Home » Blog » Doe het zelf » Leren klussen? Wij helpen je!

Leren klussen? Wij helpen je!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leren klussen? Dan is het wel belangrijk dat je weet welke stappen je moet zetten om goed te kunnen leren klussen. Want het bouwen van objecten, maar ook het oplossen van de kleine defecten binnenshuis, horen allemaal tot de vaardigheden van een goede klusser. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is veel van het standaard kluswerk helemaal niet zo lastig. Daarom is leren klussen ook een vrij eenvoudig proces.

Het enige wat je namelijk moet doen is op `klus` manier nadenken om bijvoorbeeld bepaalde constructies te kunnen bouwen. Wat je als klusser namelijk moet hebben, is een bepaald inzicht in hoe objecten het efficiëntst in elkaar gezet kunnen worden. Daarom ga ik jou helpen om te leren hoe jij bijvoorbeeld een steigerhouten bank kunt maken en wat je hiervoor nodig hebt. Ook vertel ik je welke materialen jij als klusser het best kunt gebruiken om de sterkste objecten te bouwen. Kortom, informatie zat in dit artikel waarin ik jou ga leren klussen!

Welke materialen heb ik nodig om te leren klussen?

Eigenlijk heb je helemaal niet zo heel veel gereedschappen nodig.

  1. Afkortzaag is handig. Mocht je weinig klussen dan is een handzaag voldoende.
  2. Accuboor en schroefmachine.
  3. Cirkelzaag is handig vooral voor plaatwerk. Dit kun je ook laten zagen bij een bouwmarkt.
  4. Decoupeerzaag is handig.
  5. Schroevendraaiers.
  6. Beitels.
  7. Rolmaat.
  8. Boortjes en bitjes.
  9. Vijlen
  10. Steekringsleutels zijn altijd handig
  11. Inbussleutels
  12. Hamers (klauwhamer, houtenhamer, kleine hamer, grote hamer)

Natuurlijk heb je na verloop van tijd nog veel meer materialen nodig, maar om te beginnen leren klussen heb je eigenlijk maar een paar soorten gereedschap nodig. Als je eenmaal grotere of uitdagender projecten begint te maken, heb je vanzelf al meer gereedschap nodig. Je komt er echter al snel achter welke soorten gereedschap er nog ontbreken in jouw gereedschapskist (die jij overigens ook zelf kunt maken).

Het belangrijkste materiaal dat je nodig hebt om te klussen zijn je hersens. Je hoeft bij veel bouwprojecten niet extreem veel na te denken, maar bij het leren klussen moet je in het begin behoorlijk wat informatie opnemen. Als jij niet weet in welke volgorde je moet werken, terwijl dit wel duidelijk op de bouwtekening aangegeven staat, ligt de fout toch bij de klusser. Werk daarom altijd systematisch en probeer je werkbank netjes te houden. Een schone, of goed geordende, werkbank zorgt voor minder fouten en dat scheelt je uiteindelijk behoorlijk wat geld. Focus daarom op de belangrijke dingen van het klussen waardoor je met een glimlach kunt leren klussen!

Hoe begin ik met klussen?

Het leukste aan klussen is het begin van een nieuw project. Als jij begint met leren klussen, dan kan ik je nu al vertellen dat je eigenlijk alleen maar plezier aan het klussen gaat beleven. In het begin zal je redelijk wat foutjes maken, maar elke klusser doet dit. Je zult bij elk nieuw project vooruitgang boeken waardoor je steeds meer nieuwe objecten kunt maken. Leren klussen is een stuk leuker dan je denkt, je moet jezelf alleen nog wel even overhalen om hier nu mee te beginnen!

Klustijden.

Wanneer je een huis gaat verbouwen dan maak je al snel lawaai. Dit kan als geluidshinder worden beschouwd. Maar helaas ontkom je er niet aan om te boren in muren, breekwerk te doen zoals tegels wegbreken omdat je een nieuwe douche wilt plaatsen. Gleuven frezen in je muren voor elektriciteit, enz. Wel is het slim om rekening te houden met elkaar. Al snel komen er dan twee vragen op:

  1. Vanaf hoe laat mag je klussen?
  2. Tot hoe laat mag je klussen?

De antwoorden op deze twee vragen zijn alleen bedoeld voor klussen die veel lawaai maken (dus geluidshinder veroorzaken). Klussen als schilderwerk of elektra aansluiten vallen hier niet onder.

Vanaf hoe laat mag je klussen?

Een veelgestelde vraag is: Vanaf hoe laat mag je klussen?

Je mag vanaf 7 uur in de ochtend gaan klussen

Tot hoe laat mag je klussen?

Dit mag tot in de avond 23:00.

Als is het wel slim om je buren te vriend te houden en daarom sommige zaken in overleg te doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaten moet boren in een betonmuur dan is het fijn dat dit overdag zou kunnen. Bijvoorbeeld gelijk wanneer je uit je werk komt om 17:00. Al kun je tijdens een verbouwing niet voorkomen dat er geluidhinder is. Het is maar tijdelijk al is goed onderling overleg slim.

Lees hier alles over deze wettelijke eisen: https://www.geluidsmeting.nl/c-3280404/wettelijke-eisen-normen-buren-geluid/

Welke bouwprojecten zijn handig om mee te beginnen?

Fred kan jou helpen met het leren klussen. Fred heeft namelijk de afgelopen twintig jaar een bouwtekeningenpakket opgebouwd waar meer dan tienduizend bouwtekeningen in te vinden zijn. Met deze bouwtekeningen kan jij vrijwel alle meubels en andere objecten maken die je maar kunt bedenken. Steigerhouten schommelstoel bouwen? Geen probleem. Tuinhuisje maken? Ook geen probleem met de bouwtekeningen uit het bouwtekeningenpakket van Fred.

Een belangrijk voordeel van deze bouwtekeningen is dat jij stapsgewijs leert meubels en dergelijke te bouwen. Hierdoor kan jij leren klussen door jezelf het inzicht aan te leren dat iedere ervaren klusser heeft. Leren klussen is nog nooit zo makkelijk geweest met de bouwtekeningen van Fred!

Benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal in dit omvangrijke bouwtekeningenpakket te vinden zijn?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Leren klussen
Goed leren klussen kun je met de juiste bouwtekeningen.

Wil je zelf leren klussen met de juiste bouwtekeningen dan ben je aardig op weg…

Afbeelding klussen

Hieronder verschillende afbeeldingen van klussen die je zou kunnen doen:

Eettafel maken
Eettafel maken
Schuur en garage
Schuur en garage
TV-kast maken
TV-kast maken

klussen voor kinderen

Leuke klussen om samen te doen met je kinderen zijn bijvoorbeeld verschillende decoraties maken zoals een wandbord, houtenletters of cijfers, wandbord, houten hart, kistje enz..

Zo leren je kinderen lekker zelf klussen met hout en bezig zijn. Ze maken iets wat ze bijvoorbeeld weer kunnen verkopen. Hierdoor wennen ze er al snel aan dat je op die manier wat bij kunt verdienen en het is nog ontzettend leuk ook. Let altijd wel goed op de veiligheid van je kinderen en laat ze niet met elektrisch gereedschap werken.

Decoratieve muur van pallet
Decoratie wandbord

Valentijnscadeau Hart

Houten letters love

bank met bloembakken
bank met bloembakken
Gereedschapskist
Gereedschapskist

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.