Home » Blog » Klustips » Houtverbindingen: wat je moet weten als je klust met hout

Houtverbindingen: wat je moet weten als je klust met hout

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Houtverbindingen zijn onmisbaar. Je hebt bij hout immers te maken met beperkte afmetingen – een boom groeit nu eenmaal niet oneindig door. Vaak is het nodig om twee of meer stukken hout met elkaar te verbinden.

Voor elke toepassing zijn er weer andere houtverbindingen. Houten balken voor een dakconstructie verbind je op een andere manier dan bijvoorbeeld voor een raamkozijn.

Klus je graag met hout? Dan is het handig om iets over zulke houtverbindingen te weten.

Vragen die ik vaak krijg: “Welke houtverbinding heb ik nodig?” “Hoe maak ik deze houtverbinding?” “Moet ik een houtverbinding lijmen?”

Op deze pagina neem ik de meestgebruikte verbindingen voor hout met je door. Ook ontdek je welke houtverbindingen je voor welke klus en toepassing gebruikt.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het maken van een houtverbinding moeten we rekening houden met de volgende punten:

 • Kan het hout werken? (krimpen of zwellen)
 • Kunnen de houtendelen langs elkaar verbonden worden of moeten ze in 1 lijn zitten?
 • Moeten de verbindingen demontabel zijn?
 • Moeten de houtverbindingen krachten overbrengen?
 • Kunnen er knoopplaten, stalen nagelplaten of klampen toegepast worden?
 • Hoe en waar wordt de verbinding gemaakt? Handmatig op de bouwplaats of machinaal in de fabriek onder ideale omstandigheden.
Houtverbindingen mes en groef
Houtverbindingen mes en groef

Belangrijke informatie over houtverbindingen

Deze bovenstaande punten zijn belangrijk voor de keuze van de verbinding. Houtenbalken voor een dakconstructie zullen op een andere manier verbonden worden dan bijvoorbeeld een raamkozijn.

Ruwweg kunnen we houtverbindingen onderverdelen in:

 1. Houtverbindingen in de lengte
 2. Houtverbindingen in de breedte

Onderverdeling van houtverbindingen in de lengte:

 1. Stuiknaad houtverbinding deze wordt toegepast wanneer de onderdelen volledig worden ondersteund. Dit wordt toegepast bij plinten, kaphout, vloerhout en dergelijke.
 2. Groef met veer verbinding wordt toegepast wanneer er onvoldoende ondersteuning is.
 3. Schuine verbindingen worden toegepast wanneer wisselen mogelijk is. Dit wordt ook alleen toegepast bij volledige ondersteuning. Gelijk aan 1.
 4. Bij ligger- en spantconstructies wordt het hout vaak verlengt zoals aangegeven bij 4 en 5. Naast deze massief houten klampen kunnen er ook triplex of metalen lasplaten worden gebruikt. Deze worden dan geniet, gebout, genageld of geschroefd.
 5. Zie punt 4
Houtverbindingen
Houtverbindingen in de lengte

Klassieke verbindingen zijn de rechte liplas en de rechte haaklas. De rechte liplas wordt toegepast bij het koppelen van onder andere muurplaten. De rechte haaklas wordt soms toegepast omdat deze ook trekkrachten kan opnemen. De onderstaande afbeelding geeft hier verder nog extra informatie over.

Houtverbindingen in de lengte
Houtverbindingen in de lengte

Bij gordingen en nokken werden vroeger schuine lassen toegepast. Tegenwoordig wordt het onderste gedeelte van de las, de drager bijna altijd met een metalen gordingschoen gerealiseerd. Zie plaatje hier onder.

Houtverbindingen gordingen
Houtverbindingen gordingen met metalen gordingschoen

 

Houtverbindingen in de breedte:

Bij houtverbindingen in de breedte dienen we er op te letten hoe het hout is gezaagd. De in tangentiale richting gezaagde delen (zie onderstaand plaatje) kunnen sneller kromtrekken dan het in radiale richting gezaagde hout. Dit geldt voor alle brede delen. Verder is het vochtgehalte bij verwerking van belang. Het gaat hier echter te ver om daarop in te gaan. De breedte verbindingen kunnen we onderverdelen in:

 1. Gekante delen (de zijkanten van de houten delen zijn haaks zonder groeven) deze kunnen koud tegen elkaar worden gezet. Zie onderstaand plaatje
 2. Groeven met losse veer hierdoor wordt een doorgaande naad voorkomen.
 3. Messing en groef wordt het meest toegepast voor dakbeschot en vloerdelen.
 4. Ongelijke messing en groef wordt toegepast voor blank blijvende vloeren zodat we een verdekte vernageling toe kunnen passen. In de messing wordt dan de draadnagel geslagen.
Houtverbindingen in de breedte
Houtverbindingen in de breedte

Verdere variaties voor houtverbindingen

Verder zijn er nog tal van variaties op de messing en groef verbindingen. Bij binnenwanden en plafondbetimmeringen worden vaak profiel schroten gebruikt. het voordeel hiervan is dat krimpnaden niet snel zullen opvallen. Voor het betimmeren met een duurdere houtsoort wordt vaak een geprofileerde schroot toegepast zodat je deze onzichtbaar kunt vernagelen (spijkeren of schroeven)

Bij buiten bekleding van wanden wordt er vaak gekozen om te potdekselen. De houtendelen hebben dan een overlappend gedeelte van minimaal 25 mm hierdoor hebben de houtendelen ruimte om te kunnen krimpen zonder dat je hier iets van zult zien.

Wil je ook nog zelf meubels maken?

Het is verder ook belangrijk om te weten dat je ook zelf meubels kunt maken. De afgelopen tien jaar ben ik bezig geweest met het samenstellen van een misschien wel het meest complete bouwtekeningenpakket. Dit pakket geeft jou de kans om voortaan alles zelf te maken, van meubels tot projecten zoals het maken van een schutting of hek. Ik kan je verzekeren dat je voortaan nooit meer een meubel hoeft te kopen, de houtverbindingen kan jij straks zelf toepassen op het maken van meubels. Ik vertel je graag meer over de meubels die jij kunt maken via de onderstaande link. Gebruik de houtverbindingen en lees snel verder!

Ben je opzoek naar bouwtekeningen of bouwplannen? Klik hier

Wij zouden het erg op prijs stellen wanneer je dit artikel zou liken of delen

De verschillende houtverbindingen hebben allen hun verschillende toepassingen.

Meer van dit soort artikelen

9 reacties

 1. Ik ben op zoek naar de naam en informatie over een mechanische stalen draai/koppelverbindingen. Deze worden vaak in de meubelindustrie toegepast bij haakse hoekverbindingen. Deze verbindingen zijn in het plaatmateriaal opgenomen.
  De verbinding wordt tot stand gebracht door met een flinke schroevendraaier een bestandsdeel 90 graden te verdraaien.
  Alvast bedankt voor uw moeite.

  Mvg.

  Henk Kliffen

 2. decor stuk Kroonluchter: uitdaging/vraag/suggestie?
  1. 6 delen van multiplex uitgezaagd uit plaat 244/122; hoe die rond te verbinden
  2. moeten om dikke tentpaal (die staat er dan al) komen
  optie; er dicht tegenaan en met katrol omhoog hijsen, komt niet recht
  3. Model/tekening met krullen, heeft 5 raakpunten (kopse kant) op de middellijn

 3. Wij zijn op zoek naar een Nederlandse naam van de “scarf joint”. Zoals je vaak in de gitaarbouw ziet tussen hals en kop.
  Deze lijkt op een lasnaad, maar dan net even anders.

 4. ik ben op zoek naar een oplossing, zit met een breuk die moet gelijmd worden, geen meubel maar een cello, het betreft een modernere electrische cello, waarde 400 euro, de kop brak van de arm, nu is de plaats waar de kop aan de arm zit heel fragiel , langs beide kanten een opp. van ongeveer 2op2 cm , daar moet ik het mee doen… de verbinding moet daarna weerstaan aan de snaarspanning die ook schuin trekt … bijna onmogelijke opdracht , reeds 3 keer mislukt, de kop trekt krom en scheurt weer los, een luthier zei me dat ik best eerst lijm en dan 2 pennen inbreng, bv in esdoorn hout , maar de opp waar ik de pengaten moet boren is dus heel klein en ik vraag me af of het wel de moeite loont nogmaals te proberen, en welke lijm zou ik gebruiken ? vorige drie pogingen (2 component, witte houtlijm en beenderlijm uitgeprobeerd) mislukten … in elk geval wil de luthier het niet doen zonder een som te vragen die meer is dan de kostprijs van een nieuw instrument, not dus…, heeft u tips inzake ?

 5. Is bij verbindingen van spanten bestaande uit 2 spantbenen, makelaar aan beide kanten (zowel ingelaten in spantbeen, als in makelaar en kreupele stijl een lijmverbindingen voldoende of moet je ook nog een mechanische verbinding maken d.m.v. houtdraadbouten?

 6. Bedankt voor het delen van de houtverbindingen die ik kan gebruiken voor mijn constructie. Ik ga kijken welke houtsoort het meest geschikt en sterk genoeg is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de afwerking netjes is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.