Je kan voor alles wel besluiten om een houten frame te maken. Misschien wil je wel een houten frame maken voor om een schilderij of wil je het omtoveren tot een kozijn. Het zal voor jou niet uitmaken, want voor vrijwel alle toepassingen zijn er wel handige bouwtekeningen die je informatie geven over de benodigde verhoudingen en de benodigde materialen. Want vooral dat laatste punt is vaak een struikelblok, welke materialen zijn nu het handigst en hoe moet je ze gebruiken.

Ik heb daar antwoord voor, en dat lees je hieronder. Met deze informatie kan je straks aan de slag om en houten frame te maken. Zoals altijd zeg ik het maar nog een keer, volg je de stappen van de bouwtekening goed, dan kan jij gegarandeerd een houten frame maken waar je jarenlang gebruik van kunt maken. Dat zorgt er alleen maar voor dat je met plezier een houten frame in huis haalt. Klaar om een houten frame te maken? Lees dan snel verder!

Wat voor houten frame kan jij maken?

Mogelijk ben je op deze pagina uitgekomen met een totaal ander idee van een houten frame maken voor ogen. Ik zal je alvast vertellen dat je dan waarschijnlijk ook nog steeds op de juiste pagina bent gekomen, want ook aan informatie over dat onderwerp kan ik je helpen. In het bouwtekeningenpakket, waar ik aan het einde van dit artikel nog verder op in ga, zijn bouwtekeningen verzameld waar mogelijk ook de tekeningen bij zitten die jij nodig hebt. Er zijn meerdere tekeningen voor een houten frame maken te vinden, dus ook voor jouw project zit die tekening erbij!

De houten frames die we het meest frequent terugzien, zijn natuurlijk zelf te maken met de tekeningen. Een houten frame maken kan voor bijvoorbeeld een schilderij, maar je zou het ook kunnen omtoveren tot een kozijn. Dit zal weliswaar meer werk kosten, maar het levert uiteindelijk ook meer op.

Als je naar een schildersspeciaalzaak gaat begrijp je al snel waarom ik besloot zelf met een houten frame maken te starten. Je betaalt de hoofdprijs voor een houten frame, terwijl je dit eenvoudig ook zelf kunt creëren. Het enige wat je moet weten is de wijze waarop je het maakt en welke materialen er nodig zijn, als je dat weet is een houten frame maken zo gedaan.

Kan ik ook zelf een schildersezel maken?

Eigenlijk hoort bij een houten frame maken ook nog een schildersezel. En laat je die toevallig ook kunnen maken met het bouwtekeningenpakket. De vele bouwtekeningen uit dit pakket maken het mogelijk om heel veel projecten uit te voeren, waaronder dus ook een schildersezel. Een houten frame maken is leuk, maar voor een goed schilderij heb je ook een schildersezel nodig. Overigens is een schildersezel niet alleen handig om te gebruiken bij het schilderen, het staat daarbuiten ook nog eens mooi als onderdeel van je interieur. Het geeft je artistieke achtergrond weer, wat geen ander object zo goed kan doen als een schildersezel.

Wil jij beginnen met een houten frame maken? Dan kan je hieronder lezen hoe jij in het bezit komt van de bijbehorende bouwtekeningen.

Start met de bouwtekeningen van Fred

Houten frame maken met een van de vele bouwtekeningen? Dan kan je voor veel verschillende formaten en toepassingen houten frame bouwtekeningen vinden voor jouw volgende project. Fred’s Bouwtekeningen is alweer een aantal jaar de nummer een specialist in bouwtekeningen, dus dat jij hier goede bouwtekeningen kunt vinden is voor mij een feit. Ontdek snel de kracht van het bouwtekeningenpakket en de vele duizenden bouwtekeningen die hier in te vinden zijn.

Al deze bouwtekeningen kunnen bijdragen aan het realiseren van toekomstige doe-het-zelf projecten. Of dat dan een houten frame maken is of de bouw van een bureau, jij kan straks alles zelf doen!

Meer ontdekken over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten en de tekeningen die in dit pakket te vinden zijn? En meteen starten met een houten frame maken? Lees dan hier verder en ontdek ook de bouwtekening.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

Houten frame maken

Houten frame maken

Benodigde gereedschappen

Welke gereedschappen heb je nodig om een frame te maken? Dit valt reuze mee iedereen heeft deze gereedschappen wel in huis.

 1. Zaag of afkortzaag
 2. Boormachine (accu)
 3. Bitje
 4. Boortje
 5. Scherpe beitel

Aan deze gereedschappen heb je al genoeg. Daarnaast heb je bruislijm nodig en eventueel schroeven. Dit is een keuze die je zelf moet maken. Je hoeft het frame niet perse in elkaar te schroeven. Al is dit wel wat sterker.

Stappenplan frame maken

Hoe ga je aan de slag om het frame goed te maken? De volgende stappen zijn belangrijk.

 1. Voorbereidingen
 2. Frame maken
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Het is belangrijk om eerst alles goed voor te bereiden. De voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Soortframe wat je wilt gaan bouwen.
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Tekening zoeken.
 4. Materialen bestellen.

Stap 2: Frame maken

Wanneer je het frame wilt maken is het belangrijk om de juiste volgorde aan te houden. Daarom is het slim om de bouwtekening stap voor stap te volgen. Daarnaast is het belangrijk om alle veiligheidsmiddelen in acht te nemen. Zoals het gebruik van gehoorbescherming en oogbescherming. Ja ik weet het is verleidelijk om snel even wat te zagen maar een ongeluk zit in een klein hoekje zeggen ze wel eens. Daarom voorkomen is beter dan genezen.

Een ander belangrijk punt is dat je nauwkeurig werkt. Werk daarom zoveel mogelijk op een vlakke vloer. Meet eventueel later nog goed na of alles haaks is. Zo weet je dat je het mooiste eindresultaat krijgt.

Stap 3: Afwerking

De afwerking is een heel belangrijk gedeelte. Door de manier van afwerken krijg je uiteindelijk jouw unieke frame. Het is belangrijk om alles goed glad te schuren zodat je geen splinters in je handen kunt krijgen. Schilder vervolgens het hout in een mooie kleur. Dit kan met beits of gewone lak.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!