat barkruk hoger is dan een normale stoel is wel bekend, maar zijn er bepaalde vereisten aan de hoogte van een barkruk? Er is natuurlijk een verschil betreffende de zithoogte van een barkruk voor vaste barkrukken en verstelbare draaikrukken. De hoogte van een verstelbare draaikruk is gemakkelijker aan te passen.

Kies je voor een vaste barkruk, dan moet je goed inschatten wat de ideale zithoogte moet zijn. De hoogte van een barkruk is vooral afhankelijk van de hoogte van een kookeiland of bartafel. Na aanleiding van deze hoogte moet je een barkruk kopen of maken.

Hierbij moet je rekening houden met de beenruimte die aanwezig is tussen het zitvlak en de onderzijde van de tafel of bar. Hiervoor geldt een vaste regel. Houd rekening met 30 centimeter tussen de bovenzijde van het tafelblad en de bovenzijde van de zitting van de barkruk. In de regel zal een bar wat hoger zijn dan een kookeiland. Voor aan de bar zal meestal een barkruk hoogte gelden van tussen de 80 en 85 cm. Voor bij een kookeiland zal een barkruk 65 cm meestal gebruikelijk zijn.

Design barkruk

Ga je een barkruk kopen, dan speelt het design een belangrijke rol. Bij een gekochte barkruk zal het materiaal meestal uit hout of metaal bestaan. Maar net zo belangrijk is het belang van het design en het materiaal van het zitvlak en eventueel de rugleuning. Het zitvlak bestaat meestal uit stof of uit leder.

Bij de klassieke barkruk hoeft er niet altijd bekleding over het zitvlak aanwezig te zijn, deze bestaat dan uit een houten zitvlak. Ga je een barkruk maken, dan ben je niet gebonden aan de verschillende standaard designs die je in de winkel kunt kopen. In principe is dan ieder model mogelijk. Omdat een zelfgemaakte barkruk meestal van hout, kun je de barkruk iedere kleur geven die je wilt. Wil je een barkruk wit of een zwarte barkruk?

Of misschien geel of roze? Het kan allemaal als je een barkruk zelf maakt. Let bij het kopen wel altijd op de kwaliteit. Dit kan nogal verschillen. Met goedkope barkrukken doe je misschien een goede koop, maar vraag je af of de kwaliteit dusdanig is dat je hier ook jarenlang van geniet. Of je nu een barkruk koopt of een barkruk zelf maakt, het is altijd mogelijk om het juiste design barkruk voor jouw interieur te vinden of te maken.

Barkruk industrieel

Het industriële interieur is momenteel erg trendy. Een industrieel interieur is afgeleid van de klassieke industriefabrieken uit de 19e en begin 20e eeuw. In een industrieel interieur wordt gewerkt met ruwe materialen en het hoeft er allemaal niet zo strak en afgewerkt uit te zien. Daarentegen wordt de nadruk juist gelegd op de pure materialen en de robuustheid van het meubilair.

Veel gebruikte materialen in een industrieel interieur zijn hout, steen, beton, metaal en chroom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een barkruk industrieel momenteel erg populair is.

Een industriële barkruk bestaat ook uit ruw materialen, meestal uit hout of metaal. Ook een combinatie tussen beide materialen zul je bij een barkruk industrieel vaak zien, zoals metalen poten met een houten zitvlak.

Kenmerk van een barkruk industrieel is vooral het robuuste uiterlijk. Een barkruk industrieel is meestal ook erg stevig en bestand tegen een stootje. Houten barkrukken in industriële stijl worden vaak in de originele houtkleur gelaten.

Wil je barkruk toch van een kleur voorzien, dan wordt de barkruk zwart geschilderd. Bij metalen industriële barkrukken zie je vaak ook dat het hout zwart is gelakt. Het is ook de ideale barkruk voor buiten Wil je zelf een robuuste barkruk maken, dan zal dit meestal een barkruk industrieel zijn.

Waar barkruk kopen?

Er zijn diverse fysieke en online winkels waar je een barkruk kunt kopen. Koop je een barkruk in de winkel, dan heb je het voordeel dat je de kruk eerst zelf kunt proberen en aanraken. Dit heb je bij het online bestellen niet. Maar het voordeel van online bestellen is dat je de deur helemaal niet uit hoeft. Je zoekt vanuit huis je gewenste barkruk uit, bestelt hem online en enkele dagen later wordt je barkruk thuisbezorgd.

Bruk bouwmarkten

Er zijn verschillende grote bouwmarktketens, zoals de Gamma, Praxis en Karwei. Deze bouwmarkten hebben barkrukken niet standaard in hun collectie. Af en toe hebben bouwmarkten wel één of meerdere barkrukken in hun collectie, maar dit is altijd tijdelijk. Als je er op tijd bij bent, zul je relatief goedkoop stevige barkrukken kunnen kopen. Let er alleen op dat je beperkt ben in je keuze voor het design.

Barkruk Ikea

De Ikea heeft altijd een heel groot aan verschillende soorten barkrukken in het assortiment. Daarnaast kun je bij de Ikea ook terecht voor een barmeubelset, waarbij je naast de barkrukken ook een bartafel kunt kopen. De designs van de Ikea barkrukken kennen een grote verscheidenheid. Van standaard eenvoudige barkrukken, barkrukken met rugleuning tot verstelbare barkrukken. De barkrukken van Ikea zijn altijd door de ontwerpers van Ikea ontworpen, waardoor je wel altijd een typisch Ikea design hebt.

Barkruk Bol.com

Wil je je barkruk online kopen, dan ben je bij Bol.com het beste af. Bol.com heeft letterlijk duizenden verschillende soorten barkrukken in het assortiment. Alle barkrukken worden op de website getoond met duidelijke foto’s en omschrijving, zodat het eigenlijk niet meer nodig is om de barkruk in een winkel uit te proberen. Om je een weg te vinden door het enorme aanbod, maak je in de webshop gebruik van diverse filters.

Na het invullen van de filters, krijg je ook alleen de barkrukken te zien die aan jouw wensen voldoet. En natuurlijk is het grote voordeel dat je gewoon vanuit huis je barkrukken in alle rust kunt uitzoeken en bestellen. In de meeste gevallen geldt bij Bol.com dat levering binnen 24 uur geschiedt.

Mocht je een barkruk willen kopen dan kun je dit het beste hier kopen

Barkruk speciaalzaken

Je kunt natuurlijk ook naar een speciaalzaak, meestal een meubelwinkel gaan om je barkruk uit te zoeken. In de meeste gevallen gaat het dan om barkrukken van hoge kwaliteit of een speciaal design. Daar hangt overigens wel een prijskaartje aan. Je zult bij een speciaalzaak wat meer betalen voor je barkrukken. Een bezoek aan een speciaalzaak is vooral aan te raden als je graag van goede service gebruik wilt maken. Bij een speciaalzaak lopen namelijk verkopers die je van advies kunnen voorzien.

Zelf een barkruk maken

Zelf een barkruk maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zelfs al ben je niet zo heel handig, een eenvoudige standaard barkruk die toch robuust en stevig is kan iedereen maken. In het onderstaande stappenplan voor het zelf maken van een barkruk wordt uitgegaan van steigerhout.

Steigerhout is gemakkelijk hout om te bewerken en vooral ook goedkoop.

Met een barkruk van steigerhout heb je een echte barkruk industrieel. Dit komt door de robuuste uiterlijke van de kruk, maar ook door het gebruikte steigerhout.

Je kunt aan het hout zien dat het gebruikt is, wat het een echte barkruk industrieel maakt. Maar ook als je geen industrieel interieur hebt kun je hier heel goed een barkruk industrieel plaatsen en de barkruk is buiten ook goed te gebruiken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan barkruk industrieel maken

Bij het maken van een industriële barkruk heb je staal voor de poten nodig en een plank als zitvlak.

Stap 1: Voorbereidingen

Als goede voorbereidingen is het handig om even na te gaan wat je echt wil maken.

Goede voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

 1. Hoogte bepalen
 2. Gewenste materialen bepalen.
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Hoogte bepalen

Hoe hoog moet de barkruk worden? Dit is weer helemaal afhankelijk van het doel waar je deze kruk voor wilt maken. Wil je aan een bar zitten dan kies je een hoogte tussen de 80 en 85 centimeter.

Stap 1.2. Gewenste materialen bepalen

Van welke materialen wil je de poten maken? Staal of RVS? Waar moet de zitting van worden gemaakt van hout of ook van staal?

Wanneer je kiest voor hout welk houtsoort vind je dan mooi? Ga dit voor jezelf na dit maakt het makkelijker om je bestelling te doen.

Stap 1.3. Bouwtekening zoeken

Wanneer je weet wat je precies wilt maken kun je aan de hand hiervan de gewenste bouwtekening zoeken. Deze kun je vinden in het ledengedeelte van de website. Mocht je nog geen lid zijn van onze bouwtekeningen kun je hier lid worden.

Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en op elke tekening vind je een handige materialenlijst.

Stap 1.4. Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst op de tekening kun je nu de bestelling plaatsen. Vraag voor de zekerheid offertes aan zodat je nooit teveel betaald.

Stap 2: Maken

Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan.

 1. Wacht tot alle materialen binnen zijn.
 2. Hou de gereedschappen bij de hand en laad de accu van je schroefmachine op.
 3. Zaag alles op maat volgens de tekening.
 4. Volg de tekening stap voor stap.
 5. Let altijd op je veiligheid draag daarom gehoorbescherming en oogbescherming (veiligheidsbril)
 6. Hou de werkplaats schoon
 7. Werk af waar je mee bezig bent voor je met de volgende stap begint

Stap 3: Afwerking

Tenslotte ga je de barkruk afwerken. Dit doe je door het geheel te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kun je met verf doen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schoonmaken van een barkruk

Hoe je een barkruk schoon moet maken hangt vooral ook af van het materiaal wat voor de kruk en het zitvlak is gebruikt. Als een zitvlak is bedekt met leer of kunststof, dan is het niet aan te raden om een chemisch middel of een middel met alcohol te gebruiken.

Ook een metalen of chroom barkruk kan slecht op deze schoonmaakmiddelen reageren. Gebruik voor het reinigen van je barkruk dan ook gewoon een zachte doek en warm water. Dit is in de meeste gevallen voldoende om je barkruk goed schoon te krijgen.

Een kruk maken met een bouwtekening

Om je kruk te maken, heb je natuurlijk nu nog wel een bouwtekening nodig. Een bouwtekening die jouw kruk robuust en betrouwbaar maakt zodat je echt op de kwaliteit van je kruk kunt rekenen. Deze bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket, samen met maar liefst tienduizend andere bouwtekeningen die jij kunt gebruiken om behalve een kruk nog veel meer meubels en constructies te maken. Zo is het maken van een loungebank of schommelstoel een fluitje van een cent met de bouwtekeningen uit Freds bouwtekeningenpakket. Alle bouwtekeningen zijn zeer eenvoudig bruikbaar zodat je altijd weet wat je moet doen. Vrijwel ieder meubel is te maken met mijn bouwtekeningen waardoor je jaarlijks vele duizenden euro’s op meubels kunt besparen!

Hier kan je erachter komen welke bouwtekeningen er nog meer in dit pakket te vinden zijn en hoe jij dit pakket kunt bemachtigen. Aarzel daarom niet en ga nu aan de slag!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Maken of kopen?

Lees hier de voor en de nadelen van zelf maken of kopen.

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis
 2. Je hoeft zelf niets te doen
 3. Gereedschappen en tekening heb je niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Kosten zijn vrij hoog
 2. Kwaliteit valt vaak tegen

Waar kun je het beste een barkruk kopen?

Mocht je een barkruk willen kopen dan kun je dit het beste hier kopen

De voordelen van zelf maken

 1. Snel gemaakt.
 2. Super sterk de beste kwaliteit
 3. Heel goedkoop
 4. Veel voldoening
 5. Gereedschap heb je al in huis

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je wat klustijd.
 2. Een bouwtekening is onmisbaar maar zoals reeds gezegd hebben we daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Laat het in een reactie weten

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.