Hout vergrijzen doe je om blank hout een mooie, verweerde uitstraling te geven. Vooral steigerhouten meubelen worden vaak vergrijsd. Maar het kan ook prima met nieuw grenen- of vurenhout of zelfs eiken.

Voor het vergrijzen van hout heb je verschillende opties. Je kunt hout vergrijzen met soda. Of je kunt hout vergrijzen met azijn. Kies een speciaal vergrijzingmiddel. Of vergrijs je houten meubelen met boenwas, vernis of verdunde verf.

Deze verschillende middelen hebben allemaal voor- en nadelen, afhankelijk van de houtsoort en het gebruik. Over de meeste vertel ik je op deze pagina meer.

Natuurlijk leg ik je ook uit hoe je de middelen toepast. En je ontdekt hoe je het hout het beste voorbehandelt – superbelangrijk als je wilt dat het lang mooi blijft.

Aan het eind van de pagina krijg je tips om aan de juiste spullen te komen om hout te vergrijzen. Lees snel verder.

Hout vergrijzen met vergrijzingmiddel (natuurlijk proces versnellen)

Je hout vergrijzen met vergrijsmiddel is een goede mogelijkheid. Met vergrijzingmiddel ben je het natuurlijke proces van vergrijzing aan het versnellen. Het vergrijzingmiddel geeft het zelfde resultaat als 4 jaar blootstelling aan zonlicht. Hoe ouder het hout hoe beter het werkt. Op elk houtsoort werkt de vergrijzing anders. Het vergrijzingmiddel werkt goed op eikenhout, Douglas hout, larixhout, acaciahout e.c. Omdat deze van veel looizuurachtige stoffen in zich hebben. Als richtlijn kun je aanhouden dat tannine houdende houtsoorten snel reageren. Grenen en Vurenhout soorten hebben weinig tannine in zich daardoor zal de werking bij vers hout niet groot zijn. Bij ouder hout werkt het vergrijzen wel beter. Daarom kan je voor hout vergrijzen prima voor oud hout kiezen, waar je overigens ook prachtige resultaten mee kan behalen.

Dit hout vergrijzingmiddel is een poeder die je kunt oplossen in water. Deze oplossing breng je met een kwast aan op je hout. Het wordt veelal toegepast op locaties waar het zonlicht niet bij kan komen zoals onder een overstek van een schuur of huis.

Het grote nadeel van vergrijzingmiddel gebruiken is dat je nooit 100% garantie hebt op een goed resultaat. Daarom wordt dit voor het vergrijzen van meubelen over het algemeen niet toegepast. We passen over het algemeen boenwas, verdunde verf of vernis toe. Andere middelen kunnen tevens gebruikt worden, maar de eerder genoemde drie middelen zijn toch wel het makkelijkst. Hout vergrijzen kan je daardoor ook eenvoudig zelf doen!

Hout vergrijzen met boenwas, vernis of verdunde verf

Een andere manier om blank hout te vergrijzen is het gebruik maken van boenwas, vernis was of verdunde verf. Het grote voordeel van een van deze methoden is dat je hout gelijkmatig vergrijsd wordt. Je hebt altijd een gegarandeerd resultaat. Afhankelijk van wat je kiest zal het hout goed reinigbaar zijn of juist vlekgevoelig. Boenwas is vlekgevoelig, vernis was of verdunde verf zijn dit echter niet. Je kunt je hout heel goed reinigen nadat je het hebt bewerkt met vernis was of verdunde verf.

Wat hout vergrijzen met boenwas zo leuk maakt is dat je gedurende het vergrijzen nog aanpassingen kunt doen. Wil je het toch wat lichter maken of juist donkerder, dan is dat gewoon mogelijk. Let vooral op dat je netjes met het vergrijzen bezig bent. Als je dit gelijkmatig en rustig doet, kan ik je verzekeren dat je tevreden zult zijn met het resultaat.

Voorbereidingen van hout vergrijzen

Wanneer je bestaande meubelen wilt vergrijzen is het belangrijk dat alle oude verf, lak, vernis of was resten verwijderd zijn. Zodat het verdunde verf mengsel om te vergrijzen goed in het hout kan trekken.  Dit kun je doen door handmatig te schuren of met een schuurmachine.  Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door een milieuvriendelijk afbijtmiddel te gebruiken. Oude was lagen kun je het beste met wasverwijderaar en staalwol verwijderen. Het doel is om zoveel mogelijk de oorspronkelijke kleur terug te krijgen. Je kunt je meubelen ook laten zandstralen of logen. Bij zandstralen zullen de meubelen wat ruwer worden.

Ik vertelde je al hoe belangrijk het is dat je vooral met geduld hout gaat vergrijzen en dat je niet slordig aan de slag gaat. Let goed op het resultaat en doe aanpassingen indien nodig. De voorbereiding is misschien wel het belangrijkste onderdeel van hout vergrijzen, dus stop hier ook voldoende tijd in!

Aanbrengen van verdunde verf, was en vernis was.

De beste manier om was aan te brengen is met een oude pluisvrije doek of kwast. Een kwast gebruik je voor de kiertjes en de pluisvrije doek om de was af te vegen en in te wrijven. Verdunde verf en vernis was breng je aan met een brede kwast. Het overtollige wrijf je er met een pluisvrije doek af. Werk altijd in de richting van de houtnerf. De mate van verdunning heeft weer invloed om de hout vergrijzing.

Ben je klaar met hout vergrijzen en is het goed gegaan? Dan hoor ik dat natuurlijk graag in de onderstaande reacties. Wil je nog wat vragen met betrekking tot hout vergrijzen, dan hoor ik dat ook graag.

De perfecte meubels voor in je huis, die maak je zelf

Nu is het al een grote stap om te beginnen met het vergrijzen van meubels en hout. Maar wist je dat hout vergrijzen nog leuker is als jij het meubel dat je gaat vergrijzen, eerst zelf hebt gemaakt? Zelf meubels maken is mogelijk met bouwtekeningen. Alles wat je kan bedenken, is zelf te maken met bouwtekeningen. Van een prachtige steigerhouten bank tot een boekenkast van eiken. Alles is mogelijk met de juiste bouwtekeningen en die is in het bouwtekeningenpakket te vinden. Meer weten over de bouwtekeningen?

Buitenbeits

Tegenwoordig wordt ook steeds meer beits gebruikt. Beits heeft als voordeel dat het in het hout trekt en daardoor het hout beter beschermt tegen intrekkend vocht. Nog een voordeel van beits is dat het vocht regulerend is of wel het vocht uit je hout kan heel makkelijk weg. Dit in tegenstelling tot het gebruik van verf. De verf blijft op het hout zelf liggen en sluit alles luchtdicht af. Je hout moet voor het aanbrengen heel droog zijn anders zal het vocht in je hout tot houtrot leiden.

Waar kun je buitenbeits het beste kopen? Er zijn heel veel bedrijven die buitenbeits aanbieden maar wanneer weet je dat je niet teveel betaald? Je kunt beits via een bouwmarkt kopen alleen lopen de kosten daar aardig op en de productkennis valt vaak erg tegen. Bij een verfspeciaalzaak kun je de beits ook kopen zij hebben enorm veel productkennis maar door de lage omzet zijn ze erg duur. De goedkoopste en beste manier om beits te kopen is via internet. Maar dan zit je wel weer met de betrouwbaarheid van de bedrijven. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat en betrouwbaar is en snel levert. Dit bedrijf kun je hier vinden.

Via deze pagina direct toegang tot heb basispakket met bouwtekeningen

hout vergrijzen

Hout vergrijzen, geeft nieuwe meubelen een “old look”