Als trotse kippenbezitter is het natuurlijk fijn om je kippen buiten lekker hun gang te laten gaan. Vooral in de zomer vinden kippen het heerlijk om de buitenlucht af te wisselen met een bezoekje aan een fijne kippenren. Echter is het vaak lastig om een kippenren te vinden die bij jouw situatie past. Daarom is het handig om je eigen kippenren te bouwen, middels een kippenren bouwtekening. Een kippenren bouwen is namelijk de kans om een kippenren te creëren die precies aan alle eisen voldoet die jij aan een kippenren stelt. Je kunt namelijk een kippenren bouwen die zo groot is als jij zelf wilt waardoor je zoveel kippen als je wilt in de kippenren kunt houden.

Een goede kippenren bouwen resulteert uiteindelijk in een kippenren waar je kippen in kunnen relaxen. Dit heeft weer als gevolg dat je kippen minder stressgevoelig zijn en ze betere eieren leggen.

Het zelf bouwen van een kippenren is niet moeilijk, de bouwtekening helpt je hier namelijk bij. Door aan de slag te gaan kom je er vanzelf achter hoe eenvoudig het is om dit bouwproject succesvol af te ronden.

Ben je klaar om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen kippenren? Lees dan snel verder!

Waar moet je bij het bouwen van je kippenren op letten?

Er zijn vier punten waar jij goed op moet letten bij het bouwen van een kippenren. Ten eerste is de locatie en de plaats van je kippenren natuurlijk ontzettend belangrijk. Je moet van te voren al bepalen waar jij je kippenren wilt plaatsen voordat je deze gaat bouwen. Want voldoende ruimte is onmisbaar voor het bouwen van een robuuste kippenren. Je kippen hebben namelijk ook in de nacht bescherming nodig tegen katten of honden, en een goed afgeschermde kippenren bouwen helpt hierbij.

De afmetingen van je kippenren zijn tevens belangrijk. Afhankelijk van de soort kip en het aantal kan jij de afmetingen van je kippenren bepalen. Onthoud dat iedere kip tenminste 1 kubieke meter ruimte nodig heeft om prettig te kunnen leven, dus dat je bij vijf kippen tenminste 5 kubieke meter ruimte moet creëren. Door de kippen wat extra ruimte te geven ontstaan er ook minder snel ruzies tussen de kippen, iets wat de levensduur van je kippen behoorlijk kan verlengen.

Als jij een grote kippenren wilt bouwen, is het nodig om een bouwvergunning aan te vragen. Deze bouwvergunning is pas nodig wanneer jij niet aan bepaalde eisen kunt voldoen en je een groter kippenhok wil bouwen. Zo gelden de onderstaande zeven regels;

  1. Het kippenhok mag niet in de voortuin staan
  2. De nok mag niet hoger dan 3 meter zijn
  3. Het kippenhok moet van hout zijn
  4. Je mag niet meer dan één kippenhok per perceel hebben
  5. Je kippenhok moet tenminste 1 meter vanaf de perceelgrens geplaatst zijn
  6. Je kippenhok mag niet groter dan tien kubieke meter zijn
  7. Ook moet je kippenhok binnen dertig meter van de bebouwing van je eigen kavel zijn

Om er zeker van te zijn dat jij geen bouwvergunning voor het bouwen van je kippenhok nodig hebt, is het slim om even bij je gemeente naar de mogelijkheden te informeren.

Bouwtekening kippenhok bouwen

Je kippenhok bouwen doe je aan de hand van een duidelijke bouwtekening. Deze bouwtekening komt natuurlijk uit het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. Freds Bouwtekeningen biedt al jaren een bouwtekeningenpakket aan waar je onder andere deze bouwtekening in kunt vinden. Van het bouwen van een kippenhok tot de bouw van een complete schuur, Fred is al jaren hofleverancier op het voorzien van doe-het-zelvers van bouwtekeningen waarmee zij tal van bouwprojecten helemaal zelf kunnen realiseren.

Wil je meer over de tienduizend bouwtekeningen van Fred te weten komen? En wil je nu aan de slag met het bouwen van je eigen kippenhok? Lees dan hier meer over het bouwtekeningenpakket van Fred en hoe je dit bouwtekeningenpakket kunt bemachtigen!

kippenren bouwen

kippenren bouwen

Een kippenren bouwen doe je met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening