Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Lichtschakelaar monteren, zelf doen!

Lichtschakelaar monteren, zelf doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een lichtschakelaar monteren is niet ingewikkeld, maar er wordt wel van je verwacht dat je met voldoende zorg aan de slag gaat. Voor het lichtschakelaar monteren zijn er diverse opties mogelijk, aangezien je ook kunt kiezen voor een dimmer of juist een eenvoudige aan en uit lichtschakelaar. Als jij eenmaal je keuze hebt gemaakt en je in het bezit bent van de juiste materialen, kunnen we beginnen met een lichtschakelaar monteren. De afwerking is hierbij belangrijk, aangezien je bij een verkeerde afwerking de schakelaar kan beschadigen waardoor deze niet meer werkt. Dat zou natuurlijk zonde zijn, een lichtschakelaar monteren om er later achter te komen dat het allemaal voor niets is geweest. Dat is ook de reden dat ik je een uitgebreide beschrijving geef over hoe jij succesvol lichtschakelaar kan monteren. Klaar? Ga dan snel verder om te beginnen met deze handeling!

lichtschakelaar monteren
lichtschakelaar monteren

Je huidige lichtschakelaar verwijderen

Het kan zijn dat er op de plek waar de nieuwe lichtschakelaar moet komen al een schakelaar zit. Dan gaan we natuurlijk eerst even die schakelaar verwijderen. Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten we eerst het stroom afzetten op de schakelaar in kwestie. Als we onder stroom komen te staan zijn we namelijk wat minder blij. Je kunt het afdekkapje van de huidige schakelaar er eenvoudig verwijderen. Veelal zit dit met enkele klemmetjes vast en anders is het mogelijk vastgelijmd. Gebruik een schroevendraaier om dit zorgvuldig los te wrikken. De volgende stap is het los maken van de aansluitdraden. De schroeven van de draden moeten wat losser gedraaid worden om dit wat makkelijk te laten verlopen. Is dit gelukt? Dan gaan we de nieuwe lichtschakelaar monteren!

Want nu gaan we netjes de draden strippen tot ongeveer een halve millimeter. Ik heb het natuurlijk over de installatiedraden die straks bij het lichtschakelaar monteren hard nodig zijn. Het strippen doen we met een striptang zodat we alles netjes kunnen strippen. De draden gaan we straks in de juiste openingen doen met de onderstaande beschrijving, dus nog even wachten met het lichtschakelaar monteren.

De nieuwe lichtschakelaar monteren

De draden die uit de muur steken gaan we netjes vastschroeven onder de schroeven van de nieuwe lichtschakelaar. De draden moeten op de juiste plek gemonteerd worden, anders zal de lichtschakelaar niet werken en kan je zelf kortsluiting veroorzaken. De bruine draad moet worden gebruikt voor de stroomaanvoer. Die plaatsen we net zoals de blauwe draad aan de buitenzijde. De blauwe draad is bij het lichtschakelaar monteren overigens bedoeld voor de stroomafvoer, ook wel de nuldraad. De gele en groene draad zijn alleen te vinden als we met een randaarde stopcontact te maken hebben. Deze draad plaatsen we bij de aanwezigheid in het midden.

Is dit allemaal gelukt? Dan gaan we nu de kast netjes op de nieuwe constructie plaatsen zodat we kunnen testen of het lichtschakelaar monteren is gelukt. De muurplaat moet je goed tegen de schakelaar houden. Door op de druknop van de lichtschakelaar te drukken kunnen we alles goed op zijn plaats krijgen.

Het testen van het monteren van de lichtschakelaar doen we natuurlijk door het stroom weer aan te zetten. Doe dit echter pas wanneer je weet dat alles goed is uitgevoerd. Controleer of er ergens nog draadjes te vinden zijn voordat je verder gaat. Is alles goed opgeborgen? Dan gaan we nu de lichtschakelaar testen. Is alles gelukt? Dan heb jij met succes een lichtschakelaar gemonteerd!

Meer in huis doen

Wil jij niet alleen lichtschakelaar monteren maar ook nog tal van andere activiteiten omtrent elektriciteit binnenshuis zelf doen? En zo enorm veel kosten besparen? Dan kan dat! Met de doe-het-zelf cursus kan jij namelijk veel meer te weten komen over alles dat te maken heeft met het zelf plaatsen van verlichting en elektriciteit. Van het vervangen van een groepenkast tot het correct aanleggen van je tuinverlichting. Meer weten over dit project?

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.