Home » Blog » Kippen Houden Zonder Haan? De Voor- En Nadelen.

Kippen Houden Zonder Haan? De Voor- En Nadelen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kippen houden zonder haan, daar zijn de meningen over verdeeld. Het hebben van een haan kan zijn voordelen hebben, maar het kan ook een last zijn.

In dit artikel lees je meer wat de voordelen zijn van het hebben van een haan en de voordelen van kippen houden zonder haan.

De voordelen van kippen houden MET haan

De haan kan een mooie toevoeging zijn aan de groep kippen. Hier lees je waarom:

 • De haan heeft een prachtige en sterke uitstraling. Het geeft de groep kippen iets extra’s en maakt het plaatje compleet.
 • Hij waakt over zijn kippen en kuikens.
 • Een haan is nodig voor bevruchting van de eieren.
 • Sommige mensen vinden het gekraai van een haan gezellig.

De voordelen van kippen houden ZONDER haan

Voor sommige mensen is het houden van kippen zonder haan ondenkbaar. Ze vinden dat het zo ‘hoort’, maar kippen redden zich prima zonder haan.

Hier lees je de voordelen van kippen houden zonder haan:

 • Een haan kraait en dan vooral in de vroege ochtend. Dit kan vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor de buren. Hennen alleen zorgen meestal niet voor geluidsoverlast.
 • Een haan kan soms agressief zijn om zijn groep kippen te beschermen. Met name als er jonge kinderen in de buurt zijn moet hier extra voor gewaakt worden.
 • Sommige mensen denken dat een haan nodig is om de kippen eieren te laten leggen. Dat is een fabeltje. Kippen leggen ook eieren zonder de aanwezigheid van een haan.
 • Een haan heeft minimaal 4 kippen nodig en bij kleinere rassen nog wat meer. Bij een kleiner aantal zullen de kippen geen leven meer hebben met die haan.
 • Als je toch kuikens wilt hebben, dan kun je kippen broeds laten worden door eieren te laten liggen tot er ongeveer 7 liggen en vervolgens de eieren vervangen door bevruchtte eieren die je bij iemand anders vandaan hebt.

Een groep kippen houden zonder haan maakt niet veel uit voor de verzorging. Het levert vaak wat meer voordelen op dan het hebben van kippen met haan.

Kippen houden zonder haan is vaak een praktische keuze. Een grote groep mensen vindt dat er bij een toom kippen een haan hoort. Sommige missen het niet echt en gaan voor het gemak.

Voor de kippen maakt het niet veel uit of er wel of geen haan aanwezig is. Ga dus bij jezelf na wat jou het leukst en handigst lijkt.

[insert page=’snippet-ps’ display=’content’]

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Sowieso voordat de hennen gaan leggen. Hoe sneller hoe beter liever nog voordat je de hennen in hun hok laat. In je kippenhok bezig zijn terwijl er kippen in zitten kan extra stress opleveren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.