Home » Blog » Bloembakken » Steigerhout bloembak maken, dit kan jij helemaal zelf!

Steigerhout bloembak maken, dit kan jij helemaal zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zie jij altijd de bloemen van mensen in van die saaie kunststof bloemenbakken staan en wil jij echt iets helemaal anders? Dan kan je kiezen om een steigerhout bloembak te maken en je bloemen er veel mooier uit te laten zien! Want hoeveel mensen ken jij die een bloembak van steigerhout hebben? Inderdaad! Je kunt zelf een steigerhout bloembak maken door een simpele bouwtekening hiervoor te volgen. In dit artikel vertel ik jou hoogstpersoonlijk hoe jij deze bouwtekening kunt bemachtigen. Een steigerhout bloembak maken is met een bouwtekening namelijk een bijzonder eenvoudig haalbaar project.

Verder vertel ik je in dit artikel wat jij precies moet doen om je steigerhout bloembak te laten onderscheiden van andere bloembakken. Want het is natuurlijk veel leuker wanneer jouw steigerhout bloembak er nog unieker uitziet dan alle andere bloembakken. Door bijvoorbeeld je bloembak te verven of te beitsen kan jij je bloembak een nog mooier uiterlijk geven. De kosten van het maken van een steigerhout bloembak blijven altijd laag waardoor je tegen een goede prijs meerdere bloembakken kunt maken! Benieuwd naar wat ik jou nog meer te vertellen heb? Lees dan snel verder en ik vertel het je allemaal!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe maak ik een steigerhout bloembak?

Een steigerhout bloembak maken is een vrij eenvoudig bouwproject. Het enige wat je hoeft te doen is de fundering van de steigerhout bloembak stevig te maken. De bouwtekening helpt je bij het verstevigen van de basis. Om je steigerhout bloembak winter- en regenwater proof te maken, moet je deze nog wel voorzien van een kunststof binnenkant. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om de binnenkant te voorzien van aluminium folie waardoor het water niet al te snel in het hout kan trekken. Bedek het gehele oppervlak van de steigerhout bloembak goed, zodat je zeker weet dat je steigerhout bloembak tegen een stootje kan. Hieronder een stappenplan hoe je dit het beste aan kunt pakken

Stappenplan

Deze drie stappen moet je echt volgen om succesvol te zijn.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Voorbereidingen steigerhout bloembak

De voorbereidingen bestaan uit deze stappen

 1. Locatie bepalen
 2. Hoe wil je dat de bloembak er uitziet?
 3. Gewenste afmetingen bepalen
 4. Houtsoort bepalen
 5. Bouwtekening zoeken

Stap 1: Locatie bepalen

Het bepalen van de locatie is de belangrijkste stap. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om een plantenbak te plaatsen. Hieronder ga ik je enkele voorbeelden geven zodat ja wat ideeën hebt om over na te denken.

Optie 1

Je kunt het combineren met een bestaande schuur. Dus je bouwt hem tegen je schuur aan zo krijgt je schuur een heel ander aanblik.

Optie 2

Een andere mogelijkheid is om hem te combineren met je houthok. Hoe doe je dat? Bouw eerst een laag houthok van ongeveer 1200 mm hoog. Maak een waterdicht dak erop en zorg dat het water ook afgevoerd kan worden. In plaats van dat je het dak schuin laat lopen maak je een opstaande rand van ongeveer 500 mm. Dan vul je dit met potgrond en zet je er bloemen en planten in.

Optie 3

Maak tussen de schutting en je terras een mooie opstaande rand van hout. Zorg dat je schutting tot op dezelfde hoogte dicht is. Je hoeft geen bodem te maken. Vul dan het geheel met potgrond of Brabantse grond dit is namelijk lekker luchtig. Hier groeien planten en bloemen goed in. Zo heb je een mooie bloemenpracht tussen je schutting en terras.

Optie 4

Maak een vierkante of rechthoekige plantenbak die je kunt verplaatsen op je terras. Zo kun je ze neerzetten waar je het mooi vindt. Heb je die plek even nodig geen probleem dan rij je de plantenbak even weg. Je kunt ook voor vaste opstellingen kiezen

Optie 5

Je kunt de plantenbakken ook onder je raam van je huis hangen bijvoorbeeld van de slaapkamers. Hou er wel rekening mee dat je in dat geval de bloemen dagelijks water geeft. Je huis fleurt er wel erg van op.

Dit waren maar een paar opties er zijn er nog veel meer maar ik hoop dat je aan het denken bent gezet.

Stap 2: Hoe wil je dat de plantenbak er uitziet?

Wanneer je de eerder genoemde opties hebt bekeken heb je voor jezelf mogelijk al in gedachten hoe jouw plantenbak eruit moet komen te zien. Dit maakt het makkelijk om aan de volgende stap te gaan denken. Wat zijn de gewenste afmetingen

Stap 3: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van de eerder genoemde mogelijkheden. Dit zijn gelijk de beperkingen voor de maximale afmetingen. De gewenste afmetingen worden eveneens beperkt door de grote van je tuin. In een hele grote tuin staan grote plantenbakken prima. Heb je echter maar een hele kleine tuin dan kun je beter voor een bescheiden plantenbak kiezen. Denk daar slim over na

Stap 4: Houtsoort bepalen

Welk houtsoort past het beste bij jouw zelf en wat het beste in je tuin? Ga je voor heel duurzaam dan kom je op hardhout uit. Het nadeel van hardhout is dat het wel erg duur is. Kies je voor de huidige trend dan kom je op steigerhout of Douglas hout uit.

Stap 5: Bouwtekening zoeken

Nu je weet dat je wilt hebben is het tijd om de gewenste tekening erbij te zoeken. In het bouwtekeningenpakket vind je tekeningen van bloembakken met verschillende afmetingen. Print deze tekening af. Je vind hierop ook een materialenlijst zodat je precies weet wat je moet bestellen.

Bouwen

Hoe begin je met het bouwen van je bloembak? Wanneer je werkt aan de hand van een van onze bouwtekeningen.

 1. Materialen bestellen
 2. Benodigde gereedschappen
 3. Bouwen

Stap 1: Materialen bestellen

Bestel aan de hand van de materialenlijst de benodigde materialen. Als je goedkoop uit wil zijn zoek dan altijd even goed uit waar je het goedkoopste de materialen kunt bestellen. Google is daarbij een goed hulpmiddel.

Stap 2: Benodigde gereedschappen

Je hebt niet heel veel gereedschappen nodig. Dit zijn de benodigde gereedschappen:

 1. Afkortzaag of handzaag
 2. Accuboormachine
 3. Boortje
 4. Potlood
 5. Rolmaat
 6. Waterpas
 7. Schuurpapier
 8. Nietmachine

Stap 3: Bouwen

Begin nu met het bouwen van je bloembak. Dit doe je stap voor stap volgens de bouwtekening. Schuur de plantenbak heel glad zo voorkom je dat er splinters in je handen komen. Breng aan de binnenkant van de plantenbak folie aan en niet deze aan de bovenkant vast.

Afwerking

Tenslotte wil je het hout beschermen tegen de weersinvloeden. Weliswaar is het zo dat je hout tegen weersinvloeden beschermt is. Dan is het toch nog belangrijk om extra bescherming aan te brengen. Dit doe je door een goede tuinbeits aan te brengen. Deze beits beschermt je hout tegen vocht en voorkomt houtrot. Zo voorkom je dat je hout snel wegrot. Heb je dit alles gedaan dan kun je nu alles vullen met potgrond en de bloemen en planten poten.

Wanneer je gebruik wil maken van onze bouwtekeningen kijk dan op deze pagina voor informatie!

Hoe laat ik mijn bloembak van andere onderscheiden?

Het is natuurlijk nog veel leuker als je een steigerhout bloembak hebt die er anders uit ziet dan andere bloembakken. Je kunt dit op veel verschillende manieren doen, maar de makkelijkste manier blijft toch het verven van de bloembak. Wanneer jij je steigerhout bloembak een Spaanse look wilt geven, is het misschien leuk om verschillende bloembakken te maken en deze in meerdere kleuren te verven. Ook kan je de buitenkant van de bloembak versieren met beschilderen of beitswerk. Wat je ook doet, je kunt eenvoudig je steigerhout bloembak nog veel mooier maken aan de hand van diverse goedkope producten zoals verf en beits. Wil je nu nog weten hoe je aan een steigerhout bloembak bouwtekening komt? Klik dan nu hier!

Bouwtekening van steigerhouten bloembakken bij Fred!

Nu heb je alleen nog een bouwtekening voor een steigerhout bloembak nodig om echt van start te gaan. Deze bouwtekening kan je vinden in mijn bouwtekeningenpakket dat bestaat uit nog eens tienduizend bouwtekeningen. Met deze bouwtekeningen kan je behalve een steigerhout bloembak, nog veel meer mooie meubels en constructies maken. Zo hoef je nooit meer naar en meubelzaak te gaan om dure meubels te kopen, want met mijn bouwtekeningen kan je vrijwel alles zelf maken!

Met deze bouwtekeningen is het onder andere mogelijk om je complete huis met zelfgemaakte meubels in te richten. Het maken van een eettafel, steigerhouten stoelen en bank is goed mogelijk wanneer jij de bouwtekeningen uit dit pakket gebruikt. Zo kan je eenvoudig en snel, je huis voorzien van prachtige meubels!

Benieuwd welke bouwtekeningen er allemaal in dit pakket samengebracht zijn? Of hoe je dit pakket kunt bemachtigen? Klik dan nu hier en ontdek!

Moestuinbak-600x600 Bloembak-1-600x600

Een steigerhouten bloembak maak je zelf met goede bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.