Home » Blog » Bouwtekeningen » Bouwvergunning kippenhok nodig?

Bouwvergunning kippenhok nodig?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bouwvergunning kippenhok: Wanneer je een kippenhok gaat bouwen is het belangrijk om te kijken of een bouwvergunning nodig is. In sommige verkavelingsvoorschriften is het houden van kippen of het bouwen van een kippenhok verboden. Vraag daarom altijd aan je lokale gemeente wat de voorschriften zijn.

Om zelf te bepalen of je een vergunning nodig hebt voor je kippenhok moet je op de volgende zaken letten:

 1. Afmetingen van je kippenhok
 2. De locatie in je tuin
 3. De locatie van je tuin
 4. Meerdere kippenhokken

Deze zaken zijn belangrijk om zelf al in te schatten of je een kippenhok bouwvergunning nodig hebt. Als je hier straks dus al wat tijd in steekt, kan ik je verzekeren dat je mogelijk nog veel meer tijd bespaart. Een kippenhok bouwvergunning kost wat werk, maar mogelijk kan je wel een veel mooiere constructie bouwen.

Bouwvergunning kippenhok: Afmetingen van je kippenhok

De afmetingen van je kippenhok bepalen of je wel of geen vergunning nodig hebt. De oppervlakte van Je kippenhok mag maximaal 10 vierkante meter zijn. De maximale nokhoogte mag 3,5 meter bedragen. Een kippenren mag maximaal 2 meter hoog zijn. In de meeste gevallen zal het geen probleem zijn maar kom je boven deze grenzen dan is een vergunning noodzakelijk. Je kippenhok moet van hout zijn.

Meet daarom alles goed uit voordat jij echt aan de slag gaat. Een kippenhok bouwvergunning is nodig als jij deze regels zou overschrijden, waardoor het slim is om van te voren goed onderzoek te doen.

Bouwvergunning kippenhok: De locatie van je tuin

De locatie van je kippenhok kan bepalend zijn of je wel of geen bouwvergunning kippenhok nodig hebt. Een kippenhok dat binnen dertig meter van het woongebouw of van een schuur staat is vrijgesteld van vergunning. Een volgende punt waar je op moet letten is dat je kippenhok minimaal 1 meter van je perceelgrens staat. Wil je jouw kippenhok op de grens zetten dan is een bouwvergunning kippenhok noodzakelijk. Je kippenhok mag niet in je voortuin staan. Aan de zijkant van je huis is meestal wel goed maar check dit vooraf even.

De locatie van je tuin is belangrijk om te bepalen of je een bouwvergunning voor je kippenhok nodig hebt. Wanneer je tuin aan of in een natuurgebied ligt heb je meestal vergunning nodig. Wanneer je tuin aan of in een kwetsbaar natuurgebied of park ligt is het ook verstandig om na te vragen bij de lokale gemeente of je vergunning nodig hebt voor je kippenhok.

Let ook goed op andere eisen omtrent de omgeving van het kippenhok. Dat maakt de kippenhok bouwvergunning weer net een stapje makkelijker wat nooit kwaad kan.

Bouwvergunning kippenhok: Aantal kippenhokken.

Het kan voorkomen dat je buitenaf woont en je meerder kippenhokken wil hebben om bepaalde kippenrassen uit elkaar te houden die niet met elkaar overweg kunnen. Wanneer de kippen elkaar telkens blijven pikken is het handig om een 2e kippenhok (je) erbij te plaatsen. De regel is dat er maar 1 kippenhok per perceel mag geplaats worden. Je hebt voor een 2e kippenhok een bouwvergunning nodig. Het is raadzaam om altijd even te informeren bij je lokale gemeente.

Jouw gemeente kan namelijk net weer andere eisen stellen aan het verkrijgen en uitgeven van een kippenhok bouwvergunning dan een andere gemeente. Het zou zonde zijn als je toch besluit om je kippenhok te bouwen en je later ontdekt dat de vergunning niet wordt afgegeven.

Bouwtekeningen van je kippenren of kippenhok.

Maak voor je begint met het bouwen van je kippenren of kippenhok eerst een bouwtekening zo kom je niet voor verrassingen te staan. Omdat het maken van een bouwtekening lang niet voor iedereen gemakkelijk is hebben we bouwtekeningen verzameld o.a. kippenhokken. Zelf je eigen kippenhok maken of kippenren bouwen?

Bouwvergunning kippenhok
Bouwvergunning kippenhok

Een kippenhok bouwen is het makkelijkst aan de hand van goede stap voor stap bouwtekeningen en bouwplannen. Daarom hebben wij voor jou een pakket met meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en plannen samengesteld. Met onder andere bouwtekeningen van kippenhokken maar ook van konijnenhokken, hondenhokken, schildersezels, schuurtjes, tuinhuisjes, vogelhuisjes, meubelen, tuinartikelen, steigerhouten meubelen en nog veel meer klik hier.

Bepaal aan de hand van de 4 bovengenoemde eisen of een bouwvergunning noodzakelijk is.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

6 reacties

 1. woon op een hoekhuis mijn kippenhok is niet zo groot 2 meter breed en 2.50 hoog moet je daar vergunning voor vragen en mag je twee rustige kippen houden de rustigste kippen zover ik er verstand van heb zijn brahmas of wyandotte

  1. Nee wanneer het achter je huis staat is dat niet nodig.

   Aan de zijkant van je huis of aan de voorkant zijn de regels strenger en moet je wel een melding maken.
   Dit kan per gemeente verschillen

 2. Hoi
  Mag een kippenhok tegen een schutting geplaats worden? En de buren hebben alleen gaas als kippenhok. En planken tegen de schutting (wat ook mijn schutting is) gemaakt. Het nachthok is een konijnenhok. Het dak is van zeil of iets dergelijks gemaakt

  Groetjes Angela

 3. Beste Redactie,

  Mag ik achter mijn kapschuur (binnen 30 m) een kippenhok hooiberg 3 bij 3 en 3m hoog met ren van3 bij 6 meter plaatsen?
  De grond waar de hooiberg met ren komt te staan heeft een agrarische bestemming. Er loopt geen vee op het perceel. Gras wordt gebruikt om te hooien.

  Hoor graag van jullie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.