Home » Blog » Muur » Een steigerhout wand maken, hoe doe ik dat?

Een steigerhout wand maken, hoe doe ik dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het zelf maken van een steigerhout wand is al eens eerder besproken op mijn blog, maar ik kreeg toch van enkele trouwe lezers de vraag of ik dit onderwerp nog eens kon bespreken. Ik merk de laatste maanden zelf ook dat steeds meer doe-het-zelvers met steigerhout gaan werken en vooral de steigerhout wand begint steeds populairder te worden. Het mooi sluitend maken van de wand is vooral één van de lastigste taken van het zelf maken van een steigerhout wand. Gelukkig heb je gekozen om met steigerhout te werken, een zeer bewerkbare houtsoort waarmee jij een prachtige steigerhout wand kunt maken. Ook een simpele tussenwand is met steigerhout te maken. Dit geeft vrijwel iedere woonkamer een zeer luxueuze uitstraling waar al je bezoekers jaloers op zullen zijn.

Ik vertel je in dit artikel precies wat jij allemaal moet doen en welke materialen jij allemaal nodig hebt om je eigen steigerhout wand te maken. Want ieder huis zou voorzien moeten zijn van een zelfgemaakte steigerhout wand. Als doe-het-zelver hoef je niet bang te zijn dat dit project te lastig is, want de bouwtekening helpt jou bij de lastigste onderdelen van dit bouwproces. Wil jij je eigen steigerhout wand maken met een bouwtekening? Lees dan snel verder om je eigen steigerhout wand te kunnen maken!

Wat heb je allemaal nodig voor een steigerhout wand

De bouw van een steigerhout wand gaat niet zonder de juiste materialen. Ten eerste dien jij natuurlijk het juiste steigerhout aan te schaffen. We hebben hier vrij veel keuze, aangezien we gebruikt en nieuw steigerhout kunnen gebruiken. Ook geschaafd steigerhout is een veel gekozen steigerhout soort door veel klussers. Dit  komt omdat het steigerhout makkelijk te verven is waardoor het minder tijd kost om een mooi stukje steigerhout te creëren. Voor je steigerhout wand maakt het dus eigenlijk niet zo heel veel uit welke houtsoort je kiest, zolang je maar dat de ene soort steigerhout meer werk vereist dan de ander.

Als je in het bezit van de juiste materialen bent kan je aan de slag. De bouwtekening vertelt je welke afmetingen de verschillende planken moeten zijn en hoe jij de steigerhout planken kunt omvormen tot een complete steigerhout wand.

Wand laten bouwen

Ga je zelf bouwen of laat je het doen? Je kunt je wand laten bouwen door een klussenbedrijf of bouwbedrijf. Dit heeft zeker zijn voordelen maar ook nadelen.

Voordelen van een wand laten bouwen

 1. Je hebt er zelf geen omkijken naar.
 2. Niet achter materialen aan.

Nadelen van laten bouwen

 1. Uren zijn erg duur dus je wandje wordt ook behoorlijk prijzig.
 2. Het duurt vaak erg lang eer iemand tijd heeft.

Voordelen van zelf bouwen

 1. Goedkoop.
 2. Snel gedaan.
 3. Een wand bouwen is best makkelijk.
 4. Gereedschappen heb je al in huis.
 5. Veel voldoening. Dit is niet uit te drukken in geld maar is enorm veel waard.

Nadelen van zelf bouwen

 1. Je bent een beetje tijd kwijt.
 2. Materialen moet je zelf achteraan.
 3. Een bouwtekening wel erg handig om te hebben. We hebben hier een goede oplossing voor dit lees je verderop in dit artikel.

Wanneer je zo de voor en de nadelen leest lijk mij de keuze niet heel moeilijk en ga je lekker zelf aan de slag. Je bespaard hiermee veel geld.

Hoe begin je met bouwen? Lees dit stappenplan

Voor je de wand kunt bouwen is het verstandig om dit stappenplan te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Voorbereidingen

De voorbereidingen bestaan uit verschillende stappen.

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Bouwtekening kiezen
 4. Materialen bestellen

Locatie bepalen

Waar wil je de wand gaan plaatsen? Wil je een bestaande wand betimmeren of is het een tussenwand. Dus een wandje tussen 2 kamers in. Is het in de gang, de keuken of een kamer? Dit is belangrijk om vooraf te weten omdat dit je constructie bepaald. Schrijf vooraf even op wat je wensen zijn.

Gewenste afmetingen bepalen

Nu je de locatie hebt bepaald is het goed om na te gaan wat de gewenste afmetingen zijn. Je meet de locatie goed op dit kan met behulp van een afstandmeter of rolmaat. Je meet de gewenste breedte van je wand en daarna de gewenste hoogte. Wanneer je deze weet kun je verder met de volgende stap.

Bouwtekening kiezen

De keuze van de gewenste wand bouwtekening. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden. Op elke bouwtekening vind je de benodigde materialen waardoor je heel snel kunt bestellen. Mocht je wand wat groter worden dan hou je daar rekening mee met het bestellen. Druk de wand bouwtekening af zo weet je precies hoe je straks kunt gaan bouwen.

Materialen bestellen

Het bestellen van de materialen vereist wel even wat zorg. Door slim te bestellen kun je heel wat kosten besparen. Hoe bedoel ik dat? Door via internet even goed op zoek te gaan naar de goedkoopste prijzen voor je hout. Kijk en vergelijk natuurlijk wel eerlijk. Dus dezelfde kwaliteit ten opzichte van elkaar.

Wat verder handig is om te weten dat je soms bij bouwmarkten grote kortingen kunt krijgen op materialen. Het is zeker wel even de moeite waard om de bouwmarkt folders door te nemen. Al is internet verreweg de beste optie om te vergelijken

Bouwen

Hoe begin je met het bouwen van je wand?

Losse wand bouwen

Bij het bouwen van een losse wand begin je met de houtenconstructie neer te zetten. Dit kan een frame van houten ribben zijn. Hierbij hou je gelijk rekening met eventueel een deur en een raam. Heb je een houtenvloer dan zet je de ribben vast met schroeven op de vloer. Heb je een betonnen vloer dan kun je de ribben vastlijmen met high tack kit en slagpluggen. Dit doe je ook voor de ribben tegen het plafond en de wand. Je zet om de 40 tot 50 centimeter verticale ribben neer. Deze kun je met stalen hoekjes aan de ribben op de vloer en tegen het dak bevestigen.

Tussen de ribben kun je dan isolatie aanbrengen. Let er ook ook dat je de elektriciteit gelijk aanlegt. Zoals stopcontacten en lichtschakelaars. Schroef daarna de planken op de ribben vast. Daarna is je wandje klaar om af te werken.

Bestaande wand bekleden

Het bekleden van een bestaande muur doe je op een wat andere manier. Maak de bestaande muur eerst vlak en waterpas. Breng een dampfolie aan tegen de muur. Zet daarna een frame tegen de wand. Deze zet je vast met slagpluggen en high tack kit. Je legt de elektriciteit aan en voorzie eventueel isolatie. Dit is afhankelijk of je huidige muur is geïsoleerd.  Daarna kun je de planken tegen de muur schroeven.

Afwerking

Nu je wand klaar is kun je aan de slag met de afwerking.

Verven van je wand

Je steigerhout wand kan er nog veel mooier uitzien dan wanneer het alleen de standaard steigerhout uitstraling zou hebben. Want jij kan je steigerhout wand namelijk ook verven met verschillende steigerhoutwashes. Denk bijvoorbeeld aan een vintage white wash look voor je steigerhout, of misschien ligt een gebruikte grey wash look jou wel meer. Het maakt niet uit, want je kan zelf kiezen hoe jij je steigerhout wand eruit laat zien aangezien jij dit helemaal zelf doet!

Ben je klaar om aan de slag te gaan met het maken van je eigen steigerhout wand? Ga dan snel verder om te ontdekken hoe jij je eigen steigerhout wand kan maken met een bouwtekening!

De bouwtekening voor je steigerhouten wand

De bouwtekening om je eigen steigerhout wand te maken is dichterbij dan je denkt, want deze vind je terug in mijn bouwtekeningenpakket. In dit pakket vind jij samen met de steigerhout wand bouwtekening nog eens tienduizend handige bouwtekeningen. Je kunt met deze bouwtekeningen van alles maken. Zo is het mogelijk om je eigen bureau te maken waar jij urenlang aan kunt werken. Ook is het maken van je eigen tuinmeubels geen probleem met de bouwtekeningen uit dit pakket. Het enige wat je nodig hebt is hout, enkele bevestigingsmaterialen en voldoende motivatie en je kan aan de slag!

Wil jij meer weten over de bouwtekeningen in dit bouwtekeningenpakket of wil jij nu meteen de steigerhout wand bouwtekening bemachtigen? Klik dan nu hier om meer te weten te komen over Freds Bouwtekeningenpakket!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

steigerhout wand maak je zelf
steigerhout wand maak je zelf

Met goede bouwtekeningen is een steigerhout wand maken gemakkelijk

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

 1. Goed om te weten welke materialen ik nodig heb voor de wand die ik wil realiseren. Het lijkt mij een goede manier om een systeemwand een andere uitstraling te geven. Steigerhout heb ik ook al gekocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.