Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Stopcontact aanleggen zelf doen

Stopcontact aanleggen zelf doen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Is het echt nodig om iedere keer weer een klusjesman te laten komen voor het aanleggen van een simpel stopcontact? Nee, dat is niet nodig. We kunnen zelf prima een stopcontact aanleggen en dat kunnen we binnen korte tijd. Ik hecht veel waarde aan jouw veiligheid, dus ik zal je er ook meermaals op wijzen hoe jij veilig kan werken. Een veilige werkomgeving is onmisbaar, ook bij een klein project als een stopcontact aanleggen. De wijze waarop dit gebeurt is eenvoudig en kost je niet veel tijd. Maar als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan het een duur klusje worden. Lees daarom de voorbereiding vooraf een stopcontact aanleggen goed door en ga dan pas verder. Weet je precies hoe alles moet, dan kan jij beginnen met het plaatsen van je nieuwe stopcontact. Succes!

De veiligheid omtrent een stopcontact aanleggen

Ik vertelde je het al eerder en ik wijs je er graag nog een keer op, de veiligheid is enorm belangrijk bij een stopcontact aanleggen. Als het goed is ben je al in het bezit van enkele veiligheidsmaterialen, zoals rubberen handschoenen. Je kan echter nog een stuk veiliger werken door gewoon de groep af te sluiten waar jij straks op gaat werken. Test wel goed of je de groep in de groepenkast echt goed hebt uitgezet, het wil nog wel eens voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde groep uitzet en dat er dus nog wel stroom op de aansluiting staat. Een stopcontact aanleggen kan dan een ‘schokkend’ projecten worden.

Je kunt trouwens per circuit acht verschillende stopcontacten aanleggen. Als dit al het geval is, moet je even een andere vertakking maken. Dit kan je vanuit een andere contactdoos doen. Let er overigens ook op dat de omgeving waarin jij straks gaat werken veilig is. Laat geen kabels slingeren waar je over kan struikelen en laat kinderen niet in de buurt van open kabels komen. Heb je alles goed gelezen? Dan kunnen we nu beginnen met het stopcontact aanleggen!

Hoe gaan we te werk?

Heb je al een gleuf gemaakt waar straks het stopcontact inkomt? Anders moet je eerst nog even een goede gleuf in de muur maken zodat je straks wel de wandcontactdoos in de muur kunt plaatsen. Probeer dit zo zorgvuldig mogelijk te doen, je zou namelijk behoorlijke schade kunnen veroorzaken wanneer je even goed uitschiet. Een stopcontact aanleggen kan vervolgens door de juiste draden op het stopcontact aan te sluiten. Dit is kinderwerk aangezien je al weet welke draden waar moeten. Voordat je dit gaat doen moet je nog wel even de kabels aan de uiteinden strippen. Pak een striptang en zorg dat je een paar centimeter van het draad afhaalt. De draden moeten tenminste 2.5 mm dik zijn om gebruikt te kunnen worden.

De volgende stap is het plaatsen van de draden op het stopcontact. De randaarddraden kunnen in het middelste gedeelte van het stopcontact en de twee resterende draden, dat zijn de nul- en fasedraad, kunnen aan de buitenzijde. Het maakt niet uit welke van deze twee draden aan welke kant komt, dit heeft geen invloed op de werking van het stopcontact.

Natuurlijk is het nu tijd om alles weer netjes in de gleuf te verwerken en het stopcontact te testen. Sluit een klein apparaatje op het stopcontact aan en zet de groep in de meterkast weer aan. Nu er weer stroom op het stopcontact staan, kunnen we testen of het stopcontact aanleggen goed is gegaan. Let er trouwens wel op dat je alle draden netjes hebt weggewerkt binnen het stopcontact, anders kan het zomaar zo zijn dat je stopcontact niet werkt.

Meer doen dan alleen een stopcontact aanleggen?

Wil je nog meer projecten zelf uitvoeren dan alleen een stopcontact aanleggen? Dan kan dat met het elektra doe-het-zelf boek. Hier lees en leer je alles over wat je moet weten wat met elektriciteit te maken heeft. Zo kan je straks zelf tuinverlichting aanleggen maar is het ook mogelijk om een groepenkast te vervangen. Behoorlijk wat mogelijkheden dus.. Lees hier alles over dit enorm leerzame boek!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stopcontact aanleggen
stopcontact aanleggen

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.