Een van de meest overschatte klusjes is wel een stopcontact monteren. Wat blijkt? Steeds meer Nederlanders schaken voor een stopcontact monteren een klusjesman in. Maar is dat écht nodig? Natuurlijk niet, we kunnen toch wel zelf stopcontact monteren? Het is absoluut niet lastig om dit project uit te voeren. Let je voldoende op de veiligheid en de omgeving, dan hoef jij je daar ook geen zorgen om te maken. De onderstaande stappen helpen je om eenvoudig dit klusje uit te voeren. Het kost ook nog eens weinig tijd en de kosten blijven daardoor lekker laag.

Je gaat straks een vertakking aanleggen vanuit een stopcontact dat al aanwezig is. Je moet daarom vooraf al de keuze maken voor het stopcontact waarvandaan de vertakking straks gaat komen. Maar voordat met dit gehele project gaat beginnen en je van start gaat met je stopcontact monteren, zijn er eerst nog wat belangrijke aandachtspunten.

Veiligheid altijd voorop

Begin je met je stopcontact monteren, dan moeten eerst alle andere zaken helemaal afgehandeld zijn. Om te beginnen moet de omgeving waarin je werkt veilig zijn. Dat betekent dat er geen kinderen rondrennen die over kabels kunnen struikelen en jij ook lekker je gang kunt gaan.

Verder moet je vooraf een stopcontact monteren natuurlijk de groep afsluiten waarop stroom naar het desbetreffende contact staat. Als je deze groep hebt afgesloten, is het eerst nog even verstandig om te controleren of het stroom echt afgesloten is. Is dit het geval, dan kunnen we verder met het monteren van het stopcontact.

Eerste deel voor een stopcontact monteren

Weet je waar het stopcontact moet komen en waarvandaan de aftakking moet komen? Dan kan je een inkeping in de muur maken om verder te gaan. Je kan beter net wat ruimer een inkeping maken dan een te smalle inkeping. Zorg ervoor dat je drie stukken kabel hebt in de benodigde lengtes. Je moet in het bezit zijn van de blauwe draad (nuldraad), bruine draad (fasedraad) en de gele of groene draad (indien nodig de randaardedraad). Zorg er ook voor dat de uiteindes van de kabels netjes gestript zijn middels een striptang

Deze draden gaan we voor het stopcontact monteren aansluiten op de vertakking. Zo gaat het stroom dus via de vertakking naar jouw nieuwe stopcontact toe. De gele/groene draad gaat straks in het midden en de twee resterende draden mogen ieder aan een buitenkant. Welke kant je kiest maakt niet uit, hier is geen verschil in.

De afwerking

Het is van belang dat de afwerking van je stopcontact op een nette manier verloopt. Je kan onder andere foutjes voorkomen door de kabels netjes weg te werken als je de wandcontactdoos op de muur plaatjes. Veel beginnende klussers doen dit te snel en laten het stopcontact monteren mislukken doordat de kabels nog tussen de wandcontactdoos en de muur zitten. Het is dus aan jou om bij het aandraaien goed te controleren of alles netjes binnen de wandcontactdoos zit!

Ben je tevreden over het resultaat en weet je zeker dat alles goed is gedaan? Dan ben je klaar met je stopcontact monteren en is het tijd om de testen of alles werkt. Sluit de groep weer aan en laat het stroom maar komen. Indien alles naar behoren werkt is er natuurlijk niets aan de hand. Anders raad ik je aan om de stappen nogmaals door te nemen om te ontdekken of er toch iets fout is gegaan.

Meer doen dan alleen een stopcontact monteren?

Wil jij nog veel meer projecten kunnen uitvoeren en was een stopcontact monteren nog maar het begin? Wil je alles over elektra leren en voortaan zelf alle elektra gerelateerde klusjes uitvoeren? Dan kan kan je met het elektra boek jezelf alles aanleren om echt veel te kunnen op het gebied van elektra.

Alles te weten komen over dit handige elektra boek? Klik dan hier!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stopcontact monteren

stopcontact monteren