Home » Blog » Doe het zelf » Hout vergrijzen: hoe je meubelen een prachtige oude uitstraling geeft

Hout vergrijzen: hoe je meubelen een prachtige oude uitstraling geeft

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hout vergrijzen doe je om blank hout een mooie, verweerde uitstraling te geven. Vooral steigerhouten meubelen worden vaak vergrijsd. Maar het kan ook prima met nieuw grenen- of vurenhout of zelfs eiken.

Voor het vergrijzen van hout heb je verschillende opties. Je kunt hout vergrijzen met soda. Of je kunt hout vergrijzen met azijn. Kies een speciaal vergrijzingmiddel. Of vergrijs je houten meubelen met boenwas, vernis of verdunde verf.

Deze verschillende middelen hebben allemaal voor- en nadelen, afhankelijk van de houtsoort en het gebruik. Over de meeste vertel ik je op deze pagina meer.

Natuurlijk leg ik je ook uit hoe je de middelen toepast. En je ontdekt hoe je het hout het beste voorbehandelt – superbelangrijk als je wilt dat het lang mooi blijft.

Aan het eind van de pagina krijg je tips om aan de juiste spullen te komen om hout te vergrijzen. Lees snel verder.

Hout vergrijzen met vergrijzingmiddel (natuurlijk proces versnellen)

Je hout vergrijzen met vergrijsmiddel is een goede mogelijkheid. Met vergrijzingmiddel ben je het natuurlijke proces van vergrijzing aan het versnellen. Het vergrijzingmiddel geeft het zelfde resultaat als 4 jaar blootstelling aan zonlicht. Hoe ouder het hout hoe beter het werkt. Op elk houtsoort werkt de vergrijzing anders. Het vergrijzingmiddel werkt goed op eikenhout, Douglas hout, larixhout, acaciahout e.c. Omdat deze van veel looizuurachtige stoffen in zich hebben. Als richtlijn kun je aanhouden dat tannine houdende houtsoorten snel reageren. Grenen en Vurenhout soorten hebben weinig tannine in zich daardoor zal de werking bij vers hout niet groot zijn. Bij ouder hout werkt het vergrijzen wel beter. Daarom kan je voor hout vergrijzen prima voor oud hout kiezen, waar je overigens ook prachtige resultaten mee kan behalen.

Dit hout vergrijzingmiddel is een poeder die je kunt oplossen in water. Deze oplossing breng je met een kwast aan op je hout. Het wordt veelal toegepast op locaties waar het zonlicht niet bij kan komen zoals onder een overstek van een schuur of huis.

Het grote nadeel van vergrijzingmiddel gebruiken is dat je nooit 100% garantie hebt op een goed resultaat. Daarom wordt dit voor het vergrijzen van meubelen over het algemeen niet toegepast. We passen over het algemeen boenwas, verdunde verf of vernis toe. Andere middelen kunnen tevens gebruikt worden, maar de eerder genoemde drie middelen zijn toch wel het makkelijkst. Hout vergrijzen kan je daardoor ook eenvoudig zelf doen!

Hout vergrijzen met boenwas, vernis of verdunde verf

Een andere manier om blank hout te vergrijzen is het gebruik maken van boenwas, vernis was of verdunde verf. Het grote voordeel van een van deze methoden is dat je hout gelijkmatig vergrijsd wordt. Je hebt altijd een gegarandeerd resultaat. Afhankelijk van wat je kiest zal het hout goed reinigbaar zijn of juist vlekgevoelig. Boenwas is vlekgevoelig, vernis was of verdunde verf zijn dit echter niet. Je kunt je hout heel goed reinigen nadat je het hebt bewerkt met vernis was of verdunde verf.

Wat hout vergrijzen met boenwas zo leuk maakt is dat je gedurende het vergrijzen nog aanpassingen kunt doen. Wil je het toch wat lichter maken of juist donkerder, dan is dat gewoon mogelijk. Let vooral op dat je netjes met het vergrijzen bezig bent. Als je dit gelijkmatig en rustig doet, kan ik je verzekeren dat je tevreden zult zijn met het resultaat.

Voorbereidingen van hout vergrijzen

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Wanneer je bestaande meubelen wilt vergrijzen is het belangrijk dat alle oude verf, lak, vernis of was resten verwijderd zijn. Zodat het verdunde verf mengsel om te vergrijzen goed in het hout kan trekken.  Dit kun je doen door handmatig te schuren of met een schuurmachine.  Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door een milieuvriendelijk afbijtmiddel te gebruiken. Oude was lagen kun je het beste met wasverwijderaar en staalwol verwijderen. Het doel is om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleur terug te krijgen. Je kunt je meubelen ook laten zandstralen of logen. Bij zandstralen zullen de meubelen wat ruwer worden.

Ik vertelde je al hoe belangrijk het is dat je vooral met geduld hout gaat vergrijzen en dat je niet slordig aan de slag gaat. Let goed op het resultaat en doe aanpassingen indien nodig. De voorbereiding is misschien wel het belangrijkste onderdeel van hout vergrijzen, dus stop hier ook voldoende tijd in!

Aanbrengen van verdunde verf, was en vernis was.

De beste manier om was aan te brengen is met een oude pluisvrije doek of kwast. Een kwast gebruik je voor de kiertjes en de pluisvrije doek om de was af te vegen en in te wrijven. Verdunde verf en vernis was breng je aan met een brede kwast. Het overtollige wrijf je er met een pluisvrije doek af. Werk altijd in de richting van de houtnerf. De mate van verdunning heeft weer invloed om de hout vergrijzing.

Ben je klaar met hout vergrijzen en is het goed gegaan? Dan hoor ik dat natuurlijk graag in de onderstaande reacties. Wil je nog wat vragen met betrekking tot hout vergrijzen, dan hoor ik dat ook graag.

De perfecte meubels voor in je huis, die maak je zelf

Nu is het al een grote stap om te beginnen met het vergrijzen van meubels en hout. Maar wist je dat hout vergrijzen nog leuker is als jij het meubel dat je gaat vergrijzen, eerst zelf hebt gemaakt? Zelf meubels maken is mogelijk met bouwtekeningen. Alles wat je kan bedenken, is zelf te maken met bouwtekeningen. Van een prachtige steigerhouten bank tot een boekenkast van eiken. Alles is mogelijk met de juiste bouwtekeningen en die is in het bouwtekeningenpakket te vinden. Meer weten over de bouwtekeningen?

Buitenbeits

Tegenwoordig wordt ook steeds meer beits gebruikt. Beits heeft als voordeel dat het in het hout trekt en daardoor het hout beter beschermt tegen intrekkend vocht. Nog een voordeel van beits is dat het vocht regulerend is of wel het vocht uit je hout kan heel makkelijk weg. Dit in tegenstelling tot het gebruik van verf. De verf blijft op het hout zelf liggen en sluit alles luchtdicht af. Je hout moet voor het aanbrengen heel droog zijn anders zal het vocht in je hout tot houtrot leiden.

Waar kun je buitenbeits het beste kopen? Er zijn heel veel bedrijven die buitenbeits aanbieden maar wanneer weet je dat je niet teveel betaald? Je kunt beits via een bouwmarkt kopen alleen lopen de kosten daar aardig op en de productkennis valt vaak erg tegen. Bij een verfspeciaalzaak kun je de beits ook kopen zij hebben enorm veel productkennis maar door de lage omzet zijn ze erg duur. De goedkoopste en beste manier om beits te kopen is via internet. Maar dan zit je wel weer met de betrouwbaarheid van de bedrijven. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat en betrouwbaar is en snel levert. Dit bedrijf kun je hier vinden.

Via deze pagina direct toegang tot heb basispakket met bouwtekeningen

hout vergrijzen

Hout vergrijzen, geeft nieuwe meubelen een “old look”

 

Meer van dit soort artikelen

47 reacties

  1. Hoi Jolanda,

   Dat is mooi. Zijn er nog meer doe het zelf onderwerpen waar je meer over wil weten?
   Laat het me weten.

   Succes met je hout vergrijzen

   Groet,
   Fred

 1. Heb je enig idee waar ik hout vergrijzings middel kan kopen? Verkopen ze zoiets bijv ook bij de gamma? Alvast bedankt!
  Groet,
  Dina

  1. Beste Sabine,

   Ik zou voor verdunde verf gaan bij het vergrijzen van je boekenkast.
   Daarmee zorg je dat je boekenkast het mooiste vergrijst.

   Maar laat je altijd even adviseren door je dichtstbijzijnde speciaalzaak daar kunnen ze je precies laten zien hoe het er uit komt te zien.

 2. goede morgen

  ik heb rode padoek maar ik wil die versnelt grijs hebben is daar en middel voor of is dat niet mogelijk het moed er wel naulijk uit zien

  groet
  evert

 3. Hoi Fred,

  Ik heb zowel onbehandeld teak meubelen als oud grenen meubelen. Wat kan ik op beiden gebruiken om ze te vergrijzen? Ik wil graag aan de slag maar kan maar niet achter de juiste producten komen.

  Ik hoor graag van je.
  Groet,
  Fatima

  1. Beste Fatima,

   Persoonlijk zou ik zowel de onbehandeld teak meubelen als de oud grenen meubelen vergrijzen met verdunde verf zo weet je 100% zeker dat het er goed uitziet.
   Wanneer je voor vergrijzingsmiddel zou kiezen is het altijd de vraag hoe het er uiteindelijk uitziet soms ontstaan er vlekken dat vind ik persoonlijk het grote nadeel van vergrijzingsmiddel

   Groeten Fred

 4. Hoi Fred
  ik had ook een vraagje , ik ben mijn grenen tafel aan het vergrijzen met vernis was dat is mooi maar als ik er met een natte doek overheen gaat of er water op knoeit dan gaat het eraf , wat kan ik hieraan doen .
  Yvonne

  1. Hoi Ivonne,

   Ik zou kiezen voor verdunde verf.
   Dus de huidige vernislaag verwijderen en verdunde verf aanbrengen zodat het egaal is met de juiste kleursamenstelling.

   Hiervoor kun je het beste even langs een verfspecialist bij jou in de buurt gaan

   Groeten Fred

 5. Vond het nuttige adviesen.Heb namelijk een eettafelstoel gemaakt van eiken en wil deze vergrijzen om te gebruiken bij een al vergrijsde acacia tafel (niet zelf gemaakt).

 6. Hoi Fred, kan jij me aub helpen..

  Ik wil nl. Mijn eettafel pimpen. Het onderstel wit en tafelblad vergrijzen. Echter het is een koloniale roodachtige donkere teaktafel. Nu heb ik de onderkant wat geschuurd maar het blijft rood… Is dit grijs te krijgen denk je? En zo ja hoe en waarmee doe ik dit…

  Alvast dank voor je antwoord. Mvg Sonja

  1. Beste Sonja,

   Met verdunde verf wel maar niet met vergrijzingsmiddel.
   Verder zou ik even langs gaan bij een lokale speciaalzaak

   Groeten Fred

 7. Beste Fred,

  Ik wil graag mijn tafel zo natuurlijk mogelijk vergrijzen.

  Waar kan ik het vergrijzingsmiddel kopen ??

  Groeten

  Rick

 8. Dag Fred

  We willen eikenhouten deuren (met fineerlaag) vergrijzen.
  Welke soort verf en kleur moeten we gebruiken en wat is de verhouding om te verdunnen?

  Alvast bedankt en vriendelijke groeten.

  Roos

 9. Hey Fred,
  In onze voorgevel (alleen ’s ochtends zon en onder 50 cm overstek) zitten oude eiken balken in de gevel gewerkt. Deze zijn grondig geschuurd en zien er nu goed uit, ze zouden alleen wat grijzer mogen zijn. Welke methode zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken?
  Groet,
  Bart

  1. Beste Bart,

   Je hebt 2 opties: 1 vergrijzingsmiddel gebruiken alleen is dan de uitkomst van de kleur wel minder betrouwbaar
   Optie 2 waar ik voor zou kiezen is verdunde verf

   Groeten
   Fred

 10. Hallo Fred, ik wil graag oude (grenen of vuren) balken aan het hele plafond in ons huis vergrijzen. De balken zijn 40 jaar oud. Maar ik moet dit ondersteboven doen dus. Wat is het snelste, veiligste en beste om mee te vergrijzen?

  Groeten Carole

 11. Hoi Fred,

  Dankejwel voor de duidelijke uitleg op je site
  ik ga er mee aan de slag

  Mvg Willy Huisman

 12. Goedemorgen Fred,

  Graag zou ik een een Eiken tafel willen vergrijzen.
  Hoe kan dat het beste doen?

  Groeten
  Matthijs van Oorschot

  1. Beste Matthijs,

   Persoonlijk zou ik voor verdunde verf gaan omdat dit het snelste en ook het mooiste resultaat geeft.
   De tafel goed opschuren en stofvrij maken.
   Daarna de verdunde verf aanbrengen en geheel afhankelijk van wat je precies wil als resultaat zou je er 1 of 2x over heen moeten schilderen.

   Tussentijds goed laten drogen

   Groeten Fred

 13. Hoi Fred,

  Ik heb een heel mooi resultaat behaald met het vergrijzen van mijn Grenen tafel ik heb gekozen voor verdunde verf
  Dankjewel voor jouw adviezen

  Groetjes Gerdi

 14. Goededag.

  Ik lees over verdunde verf wat bedoelt u daarmee. Hoe kom ik aan de juiste kleur?
  Is dat verf op waterbasis?

  Hoor graag van u

  Mvg

 15. Beste. kan en mag men steigerhout eventueel behandelen met lijnzaadolie. Deze meubelen van steigerhout staan buiten maar zijn wel vrij van regen. Staan onder een pergola. Wind en temperatuur kunnen aan de meubelen maar geen regen , staan droog. Vriendelijke groeten. Johan

 16. goedenavond,

  ik zit eraan te denken om de houten traptreden in onze stalen wenteltrap te vergrijzen. De treden zijn van eikenhout en behoorlijk vergeeld. volgens mij zijn ze ooit gelakt, maar zeker ben ik daar niet van. Is het ook mogelijk om bovenstaande behandeling voor de traptreden te gebruiken?

  dank, marjon

 17. Hoi Fred . fantastische site . Ik wilde even vragen welke verf ik nodig heb en hoeveel ik het moet verdunnen als ik oud grenen deuren wil vergrijzen

  1. Hoi Henny,

   Dankjewel
   Voor de precieze kleur en dergelijke zou ik even bij een verfspeciaalzaak binnen lopen dan kun je zelf even kijken wat je precies wil.
   Een goede verfspeciaalzaak laat je zo wat voorbeelden zien

   Groeten Fred

 18. Hallo Fred,

  ik heb een teak antieke tafel helemaal schoon geschuurd en vervolgens er gele/blanke boenwas op gezet.
  Nou wil ik de tafel toch graag vergrijzen. Moet ik alle boenwas er weer afhalen of kan ik er vergrijsde was overheen zetten?
  Wat kan ik het beste doen?
  Ik hoor het graag van u!

  Groetjes MJ

  1. Beste,

   Het is zeker wel mogelijk om er een vergrijsde boenwas overheen te zetten maar hou er wel rekening mee dat je dan mogelijk niet helemaal het gewenste resultaat behaald.
   Dit doordat de onderlaag mogelijk kan mengen met de nieuwe bovenlaag.

   Ik raad je aan dit eerst te testen het liefst op een afval stukje teak.
   Al kan ik me goed voorstellen dat je dit niet hebt, in dat geval zou ik het aan de onderkant testen en dan kijk je of dit voor jou het gewenste resultaat geeft.

   Groeten Fred

 19. Hey

  Iets behandelen met verdunfde verf…
  Koop je verf al verdund in een pot of moet je dit zelf verdunnen? Zelf verdunnen, hoe doe je dat? Water erbij of een ander product? Welke verf moet je nemen om op hout aan te brengen?

  1. Beste Silke,

   Je kunt dit zelf doen.
   Geheel afhankelijk op welke basis dat deze verf is gemaakt.

   Wanneer de verf is gemaakt op waterbasis kun je deze verdunnen met water.

   Wanneer de verf op terpentine basis is kun je het verdunnen met terpentine

   Groeten Fred

 20. Beste Fred. Ik heb van Frans oud eiken planken een tafel laten maken door mijn schoonvader. Deze wil ik niet schuren. Hij is gedeeltelijk vergrijsd. Hoe krijg ik de kopse kanten (die gezaagd zijn, zijn nu blank eiken)ook vergrijsd? En om te voorkomen dat er veel lelijke plekken opkomen nog behandelen met een speciale laklaag of zo?
  Met vriendelijke groet
  José Veltman

 21. Heel we mooi en goed idee. Ik vroeg me af wat je zelf hebt gebruikt voor die meubelen op de foto? Ook die loogbeit’s en welke kleur als ik vragen mag?

 22. Hallo Fred,

  Het vergrijzen van mijn dressoir en salontafel is reeds goed gelukt door behandeling met soda en groene zeep.
  Ik wil het hout echter ook tegen vlekken en kringen beschermen met een goedkoop middel met behoud van deze mooie vergrijsde kleur. Heb je daar een tip voor?

  Groetjes
  Lucie

 23. Ik heb een schutting van geïmpregneerd tuinhout, staat al jaren en is dus mooi vergrijst. Nu heb ik er een nieuw schuttingdeel bijgekocht en dus enorm kleurverschil. Hoe kan ik geïmpregneerd tuinhout versneld laten vergrijzen?

 24. Beste Fred , ik heb je raad opgevold en mijn meubelen vergrijsd , ook mijn houten balken in de living , heb een zeer mooi resultaat ! Ik blijf uwe kennis en raad opvolgen ,Thanks Eddy

 25. Bedankt voor het delen van dit artikel over het vergrijzen van hout. Ik had nog niet eerder over dit proces gehoord. Ik heb wat oude antieke kasten die ik graag een ander uiterlijk zou willen geven. Ik ga op zoek naar meer inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.