Home » Blog » Doe het zelf » Meubels van sloophout maken

Meubels van sloophout maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Als doe-het-zelver ben ik alweer een goede twintig jaar zelfstandig actief op het gebied van het maken van meubels en andere constructies. Na vele houtsoorten en meubels gehad te hebben, ben ik begonnen met het maken van meubels van sloophout. Omdat ik van mening ben dat ook sloophout een goed einde moet kennen, heb ik bouwtekeningen ontwikkeld waarmee jij meubels van sloophout kunt maken. Sloophout geeft ieder meubel een uitstraling waar sommige houtsoorten nooit aan kunnen tippen. Dit hout kent vele voordelen, waaronder natuurlijk de gunstige prijs. Ik kan niet ontkennen dat het werken met sloophout lastiger is dan het werken met andere houtsoorten. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is. Als jij voldoende tijd en energie stopt in het maken van je meubels van dit hout, kan ik je verzekeren dat je een prachtig meubel van sloophout kunt maken.

Hoe kom je aan dit hout?

Sloophout is hout wat overal vandaan kan komen. Het kan uit oude huizen komen bijvoorbeeld. Dit hout heeft al een eerdere bestemming gehad en wordt door de sloper weggegooid en beland in de container. Zonde natuurlijk wanneer je er zelf nog wat mee zou willen doen.

Sommige mensen nemen hout dat ze vinden langs de zeedijk bijvoorbeeld of aan het strand. Het kunnen ook oude pallets zijn, wagen onderdelen of misschien een schuur die wordt gesloopt.

Gratis sloophout

Dit is gelijk ook een kans om aan gratis hout te komen. Gebruik je verschillende soorten door elkaar dan krijg je een heel bijzonder effect.

Je moet er echt van houden om mee aan de slag te gaan. Voor je het kunt gebruiken moet je vaak wel de rotte stukken er uit zagen. Voor gratis hout moet je wel wat over hebben.

Dit hoort ook bij de kunst om gratis meubelen te kunnen maken.

Hoe ga ik te werk

Sloophout lijkt in eerste instantie een lastige houtsoort om bijvoorbeeld te bewerken zodat je het kunt gebruiken als een plank voor je meubel. Omdat je vaak met verschillende houtsoorten sloophout te maken hebt, is het even zoeken voor welk houtsoort jij welke zaag nodig hebt. Ook het onderhoud kan wat lastig zijn, aangezien het vaak een mengelmoes van verschillende houtsoorten is. Daarom raad ik je aan meubels van sloophout vooral voor binnengebruik te maken. Wanneer jij een meubel van sloophout voor buitengebruik maakt, is het onderhoud dermate lastig dat het hout snel last kan gaan krijgen van houtrot.

Stappenplan

  1. Hout verzamelen
  2. Alles op dikte sorteren
  3. Rotte stukken eruit zagen en spijkers + schroeven verwijderen
  4. Bouwtekening zoeken en bouwen
  5. Afwerking

Stap 1: Hout verzamelen

We hebben het er eerder in dit artikel al over gehad. Je kunt dit gratis hout vinden bij jou in de buurt in de bouwcontainers bijvoorbeeld. Natuurlijk vraag je wel eerst toestemming of je het mag hebben. Daarnaast via internet dus gewoon Google raadplegen. Je zult er verbaasd van staan wat er allemaal wordt aangeboden.

Stap 2: Alles op dikte sorteren

Wanneer je het hout eenmaal binnen hebt zul je zien dat je allerlei verschillende diktes, breedtes en lengtes hebt. Het is verstandig om alles van dezelfde dikte bij elkaar te leggen. Dit maakt het bouwen makkelijker. Heb je dan eenmaal gedaan dan ga je kijken of er nog slecht hout bij zit.

Stap 3: Rotte stukken eruit zagen en spijkers + schroeven verwijderen

Begin met het wegzagen van alle rotte stukken uit het hout. Daarnaast zul je zien dat er nog redelijk vaak spijkers en schroeven in het hout zitten. Als dat zo is dan verwijder je deze er ook uit. Zodat je alleen nog schoon hout overhoudt. Dan is het tijd om aan de slag te gaan en dit doe je in de volgende stap.

Stap 4: bouwtekening zoeken en bouwen

Het belangrijkste na het verkrijgen van het sloophout en de benodigde bouwtekeningen, is dat jij het hout weet te verkleinen tot de juiste afmetingen benodigd voor het maken van het door jou gewenste meubel. Dit kan soms best wat tijd kosten, maar het resultaat mag er vaak zijn.

Probeer altijd goed te letten op je bouwtekening wanneer jij een meubel van sloophout maakt. Vooral op het moment dat jij de sloophout planken moet verkleinen tot planken die jij kunt gebruiken voor je meubel, zijn de juiste afmetingen onmisbaar. Ik raad je daarom aan hier veel aandacht aan te besteden. Als dit onderdeel van het bouwproces namelijk goed gaat, gaan de overige stappen ook vaak goed.

Stap 5: Afwerking

Ben je eenmaal zover dat je meubel klaar is dan kun je daarna er ook nog voor kiezen om je hout te verven in een stijl die bij jouw nieuwe meubel of woonkamer past. Sloophout is doorgaans wel erg ruw, maar dat betekent ook niet dat het weer niet mogelijk is om je sloophout te verven. Zoals ik je al eerder vertelde is doorzettingsvermogen bij het maken van sloophout meubels een vereiste, dus zet je voor de volle honderd procent in om een prachtig sloophout meubel te kunnen maken!

Bouwtekening voor een meubel van sloophout

Je sloophout meubel maak je met een bouwtekening. De bouwtekening vertelt jou het belangrijkste stukje informatie van het maken van je sloophout meubel; de afmetingen en de volgorde van het assembleren van je meubel. Of je nu een boekenkast of een bureau van sloophout wil maken, een goede bouwtekening is onmisbaar.

In het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten kan jij de bouwtekeningen vinden die jou van deze informatie voorzien. Zo kan jij met deze bouwtekeningen vrijwel ieder meubel maken. Wil jij bijvoorbeeld een loungebank van steigerhout maken? Of juist hippe stoelen van steigerhout? Dan is dat geen probleem wanneer jij werkt met de bouwtekeningen uit het pakket van Fred Schouten. Niets is meer onmogelijk wanneer jij besluit om je eigen meubels te maken met deze bouwtekeningen.

Ik vertel je graag meer over dit bouwtekeningenpakket op deze pagina. Hier kan jij onder andere lezen hoe jij aan deze bouwtekeningen kunt komen en welke bouwtekeningen er nog meer in dit bouwtekeningenpakket te vinden zijn

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meubels van sloophout maken
Meubels van sloophout maken

Sloophout meubels maken doe je met goede bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.