Gaan we een stopcontact vervangen? Jazeker! Dat gaan we zelf doen omdat we het uitstekend met enkele instructies kunnen uitvoeren. Ik hoor te vaak dat mensen iemand anders vragen voor een stopcontact vervangen terwijl we het hier over een klusje hebben dat we prima zelf kunnen doen. Door het gebrek aan instructies wanneer we de materialen kopen moeten we zelf maar extra informatie opzoeken. Dat is dan ook eenvoudig te doen via het internet, waaronder met deze pagina. Hier kan je lezen hoe een stopcontact vervangen in zijn werking gaat. Maar mogelijk nog belangrijker, waar je precies op moet letten, want je veiligheid is belangrijk en dat kan alleen als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Voordat jij straks begint met je stopcontact vervangen, gaan we eerst goed kijken of we alle veiligheidsmaatregelen hebben genomen. Pas dan kunnen we beginnen met het daadwerkelijke project.

Zijn we wel veilig bezig?

Naar mijn mening worden de meeste fouten in de voorbereiding gemaakt, wat natuurlijk zonde is. Dit zijn foutjes die ons veel geld kunnen kosten en die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Dat gaan wij anders doen, want je hoeft maar op een paar punten te letten om veilig aan de slag te kunnen gaan. Voordat je straks dus start met je stopcontact vervangen, gaan we eerst kijken of we de juiste groep hebben uitgeschakeld. Als je het huidige stopcontact verwijdert en je dan onder stroom komt te staan, zal je een flinke klap krijgen. Dit kunnen we voorkomen door de groep waar het stopcontact gebruik van maakt af te sluiten. Dit is eenvoudig te regelen in de meterkast. Controleer wel voordat je met het stopcontact vervangen begint of je de juiste groep hebt uitgezet!

Heb je kinderen in huis lopen? Zorg er dan voor dat zij niet in de buurt kunnen komen als je met het vervangen van het stopcontact bezig bent. Let goed op jezelf en de omgeving zodat je veilig aan de slag kunt. Zorg voor een veilige werkplek en je kan er zeker van zijn dat je geen gevaar voor jezelf en je omgeving creëert.

Beginnen met een stopcontact vervangen

Natuurlijk gaan we eerst netjes het oude stopcontact uit de muur halen. Dit kan je eenvoudig loswrikken, natuurlijk wel nadat we de schroeven van de wandcontactdoos hebben losgedraaid. Daarna halen we het contact uit de muur en koppelen we de draadjes los. Kijk goed hoe de draadjes nu zitten, dat scheelt straks bij het stopcontact vervangen weer leeswerk. Want als het goed is kan jij de draadjes op dezelfde plekken bij je nieuwe stopcontact doen als bij je oude stopcontact.

Als de draden nog goed zijn, hoef je hier dus ook niets meer aan te veranderen. Kijk vervolgens of de nul en fase draad netjes aan de buitenkant geplaatst kunnen worden. De randaarde draad gaan we natuurlijk in het midden van het stopcontact bevestigen.

We kunnen verder met het stopcontact vervangen als we zien dat alles netjes is afgewerkt. Let vooral goed op uitstekende draadjes; als je straks de wandcontactdoos plaatst kan je door uitstekende draden alsnog een gevaarlijke situatie tot strand brengen. De afwerking is daarom van groot belang.

Als dit allemaal gelukt is, gaan we controleren of alles omtrent stopcontact vervangen gelukt is. Zet de stroomgroep weer aan en sluit een lampje op het stopcontact aan. Controleer of het lampje stroom uit het stopcontact ontvangt. Als dit het geval is, dan kunnen we met succes terugkijken op dit project!

Wat kan ik nog meer op dit gebied doen?

Is een stopcontact vervangen voor jou nog maar het begin en wil je meer doen met elektriciteit? Dan is dat mogelijk met het elektra boek waarin je alles ontdekt over de mogelijkheden op dit gebied. Met dit boek leer je namelijk hoe je de meest uiteenlopende elektra klussen zelf kan oplossen. Van een meterkast of groepenkast vervangen tot het aanleggen van stroom. Je kan straks alles zelf doen!

Meer weten over een stopcontact vervangen of dit elektra boek? Lees dan hier verder!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

stopcontact vervangen

stopcontact vervangen