Lichtschakelaar aansluiten zodat je eindelijk de rest van je huis weer kunt zien. Vandaag help ik je bij een lichtschakelaar aansluiten, een project dat niet lastig is en zelf uitgevoerd kan worden. Doordat er meerdere types lichtschakelaars zijn, moeten we onderscheid maken tussen deze types. Dit omdat we niet bij iedere schakelaar dezelfde procedure volgen. Desalniettemin hoef jij je nog steeds geen zorgen te maken dat je voor een lichtschakelaar aansluiten een klusjesman hoeft in te schakelen, want we gaan gewoon zelf aan de slag. Klaar om meer te weten te komen over het aan te sluiten? Ga dan snel verder!
Enkelpolige lichtschakelaar aansluiten
Ben je in het bezit van een enkelpolige lichtschakelaar? Dan betekent dat je 1 lichtkring kan aansturen vanaf 1 separate lichtschakelaar. Deze schakelaar gebruiken we eigenlijk alleen in kleine ruimtes, zoals een WC of opberghok. Doordat de enkelpolige lichtschakelaar maar twee aansluitingen kent is het makkelijk werken. Als je meer aansluitingen ziet, heb je niet te maken met een enkelpolige maar tweepolige lichtschakelaar. Aansluiten gaat dan wat lastig als je rekent op een enkelpolige ;-).
Ten eerste moet je natuurlijk altijd al het stroom uitschakelen wat richting de plek kan lopen waar jij gaat werken. Dit is bij een lichtschakelaar aansluiten altijd belangrijk, aangezien je niet onder stroom wilt komen te staan.
De nuldraad (blauwe draad) moet verbonden worden middels rapidklemmen naar de toekomende nuldraden. De fase draad moet vervolgens weer worden aansluiten op de L schroef. Ik heb het natuurlijk over de bruine draad. De zwarte draad moet aangesloten worden op de schroef waar nog ruimte is, als het goed is nummer 1. Dan hebben we nog een aardedraad over bij het lichtschakelaar aansluiten die we ook middels een rapidklem gaan verbinden. Als je dit hebt gedaan kunnen we nu gaan testen of het lichtschakelaar aansluiten is gelukt!
Tweepolige lichtschakelaar aansluiten
Een tweepolige lichtschakelaar komt wat vaker voor in ons land. We kunnen namelijk met een tweepolige lichtschakelaar een lichtkring vanaf 1 lichtschakelaar aan- of uitzetten. Werk je in een vochtige ruimte? Dan is daar een tweepolige lichtschakelaar aansluiten zelfs verplicht. Goede voorbeelden hiervan zijn badkamers en lichtschakelaars die buiten moeten worden geplaatst. De tweepolige opbreking moet zorgen voor een stukje extra veiligheid waardoor we veiliger met lichtschakelaars te werk kunnen gaan.
Bij een tweepolige lichtschakelaar aansluiten hebben we te maken met vier aansluitingen inplaats van de twee aansluitingen bij een enkelpolige lichtschakelaar aansluiten. Net zoals bij de enkelpolige sluiten we de blauwe draad aan op de L1 aansluiten. De fasedraad, ook wel de bruine draad, gaan we aansluiten op L2. Zie je geen fasedraad maar alleen een zwarte draad? Dan kan je deze zwarte draad voor het lichtschakelaar aansluiten ook op L2 aansluiten.
De nuldraad gaan we richting de lamp laten lopen. De nuldraad gaat namelijk in aansluiting 1, die het stroom doorgeeft aan de lamp. En welke draad moet dan in aansluiting 2? Daar gaat bij voorkeur de schakeldraad/zwarte draad is. Als het niet anders kan mag hier ook de bruine draad in (fasedraad).
Veel voorkomend zijn de gele en groene draden. Dit zijn de aardedraden die we met een rapidklem kunnen verbinden met de lichtschakelaar. Makkelijk toch, een lichtschakelaar aansluiten?
Wil je meer weten over een schakelaar aansluiten of andere klussen? Lees dan snel verder!
Alles op het gebied elektra zelf doen?
Wil je nog meer op het gebied van elektra zelf doen? Zoals je complete tuinverlichting aanleggen of een groepenkast vervangen? Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het zelf wel verzorgen. Als je nog meer zelf wilt doen, kan je daar meer over leren middels de doe-het-zelf elektra cursus. Met deze cursus ontdek je precies wat de professionals doen zodat jij dit ook kunt gaan doen!
Benieuwd naar de elektra doe-het-zelf cursus? Lees er dan hier alles over!
Alles leren over elektra aansluiten?
Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!