Oei, er zit een stopcontact op een onhandige plek. Jij wilt namelijk je nieuwe kast plaatsen maar er zit een stopcontact in de weg. Dan is een stopcontact verplaatsen een onvermijdelijk project wat je mogelijk een arbeidsuur aan een monteur kan kosten.

stopcontact verplaatsen

stopcontact verplaatsen

Gelukkig kan jij zelf ook een stopcontact verplaatsen. Dit is een stuk makkelijker dan je denkt, want iedereen kan middels de juiste informatie een stopcontact verplaatsen. Ik heb een stappenplan opgesteld waarmee jij een stopcontact kan verplaatsen. Voor meer gedetailleerde informatie verwijs ik je later in dit artikel nog naar een andere website. Kortom, jij kan gewoon zelf een stopcontact verplaatsen!

Er zijn echter wel diverse punten waar je op moet letten, want je wilt bijvoorbeeld vast niet onder stroom komen te staan. Veiligheid is van het grootste belang en dat is ook terug te zien aan de informatie uit dit artikel. Heb je het idee dat het stopcontact verplaatsen toch niet goed lukt? Dan kan je altijd nog een vakman inschakelen om dit voor jou te doen.

Stopcontact verplaatsen? Aan de slag!

Wat moet ik doen voor een stopcontact verplaatsen?

We beginnen makkelijk met het stopcontact verplaatsen, want we gaan eerst het stroom uitschakelen door middel van de zekering of de automaat. Controleer of er ook echt geen stroom meer opstaat door middel van een stroommeter zodat je zeker weet dat je niet onder stroom kan komen te staan. Qua veiligheid is dit een van de belangrijkste stappen voor een stopcontact verplaatsen.

Wandcontact doos demonteren

Vervolgens gaan we netjes de oude wandcontactdoos demonteren. Lukt dit niet? Dan gaan we de wandcontactdoos er voorzichtig uithakken. Probeer de muur zo min mogelijk te beschadigen. Al moet je het bestaande gat later nog wel dichtsmeren met kalk.

Nieuwe locatie wandcontact doos bepalen.

Bepaal de gewenste locatie van het stopcontact. Boor daar een gat met een gatenboor. Boor het voldoende diep zodat de wandcontactdoos er goed inpast. Hak vervolgens het gat uit en zorg dat het glad is.

Sleuf frezen

Frees de sleuf naar de hoogte of locatie waar jij het stopcontact naar toe wilt verplaatsen. De sleuvenfrees kun je huren bij de meeste bouwmarkten. De sleuvenfrees stel je in op de gewenste maat. Meestal zal is 16 millimeter uitwendig zijn. Alleen bij een 3 fase stopcontact wordt vaak gebruik gemaakt van 19 millimeter buis.

Hak na het frezen de overtollige steen weg.

Wandcontactdoos plaatsen.

Plaats de nieuwe wandcontactdoos in het geboorde en uitgehakte gat. Zet deze vast met behulp van roodband of geelband. Laat het eerst goed drogen voor je verder gaat met het aansluiten.

Elektra buis plaatsen.

De elektra buis kun je nu plaatsen in de gefreesde gleuf. Door middel van een sokje gaan we de oude buis weer aansluiten op de nieuwe buis. Vul nu het geheel met kalk zodat de buis vast komt te zitten.

Draden trekken

Om het nieuwe stopcontact aan de sluiten kan het nodig zijn om nieuwe draden te trekken. Deze trek je vanaf de centraaldoos naar het stopcontact. De centraaldoos (te vinden achter het lichtpunt) en de nieuwe draden gaan we vastmaken aan de oude draden. (Dit zijn de groene/gele + bruine en blauwe draden). Daarna kun je de nieuwe draden door de buis trekken. Doe dit met iemand samen. Het voordeel daarvan is dat je dan makkelijker werkt. Bovendien beschadigen je draden niet.

Stopcontact aansluiten

Dan is het nu tijd om het stopcontact aan te sluiten. Sluit eerst de geel-groene draad (aarde draad) aan in het midden. Sluit daarna de blauwe en bruine draad aan. De bruine draad is van de stroomtoevoer. De blauwe draad van de stroom afvoer. De geel groene draad zorgt er voor dat er geen kortsluiting kan ontstaan doordat de stroom gelijk wordt afgevoerd bij een te hoge spanning. Hierdoor worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Vervolgstappen stopcontact verplaatsen

Trek beide de oude kabels door en voer de nieuwe kabels in. Zorg er vooral voor dat er bij het stopcontact verplaatsen voldoende extra lengte is. Je kunt namelijk niet de lengte nog verhogen, het enige wat mogelijk is, is het afknippen van overtollige draden. Wees dus niet te zuinig met de draden. Je kunt beter in een keer goed stopcontact verplaatsen dan dit in meerdere pogingen te moeten doen.

De volgende stap is om netjes alles op de centraaldoos aan te sluiten. Plaats lasdoppen op kabels op de plek waar de nieuwe wandcontactdoos komt. Dan hoeven we alleen nog de deksel op de inbouwdoos te bevestigen en kunnen we de sleuf dicht smeren middels roodband.

De laatste stap is het aansluiten van de nieuwe wandcontactdoos en dan kunnen we de stop/automaat weer aanzetten.

Nog even testen en je kunt genieten van je nieuwe stopcontact. Je stopcontact verplaatsen was nog nooit zo makkelijk!

Gedetailleerde informatie stopcontact verplaatsen en elektriciteit aanleggen

Wil je nog veel meer zelf doen op het gebied van elektriciteit? Bijvoorbeeld de rest van de elektriciteit van je huis aanleggen of een nog uitgebreidere uitleg voor het stopcontact verplaatsen lezen? Dan kan dat in het doe-het-zelf elektriciteit e-book waar je op deze pagina meer over kunt vinden. Aan de slag dus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!