Home » Blog » Tafel » Een steigerhout statafel maken? Ik vertel je hoe!

Een steigerhout statafel maken? Ik vertel je hoe!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Wil jij je woonkamer een visuele en entertainment boost geven? En wil je dat doen door een statafel te maken? Dan raad ik je persoonlijk aan om een statafel van steigerhout te maken! Want een steigerhout statafel ziet er veel mooier uit dan de ‘traditionele’ statafels van bijvoorbeeld eiken- of kersenhout. Een mooie statafel van steigerhout krijgt veel meer aandacht dan statafels van andere houtsoorten. De kosten van een steigerhout statafel zijn tevens erg laag, waardoor je veel geld kan besparen. Dit geld kan je weer investeren in andere projecten waar wat meer budget voor nodig is.

Door te werken met een bouwtekening, kan jij een prachtige steigerhout statafel maken waar velen jaloers op zullen zijn. De kosten van een normale statafel komen al snel boven de honderd euro uit, als jij zelf een steigerhout statafel besluit te maken ben je al voor enkele tientallen euro’s klaar. Ook ben je totaal niet lang bezig met de bouw van een steigerhout statafel. Als alles goed verloopt ben je namelijk al binnen enkele uren klaar en kan je direct gebruik maken van je nieuwe steigerhout statafel! Wil je weten hoe jij je steigerhout statafel nog mooier kunt maken? Of op welke manier jij de steigerhout statafel nog meer kunt inzetten? Lees dan nu verder!

Laat je statafel er prachtig uitzien

Om je steigerhout statafel er mooi uit te laten zien, is het van belang dat je deze met de juiste producten bewerkt. Je lokale doe-het-zelf markt is waarschijnlijk in het bezit van onderhoudsproducten die specifiek voor steigerhout ontwikkeld zijn. Deze producten zorgen ervoor dat je steigerhout statafel er nog vele jaren lang mooi uit ziet.

Maar als jij tijdens de bouw van je steigerhout statafel er al voor wilt zorgen dat je steigerhout statafel er mooi uitziet, kan je dit doen door bijvoorbeeld de poten er op een andere manier dan de traditionele steigerhout statafels er uit te laten zien. Wat ik zelf bij mijn steigerhout statafel heb gedaan, is dat ik de poten er uit heb laten zien als de klauwen van een leeuw. Dit is niet eenvoudig, maar dit is met verschillende bewerkingsmaterialen toch mogelijk. Wees daarom niet bang om creatief te zijn en probeer verschillende methoden uit om jouw steigerhout statafel er prachtig uit te laten zien!

Bouwtekening voor een steigerhout statafel bij Fred!

De bouwtekening voor een steigerhout statafel vind je bij Fred, één van de meest ervaren klussers van ons land. Fred heeft de laatste twintig jaar een pakket met bouwtekeningen samengesteld van enorme omvang. Er zijn namelijk maar liefst tienduizend bouwtekeningen in het bouwtekeningenpakket van Fred te vinden. Hierdoor is eigenlijk ieder meubel te maken met de bouwtekeningen van Fred. Het besparen kan meteen beginnen wanneer jij beschikt over het bouwtekeningenpakket van ervaren timmerman Fred Schouten!

Zo kan jij je eigen meubels maken maar is ook het maken van een tuinhuis of een veranda mogelijk met de unieke bouwtekeningen die jij allemaal kunt gebruiken. De bouwtekeningen zijn overzichtelijk opgebouwd zodat je altijd weet wat je moet doen om een bepaalde constructie te maken. Meer weten over dit unieke bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bierstatafel maken
Bierstatafel maken

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Zelf een statafel maken

Tafels, je vindt ze in talloze verschillende vormen en maten. Sommige tafels hebben een speciale gebruiksfunctie, zoals de salontafel of de eettafel, maar er zijn ook tafels met een algemene functie. Met dergelijke tafels kun je eigenlijk alle kanten op.

Soms vormt een tafel een vast onderdeel in het interieur en soms wordt er een tafel bijgezet als je extra ruimte nodig hebt om te werken of om dingen op te stallen. Een tafel die kan dienen als gelegenheidstafel, maar ook een vast onderdeel kan zijn van het interieur is een statafel. Wat zijn de mogelijkheden met een statafel en kun je beter een statafel maken of kopen?

Wat is een statafel?

De functie van de statafel behoeft eigenlijk niet zo heel veel uitleg. De naam zegt al voldoende. Een statafel is een tafel waar je niet aan zit, maar waar je aan staat. De statafel heeft dan vooral een ‘hangfunctie’. Omdat je niet kunt zitten en mensen toch gemak willen ervaren, worden er vaak de ellenbogen opgelegd. Een statafel is niet echt een tafel die mensen in hun woonkamer neer zullen zetten. In zakelijke omgevingen zal je wel vaker een statafel zien als vast onderdeel.

Denk bijvoorbeeld aan een ontvangstruimte of soms een kantine in een bedrijfsruimte. Maar de meeste statafels die je zult tegenkomen als tijdelijke tafels tijdens een feestje of een evenement.

Naast het kopen van een statafel worden vaak ook statafels gehuurd. Zo kan een feestje of evenement voorzien worden van handige tafels en daarna ben je er weer vanaf. Maar waarom zou je geen statafels kopen of misschien zelfs maken?

Helemaal voor instellingen die vaak evenementen, tentoonstellingen of congressen organiseren, is het in bezit hebben van statafels ontzettend handig en je bespaart op de huur van statafels. En wat denk je voor thuisgebruik? Als je veel mensen uitnodigt, dan kun je eigenlijk niet meer zonder statafels. Zelf een statafel maken of kopen stelt je in staat om op ieder moment de tafels tevoorschijn te halen.

Statafel of staantafel?

Er is wel eens discussie of je het nu moet hebben over een statafel of staantafel. De term Staantafel zal je eigenlijk maar zelden zien. Toch is staantafel geen fout woord en mag ook deze term worden gebruikt voor het duiden van een tafel waar je aan kunt staan. In de praktijk zal je zien dat er vrijwel altijd de term statafel wordt gebruikt. Staantafel mag je dus gerust gebruiken, maar dit is niet gebruikelijk.

Statafel vierkant
Statafel vierkant

Waar rekening mee houden bij het plaatsen van statafels?

Het lastige kan zijn om tijdens een receptie of een evenement te bepalen hoeveel statafels je nodig hebt. Dit is ook afhankelijk van het soort evenement. Tijdens een receptie hoeft niet iedereen aan een statafel te staan. Maar is er ook een buffet aanwezig, dan willen mensen de statafel gebruiken om hun bordje met eten op te zetten.

Houd er rekening mee dat tijdens een evenement per persoon ongeveer 1 m² ruimte nodig is. Op basis van het oppervlakte van de ruimte en de indeling kun je dan inschatten hoeveel statafels je nodig hebt.

Gemiddeld zullen er ongeveer 4 tot 6 personen aan een statafel staan. Dient de statafel enkel voor het neerzetten van kopjes of glazen, dan kunnen er met gemak 6 personen gebruik van maken. Moet er ook aan de tafel worden gegeten, houdt het dan op een maximum van 4 personen.

Hierbij is ook de diameter van het tafelblad van belang. Een klein tafelblad is handig in compacte ruimtes, maar mensen zullen wel meer tegen elkaar gedrukt staan. Een groter tafelblad biedt ook meer mogelijkheden om glazen en kopjes kwijt te kunnen of om aan te eten. Een statafel van 80 cm moet is relatief groot, maar wel voldoende om er optimaal gebruik van te maken.

Een ronde statafel of vierkant?

Een statafel kan rond zijn, maar ook een vierkante statafel kan zijn mooi. Vaak is de keuze voor een vierkante statafel of een statafel in een ronde vorm vooral smaak gebonden. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om te kiezen voor rond of vierkant. Een vierkante statafel zal meestal iets meer ruimte in beslag nemen en wat grof kunnen overkomen.

Een ronde tafel komt juist door de vorm iets zachter over. In een strak belijnde omgeving kan een statafel in vierkante vorm wel weer beter overkomen. Een nadeel van een vierkante tafel kunnen de scherpe punten zijn. Je loopt het risico om je met je ellenbogen tegenaan te stoten. Hier heb je met een ronde tafel geen problemen mee.

Zowel bij een statafel rond als vierkant sta je met mensen tegenover elkaar of naast elkaar, dus beide statafels nodigen uit om contact met elkaar te maken. In de praktijk zal je vaak zien dat een ronde statafel meestal in winkels te koop zijn.

Voor het zelf maken wordt vaak gekozen voor een statafel met een vierkante vorm. De gebruikelijke maat voor een ronde statafel is een diameter van 60 tot 70 cm. Voor een statafel met een vierkante vorm liggen de afmetingen tussen de 60×60 en 80×80 cm.

Statafel rond en vierkant
Statafel rond en vierkant

Hoe hoog is een statafel?

Hoe hoog is een statafel eigenlijk en zijn hier bepaalde standaardmaten voor? De hoogte van de statafel kan soms lastig zijn om te bepalen.

Dit komt omdat je te maken hebt met diverse mensen in allerlei lengtes. Een gebruikelijke statafel die je in de winkel koopt zal meestal een hoge statafel zijn van tussen de 110 en 115 cm.

Deze hoogte is voldoende voor mensen met een gemiddelde lengte van tussen de 160 en 190 cm.

Voor kleinere personen of kinderen kun je op zoek gaan naar een kleinere statafel van 80 cm of zelf een kleinere versie statafel maken.

De biertafel

De statafel leent zich uitstekend om gezellig met meerdere mensen een biertje te drinken. De statafel bied voldoende ruimte om bierglazen en/of bierflesjes kwijt te kunnen en erop te leunen. Er zijn ook speciale biertafels te koop.

Dit zijn van origine lagere tafels waar je aan kunt zitten. Koop je een biertafel, dan is dit meestal een inklapbare tafel met een houten tafelblad en een metalen onderstel. Hier hoort aan beide zijde een houten zitbank bij in dezelfde stijl als de tafel, met een houten zitvlak en een metalen inklapbaar onderstel.

Wil je juist een bierstatafel, dan kun je die meestal niet kopen en kom je bij de klassieke statafel uit. Een bierstatafel maken is dan de enigste oplossing. Een voordeel van een bierstatafel maken is ook dat je hem lekker robuust kunt maken, wat helemaal past bij het imago van de bierdrinker.

Een statafel kopen en zelf maken?

Er zijn twee manieren om aan statafels te komen, je koopt een statafel of je maakt je eigen statafel. Zowel voor het kopen als het maken zijn voor- en nadelen te verzinnen. Daarom zetten we op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van een statafel kopen en een statafel maken.

Voordelen van kopen:

 • Het kopen van een statafel is ideaal voor diegenen die niet zo handig zijn.
 • Je bent geen tijd kwijt aan het maken van een statafel.
 • Een grote keuze uit diverse modellen en kwaliteiten statafels.
 • Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Nadelen van kopen:

 • Je bent gebonden aan meestal standaard modellen.
 • Bij sommige statafels kan de kwaliteit wat te wensen overlaten.
 • Wil je echt een hele goede kwaliteit statafel, dan betaal je hier ook voor.
 • Je bent tijd kwijt om een goede statafel in de winkel of online te zoeken.

Voordelen van zelf maken:

 • Voor diegenen die handig zijn een leuk tijdverdrijf om zelf een statafel te maken.
 • Je kunt de statafel ontwerpen naar je eigen ideeën.
 • De kwaliteit van zelfgemaakte statafels is veel beter dan wanneer je er een zou kopen.
 • Meestal ben je goedkoper uit dan een statafel in de winkel kopen.

Nadelen van zelf maken:

 • Ben je niet zo handig? Dan kun je beter naar de winkel gaan.
 • Je hebt nagenoeg geen keuze in materiaal. Hout is eigenlijk de enigste mogelijkheid.
 • Gebruik je een dure kwaliteit hout, dan is de statafel zelf maken duurder dan kopen.
 • Je moet er tijd voor hebben om een statafel zelf te maken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Statafel met kruispoot
Statafel met kruispoot

Waar kun je het beste goedkope statafels kopen?

Er zijn veel verschillende winkels waar je voor je statafels terecht kan. Bij sommige winkels kun je de statafel enkel fysiek aankopen, terwijl andere winkels ook een online aanbod aan statafels hebben. Je hoeft dan zelfs helemaal de deur niet meer uit en zoek je gewoon thuis je statafel uit. Daarom een overzicht van de meest populaire winkels waar statafels te koop zijn.

Statafel Action

Zoek je een goedkope statafel, dan zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat je hiervoor heel goed bij de Action terecht kunt. De statafel van Action is wel goedkoop, maar keuze uit verschillende modellen heb je niet. Sterker nog, Action heeft maar één soort statafel. Het is een zeer eenvoudig model met een hoogte van 110 cm.

Het onderstel is van aluminium en daarom ook zeer licht in gewicht. Het onderstel kan gemakkelijk in elkaar geklapt en weggezet worden. Het ronde tafelblad is van kunststof en heeft een diameter van 80 cm. De statafel is zeker goedkoop, nog geen € 25,- maar kwalitatief van deze Action statafel zal wat minder zijn. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

 Statafel Gamma

Ook voor een statafel van Gamma heb je de keuze uit één model. Wel kun je kiezen uit twee kleuren. Het onderstel van de statafel bestaat uit metaal en het metaal is in de kleur antraciet. Het tafelblad kan naar keuze zwart of wit zijn. De statafel heeft een hoogte van 110 centimeter en het tafelblad een diameter van 79,5 centimeter.

Het onderstel is gemakkelijk in elkaar te klappen, zodat je de statafel gemakkelijk weg kunt zetten zonder dat deze al teveel ruimte inneemt. Deze statafel van Gamma is van degelijke kwaliteit en kost voor zowel de witte als zwarte variant bijna € 40,-. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Statafel Praxis

Ook bij Praxis is het mogelijk om een statafel aan te schaffen. Er is één model statafel van Praxis die ook wel een bistrotafel wordt genoemd. De hoogte van de statafel is 110 cm. Het tafelblad heeft een diameter van 80 cm.

Het onderstel is van gepoedercoat metaal gemaakt en is inklapbaar. Tevens is het onderstel voorzien van twee voetsteunen. Tijdens het staan kun je hier een voet op laten rusten en ook kun je je voeten hierop zetten als je op een barkruk zit. Het ronde tafelblad is van polyethyleen, een vorm van kunststof. Ingeklapt is de statafel van Praxis gemakkelijk op te bergen of mee te nemen. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Statafel Makro

Wil je een echt goede en zware kwaliteit statafel? Koop dan de statafel van Makro. Dit is een professionele statafel die ook veel in de horeca wordt gebruikt. Het onderstel van de statafel van Marko bestaat uit een aluminium frame waarop een onderstel staat van 108 cm.

De paal waarop het tafelblad rust bestaat uit wicker. Wicker is een soort van rotan, maar dan van kunststof materiaal. Ook de randen van het tafelblad zijn van wicker, terwijl het tafelblad zelf uit aluminium bestaat. De vorm is vierkant en heeft een afmeting van 70×70 cm.

Het voordeel van deze statafel is dat je hem altijd buiten kunt laten staan, want het materiaal is weerbestendig. De goede kwaliteit drukt zich ook uit in het gewicht van de tafel. De statafel van Makro is ruim 28 kilogram zwaar. In tegenstelling tot andere statafels is dit een prijzige statafel van ruim € 150,-. De tafel is overigens zowel in de winkel te koop als online te bestellen. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Blokker statafel

Blokker heeft één soort statafel maar wel in twee verschillende kleuren, namelijk blackstone en antique white. Dit zijn klassieke namen, maar die lenen zich ook uitstekend voor deze statafel. De statafel is namelijk in retrostijl.

De tafel heeft namelijk één slanke poot die uitloopt in vier staanders. Het onderstel bestaat geheel uit chroom, wat natuurlijk helemaal retro uit de jaren 50 is. Ook de rand van het tafelblad is geheel uit chroom opgetrokken. Dit is overigens een ideale statafel voor kleinere mensen. De hoogte is namelijk 102 cm.

De bovenzijde van deze Blokker statafel is dan afgewerkt in de kleur die jij wenst, zwart of wit. Ook blokker biedt deze statafel online aan, zodat je hier niet de deur voor uit hoeft. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Statafel Karwei

Zoek je een statafel van Karwei, dan heb je keuze uit twee types. Het eenvoudige model statafel is inklapbaar en bestaat uit twee kleuren, namelijk zwart en wit. Dit is de gebruikelijke uitvoering met een metalen onderstel bestaande uit zwart gepoedercoat metaal. Het ronde tafelblad in zwart of wit bestaat uit stevig kunststof.

De hoogte is 110 cm en deze statafel is voor bijna € 40,- bij Karwei te koop. Maar Karwei heeft ook een heel unieke statafel van uitzonderlijk zware kwaliteit te koop. Het is een statafel van maar liefst 50 kilogram die volledig bestaat uit steigerhout. Het bestaat uit een kolompoot van steigerhouten planken en ook het tafelblad is geheel uitgevoerd in steigerhout.

Dit is overigens met een hoogte van 82 cm. wel een kleine versie van een statafel Ook het vierkante tafelblad heeft een afmeting van 82×82 cm. Dit is met € 250,- wel één van de duurste statafels die te koop is. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Statafel Ikea

Je kunt ook bij de Ikea terecht voor een statafel. De statafel van Ikea bestaat uit diverse modellen. Ikea heeft namelijk ook langwerpige rechthoekige statafels in diverse hoogteafmetingen van 90 cm tot 120 cm. Deze tafels kunnen bestaan uit roestvrij staal met een stenen of kunststof tafelblad, maar er zijn ook modellen te koop die volledig uit hout bestaan.

Van de klassieke ronde statafel heeft Ikea één model. Deze statafel heeft een onderstel van aluminium en het tafelblad bestaat uit spaanplaat, laminaat en polypropeen. Deze statafel heeft een hoogte van 105 centimeter en het tafelblad heeft een diameter van 70 cm. Zoek je voor bij je statafel nog barkrukken? Dan heeft Ikea een zeer groot assortiment van verschillende soorten barkrukken. Je kunt een statafel het beste hier kopen.

Beste plaats waar je en statafel kunt kopen

Ondanks dat je statafels bij veel verschillende winkels kunt kopen voldoen deze winkels vaak niet aan de volgende voorwaarden:

 1. Gratis verzending.
 2. Goede kwaliteit en prijsverhouding.
 3. Snel geleverd.
 4. Niet goed geld terug garantie.

Deze winkel kun je hier vinden bij deze webwinkel.

Zelf een statafel maken

Ga je zelf een statafel maken? Dan zal dit in de meeste gevallen een houten statafel zijn. Er zijn verder namelijk maar weinig materialen die zo gemakkelijk te bewerken zijn dan hout. Daarnaast heeft een houten statafel ook een warme en natuurlijk uitstraling en ze zijn ook erg robuust.

Daarnaast kun je de statafel ook voortdurend buiten laten staan, want wanneer je een goede houtsoort gebruikt of goed behandeld, dan is deze bestand tegen de weersomstandigheden. Je moet je natuurlijk wel even afvragen welke houtsoort je gaat gebruiken.

Een statafel van tropisch hardhout is misschien wel erg duurzaam, maar erg kostbaar. Beter is het om te kiezen voor een houtsoort dat goedkoop is en dat jezelf nog kunt behandelen, zoals vurenhout of Douglas hout.

Wil je een mooie robuuste en stoere statafel maken? Kies dan voor een statafel van steigerhout. Het voordeel bij een statafel van steigerhout is dat je het hout ook niet hoeft te behandelen. Mag natuurlijk wel als je je statafel een kleurtje wilt geven, maar het is niet noodzakelijk. Steigerhout is namelijk uitstekend bestand tegen alle weersomstandigheden en het is ook nog eens een erg goedkope houtsoort. Maar dit is ook het voordeel van zelf een statafel maken, je kunt helemaal zelf bepalen welk soort hout je gebruikt en welk design jij je zelfgemaakte statafel geeft.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan statafel maken

In dit stappenplan gaan we een mooie houten statafel of een bierstatafel maken. Het wordt een statafel van steigerhout, het goedkoopste en degelijkste hout wat er te verkrijgen is. Er zit een leuk kleinigheidje aan deze statafel, namelijk in het midden van het tafelblad kun je een heel krat bier laten verzinken.

Bierstatafel zelf maken
Bierstatafel zelf maken

De vormgeving wordt vierkant en eigenlijk heb je niet meer nodig dan planken steigerhout, verbindingslatten en schroeven.

Volg dit stappenplan

 1. Bouwtekening zoeken
 2. Hout op maat zagen
 3. Poot maken
 4. Vak maken voor bierkrat
 5. Tafelblad
 6. Afwerking

Stap 1: Bouwtekening zoeken.

Om aan de slag te gaan met het bouwen van de bierstafel is het slim om de bijpassende bouwtekening erbij te zoeken. Deze kun je vinden in het ledengedeelte van de website. Deze bierstatafel bouwtekening is opgeslagen als PDF bestand. Op elke bouwtekening staat een handige materialenlijst. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je hier lid worden.

Stap 2: Hout op maat zagen

We gaan beginnen met het maken van de poot van de statafel. Omdat in de poot een bierkrat gezet kan worden, wordt de niet vierkant maar rechthoekig poot. Het wordt een standaard hoge statafel van 110 centimeter inclusief een tafelbladdikte van ongeveer 3 centimeter. Dit houdt in dat de poot dus 107 centimeter wordt. Zaag alles volgens de tekening.

Stap 3: Poot maken

Eerst maken we de beide lengterichtingen van de poot. Leg de planken naast elkaar en bevestig ze aan elkaar door aan de onderzijde een verbindingslat te monteren. Aan de bovenzijde monteer je ook een verbindingslat, maar deze moet aan de andere kant komen.

Maak zo je beide zijdes voor de lengterichting. Leg voor de breedte twee planken naast elkaar en bevestig deze planken ook aan elkaar door middel van een verbindingslat. Meet vanaf de bovenzijde af zoals op de tekening staat en monteer daar het andere verbindingslatje. Dit is ongeveer de hoogte van een bierkrat. Op dit verbindingslatje komen later planken die het bierkratje dragen. Ook van deze zijde maak je twee stuks.

Zet nu alle delen tegen elkaar en monteer ze aan elkaar vast met schroeven. Waar aan de zijdes het verbindingslatje aan de onderzijde is gemonteerd dient dit als de onderzijde. Aan de bovenzijde zie je nu aan de lengtezijdes een verbindinslatje aan de buitenzijde en in de breedte is het verbindingslatje 24 centimeter verzonken in de poot.

Stap 4: Vak maken voor bierkrat

Nu monteer je twee plankjes op de in de poot verzonken verbindingslatjes. Je hebt nu een vak gecreëerd waarin een bierkratje past. Monteer aan de beide breedtezijdes van de poot aan buitenkant een balkje van 85 centimeter. Deze balkjes zullen het tafelblad ondersteunen.

Stap 5: Tafelblad

Voor het tafelblad heb je volg je de bouwtekening. Bevestig deze planken met verbindingslatten en schroeven aan alle zijdes. Zaag met een decoupeerzaag in het midden een gat ter grote van de bovenzijde van de poot. Hierin past het bierkratje. Monteer nu het tafelblad op de balkjes aan de bovenzijde van de poot met schroeven.

Stap 6: Afwerking

Je statafel is nu gereed. De tafel is breder dan normaal, maar dit komt ook omdat er in het midden een gat zit waarin je het bierkratje kunt plaatsen.

Zo houdt je aan de randen voldoende ruimte om een bierglas en/of bierflesje neer te zetten en om de tafel als ondersteuning te gebruiken. In principe is het niet nodig om steigerhout te schilderen. Het doorleefde uiterlijk van steigerhout geeft de statafel juist het nodige karakter. En je houdt de statafel lekker robuust. Maar het staat je uiteraard vrij om de statafel toch te behandelen met lak of een verf als je de tafel een speciale kleur wilt geven.

Houd je statafel mooi en schoon met een statafelhoes

Op een zelfgemaakte robuuste steigerhouten statafel hoef je tijdens het gebruik in principe geen hoes en kleed te leggen. Dit kan het hout wel hebben. Heb je een ander model of wil je je statafel schoon houden? Breng tijdens het gebruik van je statafel een statafelhoes aan.

Dit wordt ook wel een statafelrok genoemd. Deze statafelrok wordt niet alleen aangebracht om morsen op de statafel tegen te gaan. De hoofdreden voor het aanbrengen van deze rok is het luxe en stijlvolle uiterlijk dat je statafel krijgt. De statafelrok bedekt namelijk de gehele statafel vanaf het tafelblad tot de onderzijde van de poot. Doordat de stof bestaat uit een stretchstof wordt deze goed strakgetrokken om de gehele statafel.

Dit ziet er schitterend en zeer strak uit. Hiermee kleed je je feestje mooi aan met mooi gedekte statafels. Houdt met de statafelhoes rekening waar je de statafels voor gebruikt. Als de statafel wordt gebruikt om aan te eten, dan doe je er het beste aan om te kiezen voor een donkergekleurde hoes.

Eventuele vlekken zullen dan minder opvallen en je statafel blijft er mooi en chique uitzien. Eventueel is het mogelijk om op het tafelblad een beschermplaat te plaatsen, zodat de hoes nooit door vlekken wordt aangetast.

Zitten aan een statafel

Zoals de naam al aangeeft is een statafel in eerste instantie een tafel waar je aan staat. Maar het is ook mogelijk om te zitten aan een statafel. Omdat een statafel hoger is dan een reguliere tafel, is het niet mogelijk om hier een normaal formaat stoel voor te gebruiken. Wanneer je je gasten aan de statafel wilt laten zitten, moet je hoge stoelen gebruiken, zoals een barkruk.

Barkrukken kun je in de winkel aanschaffen, maar het is ook mogelijk om naast een zelfgemaakte statafel een barkruk zelf te maken. Dit kan in dezelfde stijl als de statafel in het stappenplan met steigerhout. Met een barkruk of een hoge stoel houdt je ook rekening met mensen voor wie het niet mogelijk is om langdurig te staan.

Maak je statafel met behulp van een bouwtekening

Een statafel is uiteraard op verschillende manieren zelf te maken. Ben je op zoek naar een bouwtekening van een statafel?

Kijk dan hier eens tussen de duizenden bouwtekeningen en vind hier de bouwtekening van een statafel die aan jouw wensen voldoet. Wil je ook een hoge stoel of een barkruk maken? Ook dan zul je ongetwijfeld hier een bouwtekening van vinden, net zoals bouwtekeningen van vele andere meubels. Een feestje waar je je eigen gebouwde statafels gebruikt is immers een stuk leuker en van betere kwaliteit, dan wanneer je een statafel moet huren of er één moet kopen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Maken of kopen? Laat het hier onder weten in een reactie samen met eventuele aanvullingen.

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.