Home » Blog » Kippen Houden In De Tuin Mag Dat Zomaar?

Kippen Houden In De Tuin Mag Dat Zomaar?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kippen houden in de tuin? Nee, dat mag en gaat niet zomaar. Maar het is wel heel goed mogelijk natuurlijk! U moet eerst even goed nadenken over een aantal zaken.

Kippen houden in de tuin: de voorbereiding

Alvorens u daadwerkelijk met het kippenhok bouwen gaat beginnen moet u nadenken over de volgende zaken:

Wel of geen vergunning nodig voor het kippen houden in de tuin?

Ten eerste is het belangrijk om even na te vragen bij uw gemeente, afdeling Bouw en Woningtoezicht, of u voor uw toekomstige kippenhok een vergunning nodig heeft. Dit verschilt per gemeente.

Als u geen vergunning nodig heeft, moet u zich vaak wel aan bepaalde afmetingen houden. Wilt u een tweede hok gaan bouwen, dan heeft u zeker een vergunning nodig.

Heeft u wel een vergunning nodig, dan zal dit in de regel weinig problemen geven, omdat het hier om een relatief klein bouwwerk gaat.

Kippen houden in de tuin: burenoverleg.

Overleg ook even met uw buren of zij bezwaar hebben als u kippen in de tuin gaat houden.

Woont u in de bebouwde kom, dan is het houden van een haan bij uw kippen niet toegestaan.

Kippen houden in de tuin: grootte en hoogte van het kippenhok.

Voordat u daadwerkelijk begint met bouwen, denk dan na over het aantal kippen en het ras van de kippen die u wilt gaan houden. Verder is het belangrijk om te bepalen of u alleen een hok bouwt, of ook een ren aan het hok maakt. De hoogte van het hok speelt ook mee, omdat kippen nu eenmaal op stok gaan en het hok daarvoor een bepaalde hoogte nodig heeft, die ook weer afhankelijk is van heet formaat kip.

Kippen houden in de tuin: de plaats van het kippenhok.

Kippen hebben zon- en schaduwplekken nodig. Uw hok moet daaraan voldoen of verplaatsbaar zijn. Verder moet het hok op een plek zijn uit de tocht.

Kippen houden in de tuin: Ondergrond en bovenkant van het hok.

U kunt er voor kiezen om de ondergrond van het hok te betegelen -dit is makkelijk met schoonmaken- of om een ondergrond van aarde te nemen.

Kippen houden ervan om af en toe een zandbad te nemen. Bij een hok met alleen een bovenkant van gaas wordt dit al snel een troep. Houd hier dus rekening mee.

Kippen houden in de tuin: besluit.

Als u alle bovenstaande punten hebt uitgezocht, kunt u aan het daadwerkelijke kippenhok bouwen beginnen. Veel succes met het houden van kippen in de tuin.

[insert page=’snippet-ps’ display=’content’]

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

  1. Hallo, mijn Vriend is vorig jaar in September in Sauwerd komen te wonen. In een huurwoning en woonwijk. ook ik heb hier 3 mnd met hem gewoond en 2 honden. Nu ( wat wij niet wisten vd woningcoporatie ) bleek dat de achterburen ( koopwoning ) kippen hielden. Er staat een afscheiding als Schutting tussen. Al heel snel hadden wij de kippen bij ons achter thuis lopen en konden onze honden niet naar buiten. Ben er geweest en een dag later beet een andere hond uit de straat een kip dood. Nu woon ik er niet meer, maar het probleem is er nog aldoor bij mijn vriend: los lopende kippen bij hem achter thuis, trekken alle aangeplante bloemen eruit uit. Ook bij de oude buurvrouw verderop, die ook al geklaagt heeft. De eigenaren doen er niets aan. Mijn vriend heeft afgl wk een kip gevangen en over hun schutting gegooid en dit kwam niet goed bij de eigenaar. Mijn vraag: mag dit , kippen vd achterburen bij je in de tuin , er zit een schutting tussen en nog lopen ze overal maar los.

    vr gr corrie bosman

  2. Ik huur een huis dat in principe vroeger 1 groot huis was met het huis van de buren. Beide huizen zijn van dezelfde eigenaar. Het terras is afgescheiden met een wand, de tuin zelf niet. Mijn buur heeft nu kippen en konijnen in z’n tuin gezet. Die zitten op een meter afstand van mijn deel van de tuin, en ongeveer een drietal meter van mijn terras. Ik zie op jullie website dat men in principe eerst met de buren moet overleggen als men deze dieren wil houden. Dat is niet gebeurd. Als het warm weer wordt, gaat dit ongetwijfeld hinderlijke geurtjes en klein en groter ongedierte aantrekken. Kan ik bezwaar aantekenen ?

  3. Beste Jan, in uw tekst lees ik: “Woont u in de bebouwde kom, dan is het houden van een haan bij uw kippen niet toegestaan.”
    Mag ik vragen hoe u aan deze informatie komt? Mijn buren hebben namelijk bijna twee jaar geleden, zonder enige vorm van overleg, een kippenhok gebouwd achter in hun tuintje van ongeveer 10 meter diep. Mèt een haan, die de hele dag kraait. Ik word er compleet gestoord van, maar klachten bij politie en woningbouwvereniging halen niets uit. Als u een officiële bron heeft waarin staat dat het niet toegestaan is, zou me dat wellicht kunnen helpen in de ‘strijd’ tegen mijn, nogal asociale, buren. (naast dat kippenhok met die vreselijke haan hebben ze nog twee honden die AL hun behoeften achter op de plaats doen, dus u kunt zich wellicht voorstellen hoe het hier ruikt als het een paar dagen warm weer geweest is…)
    Vriendelijke groet, Myriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.