De klus die we vandaag weer gaan uitvoeren is een stopcontact maken. Voor mij een uitzonderlijk eenvoudig project, maar voor jou mogelijk nog even wennen. Als je nog nooit een stopcontact hebt moeten maken, dan is het wel zo fijn als je kunt zien wat je allemaal moet doen. Daarom heb ik een uitgebreide beschrijving opgesteld waarmee jij een stopcontact kunt maken. De tijd die je zonder een goede beschrijving kwijt zou zijn is noemenswaardig. Daar komt dan nog eens bij dat je waarschijnlijk onveilig te werk gaat, want ik benoem straks ook diverse onderdelen waardoor jij veilig te werk kan gaan. Acht stappen zijn er nodig om een stopcontact te maken, die kan je wel even doorlopen toch? Ga snel verder met lezen!

Waar beginnen we mee?

We beginnen met duidelijk aftekenen van de plek waarvoor we het stopcontact gaan maken. Ook tekenen we de route uit die de leidingen naar de centrale doos gaan brengen. Probeer voor je stopcontact maken deze weg zo kort en efficiënt mogelijk te maken, anders verbruik je onnodig veel materialen voor je stopcontact. Controleer goed waar de lichtpunten vandaan komen, zodat je hier nog geen foutjes maakt.

Stenenwand

In een stenenwand ga je nu de gleuven maken met behulp van een gleuvenfrees. Een gleuvenfrees zijn twee diamant slijpschijven naast elkaar. Je kunt de wijdte van de slijpschijven zelf instellen zodat je altijd de juiste breedte hebt. In het midden blijft dan nog een stukje staan maar dat kun je heel makkelijk met een steenbeitel wegslaan.

Daarna gaan we de leidingen plaatsen naar de plek waarvoor we het stopcontact maken. Zorg ervoor dat je al het stroom dat naar dat punt gaat toeleiden uitstaat. In de meterkast kan je per groep het stroom afsluiten. Controleer ook grondig of je dus alles wat jou onder stroom kan zetten, iedere groep, hebt afgesloten.

Als je de leidingen naar de plek voor de contactdoos hebt getrokken, gaan we de contactdoos plaatsen. Met de juiste bevestigingsmaterialen, vaak schroeven en pluggen, kan jij netjes een stopcontactdoos plaatsen

Houtenwand

Moet je leidingen in een nieuwe houtenwand maken dan kun je er gelijk rekening mee houden. Plaats de stopcontacten en eventueel de schakelaar. Verbind dan de leidingen en zet ze vast met behulp van beugels.

Bescherming is belangrijk

De leidingen beschermen we overigens met de bijbehorende buizen. Deze buizen zorgen ervoor dat de leidingen niet binnen de kortste keren kapot gaan. De moffen gebruiken we voor de lange rechte stukken. En zoals je al kon verwachten, gebruiken we voor de bochten de speciale hoekstukken.

Daarna gaan we voor het stopcontact maken de leidingen vastzetten. Dit kan je netjes in de muur wegwerken door de muur te frezen. Je kan zo een mooie inkeping maken waar de leidingen in kunnen worden weggewerkt. Met gips kan je dan weer alles opvullen.

De snoeren gaan we nu nog even naar de contactdoos toe trekken. Omdat hier leidingen doorheen gaan moeten we de trekveer van boven trekken om door de leiding heen te laten komen. Even kort de draden strippen zodat deze door het oog heen kunnen. Als de draad eenmaal aan het trekveer vastzit kunnen we verder.

Dan hoeven we alleen nog maar de draden te bevestigen en dan doen we natuurlijk op de ouderwetse manier. Voor de afvoer van stroom de blauwe draad, de aanvoer bruin en de schakeldraad zwart. Aardedraden komen uit op gele ofwel groene draden.

Hoe verder?

Heb je alles goed uitgevoerd? Dan gaan we controleren of het stopcontact maken goed is gegaan. Sluit het stroom weer aan en controleer of alles naar behoren werkt. Als dat het geval is, weet je zeker dat je vanaf nu alles zelf kunt doen als het op stopcontacten aankomt!

Wil je een complete en gedetailleerde uitleg voor een stopcontact maken waarmee je aan de slag kunt? Een uitleg waarmee je voortaan altijd zelf een stopcontact kunt maken? Dan kan je met het doe-het-zelf boek verder.

In dit doe-het-zelf boek lees je de belangrijkste informatie voor allerlei projecten. Zo kan je een groepenkast vervangen, stopcontacten monteren en verplaatsen, lichtpunten maken, tuinverlichting aanleggen en nog heel veel meer.

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stopcontact maken

stopcontact maken