Home » Blog » Doe het zelf » Hoe kun je zelf beton maken?

Hoe kun je zelf beton maken?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Zelf beton maken, het schrikt menig doe-het-zelver misschien een beetje af. Voor de stevigheid van je constructie wil je graag zekerheid, dus waarom dit gedeelte van je project niet uitbesteden aan de professional? Toch is beton helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken en te verwerken, daarnaast is het erg voldoenend om ook dit gedeelte van je project zelf uit te voeren!

Hoe ga je te werk om beton te maken? Ten eerste is het handig om van te voren te bepalen hoeveel beton je ongeveer nodig gaat hebben, voor kleine hoeveelheden kan je prima met een speciekuip uit de voeten. Heb je echter een grotere hoeveelheid beton nodig, dan neem je jezelf veel werk uit handen door bij een bouwzaak een betonmolen te huren.

Betonmortel kan je kant en klaar kopen, maar je kan een hoop geld besparen door dit zelf samen te stellen. De ingrediënten zijn erg eenvoudig, net zoals de verhoudingen waarin ze gemengd worden. Betonmortel bestaat uit:

  • cement (1 deel)
  • zand (2 delen)
  • grind (3 delen)

Om deze betonmortel te veranderen in betonspecie, voeg je water toe. Totaal dien je een tiende van het gewicht in betonmortel aan water toe te voegen, aan dertig kilo betonmortel voeg je dus drie liter water toe.

Voordat je gaat beginnen met beton maken, is het aan te raden alle benodigdheden klaar te hebben staan. Beton begint namelijk na twee uur al uit te harden, voor deze tijd moet je het verwerkt hebben! Werk je met de betonmolen, dan kan je wat extra cement en zand toevoegen, omdat deze bestandsdelen aan de binnenkant van de molen blijven plakken. Doe je dit niet, dan overheerst het grind in je betonspecie.

Waar je voor moet oppassen is dat je niet teveel water toe voegt. Zeker als je met de speciekuip werkt is dit erg verleidelijk, want met de hand betonspecie mengen is zwaar werk. Misschien lijkt het mengsel wel te dik, maar tien procent water is echt voldoende! Als je meer dan tien procent water aan het mengsel zou toevoegen, dan beïnvloedt dit de sterkte van het resultaat nadelig. Let dus nauwkeurig op de hoeveelheid water!

Tot slot is het heel belangrijk dat je de betonspecie goed mengt. Echt héél goed mengt, want ook dit bepaalt voor een groot gedeelte het eindresultaat! Meng totdat de betonspecie echt egaal is, zonder klonters. Op die manier krijg je een mooie, waterdichte en vooral stevige constructie!

Zelf beton maken
Zelf beton maken hoe doe je dat?

Beton maken is makkelijk wanneer je de bovenstaande stappen volgt.

Dit artikel is geschreven door:

Leobellen
Leobellen.nl

 

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…