Home » Blog » Vijvers » Jij kan ook zelf een vijver maken!

Jij kan ook zelf een vijver maken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is er in een mooie grote tuin mooier dan een vijver? Een vijver geeft altijd leven in je tuin en variatie. Met kleine kinderen moet je wel oppassen zet in dat geval je vijver goed af. Een vijver maken, dat klinkt als een behoorlijk uitdagend doe-het-zelf project dat niet alleen veel tijd kost maar ook veel geld. Het zal je zeker aardig wat tijd kosten, maar moeilijk is het niet en het zal vele malen goedkoper zijn dan de vijver die je elders zou kunnen kopen of laten plaatsen. Daarom kan jij het prima zelf maken, met het geld dat overblijft kan je vervolgens andere leuke dingen doen.

De zeer gedetailleerde bouwtekening is gericht op een vijver die je kunt maken van hardhout of douglas hout, dus je hebt in principe de keuze uit twee houtsoorten. Deze soorten zijn door mij gekozen omdat ze het best werken voor een project zoals een vijver bouwen. Daardoor hoef je dus niet bang te zijn dat het niet tegen water bestand is. Wil jij ontdekken hoe een vijver maken in zijn werk gaat en ook zelf aan het werk gaan? Dan moet je snel verder lezen zodat jij straks alles weet over dit project!

Hoe lastig is het bouwen van een vijver eigenlijk?

Het lijkt een project dat alleen voor de zeer ervaren klussers is weggelegd. Ik zal niet ontkennen dat het project vijver maken voor een ervaren klusser makkelijker is dan voor een beginnende, echter is dat logisch. Wat belangrijk straks is, is dat jij aan de slag gaat met de vijver bouwtekening en dat je continu de stappen goed opvolgt. Dit is namelijk de beste manier om er zeker van te zijn dat jij een sterke en betrouwbare vijver kunt maken. Ik maak wel eens mee dat mensen nog zonder bouwtekening werken, en het resultaat is vrijwel altijd niet om over naar huis te schrijven. Als je zelf een vijver gaat maken, moet je het daarom ook goed doen. Vat het project niet te licht op en volg de bouwtekening goed. Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Aandachtspunten bij dit bijzondere project

Er zijn een drietal punten waar ik je voordat je met een vijver maken begint nog even op wil wijzen. Ten eerste is de locatie van de vijver belangrijk, want het kan nog wel eens wat ruimte in beslag nemen. De afmetingen op de bouwtekening voor het maken van de vijver zijn naar verhouding/ratio aan te passen. Daarmee bedoel ik dat als jij onvoldoende ruimte voor de vijver van de bouwtekening in je tuin hebt, jij eenvoudig de afmetingen kan laten verkleinen. Dat doe je door de maten procentueel allemaal af of toe te laten nemen.

Wil je dus een kleinere vijver maken, dan laat je niet alleen de breedte 20 procent verkleinen maar ook de lengte en hoogte. Alleen dan kan je een nette vijver bouwen die ook echt stevig is. De maten in de bouwtekening zijn namelijk zo gekozen dat ze voor een stabiele vijver zorgen. Verder is de netheid die je tijdens dit project toepast belangrijk. Als je netjes werkt, zal je ook een nette vijver maken. Werk alles netjes af en geef het zo nodig nog een likje verf. Dan zal jouw vijver er prachtig uit komen te zien!

Zelf een vijver maken in 11 stappen

Download het stappenplan

 

Het stappenplan voor het maken van een vijver:

  1. Locatie en afmetingen bepalen van je vijver. Kies bij voorkeur een plek waar schaduw is dit scheelt je veel algengroei.
  2. Uitgraven van je vijver. Doe dit uitgraven ruim zodat je de mogelijkheid hebt om eerst wat fijn zand op de bodem aan te brengen.
  3. Pomp indien nodig het grondwater weg.
  4. Boor de gaten voor de palen en plaats de palen waterpas.
  5. Schroef de planken vast tegen de palen.
  6. Vul het zand aan in de gewenste vorm.
  7. Breng worteldoek aan tot aan de bovenkant van de vijver.
  8. Breng de vijverfolie aan.
  9. Werk het geheel af.
  10. Vullen met water en waterplanten neerzetten.
  11. Laat het water op de juiste waarden komen voordat je vissen in het vijverwater doet. Het is belangrijk dat de zuurstofplanten al groeien waardoor er voldoende nitrificerende bacteriën worden geproduceerd om de afvalstoffen te verwerken.

Beginnen met het bouwen van je vijver? Lees dan hieronder verder om de bouwtekening te ontdekken voor dit project!

De bouwtekeningen van Fred Schouten voor het bouwen van je vijver

Of jij nu de vijver wilt maken van hardhout of douglas, voor beide houtsoorten heb ik de bouwtekening voor je die je hiervoor moet gebruiken. Deze bouwtekening is eigenlijk een vereiste om een mooie maar ook veilige plek te maken. Als onderdeel van het Fred’s Bouwtekeningenpakket kan je deze tekeningen vinden in het pakket dat uit duizenden bouwtekeningen bestaat. Wat alle bouwtekeningen zo bijzonder maakt, is dat je straks praktisch alles kunt maken dat je normaal in je huis hebt staan. Van een simpele stoel aan de eettafel tot een ingenieuze boekenkast waar je alle boeken in kunt opbergen. En natuurlijk ook een vijver bouwen is straks mogelijk!

Lees hier verder om alles te weten te komen over dit bouwtekeningenpakket en de bouwtekening voor om een vijver te maken te downloaden klik hier!

Vijver maken
Vijver maken

Vijveronderhoud

Om het vijverwater zuiver te houden is onderhoud hard nodig. Verwijder regelmatig alle blaadjes uit het water. Hierdoor vervuilt je water de blaadjes gaan rotten en zullen daardoor de zuurstof onttrekken uit het water. Je vissen zullen er door streven. Zeker in de herfst is het zaak om de bladeren uit het water weg te halen. Een manier om de grootste bladeren al uit je water te houden is het afdekken met een net. Verder een paar keer per week met een schepnet de blaadjes weghalen.

Vijverwater verversen

Een gevaar van vijverwater verversen is dat je teveel goed vijverwater verwijderd waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Wil je algen verwijderen uit het water probeer dan het bovenste water te verwijderen. Want juist daar vind je de meeste algen. Vervang maximaal 1/3 van het water. Hierdoor kan dit water zich mengen met het goede vijverwater.

Algen in je vijverwater

Een veel voorkomend probleem is algen in je vijverwater. Op welke manier komen algen in het water? De vissen die je in het water zet kunnen zaadjes van algen met zich meebrengen. Daarnaast komen de zaadjes van algen ook via de wind in het water terecht. Hier kun je niet veel aan veranderen. Waar je wel voor kunt zorgen is dat algen niet hard uitbreiden in het water door het klimaat van je water optimaal te houden. Een belangrijke bijdrage aan de algengroei is teveel voedingstoffen in je water. Daarnaast de temperatuur van het water.

Teveel voedingsstoffen krijg je in het vijverwater door:

  1. Teveel visvoer te geven waardoor de vissen het voer niet allemaal opeten
  2. Meer vissen in het water dan goed is. Hierdoor komen er zoveel uitwerpselen in het water dat dit niet op de juiste manier wordt verwerkt
  3. Niet genoeg concurrerende planten voor de algen
  4. Bladeren
  5. Tuinaarde
  6. Onvoldoende filtering van het water. Dit kan komen doordat de capaciteit te klein is of de filtering wordt uitgezet in de wintermaanden bijvoorbeeld. De algengroei gaat dan wel langzamer maar stopt niet.
  7. Waterwaarden die niet goed zijn

Zorg daarom dat je in alle gevallen zoveel mogelijk van de bovenstaande punten ziet te voorkomen. Dit is voor het leefklimaat van je vissen het beste. Opzoek naar een goede vijverfilter? kijk dan hier

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Ik zou graag een tekening hebben van een houten vijver niet te groot een meter tien bij
    tachtig breed
    bijvoorbaat dank

    vriendelijke groet A de Gooyer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.