Wandcontactdoos aansluiten en dit zelf doen? Dat kan, want met de informatie uit dit artikel ontdek jij hoe jij zelf dit het beste kunt doen. Het aansluiten is niet lastig en kan iedereen doen. Echter laat een groot deel van de Nederlanders dit op het moment nog doen. Dit terwijl het vele malen goedkoper is om een wandcontactdoos aansluiten zelf te doen. Ik wil ervoor zorgen dat jij goedkoper uit bent, en daardoor vertel ik je precies hoe dit moet doen en waar je precies op moet letten bij de aansluiting van een wandcontactdoos.
Voorbereiding wandcontactdoos aansluiten
Inhoudsopgave
Voordat je begint met een wandcontactdoos aansluiten moet er op de volgende zaken gelet worden.
- Een wandcontactdoos aansluiten gebeurt door een vertakking te maken vanuit een ander stopcontact. Je moet daarom eerst opzoek naar het stopcontact waar vanuit de wandcontactdoos vertakt moet worden;
- De spanning op het stopcontact waarvan jij de wandcontactdoos vanaf wilt takken moet afgesloten zijn;
- Per circuit mag je hoogstens acht stopcontacten aansluiten. Vergeet ook niet de verschillende lichtpunten mee te tellen, want die maken ook gebruik van de stroom. Voor het aansluiten is het van belang dat er nog een plekje over is bij een stopcontact. Als dit niet het geval is, kan je beter opzoek gaan naar een ander stopcontact voor het aansluiten van de wandcontactdoos.
Weet je niet precies welke stop op je stopcontact zit aangesloten? Dan kan je dat eenvoudig testen met een lamp. Blijf stoppen uitzetten totdat de lamp ook uitgaat. Als dat gebeurt, weet je dat je de juiste stop te pakken hebt! Ga nu beginnen met je wandcontactdoos aansluiten!
Hoe een wandcontactdoos aansluiten werkt
Natuurlijk is het kiezen van een goede plek om de wandcontactdoos te plaatsen de eerste stap. Ga opzoek naar een nette plek waar je een inkeping in de muur kan maken. Daarna haal je het stopcontact dat je wil vertakken los zodat je verder kan met de wandcontactdoos aansluiten.
Draadlengtes bepalen
Bepaal welke lengtes draad je nodig hebt en knip de drie stukken draad in de juiste lengte. De drie draden waarvan je gebruikt moet worden zijn de blauwe, bruine en geel/groene draden. De blauwe draad zorgt voor de stroomafvoer en het bruine draad voor de stroomtoevoer. De geel/groene draden zijn alleen van toepassing bij de rand-aarde. Zorg er dan voor dat je netjes de uiteindes van de kabels stript met een striptang. Bij het aansluiten moet alles zorgvuldig worden gedaan, dus probeer niet slordig te werken. Dit kan mogelijk in de nabije toekomst kortsluiting veroorzaken.
De draden waarop je wilt vertakken voor het aansluiten van je wandcontactdoos moeten op het stopcontact worden aangesloten. De randaarddraden moet je zoals je gewend bent in he midden plaatsen. De nul- en fasedraad moet beide aan de buitenste kanten worden geplaatst. Het maakt niet uit welke draad aan welke kant, zolang de nul- en de fasedraad aan de buitenkanten worden geplaatst.
Aansluiten
De volgende stap bij je wandcontactdoos aansluiten is het trekken van de draden naar je nieuw stopcontact en ervoor zorgen dat deze op dezelfde manier is aangesloten als de manier waarop ze oorspronkelijk in het oude stopcontact bevestigd waren.
De wandcontactdoos kan nu op de muur worden aangesloten en worden aangedraaid. Let er wel op dat alle draadjes goed in de doos opgeborgen zitten. De draadjes mogen beklemd worden.
Nu is het tijd om te testen of het wandcontactdoos aansluiten is gelukt. Schakel de stroomgroep weer in om te ontdekken of je nieuwe wandcontactdoos werkt.
Stap voor stap uitleg krijgen?
Wil je nog veel meer uitleg bij een wandcontactdoos aansluiten krijgen of voor andere projecten gerelateerd aan het aanleggen van stroom? Dan kan dat met de elektronica cursus waar je op deze pagina meer over kunt lezen!
Alles leren over elektra aansluiten?
Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!