Is jouw huidige lichtschakelaar aan vervanging toe en wil je dit zelf kunnen doen? Dan vertel ik jou hoe een lichtschakelaar vervangen in zijn werk gaat! Want ook jij kan vandaag nog een lichtschakelaar vervangen met enkele handige stappen waardoor het een fluitje van een cent wordt. Je hoeft geen expert te zijn en enorm behendig te zijn met gereedschap, je kunt namelijk een lichtschakelaar vervangen aan de hand van de onderstaande beschrijving en de informatie uit de laatste alinea.

De kosten blijven zo laag en jij leert ook nog eens voor in de toekomst een lichtschakelaar te vervangen. De voornaamste reden om dit zelf te doen is om de kosten laag te houden en dat kan nog op tal van andere manieren waar ik je natuurlijk ook nog meer over vertel. Kan jij niet wachten om met je lichtschakelaar vervangen te beginnen? Dan raad ik je aan snel door te lezen zodat jij straks al kan beginnen met je lichtschakelaar vervangen.

Welke soort schakelaar heb je?

lichtschakelaar vervangen

lichtschakelaar vervangen

We hebben met verschillende lichtschakelaars te maken die je zou kunnen vervangen, namelijk enkelpolige en tweepolige lichtschakelaars. Als je met een enkelpolige schakelaar te maken hebt bij je lichtschakelaar vervangen, dan kan je ook maar een lichtkring met de schakelaar aansturen.

We zien deze enkelpolige schakelaren terug in WC’s en bergingen. Aangezien je daar vaak niet meerdere lichtkringen nodig hebt, is het gebruik van een enkelpolige schakelaar hier meer dan logisch. Bij een lichtschakelaar vervangen hoef je daar dan ook geen verandering in te brengen.

Controle

Controleer altijd goed of een bepaalde schakelaar enkel- of tweepolig is. Het kan zo zijn dat je anders met een lichtschakelaar vervangen tegen problemen aanloopt, aangezien jouw nieuwe schakelaar niet werkt met de inbouw.

Voordat je start met de lichtschakelaar vervangen, wil ik je erop wijzen dat de groep waarop de schakelaar aangesloten staat, afgesloten moet zijn. Wanneer je bij een lichtschakelaar vervangen aan de slag gaat zonder dit te doen, kan je onder stroom komen te staan. En dat kan zeer pijnlijke gevolgen hebben die we koste wat kost moeten voorkomen.

Wanneer we gaan beginnen met de lichtschakelaar vervangen!  Pakken we de nuldraad/blauwe draad en gaan we middels een rapidklem verbinden met de aankomende nuldraad. We gaan de fasedraad aan de buitenzijde plaatsen net zoals de zwarte draad. Het maakt niet uit of je de fase draad links of rechts plaatst, zolang het maar aan de buitenzijde is.

Wil je een lichtschakelaar vervangen met een tweepolig kenmerk?

Twee polige lichtschakelaar vervangen

De tweepolige lichtschakelaar vervangen doen we vaak in ruimtes zoals een badkamer en woonkamer. In de badkamer is het gebruik van een tweepolige lichtschakelaar zelfs een vereiste. De extra veiligheid die een twee polige lichtschakelaar met zich meebrengt is het gebruik hiervan zeker waard. In principe werkt het proces hetzelfde als bij de enkelpolige schakelaar, echter hebben we nu met wat extra draden te maken bij deze lichtschakelaar vervangen. We moeten nu namelijk de blauwe draad op L1 aansluiten, de bruine draad op L2. Als je alleen een zwarte draad hebt, kan je deze op L2 aansluiten.

We gaan de nuldraad netjes op aansluiting 1 bevestigen. Deze geeft de stroom aan de lamp door waardoor we uiteindelijk het resultaat kunnen aanschouwen. Wil je meer weten over een lichtschakelaar vervangen? Dan kan je in de onderstaande alinea de volledige werkbeschrijving ontdekken.

Hoe kan je verder met je lichtschakelaar vervangen?

Wil je verder met je lichtschakelaar vervangen? Dan kan je hier de complete werkbeschrijving vinden voor het vervangen van je lichtschakelaar. Welk soort het ook is, je kan hier ontdekken wat je precies moet doen. Overigens zijn ook andere elektra klussen mogelijk met dit pakket, waaronder het aansluiten van een groepenkast en de vervanging hiervan. Tuinverlichting plaatsen? Dan is dat ook mogelijk met deze elektra cursus! Wil je er meer over ontdekken? Dan kan dat hier!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf aan de slag met je lichtschakelaar vervangen of laten vervangen?

Twijfel je er over of je dit wel zelf wilt gaan doen lees dan hier de voor en de nadelen. Je kunt er altijd voor kiezen om al je elektra uit te besteden.

Voordelen van uitbesteden

 1. Makkelijk je kunt alles laten uitvoeren door een ander.
 2. Je hebt geen gereedschappen nodig.
 3. Handig hoef je niet te zijn.
 4. Kost je geen enkele tijd.

Nadelen van uitbesteden

 1. Kosten kunnen aardig oplopen uurloon is erg duur.
 2. Uurloon ongeveer 60 euro per uur.
 3. Lange wachttijd omdat de meeste bedrijven het erg druk hebben.

Slim uitbesteden

Wanneer je wilt uitbesteden omdat je het echt zelf niet zie zitten doe het dan slim. Kijk of je iemand in je familie of vriendenkring hebt die je wilt helpen. Je zult er verbaasd van staan wie je allemaal kan en wil helpen. Heel veel mensen doen dit aansluiten zelf.

De voordelen van alles zelf doen

 1. Heel goedkoop.
 2. Makkelijk te doen.
 3. Snel gedaan.
 4. Gereedschap heb je al in huis.

Enkele nadelen van alles zelf doen

 1. Je bent wat tijd kwijt.
 2. Een klein beetje handig zijn is wel makkelijk.

Elektra materialen kopen

Dan is het nu nog belangrijk om je materialen te kopen. De kosten van elektra kunnen aardig oplopen. Bovendien is het belangrijk dat je kwaliteit koop. Hiervoor kun je naar een bouwmarkt gaan maar dan zijn de kosten wel heel hoog. Bovendien zit je dan nog met het vervoer van alles.

Zeker wanneer je al je elektra opnieuw wil aansluiten kun je beter alles thuis laten bezorgen. Maar welke winkel is nu echt betrouwbaar?

Een goede winkel voldoet aan het volgende:

 1. Goede kwaliteit.
 2. Snelle levering.
 3. Betaalbaar.
 4. Groot assortiment dus alles wat je nodig hebt.
 5. Niet goed geld terug garantie.
 6. Bij vragen kun je dit bedrijf heel makkelijk bereiken.

Maar waar vind je dit allemaal bij elkaar. Dit is niet heel makkelijk. Daarom zijn wij opzoek gegaan en hebben het volgende bedrijf gevonden:

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zelf aan de slag of besteed je alles uit?