Home » Blog » Marktkraam maken

Marktkraam maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

In vrijwel alle Nederlandse steden komen er markten voor. Soms eenmaal per week, maar er zijn ook markten die dagelijks gehouden worden. Een markt waar allerlei soorten producten worden aangeboden, wordt een warenmarkt genoemd. Daarnaast zijn er nog tal van gespecialiseerde markten, waar één soort product wordt verhandeld, zoals de groentemarkt, antiekmarkt, veemarkt, vismarkt of een boekenmarkt. Het woord markt is afgeleid van het Latijnse woord mercatus, wat in het Nederlands handel of markt betekent. Wanneer je als marktkoopman/vrouw professioneel op de markt staat dan kun je niet zonder een marktkraam. Op een marktkraam kunnen producten dusdanig uitgestald worden, zodat jezelf als je klant niet door de knieën hoeft. Daarnaast draagt het uiterlijk en de inrichting van je marktkraam bij aan een positieve en uitnodigende uitstraling.

De historie van de markt

Van oorsprong is de markt eigenlijk de eerste voorloper van de supermarkt. In heel vroege tijden moest iedereen voor zijn eigen eten en drinken zorgen door middel van jagen of gewassen verbouwen. Met de invoering van geld kwam de handel in etenswaren op gang en ontstonden er markten. De eerste markten werden in Europa en Nederland geïntroduceerd door de Romeinen. In Nederland komt de eerst vorm van markt in de geschiedenisboeken voor rond 1040 na Christus.

Het was de stad Zwolle die voor het eerst marktrechten kreeg. De markt speelde toentertijd een zeer belangrijke rol, vooral in de middeleeuwen. De markt is er mede verantwoordelijk voor het ontstaan van vele steden in Nederland. De markt was een sociale plek, waar rondom een kerk en woningen werden gebouwd.

Het waren vooral de kerken die toen veel macht hadden en jaarmarkten organiseerden die soms weken duurden. Daarbij werd niet alleen handel gedreven, het was ook een plek van vertier. Soms was het een combinatie tussen de markt en een kermis. Tegenwoordig worden markten door lokale gemeentes georganiseerd.

Marktkraam niet onderhevig aan innovatie

De marktkraam wordt al sinds het ontstaan van de middeleeuwse markten gebruikt. Daarbij heeft de marktkraam de afgelopen jaren maar weinig veranderingen ondergaan. De huidige marktkramen zouden nog steeds naadloos op de middeleeuwse markten passen. Daarbij speelt hout een belangrijke rol. Hout is altijd het belangrijkste materiaal geweest voor marktkramen. Een houten marktkraam kan eenvoudig bestaan uit een tafel met poten, maar ook met een afdak die ook volledig uit hout kan bestaan.

De huidige marktkramen hebben meestal een overkapping van zeil. Dit is gemakkelijker, zodat een marktkraam gemakkelijk vervoerd kan worden naar andere markten. Het zeil is het grootste verschil tussen de huidige en vroegere marktkramen. Daarnaast zijn veel marktkramen tegenwoordig niet alleen uit hout.

Het tafelblad nog wel, maar het onderstel kan ook uit metaal bestaan. Wil je toch een echte grote innovatie benoemen met betrekking tot marktkramen, dan is dit de verplaatsing van de klassieke marktkraam naar een marktwagen of aanhanger van waaruit verkocht wordt. Dit heeft als voordeel dat de marktkoopman/vrouw geen marktkraam meer hoeft op te bouwen. De wagen wordt geparkeerd, uitgeklapt en je kunt direct bezig gaan met verkopen.

Marktkraam maken
Marktkraam maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe groot is een marktkraam?

Wil je zelf een marktkraam kopen of een marktkraam maken, dan zijn de maten voor de marktkraam belangrijk. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van welke welke waren je verkoopt en in hoeverre je ruimte nodig hebt. Er zijn dus niet speciale marktkraam afmetingen waar je aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat jij genoeg ruimte hebt om je koopwaar uit te stallen. Met te kleine marktkraam afmetingen liggen de producten te dicht op elkaar gepropt en dit is niet uitnodigend voor de klanten.

Heb je een te grote marktkraam, dan houd je ruimte over en ziet je marktkraam er weer leeg uit. Ook dit is niet uitnodigend. Je moet dus zelf een redelijke inschatting maken aan welke maten de marktkraam voor jou moet voldoen. Ga je een marktkraam kopen, dan ben je meestal gebonden aan standaardmaten. In de regel zal de kleinste afmeting ronde 1.80 tot 2 meter in de lengte zijn. Heb je meer ruimte nodig, dan zijn lengtematen van 3 of 4 meter gebruikelijk.

Houd er dan rekening mee dat bij een lange marktkraam ook een extra drager in het midden geplaatst moet worden. Zo zal het werkblad nooit doorzakken. Ook de diepte van een marktkraam kan behoorlijk verschillen. Dit kan smal zijn vanaf 60 centimeter tot wel 2 meter voor een brede marktkraam. De hoogte van de marktkraam moet ongeveer op heuphoogte komen. De hoogte marktkraam zal daar variëren van 70 tot 80 centimeter.

Marktkraam accessoires

Het voordeel van een mobiele marktkraam is natuurlijk dat je alle marktkraam onderdelen los kunt halen en weer op een andere plek kunt opbouwen. Daarom bestaat een marktkraam uit diverse accessoires. Dit zijn de losse poten, planken voor het werkblad en staanders waarop eventueel een afdak rust. Maak je gebruik van een afdak voor een mobiele marktkraam, dan zul meestal geen massief houten overkapping gebruiken, maar een marktkraam zeildoek.

Een zeil voor een marktkraam is gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Het zeil kun je gemakkelijk opvouwen om vervolgens mee te nemen naar de volgende markt. Met marktkraam klemmen is het zeil van de marktkraam gemakkelijk te bevestigen aan de marktkraamconstructie. Bij een mobiele marktkraam horen ook nog een lading schroeven. Hiervoor worden meestal vleugelschroeven gebruikt. Die kun je over de bout schroeven, maar door de vleugels ook weer gemakkelijk losschroeven.

Zo kunnen alle marktkraam accessoires weer gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en kun je de marktkraam gemakkelijk naar de volgende plek meenemen. Daarnaast zijn er ook uitbouwsets voor marktkramen te verkrijgen, waarmee je de marktkraam kunt vergroten en zeilen die de achterkant van de marktkraam bedekken. Zo sta je als verkoper altijd uit de wind.

Vaste of mobiele marktkraam?

Er wordt over het algemeen vanuit gegaan dat een marktkraam mobiel is. Voor marktkraamverkopers die verschillende markten afgaan is een mobiele marktkraam dan ook vanzelfsprekend. Maar wanneer je maar één vaste verkoopplek hebt, dan hoef je geen mobiele marktkraam te kopen of te maken.

Dan heb je aan één vast marktkraam voldoende die altijd op dezelfde plek kan blijven staan. Een vaste marktkraam kan er hetzelfde uitzien als een mobiele marktkraam, maar deze marktkramen zijn minder stevig en stabiel. Dit komt omdat ze gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Een vaste marktkraam is ideaal om zelf te maken. Je kunt hiervoor zwaardere materialen gebruiken en ook goed aan elkaar monteren.

Je hoeft er geen rekening mee te houden dat alle onderdelen demontabel moeten zijn. Daarbij kun je ook kiezen voor een vaste overkapping van hout of een ander materiaal. Omdat je op een vaste plek ook bloot staat aan de weersinvloeden, kun je er zelfs voor kiezen om je marktkraam in een huis je verwerken met houten wanden, en dak en een voorzijde die opengeklapt kan worden.

Een marktkraam kopen of marktkraam maken?

Wanneer je een marktkraam nodig hebt, kun je ervoor kiezen om een marktkraan te kopen of een marktkraam te maken. Aan beide methodes kunnen zowel voordelen al nadelen zitten. Voorwaarde voor het zelf maken van een marktkraam is natuurlijk dat je een beetje handig bent. Wanneer dit niet het geval is, zul je meestal gaan voor het kopen van een marktkraam.

Voordelen van een marktkraam kopen

Het grote voordeel van een marktkraam kopen is dat je geen tijd kwijt bent aan het maken van een marktkraam. Wanneer je een marktkraam gaat kopen en het is een mobiele marktkraam, dan is er een marktkraam bouwtekening bijgevoegd. Je kunt dan naar aanleiding van de de tekening de marktkraam in elkaar zetten.

Een marktkraam kopen is de meest ideale oplossing voor mensen die niet technisch en handig zijn. Bij het in elkaar zetten van de marktkraam kan er weinig fout gaan, doordat alle marktkraam accessoires al op maat zijn gemaakt. Een ander voordeel is dat een gekochte marktkraam niet alleen uit hout hoeft te bestaan.

Je kunt dan ook kiezen voor een metalen onderstel en bovenzijde. Voor een standaard marktkraam zul je niet teveel hoeven te betalen, maar dit is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de marktkraam.

Nadelen van een marktkraam kopen

Het nadeel van een marktkraam kopen is dat je ondanks de ruime keuze in afmetingen van de marktkraam, toch enkel uit standaard marktkramen kunt kiezen. Heb je zelf bepaalde ideeën over hoe je marktkraam eruit moet zien, dan zul je je persoonlijke ideeën meestal niet verwerkt zien in een aangekochte marktkraam.

Verder moet je letten op bepaalde kwaliteitsverschillen. Sommige marktkramen zullen heel degelijk zijn, maar er zijn ook minder degelijke marktkramen. Vooral als je een marktkraam veel gebruikt op verschillende markten is de robuustheid van een marktkraam erg belangrijk.

Een marktkraam moet ook na vele malen in en uit elkaar gezet te zijn, toch nog degelijk zijn. Wanneer je een marktkraam van metaal koopt, let er dan op uit welk soort metaal. Het metaal moet bestand zijn tegen corrosie, zodat je niet na verloop van tijd met roestvorming van doen hebt. Tegenwoordig wordt daarom ook veel voor aluminium gekozen. Dit is corrosievrij materiaal dat bovendien ultralicht is.

Waar kun je het beste een marktkraam kopen? Je kun deze het beste hier kopen

De voordelen van maken

Het grootste voordeel van een marktkraam maken, is dat je hierin je eigen wensen en eisen in kunt verwerken. Daarbij kun je je fantasie de vrije loop laten en je marktkraam inrichten zoals jij dat wilt. Zo ontwerp je je eigen unieke marktkraam.

Wanneer de standaard maten van een marktkraam niet aan jouw verwachtingen voldoen, dan heb je de mogelijkheid om zelf de maten van je marktkraam te bepalen. Ook bepaal jezelf hoe je je marktkraam monteert en hoe deze weer gemakkelijk uit elkaar te halen is.

Dit kan met schroeven, maar het kan ook zijn dat je dusdanig handig bent dat je een stevig constructie met houtverbindingen kunt maken. Je bepaalt ook zelf het soort hout wat je voor je marktkraam gebruikt. Zo kun je ook de kosten goed in de gaten houden. Over het algemeen zul je zien dat een zelfgemaakte marktkraam wat robuuster is dan een gekochte marktkraam.

De nadelen van maken

  1. Je hebt een bouwtekening nodig al hebben we hier wel goede bouwtekeningen voor zoals je hebt kunnen lezen
  2. Er is tijd nodig om dit te kunnen maken

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Marktkraam verhuur

Naast het zelf maken of kopen van een marktkraam, kun je ook een marktkraam huren. Er zijn hiervoor diverse gespecialiseerde ondernemers, die complete marktkramen en marktkraam benodigdheden aanbieden voor marktkraam verhuur. Er is altijd wel een marktkraam te huur die aan jouw wensen voldoet. Of je een marktkraam moet huren hangt vooral af van de frequentie dat je een marktkraam nodig hebt. Is het maar één of enkele malen per jaar, dan is dit nog te doen.

Reis je wekelijk diverse markten af, dan is een marktkraam kopen of maken vanuit financieel oogpunt aantrekkelijker. Je zult immers per dag een bepaalde huur moeten betalen. Een gehele jaarhuur zal waarschijnlijk niet opwegen tegen een investering in het kopen of maken van een marktkraam.

Marktkraam doek

Een van de marktkraam benodigdheden is een marktkraam doek. Een marktkraam doek of een marktkraam zeil dient als overkapping, zodat jij en je producten droog blijven bij regen. De overkapping kun je uitbreiden met een marktkraam zeildoek voor de achterzijde, de zijkanten en eventueel de voorzijde.

Zo kun je je kraam geheel beschermen tegen regen en harde wind. Een marktkraam doek kan bestaan uit verschillende soorten materialen, zoals parachutestof, nylon, katoen of pvc. Op de meeste marken zul je marktkramen met een pvc marktkraam zeil zien.

Dit is duurzaam materiaal dat tegen alle weersomstandigheden geschikt is en de wind tegenhoudt. Een doek van stof kan vooral ook dienen als het uiterlijk ook belangrijk is. Een marktkraam doek of een zeil voor een marktkraam kun je kopen bij diverse gespecialiseerde ondernemingen. Zij bieden op maat gemaakte zeildoeken aan in talloze verschillende kleuren en motieven.

Marktkraam uit premiumpakket
Marktkraam uit premiumpakket

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan 

Een marktkraam maken kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dit stappenplan gaat uit van een zeer standaard marktkraam die bovendien demontabel is. Het is verstandig om eerste een marktkraam tekening te maken, zodat je ook daadwerkelijk kunt visualiseren hoe je marktkraam er uit moet zien. Per onderdeel op de marktkraam tekening kun je gemakkelijk de maten noteren.

Stap 1:

We beginnen met de tafel. Je bepaalt zelf de maten. Bijvoorbeeld planken met een lengte van 2 meter met een breedte van 19,5 centimeter. Met zes planken heb je toch al een werktafel met een breedte van meer dan een meter. Leg de planken naast elkaar en monteer op 10 centimeter van de beide uiteindes overdwars een latje van ongeveer 4 centimeter dik.

Hetzelfde latje monteer je nogmaals evenwijdig aan de binnenzijde van de zojuist aangebrachte latjes. Het is de bedoeling je de tafel op de onderzijde legt, die tussen deze latjes vallen. De afstand tussen de latjes moet niet te breed, maar helemaal niet te smal zijn.

Stap 2:

De zijkanten zijn het belangrijkste, want hierop komt het werkblad te rusten. Kies je ook voor een overkapping met marktkraam doek, dan heb je twee staanders nodig van ongeveer 1.80 tot 2.00 meter. Leg hiervoor twee houten balken evenwijdig aan elkaar. Bepaal de afstand, want de werktafel moet tussen de staanders vallen.

Monteer op ongeveer 10 centimeter van onder een latje ter versteviging en een latje op ongeveer 70 tot 80 centimeter van onderen. Hierop komt het werkblad te rusten. Tenslotte monteer je aan de bovenzijde ligger. Eventueel kun je nog een viertal balkjes verstek zaken en als pootjes laten dienen. Van deze zijkanten moet je twee stuks maken.

Stap 3:

Nu kun je de zijkanten neerzetten met het werkblad erop. Monteer in het midden van de liggers die je aan de bovenzijde van de zijkanten hebt gemonteerd een balkje van 10 tot 20 centimeter. Dit is afhankelijk hoe hellend je het doek wilt laten vallen.

Verbind de balkjes met elkaar door over de lengte van de marktkraam een ligger aan te brengen. Breng nu dezelfde ligger aan de voorzijde en achterzijde van de marktkraam aan. Over deze liggers breng je nu het doek aan. Het doek kun je met marktplaats klemmen vastmaken.

Maak je eigen marktkraam of iets anders

Zelf een marktkraam maken is niet zo heel moeilijk. Wanneer je toch behoefte hebt aan wat meer houvast, kijk dan eens op deze website tussen de talloze bouwtekeningen, waaronder marktkramen. Na het downloaden van een marktplaats bouwtekening hoef je alleen maar de stappen te volgen.

Wanneer je de smaak te pakken hebt, dan zul je ongetwijfeld tussen de bouwtekeningen ook andere werkstukken kunnen vinden om zelf te maken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.