Wil jij vandaag nog verlichting aanleggen maar heb je werkelijk waar geen idee hoe je dat moet doen? Dan zal je het mogelijk aardig helpen als je weet wat je weet wat je moet doen. Want verlichting aanleggen is niet lastig, maar je zal toch echt de handen uit de mouwen moeten steken. Als ik kijk naar eerdere projecten, dan is verlichting aanleggen toch wel een van de makkelijkere projecten. Dat betekent dat je hier ook niet al te veel kennis voor hoeft te hebben. Wat je vooral wel moet hebben, is kennis van de veiligheid omtrent het werken met elektriciteit. Elektriciteit kan aardig wat problemen veroorzaken wanneer het fout gebruikt wordt, dus ik raad je aan om aan dat aspect voldoende aandacht te besteden. Genoeg over de veiligheid, daar hieronder meer over. Ik vertel je alles wat jij moet weten voor het aanleggen van verlichting!

Veiligheid bij verlichting aanleggen

  1. Schakel altijd de stroom uit van de groep waar jij straks op gaat werken. Je kan natuurlijk niet het hele stroom afsluiten, want dan kan je niet meer boren. Kijk middels een spanningzoeker even na of er nog stroom op het punt staat. Als alles veilig is, kan je door naar punt 2 voor het aanleggen van je verlichting.
  2. Zorg ervoor dat de omgeving waarin jij werkt vrij is van spullen en dat je nergens over kan struikelen. Kinderen in huis? Laat ze dan niet in de buurt van je werkplek komen, aangezien zij ook voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen en vice versa.
  3. Weet waar je mee bezig bent. Als je even niet helemaal weet hoe iets moet, is het belangrijk dat je tijdens verlichting aanleggen kijkt hoe het wel moet. Je moet niet zelf iets uit gaan proberen als je niet zeker weet of het wel kan. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.

Laten we beginnen!

Stroom uitgeschakeld en de andere tips gevolgd? Dan kunnen we met het aanleggen beginnen. In dit deel kijken we naar de verlichting voor in de woonkamer. Op deze website kan je al een artikel vinden over bijvoorbeeld tuinverlichting. Dus als je daar naar opzoek bent, kan je via het zoekveld op dat artikel uitkomen! (Of je kan natuurlijk gewoon hier klikken).

We gaan voor verlichting aanleggen eerst de deksel van de centraaldoos afhalen. Hier zie je als het goed is plek voor de blauwe en zwarte draad zitten. Laat deze draden door het gat van de deksel lopen. De deksel kan weer vast als je deze draden hebt verbonden (gele/groene draad mag in de doos blijven). Bevestig de fitting nadat je de draden gestript hebt. De fitting kan voor het verlichting aanleggen netjes aan het haakje van de centraaldoos worden gehangen. De armatuur kan nu bevestigd worden over de fitting. Draai de armatuur aan de hand van de fittingring tegen het plafond. De draden uit de centraaldoos moet je vervolgens voorzien van een kroonsteen. De trekontslaster komt nu aan de beurt, want daar gaan we de snoeren door laten leiden. Diezelfde trekontlaster gaan we aan de centraaldoos hangen. De draden moeten weer gestript worden (de aders) en komen ook in het kroonsteentje. de afdekkap mag nu weer tegen het plafond aan geduwd worden!

Is het verlichting aanleggen gelukt? Dan kan je testen of alles werkt! Zet de groepen weer aan en controleer of alles werkt. De volgende stap is om verder te gaan met andere projecten dan verlichting aanleggen.

Verder met projecten omtrent elektra

Elektra projecten wekken bij jou wel wat interesse op? Dan moet je absoluut eens een kijkje nemen in het doe-het-zelf elektra e-book. Hier kan je alle informatie vinden voor het aanleggen van klussen omtrent elektra, zoals verlichting. Ook het vervangen van een groepenkast of het aanleggen van verlichting voor in de tuin is mogelijk. De belangrijkste elektra klussen zijn in dit boek te vinden, dus je kunt het voor alles gebruiken!

Beginnen met verlichting aanleggen?

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

verlichting aanleggen

verlichting aanleggen

Andere onderdelen kopen

Waar kun je het beste je materialen kopen? Waar kun je wat het beste en goedkoopste kopen?

Installatiedraad
stopcontacten
schakelaars