Loungeset maken om je voor- of achtertuin compleet te maken? Dan kan je beter een loungeset maken dan een loungeset te kopen. Waarom zou je niet een loungeset maken? Het is een manier om tegen een laag bedrag je tuin te voorzien van een lekker plekje om tijd door te brengen. Ik vertel je namelijk alles over het maken van een loungeset. Dat gaat van het maken van een stoel tot je loungebank. En ook een tuintafel kan natuurlijk nog aan je loungeset worden toegevoegd. Het is geen geheim dat je door zelf meubels te maken goedkoper uit bent, wat wel een klein geheim is, is dat jij al je meubels zelf zou kunnen maken. Van een bed tot een loungeset, je kan tegenwoordig alles zelf maken met de juiste bouwtekening. Ik ben hier om je daar verder mee te helpen, want ik heb misschien wel het grootste bouwtekeningenpakket dat Nederland kent.

Welke onderdelen van de loungeset kan ik maken?

Zoals je waarschijnlijk al weet, is een loungeset niet alleen maar een bank. Een loungeset maken gaat over veel meer meubels. Je kan zelf je loungeset zo groot maken als je zelf wilt, maar het overgrote deel van de klussers kiest om te beginnen met een steigerhouten of Douglas loungebank en stoel. Vaak komt hier nog een lage tafel bij om je drankjes op te zetten. Vaak wordt de loungeset een jaar later nog uitgebreid met een steigerhouten of Douglas houten hoekbank. Je merkt dus als dat je behoorlijk flexibel te werk kan gaan, aangezien je ook een loungeset kan maken met alleen nog maar een stoel.

Hout keuze

Je kan het een loungeset maken met steigerhout, hardhout, douglas hout, eiken, vuren of grenen. Elk houtsoort heeft weer zijn eigen voor en tegens. Stel dat je voor steigerhout kiest dan is dit omdat het zeer goed bewerkbare houtsoort is en het tegen een stootje kan. Verder nog steeds enorm populair is Waarschijnlijk ga jij je loungeset maken voor in de tuin, dus dat betekent dat je loungeset nat wordt. Nederland kent veel regenachtige dagen, dus we moeten een loungeset maken die tegen water kan. Je kan er altijd voor kiezen om een kap over je loungeset te doen wanneer het veel regent of om je loungeset onder een afdakje te plaatsen. Maar ook zonder overkapping zal steigerhout het overleven.

Steigerhout aanschaffen voor een loungeset maken

Steigerhout kan je overigens vrij goedkoop aanschaffen, vooral als je opzoek gaat naar gebruikt steigerhout. Deze zoektocht kun je gewoon via Google doen of ja gaat opzoek via Marktplaats. Daarnaast heb je nog tal van mogelijkheden voor goedkope materialen.

Het grote voordeel van gebruikt steigerhout is dat je nog steeds een mooie gebruikte look creëert terwijl de prijs van het hout laag blijft. Een ander voordeel is dat hout zal ook niet meer zoveel krimpen dan nieuw vers hout. Een loungeset maken wordt op deze manier wel heel goedkoop terwijl je toch een mooi eindproduct kan opleveren.

Als je wat meer budget hebt, raad ik je desalniettemin toch aan te kiezen voor steigerhout van hogere kwaliteit, nieuw steigerhout. Dit is verkrijgbaar bij iedere doe-het-zelf markt en kan meteen voor jou op maat worden gezaagd. Dit scheelt jou tijd, aangezien op de verschillende bouwtekeningen de afmetingen te vinden zijn voor alle benodigde planken. Neem de lijst mee en laat direct alles in de juiste afmetingen zagen. Des te eerder ben je klaar met een loungeset maken!

Goedkoop bouwmateriaal en gereedschap

In dit filmpje leg ik uit waar je goedkoop bouwmateriaal kunt kopen. Ook voor goedkope gereedschappen kun je daar zoeken. Dit kan je aardig wat geld schelen.

Stappenplan

Wanneer je het onderstaande stappenplan volgt dan gaat het bouwen helemaal goedkomen

Voorbereidingen

  1. Locatie
  2. Gewenste afmetingen bepalen

Stap 1: Locatie

Waar wil je het loungeset gaat plaatsen? Blijft het daar staan of moet het in de winter bijvoorbeeld naar binnen? Zet je het onder een afdak of staat het gewoon buiten in weer en wind? In het laatste geval dan is het handig om een goede beschermende laag te voorzien op je set. Wat is de ruimte die je heb op de gewenste locatie?

Dit zijn enkele vragen die belangrijk zijn voor je de gewenste afmetingen kunt bepalen

Stap 2: Gewenste afmetingen bepalen

Deze afmetingen bepaal je aan de hand van verschilleden factoren. De eerste factor is hoeveel ruimte heb je? In een hele kleine tuin kun je ook beter maar een klein loungeset neerzetten. Ander neem het wel heel veel ruimte in beslag. Daarnaast neem je in de keuze ook de vraag mee met hoeveel mensen wil je kunnen zitten in je lounge gedeelte. Heb je weinig ruimte kijk dan hoe je sommige dingen kunt combineren. Dus eigenlijk creatief kijken naar je ruimte.

Bouwen

Nu je de mogelijkheden weet en je ook weet wat je echt wil ga je aan de slag met het bouwen van je set.

  1. Bouwtekening
  2. Bouwen

Bouwtekening

Om de juiste bank te vinden zoek je in het ledengedeelte van onze website naar de vele verschillende bank bouwtekeningen. Aan de hand hiervan kun je de bank gaan bouwen. Op de tekening vind je een materiaallijst deze heb je nodig om de materialen te kunnen bestellen.

Bouwen

Aan de hand van de gekozen tekening begin je met het bouwen door eerst de materialen op maat te zagen. Vervolgens zet je volgens de bouwtekening de gewenste onderdelen in elkaar. Deze schroef je vast. Waar nodig boor je de gaten voor zodat het hout niet zal splijten.

Afwerken

  1. Bescherming tegen vocht
  2. Kussens voorzien
  3. Afdekken

Bescherming tegen vocht

Het is verstandig om het hout te beschermen tegen vocht dat er in zou kunnen trekken. Dit kan door een goede tuinbeits te voorzien. Deze beits zorgt ervoor dat het vocht wel uit het hout naar buiten kan maar niet naar binnen. Zo kan je hout ademen en zal er geen schimmel ontstaan. Kijk regelmatig of het nodig is om je hout nog extra te beschermen voor het geval dat de beitslaag te oud wordt. Zo voorkom je houtrot.

Kussens voorzien

Om lekker te zitten is het slim om kussen te voorzien voor zowel het zitgedeelte als voor je rug. Kussens kun je hier vinden in allerlei soorten en maten. Het is zeker de moeite waard om daar even rond te kijken.

Afdekken

Dit is geheel afhankelijk van de locatie. Zet je het set onder een afdak dan hoef je niets af te dekken. Maar komt alles in weer en wind te staan dan doe je er verstandig aan om alles wel af te dekken met een Afdekhoes dat is het behoud van je loungeset.

Bouwtekening voor je loungeset

Je loungeset maken nu echt gaan maken? Dat kan met de bouwtekeningen van Fred! Meer dan tienduizend bouwtekeningen stellen jou in staat om direct aan de slag te gaan met je bouwprojecten. Er zijn tal van bouwtekeningen te vinden die voor een loungeset te gebruiken zijn. Daarnaast vind je ook nog duizenden bouwtekeningen voor andere doe-het-zelf projecten. Deze projecten variëren van het bouwen van een tv-kast tot een grote schuur waar je al je spullen in kunt opbergen.

Het bouwtekeningenpakket van Fred bestaat uit bouwtekeningen die allemaal overzichtelijk zijn weergegeven waardoor ze door iedere doe-het-zelver, van welk niveau dan ook, zijn te gebruiken.

Wil je aan de slag met de bouwtekeningen van Fred en je eigen loungeset maken? Klik dan hier om nog meer te weten te komen over dit pakket en de loungeset bouwtekening te downloaden

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Loungeset maken

Loungeset maken van pallets

Loungebank zelf maken

Loungebank zelf maken

Een loungeset maken doe je met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bank bouwtekening