Hoe kan je praktisch een slaapkamer inrichten voor twee slaapplekken? Daar gebruik je een stapelbed voor! Sinds jaar en dag zijn stapelbedden al populair om hun praktische toepassingen. Ook nu maken we nog met liefde gebruik van deze bedden, waardoor de verkoop nog steeds op niveau blijft. Alleen soms willen we ook zelf wel een stapelbed maken, aangezien je dan veel goedkoper uit bent. Als we dat willen doen, hebben we echter wel een stapelbed bouwtekening nodig. De stapelbed bouwtekening zorgt ervoor dat je een stapelbed zelf kunt bouwen, zodat je niets meer hoeft te kopen.

En nee, het is niet lastig om zelf een stapelbed te maken. Wat je wel moet weten, is dat je de stapelbed bouwtekening altijd moet gebruiken. Dan zal je met die ene bouwtekening, een prachtig stapelbed kunnen creëren.

Waar wacht je nog op? Lees snel verder!

Kan iedereen een stapelbed maken?

De eerste vraag die ik altijd krijg, is of iedereen een dubbel-/bunk-/stapelbed kan maken. En mijn antwoord is altijd hetzelfde: ja. Als jij de stappen van de stapelbed bouwtekening netjes kunt opvolgen en je weet hoe standaard gereedschap werkt, zal je eenvoudig een stapelbed kunnen maken.

Veel klussers overschatten projecten zoals het maken van een kast of bed. Als zij eenmaal beginnen met het gebruik van een bouwtekening, is het maken van een stapelbed opeens makkelijk.

Je ziet namelijk altijd staan wat er precies moet gebeuren, waardoor je je nooit in de problemen werkt. Wanneer je iets even niet weet, kan je gewoon op de stapelbed bouwtekening kijken om te achterhalen wat je precies moet doen.

Hierdoor zijn foutjes zoals een verkeerd geplaatste plank of een onstabiele constructie ook verleden tijd. Zulke fouten waren vroeger goed voor extra kosten, aangezien er nieuwe materialen nodig waren. Alleen doordat je nu niet meer deze fouten maakt, ben je ook op dit vlak goedkoper uit.

Stappenplan

Zelf aan de slag volg dan dit stappenplan:

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Voor je kunt beginnen met bouwen zijn goede voorbereidingen belangrijk.

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Houtsoort bepalen
 4. Tekening zoeken
 5. Het kopen van de juiste materialen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Waar wil je het stapelbed gaan zetten? Op de meeste locaties zal dit geen probleem zijn. Maar wanneer je het onder een schuindak wil zetten hou er dan rekening mee dat je voldoende ruimte hebt. Een stapelbed is best redelijk hoog. Je hebt al snel 2 meter nodig. Het kan daarom zo zijn dat je daardoor het bed op een andere locatie moet zetten. Wat de rest qua ruimte betreft neemt het niet veel meer in dan een gewoon eenpersoonsbed. Alleen het trapje is extra.

Heb je mooie vierkante kamers dan kun je het overal zetten waar je maar wilt. In dat geval kijk je naar de mogelijkheid om het langs een blinde muur te zetten. Hou indien mogelijk ook rekening met een eventueel bureau voor in de toekomst. Verder een kledingkast voor twee personen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

De gewenste afmetingen zijn afhankelijk van de ruimte die je hebt en de eisen die je zelf stelt. Wil je een stapelbed waar ze later ook nog in kunnen liggen wanneer ze 17 zijn bijvoorbeeld? Je kunt ook voor een kinderstapelbed kiezen dan heb je minder ruimte nodig. Het nadeel is echter wel dat je later weer een ander bed moet kopen wanneer de kinderen groter worden.

Stap 1.3: Houtsoort bepalen

Welk houtsoort vind je mooi en wat past bij de rest van de kamer? Wanneer alles van eiken is gemaakt dan ga je geen steigerhouten stapelbed neer zetten. Dus dit is een factor die je mee laat wegen in het bepalen van het houtsoort. Slapen er 2 jongens in het bed dan heb je een steviger bed nodig dan wanneer er twee meiden in slapen. Jongens zijn over het algemeen wat ruwer.

Stap 1.4: Tekening zoeken

Nu je weet wat je precies wil is het tijd om een tekening erbij te zoeken. In het ledengedeelte van onze site kun je deze tekeningen vinden. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden. In de categorie bedden vind je een het aanbod met bedden.

Druk de gekozen tekening dan af. Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst. Deze lijst kun je gebruiken om de materialen te bestellen.

Stap 1.5: Het kopen van de juiste materialen

De materialen kun je bij verschillende bedrijven kopen. Deze bedrijven kun je onderverdelen in 3 categorieën:

 1. Houthandel
 2. Bouwmarkt
 3. Online
Houthandel

Via een houthandel bij jou in de buurt kun je alle gewenste materialen kopen. Je kunt wanneer je goed oplet daar best goedkoop hout halen. Hou er echter rekening mee dat de meeste houthandels niet met alle materialen even goedkoop zijn. Het is slim om vooraf te vergelijken zodat je weet wat de kosten zijn. Vaak is het wel mogelijk om te onderhandelen over de prijs.

Een groot nadeel is dat je zelf om je hout moet en dus een kar nodig hebt. Laten leveren is vaak erg duur.

Bouwmarkt

Bij een bouwmarkt in de buurt kun je ook alle materialen vinden. Het nadeel is wel dat de kosten vaak hoog zijn. Dat ze geen A kwaliteit verkopen. Let er dus op dat de planken of balken niet krom zijn. Kijk er even met een timmermansoog langs 🙂 . Een ander groot nadeel is dat ze qua lengtes niet veel mogelijkheden hebben. De beste optie is naar mijn inzien via internet kopen.

Online

Door via internet te kopen kun je heel makkelijk de prijzen vergelijken. Zo weet je dat je nooit teveel betaald. Hou altijd rekening met leverkosten en levertijden. Let op garanties die geboden worden.

Bouwen

Zorg dat je alle gereedschappen in huis hebt voor je gaat bouwen. Werk altijd op een vlakke vloer hierdoor werk je nauwkeuriger en sneller. Zaag de materialen op maat. Volg daarna de tekening stap voor stap. De volgorde van bouwen is wel belangrijk. Deze vind je terug op de bouwtekening. Bouw het bed zoveel mogelijk op locatie zelf. Je kunt de losse onderdelen wel in je schuur bouwen maar het samenstellen doe je op locatie.

Afwerken

Als alles klaar is dan is het tijd om je bed af te werken. Je kunt je bed een kleur geven die past bij de rest van je kamer.

Maak kennis met de stapelbed bouwtekening

Het kan best zijn dat jij nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van een stapelbed bouwtekening. Geen probleem, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit voor iedereen eenvoudig te leren. Je hoeft niet eerst complete handleidingen door, je kunt direct met de stapelbed bouwtekening aan de slag.

Als de tekening eenmaal in jouw bezit is, valt direct je oog op de schets. Omdat er verschillende varianten op een stapelbed in het bouwtekeningenpakket te vinden zijn, is het verstandig om op basis van deze schetsen opzoek te gaan naar het stapelbed dat het best bij jouw project past.

Heb je de juiste stapelbed bouwtekening gevonden? Dan kan je door naar het volgende onderdeel van de tekening, namelijk de lijst met materialen.

Deze lijst geeft weer welke materialen er nodig zijn voor dit project. Deze materialen kunnen naar eigen wens worden verkregen. Mogelijk zijn er al diverse onderdelen in jouw bezit. In principe zijn alle materialen bij de gemiddelde bouwmarkt of doe-het-zelf zaak te vinden, dus je hoeft nooit lang te zoeken.

Wil je extra geld besparen, dan is dat altijd mogelijk door te bezuinigen op materialen. Alhoewel ik bij projecten waar we bedmeubels bouwen, liever zie dat er niet op de materialen gekort wordt.

Verder is ook de werkwijze voor het maken van het bed te vinden op de stapelbed bouwtekening. Zo is dit doe-het-zelf project voor iedereen goed te doen!

Download de tekening nu!

Geen tijd verspillen en direct met dit project aan de slag? Dan kan je nu de stapelbed bouwtekening downloaden om dit doe-het-zelf project helemaal zelf uit te voeren.

Kom nu in het bezit van Fred’s Bouwtekeningenpakket en zorg ervoor dat je nooit meer dure meubels hoeft te kopen. Want als jij eenmaal een stapelbed gemaakt hebt, besef je dat je voortaan alles zelf kunt maken.

Het pakket bestaat uit vele duizenden bouwtekeningen, waardoor het nu mogelijk is om alle klussen zelf uit te voeren. Banken, stoelen, tafels, kasten en ga zo maar door. Voor jou is nu alles zelf te bouwen, een bezoek aan een dure meubelzaak is verleden tijd! Klik hier

Stapelbed bouwtekening

Stapelbed bouwtekening

Meer lezen over Fred’s Bouwtekeningen of de tekening voor een stapelbed downloaden?

Op deze pagina vind je meer informatie!