Home » Blog » Overkapping » Afdak maken middels een bouwtekening

Afdak maken middels een bouwtekening

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is fijner dan in de zomer met je maten een lekker drankje drinken onder je afdakje als het dan toch weer is gaan regenen? Helemaal niets natuurlijk, maar je moet wel een afdak in je tuin hebben. Een afdak bouwtekening is in staat jou van alle benodigde informatie te voorzien. En dan maak ik geen grapje, want op mijn Facebook-pagina heb ik al meerdere keren voorbeelden geplaatst van Nederlanders die middels de afdak bouwtekening dit project hebben uitgevoerd.

Het resultaat mag er zijn, zoals je zelf ook zult zien wanneer je de foto’s bekijkt. Genoeg daarover, jij wilt gewoon aan de slag met het maken van de afdak. Bouwtekening of niet, je hebt vooral voldoende motivatie nodig om lekker aan het werk te gaan. Als jij echt de handen uit de mouwen wilt steken, is het maken van een prachtige afdak voor jou geen probleem. Lees snel verder voor de afdak bouwtekening!

Overkapping tekening
Overkapping tekening

Hoe ik zelf een afdak heb gebouwd

Natuurlijk heb ik alle projecten uit mijn bouwtekeningenpakket zelf ook ooit uitgevoerd. Want die bouwtekeningen zijn er niet zomaar gekomen ;-). Wat ik zo fijn vind aan de afdak bouwtekening zoals jij hem nu kunt gebruiken, is dat je precies weet wat je moet doen. Je hoeft niet te rotzooien met maten of materialen, je weet vooral al welke spullen je nodig hebt en hoe je alles in elkaar kunt zetten. Dit scheelt enorm veel werk en het zorgt er ook nog eens voor dat je een prachtige afdak met de bouwtekening kunt maken.

De afdak bouwtekening is daarom niet alleen ongelofelijk handig, maar ook de manier om met succes dit project te voltooien. Een blauwdruk ofwel tekening van een afdak is niet voldoende, je wilt ook nog informatie hebben over welke materialen je moet gebruiken en in welke afmetingen. Dat is waar de afdak bouwtekening zich in onderscheid.

In tegenstelling tot een standaard blauwdruk, kan jij hier wel alle benodigde informatie op vinden. Van de maat van dat ene kleine plankje tot de schroeven die nodig zijn om alles goed te bevestigen. Een afdak maken gaat goed wanneer je besluit om dit met een bouwtekening te doen.

Stappenplan

Om op de juiste manier aan de slag te gaan en je afdak te bouwen moet je de volgende stappen doen.

 1. Voorbereidingen.
 2. Bouwen.
 3. Afwerken.

Stap 1: Voorbereidingen.

Enkele voorbereidingen die je echt moet doen is het bepalen van de gewenste afmetingen. Deze is afhankelijk van de locatie. Je kunt je afdak aan je huis bouwen of ook aan je schuur. Wat wil je allemaal kwijt kunnen onder deze overkapping? Wanneer je dit alles duidelijk is ga je kijken of er een vergunning nodig is. Check deze punten

Daarna zoek je de gewenste bouwtekening erbij en dan kun je de materialen bestellen. Vraag een offerte aan daar kun je veel geld mee besparen.

Stap 2: Bouwen

Bij het bouwen van je afdak moet je goed letten op de volgende zaken:

 1. Veilig werken door gebruik te maken van handschoenen, veiligheidsschoenen, oogbescherming en oor bescherming.
 2. Zet dan de locatie uit aan de hand van de bouwtekening.
 3. Graaf de benodigde grond weg en breng worteldoek en zand aan. Maak het zand goed nat zodat het in kan klinken.
 4. Begin pas met bouwen wanneer alle materialen binnen zijn.
 5. Volg de tekening stap voor stap.
 6. Gebruik hulp schoren om tijdelijk de palen haaks en waterpas te zetten.
 7. Laad je accu’s op zodat je lekker door kunt gaan.
 8. Probeer met twee mensen te werken dat maakt het een stuk eenvoudiger.
 9. Voorkom dat je struikelt over allerlei materialen, gereedschappen of kabels ruim alles netjes op en hou de ruimte schoon.
 10. Breng eventuele sanitaire voorzieningen aan zoals elektra, riolering en water.
 11. Bestraat alles zo snel mogelijk nadat je overkapping is gebouwd.

Stap 3: Afwerking

Een goede bescherming van je hout tegen weersinvloeden is een stap die je echt moet doen. Gebruik hiervoor een goede buitenbeits. Deze beits heeft als grote voordeel dat het een goede bescherming bied van binnenuit. De beits dringt namelijk diep in je hout. Daarnaast is beits ademend en zal het vocht dat in je hout zit heel makkelijk uit je hout weg kunnen. Terwijl er geen nieuw vocht in je hout kan trekken.

Je kunt deze buitenbeits het beste hier kopen.

Wat je naast de afdak bouwtekening nodig hebt

Het is ondertussen al geen geheim meer dat je op de bouwtekening onder andere informatie kunt vinden over alle materialen die je nodig hebt. Alle materialen die op de tekening staan, kan je naar eigen wens inkopen. Wil jij goedkopere materialen gebruiken, dan ben je daar volledig vrij is. Besef wel dat je bij het maken van een overkapping ofwel afdak je beter sterke materialen kunt gebruiken. Dus wat oude planken die je nog in de schuur hebt liggen hoeven niet perse goed te zijn voor dit project. Schat zelf in of je het hout kunt gebruiken voor dit project met de afdak bouwtekening, kies anders voor het aanschaffen van nieuw hout of tenminste hout dat nog van goede kwaliteit is.

Aan het einde van dit project is het handig nog wat onderhoudsmaterialen aan te schaffen voor het onderhouden van je nieuwe afdak. De bouwtekening vertelt hier verder niet al te veel over, omdat dit afhankelijk van diverse factoren is. Voor dit onderdeel raad ik je aan om bij je lokale doe-het-zelf expert of bouwmarkt om advies te vragen. Verder kan je alles met de afdak bouwtekening doen!

Bouwtekeningen van een overkapping of afdak vinden.

De beroemde afdak bouwtekening is in diverse types te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Je kunt dus ook andere soorten maken, waardoor er voor iedere tuin wel een project te vinden is. Verder zitten in Freds Bouwtekeningenpakket nog tienduizend andere tekeningen. Dat is een enorm aantal dat je natuurlijk niet allemaal kunt gebruiken.

Maar de belangrijkste projecten zitten in dit pakket. Van al je huiskamer meubels zoals een bank, tafel en kast tot het maken van een bed of bureau. Ook een tuinhuisje of een schutting is mogelijk met de vele duizenden tekeningen die je in dit pakket kunt vinden. Waaronder de afdak bouwtekening!

Klaar om te beginnen met de afdak bouwtekening? Dan kan je hier verder lezen over het downloaden van dit bestand

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Afdak bouwtekening
Afdak bouwtekening

Afdak maken of kopen?

Zit je te twijfelen of je zelf aan de slag wilt gaan of kopen? Lees dan hier de voor en de nadelen.

Voordelen van kopen

 1. Makkelijk je krijgt het als bouwpakket opgestuurd.
 2. Je hoeft geen bouwtekening te laten maken.

Nadelen van kopen

 1. Erg duur.
 2. Alleen standaard maten.
 3. Kwaliteit valt vaak tegen.

Waar kun je het beste een afdak of overkapping kopen?

Je kunt een afdak het beste hier kopen. Je hebt hier goede lever en garantie voorwaarden. De prijzen vallen hier nog best redelijk mee

De voordelen van zelf maken

 1. Heel goedkoop.
 2. Elke gewenste afmeting.
 3. Beste kwaliteit heb je namelijk helemaal zelf in de hand.
 4. Gereedschappen heb je al in huis als klusser.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je klustijd.
 2. Een bouwtekening is onmisbaar maar zoals al aangegeven hebben wij daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zelf maken of kopen? Heb je nog vragen of opmerkingen laat het hier in een reactie weten

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.