Home » Blog » Pallets » Het zelf maken van een pallet tafel

Het zelf maken van een pallet tafel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ben je op zoek naar een heldere uitleg om zelf een tafel van pallets te maken? In dit artikel leggen wij jou uit hoe je van industriële pallets een prachtige tafel kunt bouwen.

Een goedkope salontafel of koffietafel is leuk, maar vaak niet stevig of weerbaar. Goedkopere tafeltjes zijn vaak gemaakt van goedkoper hout en gaan dus simpelweg minder lang mee en zijn minder stevig.

Je kan met onze gids zelf een tafel maken die goedkoop is en toch oersterk!
Houten pallets bestaan al tientallen jaren als middelen voor het verzenden en opslaan van grotere items. Onlangs zijn houten pallets echter veel meer geworden dan een eenmalig verpakkingsstuk. Ze zijn een nuttige hulpbron geworden voor interieurdecoratie en design. Tegenwoordig kun je deze steigerhouten tafeltjes niet meer weg denken uit een modern interieur.

Ze zijn goedkoop, ontzettend robuust en gaan lang mee. Gewoon onbehandeld of met een mooi kleurtje, je kunt het geheel naar eigen smaak en wens bewerken. Wij zetten alles even op een rijtje, zodat je direct aan de slag kan.

Pallet tafel
Pallet tafel

Waarom zelf een pallet tafel maken?

Vroeger ging je direct naar de meubelzaak om nieuwe meubels aan te schaffen, tegenwoordig kan dit ook anders. Meubels van pallets zijn trendy en erg milieuvriendelijk. Pallets kunnen makkelijk opnieuw gebruikt worden en voorkomen dat er meer bomen worden gekapt. De meeste gebruikte pallets zijn uitstekend weer opnieuw in te zetten. Houten pallets bestaan uit verschillende onderdelen die los van elkaar eenvoudig te vervangen zijn.

Daarnaast is het een woontrend die erg populair is in steden zoals Berlijn, waar creatief gebruik wordt gemaakt van industriele objecten. Voor de pallets zelf heb je de keuze om een geheel nieuw, en dus lichte, pallet te gebruiken. Uiteraard kan je ook voor de gebruikte look gaan, met een gebruikte pallet, wat een donkerdere kleur hout zal opleveren. Het mooie van pallets is dat er veel mogelijk is in afmetingen. Je bent dus niet gebonden aan een standaardmaat vanuit de meubelzaak en kan hierin zelf alles aanpassen aan het interieur.

Gebruikt door beginnende tot professionele doe-het-zelvers in projecten van wandbekleding tot grote en kleine meubelstukken tot woonaccessoires, houten pallets kunnen worden gedemonteerd in houten planken die voor een verschillende projecten kunnen worden gebruikt. Het hout kan als nieuw zijn, rustiek met patina, of ergens er tussenin. En het beste van alles is de prijs: gratis!

stapel met Pallets voor het maken van een pallet tafel
stapel met Pallets voor het maken van een pallet tafel

Waarom kiezen voor pallets?

Pallets zijn bedoeld als een transporteenheid en deze worden met massa’s gebruikt. Een hoge prijs zou voor veel problemen zorgen, dus zijn pallets erg goedkoop. Dat komt mooi uit wanneer je een stevige en moderne tafel wil maken zonder veel kosten te maken.

Het hout van de pallets is degelijk en kan makkelijk buiten staan. Hierdoor heb je direct de vrijheid om de tafel zowel binnen als buiten te gebruiken, en van een stootje vallen ze niet in elkaar. Het hout wordt behandeld met een speciale warmtebehandeling waardoor alle organismen of schimmels in het hout worden gedood.

Je kan er dus zeker van zijn dat het hout niet makkelijk gaat rotten. De pallets zijn speciaal gemaakt voor verover, voor de EURO-pallets is dit tot wel 1500 kilo, waardoor je zeker bent dat de tafel het niet begeeft wanneer er veel gewicht op komt.

Wanneer je voor de gebruikte pallets gaat, krijg je direct een authentieke houten look. Een krasje of een stootje maken het niet lelijk, ze voegen zelfs wat charme toe aan het hout en meubel. Als je besluit een nieuwe pallet aan te schaffen, kan je deze makelijk een kleur geven, beitsen of lakken.

Daarbij is het hout makkelijk te bewerken en kun je de onderelen van elkaar loshalen en hergebruiken. Kortom, er is ontzettend veel mogelijk met pallets voor het creeeren van een bartafel of een simpele koffietafel.

Belangrijke informatie over pallets

De pallet is afkomstig van het houtsoort Vuren, ook wel fijnspar genoemd. De fijnspar is gemakkelijk te bewerken met de hand of machinaal en word voor ontzettend veel doeleinden gebruikt. Van kratten, schuren tot spaanplaten. Het hout is betaalbaar in vergelijking met andere houtsoorten en word daarom veelgebruikt. Pallets worden veel gebruikt als transporteenheden. De houten pallets worden als plateu voor het opslaan en vervoeren van goederen gebruikt.

De Europallet

De meest gebruikte pallet is de Europallet met een afmeting van 100 bij 120 centimeter. De pallets ondergaan een hittebehandeling zodat men er zeker van is dat er geen schimmel of ander ongedierte mee gaat wanneer het wordt vervoerd naar andere landen waar het de natuur zou kunnen aantasten.

De pallets gaan in een droogkamer waar de kern van het hout wordt verhit zodat alle schimmels en ongedierte dood zijn. Dit kun je terugvinden op de pallet met het ingebrande etiket HT. HT duidt aan dat het met hitte is behandeld (Heat Treated). In zijn geheel bestaat de Europallet uit elf planken: Drie dwarse planken, vijf boven en drie onder.

Wanneer je Europallets gaat aanschaffen heb je de keuze voor ongebruikte pallets, Europallets die slechts een paar keer zijn gebruikt of Europallets die wat meer beschadigingen en verkleuringen hebben door gebruik. Voor de retro-look is de laatste keuze vaak de beste keuze.

Voordelen van een tafel van pallets maken

Wij zetten hier nog even op een rijtje wat de voordelen zijn van een tafel van pallets maken.

 1. Zo goed als onverwoestbaar
 2. Veel mogelijkheden qua uiterlijk
 3. Alles op maat
 4. Eenvoudig te herstellen
 5. Trendy

1. Zo goed als onverwoestbaar

De pallets zijn gemaakt voor transport en kunnen ontzettend veel gewicht verdragen. Wanneer je kinderen besluiten met z’n allen op de tafel te gaan staan is dit geen probleem. Het kan tegen een stootje en is ook makkelijk te repareren. Dit hout is geperst om zo lang mogelijk mee te gaan, bestand tegen schimmel en ontzettend robuust.

2. Veel mogelijkheden qua uiterlijk

De pallets zijn er in diverse soorten en maten. Nieuw en vers hout of juist een gebruikte look, het is allemaal mogelijk. Je kan het eenvoudig beitsen en verven. Op deze manier kan je een authentieke uitstraling geven aan het steigerhout. Bijvoorbeeld door krijtverf, antiekwas, kalkwas, boenwas, vloeibare meubelwas, olie voor het impregneren of met het gebruik van bleekmiddelen voor hout. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met het hout van de pallet.

3. Alles op maat

Doordat het steigerhout zo bewerkelijk is, kun je eenvoudig diverse meubelen van de pallets maken. Denk dan aan een (industriële) salontafel, tuintafel, bartafel, bijzettafel, eettafel, kofietafel en nog veel meer. Je hoeft niet naar een duur meubelbedrijf te gaan om alles op maat te maken, dit kun je nu eenvoudig zelf doen.

4. Eenvoudig te herstellen

De pallets zijn speciaal ontworpen om eenvoudig te herstellen wanneer er iets stuk gaat. De planken kunnen individueel worden vervangen en de onderdelen zijn makkelijk te verkrijgen. Je kan eenvoudig een deel loshalen en vervangen met een onbeschadigd onderdeel.

5. Trendy

De industriële look is vandaag de dag niet weg te denken uit een hippe woning. Het feit dat het echt hout is met een minimalistische uitstraling voor zo een lage prijs is een goede reden om zelf een prachtige tafel zelf te maken. Of je nu naar Berlijn, London of New York gaat… je zal direct de hippe plekken met de industriële, minimalistische look eruit pikken. Pallets ontbreken daar zeker niet aan.

Gratis Pallet
Gratis Pallet

De nadelen van een tafel van pallethout

 1. Relatief zwaar om te tillen
 2. Ben je geen klusser? Dan is dit een uitdaging
 3. Let op de kwaliteit van de pallets

1. Relatief zwaar om te tillen

Pallets zijn gemaakt om zo goed als onverwoestbaar te zijn. Met het hoge kwaliteit geperste hout kan het dus even schrikken zijn als je een bankstel moet verhuizen. Het beste kun je het dan even uit elkaar halen, maar ga er maar van uit dat 1 pallet tussen de 15 tot 22 kilo weegt. Een prachtige houten pallet tafel kan dus al snel zo’n 60 kilo wegen.

2. Ben je geen klusser? Dan is dit een uitdaging

Je hoeft geen serieuze klusser te zijn om een pallet bijzettafel of koffietafel te bouwen, maar je moet wel een klein beetje affiniteit met klussen hebben. Als je echt niet van klussen houdt of een hamer je zenuwachtig maakt, dan is het geen goed idee zelf een tafel voor in de tuin te gaan bouwen. Zelfs een kleine salontafel van pallets kan dan een hele klus zijn.

3. Let op de kwaliteit van de pallets

Hoewel pallets onverwoestbaar zijn, kan er natuurlijk altijd een slechte tussen zitten. Bij nieuwe pallets zal dit niet gebeuren, maar bij een tweedehands pallet moet je even goed opletten. Is het hout in orde? Zit alles goed op zijn plaats? Het kan altijd zijn dat er een stuk hout los zit of er toch schade is geweest die de pallet onstabiel maakt. Let dus goed op de kwaliteit van de pallets en check het kort voor aanschaf.

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan voor een tafel maken van pallets

In 7 stappen zelf een tafel van pallets maken.

 1. Bouwtekening pallet tafel maken of aanschaffen
 2. Het materiaal aanschaffen
 3. Het juiste gereedschap
 4. Het hout behandelen
 5. Planken loshalen of monteren
 6. Schilderen
 7. Kussens toevoegen

Stap 1: Bouwtekening pallet tafel maken of aanschaffen

Je kan natuurlijk wat pallets op elkaar zetten en er wat spijkers inslaan, maar wij raden je aan wat gestructureerder aan de slag te gaan. Hiervoor kan je het beste even een bouwtekening zelf maken of aanschaffen. Je bekijkt online even je favoriete uitvoering of visualiseert dit en zet het op papier. Je kan zo makkelijk maten neerzetten en dit gebruiken wanneer je de pallets in elkaar zet. Met onze palletgids kun je direct aan de slag en heb je een breed scala aan ideeen om mee aan de slag te gaan.

Stap 2: Het materiaal aanschaffen

Het voornaamste is natuurlijk pallets. Afhankelijk van het soort tafel dat je wilt maken, zul je hiervoor de bijbehorende aantal pallets moeten aanschaffen. Wil je gloednieuwe of juist gebruikte met een meer rustieke look? Pallets kan je vaak gratis afhalen, soms zijn er productiebedrijven die ervan af willen. Als je besluit een nieuw pallet of gebruikte pallets aan te schaffen, kan je deze voor een lage prijs overnemen. Je kunt makkelijk even via het internet een plek opzoeken die dicht bij jou in de buurt is.

Afhankelijk van wat voor tafel je wilt maken, zul je ook even de onderdelen daarvoor moeten aanschaffen. Wieltjes voor onder de bijzettafel of een mat stalen frame kan je gewoon bij de lokale bouwmarkt aanschaffen.

Stap 3: Het juiste gereedschap

Let er even op dat je al het gereedschap in huis hebt, zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Mogelijk heb je dit allemaal al in huis, of liggen ze bij de buurman in de schuur, maar we lopen het toch even na.

Hamer

Wanneer je iets moois van de pallets wilt maken, zul je deze even aan elkaar vast moeten maken. Daarbij is een hamer natuurlijk van belang. Mocht je alles met schroeven doen, dan is deze niet noodzakelijk. Maak even een bouwplan om zo precies te weten waar je aan toe bent.

Boor

Een must-have tool om met pallets te werken is een boor. Pallets worden vaak met warmte of druk behandeld en zijn heel, heel hard. Daarom is is voorboren bij een pallet van groot belang.

Zaag

De handigste zaag voor het werken met pallets is een reciprozaag. Je kunt niet alleen tussen de planken snijden, maar met een reciprozaag kun je ook alle nagels gelijk met het hout snijden. Een andere handige zaag is een Skil-zaag of een cirkelzaag. Een decoupeerzaag is handig voor kleinere sneden en een tafelzaag is leuk, maar niet strikt noodzakelijk.

Schroeven

Van essentieel belang om het geheel aan elkaar te monteren. Als je wieltjes onder de koffietafel wilt monteren of een verhoogde tuintafel van pallets wil maken, dit heb je zeker weten nodig. Kies hier beter voor wat stevigere schroeven, de pallets zijn behoorlijk robuust en zullen met dunne schroefje niet standhouden. Je kan kiezen voor roestvrijstaal, gegalvaniseerde schroeven.

Boor bits

Voor wanneer je verschillende mate van schroeven gaat gebruiken. Afhankelijk van welke pallet tafel je wilt bouwen, zul je verschillende schroeven nodig hebben.

Schuurmachine of schuurpapier wanneer je de tafel wil schuren

Wij raden aan dit met een schuurmachine te doen omdat dit snel is en gemakkelijk. Wij raden een vlakschuurmachine aan voor de meeste houtprojecten, inclusief pallets. Hiervoor kan je een korrel 80 gebruiken, die splinters zal verwijderen, maar de rustieke kwaliteit van de pallet zal behouden.

Rolmaat & potlood

Met dit gereedschap kan je alles goed afmeten zodat je zeker weet dat je nieuwe meubel precies past op de plek waar jij het wilt neerzetten. Met een potlood kan je makkelijk op de pallets aangeven waar je precies wil boren en schuren.

Waterpas

Behalve het afmeten is het natuurlijk van belang dat je het waterpas maakt. Zo ben je zeker dat wanneer je gasten een glas op tafel zetten, het er niet uitziet alsof je huis scheeft staat.

Palletbreker

Je kan gemakkelijk met de achterkant van een hamer de spijkers lostrekken van de pallets. Mocht je toch bang zijn dat dit te veel scheuren of afgebroken hout geeft? Bij de bouwmarkt kan je een palletbreker aanschaffer om zo gemakkelijk de pallet te demonteren. Je kan ook zelf een palletbreker maken, zoek even op het internet en je vindt zo een beschrijving hiervoor.

Stap 4: Het hout behandelen

Wanneer je pallets voor meubilair gaat gebruiken, is het belangrijk dat je alle (mogelijke) splinters wegwerkt. Het hout is niet verfijnd en moet dus vooraf als achteraf bewerkt worden. Met het schuren zorg je ervoor dat je geen last van splinters hebt en je zonder gevaar van het meubilair gebruik kunt maken. Wanneer je kiest voor een bepaalde kleur of lak, kun je hiermee het hout natuurlijk ook direct behandelen. Stof het af en verf of beits het palet. Als je het buiten gaat gebruiken is het handig het hout te impregneren of verder af te werken met verf, lak of beits.

Stap 5: Planken loshalen, zagen en monteren

Afhankelijk van het soort pallet tafel dat je wil monteren, zal je mogelijk een paar planken los moeten halen. Wil je de tafel staand maken? Wij raden je aan dan drie pallets te gebruiken en het bovenste stuk van de twee staande pallets af te zagen. Ingewikkeld is het niet, je zorgt er in deze stap voor dat alle onderdelen klaar zijn en in elkaar worden gezet. Je kan hiervoor speciale houtverbindingen gebruiken zodat de planken in elkaar passen. Bevestig eventueel de wielen of stalen buizen voor de verschillende soorten tafels. Even bijschuren en je bent klaar.

Stap 6: Schilderen

Nu alles in elkaar is gezet, is het tijd om te gaan schilderen. Wil je het gewoon naturel houden? Gebruik dan een lichte lak om de pallet toch mooi te laten glanzen. Met een laag zit je goed, maar met twee lagen ben je zeker dat het geheel goed is afgedekt. Na het aanbrengen van de eerste laag schuur je deze even lichtjes op voor de tweede laag.

Stap 7: Details toevoegen

De pallet tafel is klaar. Nu kan je details toevoegen naar smaak. Een mooie plantenpot of misschien toch nog een glazen plaat? Je voegt details toe naar je eigen smaak en wens toe.

Pallet tafel maken of kopen?

Wat kun je nu het beste doen? Hieronder de voor en den na delen van het kopen en maken van een pallet tafel

Voordelen kopen:

 1. Geen tijd nodig om een pallet tafel te maken
 2. Gelijk in huis

Nadelen kopen:

 1. Erg duur
 2. Beperkte mogelijkheden

Voordelen maken:

 1. Goedkoop
 2. Onbeperkte mogelijkheden qua ontwerp
 3. Veel voldoening
 4. Met behulp van onze palletgids heb je bovendien meer dan 100 verschillende pallet ontwerpen

Nadeel maken:

 1. Je bent wat tijd kwijt

Mijn persoonlijke conclusie is gewoon lekker zelf aan de slag gaan met je eigen palletmeubeltjes. Goedkoper kun je geen meubelen kopen.

Direct aan de slag met een pallet tafel bouwtekening

Zoals je hebt gelezen zijn er ontzettend veel verschillende manieren om een tafel van pallets te maken. Misschien weet je zelf niet zo goed waar je kan starten of waarmee je het beste kunt beginnen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het in elkaar zetten van deze pallet tafel zo leuk vond en nu voor familie of vrienden wat van pallets wilt maken. Wij hebben een groot aanbod van meubels gemaakt van pallethout, neem een kijkje in onze palletgids. Hiermee krijg je toegang tot ontzettend veel verschillende bouwtekeningen waarbij gebruik wordt gemaakt van pallets. Wil je toch alles zelf doen? Misschien doe je wat inspiratie op met onze expertise.

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Dit artikel is geschreven door Christiaan Neeteson

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Bedankt voor het delen van het gereedschap dat ik nodig heb voor mijn pallettafel. Ik ga mijn pallets morgen ophalen en hoop dat deze een goede kwaliteit hebben! Ik heb een bouwtekening gevonden en hoop dit weekend aan de slag te kunnen gaan.

 2. Wij hebben ook nog aardig wat pallets over van onze verbouwing. Ik zou ze graag gebruiken om meubels van te maken. Goed idee om wieltjes onder de tafel te plaatsen. Zo kan je deze makkelijk verplaatsen in de woonkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.