Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Kan ik zelf elektra aanleggen?

Kan ik zelf elektra aanleggen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ben je benieuwd of je zelf elektra aan kan leggen? Dan heb ik goed nieuws want elektra aanleggen kan jij helemaal zelf! Dit is tegen de verwachting van veel mensen in iets wat jij ook gewoon zelf kunt doen, waardoor je aanzienlijk kan besparen. Natuurlijk moet je wel enige kennis van zaken hebben, maar daar krijg je in dit artikel meer over te horen. Want elektra aanleggen, dat doen we gewoon zelf. De basisregels voor elektra aanleggen geef ik je in dit artikel, want aan deze basisregels moet jij je echt houden.

elektra aanleggen
elektra aanleggen

Je kunt voor elektra aanleggen gewoon de benodigde materialen aanschaffen bij je lokale bouwmarkt. Middels deze materialen kan iedereen zijn eigen elektra aanleggen. De voorbereiding is het belangrijkste onderdeel van het zelf aanleggen van elektra, waardoor ik je daar in dit artikel meerdere malen op zal wijzen. Als je niet zeker van je zaak bent en je het idee hebt dat het je niet lukt, kan je altijd nog een vakman inschakelen. Wil jij zelf aan de slag met elektra aanleggen? Dan raad ik je aan om vooral snel verder te lezen!

Waar moet je op letten bij elektra aanleggen?

Zelf mag jij alleen veranderingen doorvoeren na de elektriciteitsmeter. Dat betekend dat alles wat voor de meter zit alleen gedaan mag worden door het energiebedrijf. Probeer dus ook niet met onderdelen te knoeien, laat dat over aan de nutsbedrijven!

Kies de juiste behuizing

Maak alleen gebruik van behuizingen die voldoen aan het KEMA-keurmerk. Als je de verkeerde types behuizing gebruikt kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, en dat is natuurlijk iets wat we niet willen.

Voor het gebruik van installatiedraad kiezen we voor een elektriciteitsbuis van pvc. Hier kunnen we voor het elektra aanleggen vaker gebruik van maken, dus in bulk inkopen is een goed plan! Voor de aftakkingen hiervan gebruiken we een lasdoos, ook voor een scherpe prijs verkrijgbaar bij de lokale bouwmarkt. Ten slotte dien je te kiezen voor inbouwdozen wanneer we het hebben over inbouwschakelaars en stopcontacten.

Korte tip: Controleer met een spanningzoeker of de voorgaande bewoners de kleurcodes op een nette manier heeft toegepast. Er mag namelijk alleen op de bruine fasedraad spanning staan. Controleer dit goed!

Toepassen van stopcontacten

  1. Hoogte van de stopcontacten
  2. Kies voor een dubbele isolering

Hoogte van de stopcontacten

De stopcontacten mogen niet lager dan 30 centimeter boven de vloer geplaatst worden. Voor in de keuken elektra aanleggen? Kies dan voor een hoogte van ongeveer 105 centimeter. Dan weet je zeker dat de stopcontacten op de juiste hoogtes geplaatst zijn.

Kies voor een dubbele isolering

Als je apparaten met het symbool dubbele isolatie tegenkomt weet je dat de behuizing geen geleidende materialen bevat. Dit betekent dat je bij een defect aan de binnenzijde niet onder stroom kan komen te staan, wat toch wel een prettig gevoel is. Bij elektra aanleggen ligt dit gevaar namelijk altijd op de loer, daarom is het controleren van de behuizing altijd verstandig. Bij het gebruik van dergelijke apparaten is daarom een niet-geaard snoer (2-aderig) voldoende.

Wil je nu beginnen met elektra aanleggen? Dan raad ik je aan gebruik te maken van dit volgende e-book waarmee het aanleggen van elektra voor iedereen mogelijk is. Wil je meer over dit e-book te weten komen? Lees er dan hier meer over!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Gaten boren en leidingen frezen.

Wanneer je eenmaal weet waar je welk stopcontact wil hebben en waar je welke schakelaar wilt hebben dan kun je dit alles aftekenen. Teken ook gelijk de gewenste route van de leidingen af. Dit maakt het frezen wel zo makkelijk.

Boor nu de gaten voor de stopcontacten en schakelaars in de muren. Sla met behulp van een steenbeitel alles goed glad. Frees nu ook alle gleuven voor de leidingen. Sla de steen weg zodat er een gleuf ontstaat. In deze gleuf kun je de leidingen plaatsen. Maar eerst plaats je de contactdozen waar je later je schakelaars of stapcontacten op vast zet.

Behalve elektra aanleggen ook nog meubels bouwen voor je huis?

Als je na het elektra aanleggen ook nog meubels wil maken voor je huis heb ik weer goed nieuws voor je, want dit kan je doen met het bouwtekeningenpakket van Freds Bouwtekeningen! In dit enorm populaire bouwtekeningenpakket zijn duizenden bouwtekeningen te vinden die voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt. Aannemers maar ook beginnende doe-het-zelvers maken met liefde gebruik van dit bouwtekeningenpakket.

Wil jij bijvoorbeeld een woonkamerset maken met stoelen, banken en een tv-kast? Of een tuinset waaronder een steigerhouten tuinbank en tuintafel? Dan is dat geen probleem met de bouwtekeningen uit dit bouwtekeningenpakket!

Meer te weten komen over het bouwtekeningenpakket van Fred of nu beginnen met elektra aanleggen? Lees dan hier verder klik hier!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf elektriciteit aanleggen is makkelijk mits je de juiste aanpak hebt

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.