Home » Blog » Tuinhuis » Tuinhuis zelf bouwen kan iedere klusser!

Tuinhuis zelf bouwen kan iedere klusser!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Af en toe krijg ik wel eens de vraag met welk doe-het-zelf project je het meeste geld kunt besparen. Het is een vraag die je niet zomaar van een klusser verwacht, echter zijn niet alle gebruikers van Fred’s Bouwtekeningen particuliere klussers. Ik gaf als antwoord dat een tuinhuis zelf bouwen veruit het meest rendabele project is dat je goed thuis kunt uitvoeren. Er zijn wel degelijk projecten die je nog meer geld kunnen opleveren, echter is het slim om met het meest haalbare versus renderende project te starten. Een tuinhuis zelf bouwen is voor iedere klusser mogelijk, en het gaat je behoorlijk wat geld schelen dan wanneer je er een zou kopen. Ook dus als jij voor iemand anders een tuinhuis moet maken, ben je dus stukken goedkoper uit dan wanneer je een kant-en-klaar bouwpakket voor een schuur zou kopen. Dit is het doe-het-zelf project dat ik iedereen kan aanraden!

Hoe kan jij een tuinhuis zelf bouwen

Voor iedereen is het zelf bouwen van meubels en huisjes een andere bezigheid. De een doet het met gemak, en de ander moet nog wennen aan het zelf klussen en is meer tijd aan een doe-het-zelf project kwijt. Bouwtekeningen helpen bij een project als een tuinhuis zelf bouwen enorm, want je hebt eigenlijk een klusmaat erbij. Deze ‘klusmaat’ vertelt je continu wat er moet gebeuren, welke materialen je moet kopen en in welke afmetingen je deze moet zagen of kopen. De bouwtekening is van al deze informatie voorzien, waardoor een tuinhuis zelf bouwen opeens ook voor beginnende klussers een haalbaar doe-het-zelf project wordt.

Een tuinhuis zelf bouwen is daarom ook voor jou een leuk project om uit te voeren. Het hout dat je hiervoor gaat gebruiken, zoals beschreven op de bouwtekening, kan je op eigen invulling verkrijgen.

Als jij liever aan dit project nog minder geld uitgeeft, zou je diverse onderdelen goedkoper kunnen vinden op Marktplaats. Bij veel onderdelen raad ik je bij een tuinhuis zelf bouwen wel aan meer geld uit te geven aan de materialen dan bijvoorbeeld bij een klein kastje. Een tuinhuis moet in alle omstandigheden bestand zijn tegen slecht weer. Door te investeren in goede materialen, is het mogelijk om een tuinhuis zelf bouwen te doen waar je over vijf jaar nog steeds van geniet.

Stappenplan

Om je tuinhuis goed te bouwen kun je het beste de volgende stappen volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Tuinhuis zelf bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Het treffen van de juiste voorbereidingen zijn heel belangrijk. Je moet op de volgende zaken letten tijdens het voorbereiden.

  1. Locatie
  2. Gewenste afmetingen
  3. Houtsoort
  4. Bouwtekening
  5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie

Waar wil je het tuinhuis gaan zetten? Wat is de mooiste locatie of waar heb je ruimte genoeg? De antwoorden hierop zijn natuurlijk per persoon verschillend. De factoren die meespelen zijn de afmetingen van je tuin.

Bij een hele grote tuin die bestaat uit een groenten en siertuin kun je er voor kiezen om het op de scheiding tussen deze beide tuinen te zetten. Soms wordt er voor gekozen om het aan het einde van een grasveld te zetten. Zorg altijd wel voor een verharde pad naar de deur zodat je in de winter niet door de modder moet lopen.

In een kleine tuin staat het al snel achterin. Vooral in een kleine tuin kan het lastig zijn om een locatie te vinden die voldoende ruim is. Een middelgrote tuin heeft wat meer mogelijkheden.

Een andere belangrijke factor is zet je het op de scheiding van de tuin dan moet je dit in overleg doen met je buren. Anders moet je ruimte vrij houden aan de zijkant of achterkant voor de dakgoot en eventueel nog voor het onderhoudt. Het is verstandig om hiervoor even navraag te doen bij de lokale overheidsinstantie.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van wat je allemaal kwijt wilt kunnen in je tuinhuis. Verder wordt de maximale ruimte beperkt door de gekozen locatie. Vooral in een kleine tuin kan dit een beperking zijn.

Stap 1.3: Houtsoort

De keuze van een bepaald houtsoort is heel belangrijk voor de latere afwerking en duurzaamheid van je tuinhuis. Kies je voor geïmpregneerd hout dan zal het hout minder lang meegaan dan bijvoorbeeld wanneer je voor hardhout kiest. Door een goede beschermende laag aan te brengen kun je de levensduur juist weer verlengen.

Het voordeel van geïmpregneerd hout ten opzichte van hardhout is dat de kostprijs veel lager is. Heel populair is tegenwoordig Douglas hout. Dit hout gaat langer mee dan geïmpregneerd hout. De kosten liggen echter ook weer wat hoger.

Stap 1.4: Bouwtekening

Nu je de gewenste afmetingen weet en de locatie kun je op zoek gaan naar de bouwtekening. In ons ledengedeelte vind je deze bouwtekeningen. Mocht je nog geen lid zijn wordt dit dan eerst even hier. Het grote voordeel van de bouwtekeningen is dat je altijd weet wat je moet doen.

Je volgt de tekeningen stap voor stap. Alles kun je terug vinden. Daarbij vind je nog een hele handige materialenlijst op elke tekening. De bouwtekeningen zijn opgeslagen als PDF bestanden. Zodat iedereen ze kan lezen. Druk de tekening altijd af en hou hem in de buurt.

Stap 1.5: Materialen bestellen

Waar ga je de materialen bestellen? Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden.

  1. Houthandel
  2. Bouwmarkten
  3. Online

Houthandel

Je kunt de materialen via de houthandel kopen bij jou in de buurt. Zij hebben meestal een groot assortiment van verschillende houtsoorten en maten. Het nadeel is echter wel dat ze vaak aardig duur zijn. Je kunt het hout thuis laten afleveren maar dan kost het je ook vaak aardig wat. Daarom kun je er beter met een kar om rijden.

Bouwmarkten

Materialen kopen in de bouwmarkt is zeker ook wel een optie. Let er wel op dat alles recht is. Vaak is de kwaliteit wat minder dan bij een houthandel. Omdat een bouwmarkt zich niet alleen richt op hout maar ook op veel andere bouwmaterialen kunnen de prijzen best hoog uitvallen. Thuis afleveren is net als bij een houthandel redelijk duur

Online

Hout bestellen via internet is veruit de makkelijkste optie. Je kunt heel makkelijk vergelijken wat het goedkoopste is. Verder heb je ook zicht op de leverings en garantie voorwaarden. Check dit wel vooraf even.

Stap 2: Tuinhuis zelf bouwen

Voor het bouwen moet je de volgende stappen volgen:

  1. Fundering
  2. Wanden bouwen
  3. Dak
  4. Deuren afhangen

Stap 2.1: Fundering

Voor je het tuinhuis zelf kunt bouwen is een goede fundering belangrijk. Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden. Wil je in je tuinhuis een betonvloer? Kies dan van een fundering met vorstrand zie het onderstaande filmpje

Vaak wordt er gekozen om gewone betontegels neer te leggen in het tuinhuis. In dat geval dan kun je er voor kiezen om brede betonbanden te leggen waar je op gaat bouwen. Deze betonbanden liggen dan wat hoger dan de rest van de bestrating zodat je hout niet in het vocht komt te staan.

Stap 2.2: Wanden bouwen

Bouw nu aan de hand van de gekozen bouwtekening de wanden op. Hou gelijk ook rekening mee het stellen van het kozijn voor de deur en voor de eventuele ramen. Je kunt hierin de tekening stap voor stap volgen.

Stap 2.3: Dak

Wanneer de wanden staan kun je het frame voor het dak maken en daarna de vellingdelen of platen op erop vast schroeven. Wanneer je dit hebt gedaan is het belangrijk om zo snel mogelijk de dakbedekking aan te brengen. Hang daarna de goten op.

Stap 2.4: Deuren afhangen

Nu het dak waterdicht is kun je de deuren afhangen en eventueel de ramen monteren. Hoe je deuren kunt afhangen kun je in dit fimpje zien:

Stap 3: Afwerken

Het is verstandig om je tuinhuis ook goed af te werken. Als je de levensduur van je hout wilt verlengen is het slim om je hout te beschermen tegen intrekkend vocht. Dit kun je op verschillende manieren doen.

  1. Verf
  2. Tuinbeits

Verf

Hout beschermen door verf een best een redelijke optie maar heeft ook nadelen. Verf trekt niet in het hout maar komt er als laag bovenop te liggen. Is je hout nog te vochtig wanneer je het schildert dan kan het vocht niet meer weg. Je hebt dan kans dat de verf van het hout afbladdert. Niet echt ideaal

Tuinbeits

De beste optie is het is naar mijn mening tuinbeits. Beits trekt in je hout en eventueel vocht kan wel uit het hout naar buiten maar zal er nooit intrekken. Dit is precies wat je wil voor je tuinhuis. Breng de beits er in twee keer aan zodat je een optimale bescherming hebt van het hout.

Bouwtekening tuinhuis zelf bouwen

Bij Fred’s Bouwtekeningen is een tuinhuis zelf bouwen mogelijk met de vele tekeningen die speciaal voor dit doe-het-zelf project zijn ontworpen. Diverse soorten en maten zijn hiervoor verkrijgbaar, allemaal in het bouwtekeningenpakket met dezelfde naam. Of je nu een groot of klein tuinhuisje wilt maken, je bent met deze bouwtekeningen goed op weg om dit project met succes te voltooien!

Je kunt na het afronden van een tuinhuis zelf bouwen door met tal van andere doe-het-zelf projecten. Zo is een tuinbankje ook een leuke toevoeging aan je tuin in combinatie met een veranda, die je ook beide zelf zou kunnen maken! Ook zou je een overkapping kunnen combineren met een tuinhuisje dat je zelf hebt gebouwd, waardoor je tuin er echt geweldig uit komt te zien.

Wil je dit bouwtekeningenpakket downloaden? Dan kan je hier lezen hoe je dat kunt doen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

tuinhuis zelf bouwen
tuinhuis zelf bouwen

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Hoi Fred,

    Ik twijfel nog heel erg of ik de vloer van mijn tuinhuis ga storten of toch liever tegels neem

    Wat zijn de voor en de nadelen? Ik kom er niet zo aan uit helaas 🙁

    Groeten Kees

    1. Hoi Kees,

      Laat ik eerst mijn persoonlijke voorkeur aangeven. Ik zou voor een betonvloer gaan.

      De voor en nadelen van tegels ten opzichte van een betonvoer

      Voor en nadelen Tegels:
      Een voordeel is:
      De prijs de kosten zijn laag.

      nadelen zijn echter
      Tegels kunnen nog makkelijk verzakken
      Er kan nog van alles tussen de tegels gaan groeien.
      De kans op vocht is vele malen groter dan bij een betonvloer.

      voor en nadelen van betonvloer
      Voordelen zijn:
      Een stevige vloer die levenslang mee gaat
      Geen last van optrekkend vocht wanneer je het goed hebt gestort
      Mooie vloer waar je trots op kunt zijn

      Nadelen zijn:
      Best prijzig
      Meer werk dan het aanleggen van een tegelvloer

      Veel succes

      Groeten
      Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.