Home » Blog » Huis » Houten huis bouwen, kan dat?

Houten huis bouwen, kan dat?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

De meeste huizen in Nederland worden gebouwd met baksteen. Hierdoor zijn de huizenprijzen vaak duurder dan bijvoorbeeld grote houten huizen die je in landen zoals de Verenigde Staten kunt vinden. Een houten huis bouwen is veel goedkoper dan een huis bouwen met baksteen, dit kan soms wel 50.000 euro schelen. Voorbeelden van bouwmethodieken zijn houtskeletbouw en bouwen met EPS, ook wel piepschuim. Maar is de bouw écht goedkoper? Fred vertelt zijn verhaal over een houten huis bouwen op basis van houtskeletbouw.

Houten huis bouwen stap 1 – Zoektocht naar een kavel

Ik begon als eerst met het bekijken van verschillende kavels. Een houten huis bouwen kan natuurlijk alleen als je daar ook wel voldoende grondoppervlak voor hebt. In eerste instantie was ik van plan om gewoon een huis te kopen. Maar het leek mij toch wel slim om eens te kijken, als ervaren klusser, of ik ook niet zelf een huis zou kunnen bouwen. Waar ga je dan allemaal op zoek?

Wat zijn je eisen aan de omgeving? Wil je landelijk wonen of liever midden in de stad? De kosten in de randstad lopen voor een kavel wel heel hoog op. Zo kun je in de provincies Zeeland, Friesland en Groningen veel goedkoper aan een kavel komen dan in de randstad. Je hebt dan voor het zelfde geld een kavel die wel 4 tot 6 keer zo groot is. Altijd slim om in je achterhoofd te houden.

Andere eisen die mee kunnen spelen kunnen ouders of kinderen zijn waar je graag bij in de buurt wil wonen.

Zelf ben ik een enorme fan Zeeland en dat is ook wel gebleken.

Na veel kavels bekeken te hebben en wat offertes later, heb ik de keuze gemaakt voor een kavel hier in Zeeland. De prijs-kwaliteitverhouding was erg goed en ik wou wel weer eens terug naar mijn geboorteplaats hier. De aankoop van de kavel was een feit.

Houten huis bouwen stap 2 – Op zoek naar ervaringsdeskundigen

De volgende stap was het opzoek gaan naar klussers die al eens een eigen houten huis gebouwd hadden. Ik had namelijk nog vrij weinig ervaring met de houtskeletbouw. Ik kwam er al snel achter dat houtskeletbouw de voordeligste bouwmethode is, en ook de minst arbeidsintensieve. Want het grootste deel van het houten skelet werd al in de fabriek voor mij gemaakt, waardoor ik hier geen tijd meer in hoefde te steken. Ik had uiteindelijk ook kunnen besluiten om dit zelf te doen, maar dat heb ik in een latere opdracht pas gedaan.

Houten huis bouwen stap 3 – Afwerking

Toen ik eenmaal begon met het houten huis bouwen, ging het een stuk sneller dan ik had verwacht. Doordat de meeste onderdelen al in de fabriek gemaakt waren, kon ik vrij snel alles plaatsen en begon het houten huis al snel vorm te krijgen. De fundering was al snel klaar, en daarna duurde het niet lang meer. De afwerking van het huis duurde eigenlijk maar een paar maanden.

Voordelen van een houten huis bouwen met houtskeletbouw

  • Lagere bouwkosten dan met piepschuimbouw
  • Je bent sneller klaar doordat je al diverse constructies kant en klaar kan laten maken
  • Isolatiemogelijkheden zijn erg goed door de toepassing van steenwol
  • Je kan het gebruiken voor de bouw van je huis maar ook van een schuur, tuinhuisje, strandhuisje en aanbouw
  • Er hoeft niet gemetseld te worden. Dit scheelt heel wat arbeid.

Houten huis bouwen stap 4 – Evaluatie

Uiteindelijk merkte ik al snel dat de kosten van een houten huis bouwen toch iets hoger waren dan ik dacht. Ik hoopte niet meer dan 200.000 euro aan de bouw uit te geven, maar ik kwam toch op iets van 230.000 uit. Dit kwam vooral door de extra aanleg van water- en elektriciteitsleidingen.

Ook al waren de kosten dus iets hoger dan ik dacht, ik kon wel mijn huis afwerken zoals ik dat zelf wou. Bij een koophuis is dit vrijwel nooit mogelijk, doordat je vaak met steen werkt en het niet geaccepteerd wordt dat je je hele huis ombouwt.

Maar op basis van welke informatie heb ik dit huis gebouwd?

Dit huis heb ik gebouwd aan de hand van een bouwtekening deze heb ik zelf op maat gemaakt (deze is niet opgenomen in ons bouwtekeningen pakket). Voor een bouwtekening op maat ga naar http://www.fredsbouwtekeningen.nl/contact

Uit mijn eigen bouwtekeningenpakket heb ik enorm veel inspiratie opgedaan! Ik bezit namelijk een bouwtekeningenpakket waar meer dan tienduizend bouwtekeningen in zitten, waarmee je duizenden verschillende bouwprojecten kunt doen. Zo heb ik in het verleden al tuinhuisjes en boomhutten gemaakt, allemaal op basis van mijn bouwtekeningen.

Dus wil jij ook je eigen houten huis bouwen, of wil je wat makkelijker beginnen door bijvoorbeeld eerst een tuinhuisje te bouwen? Kijk dan nu snel wat mijn bouwtekeningenpakket jou allemaal te bieden heeft en ga aan de slag! Kijk hier!

Houten huis bouwen
Houten huis bouwen

Een houten huis bouwen kun je zelf wanneer je de juiste bouwtekeningen hebt.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…