Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Slimme meter weigeren? Voor en nadelen op een rij gezet

Slimme meter weigeren? Voor en nadelen op een rij gezet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vandaag hebben ze bij ons een slimme meter geïnstalleerd de oude  energie meter zou niet meer voldoen volgens de Nederlandse overheid.

Slimme meter weigeren?
Slimme meter weigeren? Slimme elektriciteit meter
Slimme gasmeter weigeren?
Slimme gasmeter weigeren?

Installeren van de slimme meter heeft al met al een half uur geduurd dus qua tijd ben je niet veel kwijt. Al scheelt dit per huishouding. De Nederlandse overheid heeft beslist dat de elk huishouding een slimme meter aangeboden moet krijgen. Aan ons de vraag of we deze slimme meter wel of niet aan willen zetten. Is de slimme meter echt een voordeel is voor de consument of heeft alleen de energiemaatschappij hier echt voordeel mee.

Ik sprak hierover met een inspecteur van een energiemaatschappij. Hij gaf aan ik zou er nog maar eens goed over nadenken. Daarom heb ik hier de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van een slimme meter

  1. Je hoeft zelf de meterstanden niet meer door te geven.
  2. Je kunt zelf alle data uitlezen die de energieleverancier beschikbaar stelt
  3. Met wat andere slimme apparaten zou je precies kunnen zien wat de grootste energie slurpers in je huis zijn.

Tot zover de voor delen van de slimme energie meter

Nadelen van een slimme meter

Helaas zijn er ook nog heel wat nadelen van een slimme energie meter.

  1. Gevoelig voor criminelen en/of hackers zij zouden op je energie meter in kunnen breken en de data lezen of zelfs de energie verbreken. Ook kunnen ze zien of je wel of niet thuis bent
  2. Energieleverancier levert deze slimme meter veel data op maar of hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen data als energieverbruik weten ze al per huishouding. Andere mogelijke data hebben we zelf geen weet van maar zou ook in het nadeel uit kunnen pakken van de consument
  3. Energieleveranciers kan wanbetalers afsluiten. Dit is aan de ene kant terecht maar aan de andere kant hoeft zo’n wanbetaler dit niet met opzet te doen. Stel dat de consument door armoede niet kan betalen moet hij/zij dan in de winter in de kou zitten? Het is te hopen dat de overheid deze data zal gebruiken om de stille armoede die er in ons land is aan te pakken en deze mensen te ondersteunen
  4. Stralingsgevaar net zoals bij o.a. mobiele telefoons heb je straling. Over deze straling en de gevolgen voor de gezondheid is nog steeds geen duidelijk antwoord.
  5. Momenteel zijn er al gevallen bekend dat het meten van de data mis is gegaan waardoor de mensen veel meer moesten betalen
  6. De huur is hoger dan de oude meter
  7. Elk kwartier worden er gegevens van jou energie verbruik gestuurd naar de netwerkbeheerder zodoende dus een enorme inbreuk op de privacy van de consument. (Ik vraag me wel af of dit nu wel nodig is.)
  8. Sinds een tijdje is het bekend dat er best veel afwijking kan zijn bij het uitlezen van de slimme meter. Dit kan wel oplopen tot 30% en uiteindelijk weet je dit als consument zelf niet. Zie dit artikel

De slimme meter weigeren.

De slimme meter weigeren is gelukkig wel mogelijk. Momenteel weigert ongeveer 10% de slimme meter. De keuze om deze slimme meter te weigeren is geheel een aan jezelf. Maar of de slimme meter weigeren in de toekomst ook nog mogelijk zal blijven is de vraag. Door de slimme energie meter te weigeren kan de energiemaatschappij je data niet inzien en blijft alles zoals het was. Het nadeel kan zijn dat je bij de verkoop van je huis verplicht bent om alsnog een slimme meter te laten installeren maar dan wel tegen de kostprijs. Dus een slimme meter weigeren heeft echter maar tijdelijk nut. Momenteel heeft de overheid deze regel nog niet gesteld maar je kent de overheid wat vandaag goed is is morgen totaal verkeerd.

Dit is vergelijkbaar met een energie label tijdens de verkoop van een huis is het verplicht om een energielabel te hebben.

In sommige media wordt gesuggereerd dat een slimme meter weigeren wel eens als een strafbaar feit gezien kan worden. Dit lijkt mij op dit moment nog erg overdreven. In de brief die wij hebben gehad staat dat je de slimme meter mag weigeren.

Slimme meter niet weigeren maar blokkeren tegen uitlezen

Eigenlijk wil de overheid dit als een verplichting doorvoeren. Naast de slimme meter weigeren is het ook mogelijk om de slimme meter te blokkeren tegen uitlezen. Hiermee bereik je ook het zelfde namelijk dat de energiemaatschappij jou data niet zomaar uit kunnen lezen. Het nadeel is dan weer wel dat je zelf de data eens per jaar moet doorgeven. Is dat erg? Nee voor mij niet ik doe dit al jaren zo. Voor oudere mensen blijft het lastig. Zij zijn dus al verplicht om de slimme meter te laten plaatsen en uit te laten lezen.

Waarom is er geen slimme watermeter?

Is het je al opgevallen dat er geen slimme watermeter wordt geïnstalleerd? Dat blijft toch wel wat vreemd. Nu heb ik begrepen van diezelfde inspecteur dat de waterleveranciers hier niet aan mee willen werken en het daarom niet doorgaat. Het zal mij benieuwen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Conclusie van de slimme meter

Mijn persoonlijke conclusie over de slimme meter is dat het niet handig is om de slimme meter te weigeren vanwege de kosten die je in de toekomst alsnog zult moeten maken. Maar het is gezien de vele nadelen niet verstandig om de slimme meter te activeren voor data overdracht naar de energieleverancier. Zelf gaan we de slimme meter dus gewoon laten installeren maar laten deze blokkeren tegen uitlezen.

Alles weten over elektra aansluiten of leren hoe je zelf elektriciteit aan kan leggen in je huis? De goedkoopste groepenkasten vind je hier

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

De slimme meter heeft meer na dan voordelen.

Meer van dit soort artikelen

27 reacties

  1. Leuk om te lezen, maar klopt nadeel 6) wel? De meterhuur is toch al een tijdje gereguleerd? Slimme en domme meterhuur kan dan toch geen verschil maken?

    1. Wat doen jullie allemaal moeilijk heb een op zonne-energie draaiende aggregaat en in onze woning is volledig elektrisch verbruik sinds deze energie nonsens heb ik alles laten afkoppelen en afsluiten mijn aggregaat levert meer dan genoeg terras verwarming in elke kamer huiskamer een houtkachel 26 graden hier en geheel geen energie kosten whahahaha boilers en keramische kookplaat voor warm water aansluiting aggregaat ingebouwd in mijn schuur volledig geïsoleerd dus geen geluid overlast!!!!woon in een hoekhuis rijtjes woning energie label e,kosten energie 0.0000!! Mensen lekker meedansen naar de maatstaven van jullie ondergang warme winter gewenst groetjes

  2. Het weigeren van de meter kan. Alleen zodra het verplicht wordt en je hebt het daarvoor geweigert komen er aansluitkosten bij kijken.

  3. Het weigeren van een slimme meter heeft nog meer voordelennl: als je zonnepanelen hebt dan draait de meter terug, dus elke kw betaal je dan minder, incl alles oa transport en belastng. Met een slimme meter krijg je maar een gedeelte van de kw prijs betaald, omdat zij exact kunnen zien wat je levert, dus transport ed betaal je gewoon

  4. De slimme meter is verkocht met het praatje dat het bij zou dragen aan energiebesparing. De slimme meter is dus niet gratis maar verspilt heel veel collectief opgebracht geld.En dat gaat gewoon door terwijl inmiddels bewezen is dat het (natuurlijk)geen spat bijdraagt aan besparing.De slimme meter komt alleen tegemoet aan wantrouwen en beheerszucht. Zowel de collectieve kosten als het stimuleren van beheerszucht en wantrouwen mis ik nog in het rijtje van voor en nadelen.

  5. Het is bij wet verboden het gas in de winter af te sluiten, wanneer die voor de kachel nodig is. Gas kan in andere jaargetijden wel worden afgesloten. Het is zelfs zo dat een energie leverancier een afgesloten aansluiting in de winter weer moet aansluiten.

  6. Bij het installeren van de slimme gas- en elektra-meters worden de sensoren van de TOON vaak niet opnieuw bevestigd. Gevolg: slimme meters voor de leveranciers, géén slimme meters voor de afnemer. Géén der partijen wil dit probleem oplossen.

  7. En als je zonnepanelen hebt en het te veel aan stroom terug stop zien ze dat ook en dat wordt dan ook in rekening gebracht.
    Met een oude meter zien ze dat niet en kost dus niks.

  8. Gemist nadeel. Bij zonnepanelen krijg je nu nog een vergelijkbaar bedrag per KwH terug bij levering. Overheid gaat dat over enkele jaren loslaten oftewel minder geld terug bij levering dan bij afname stroom. Bij een oude meter draait de schijf terug en kan dit niet worden gekoppeld. Dus wil je ooit panelen geen slimme meter. Mvg Bert

  9. Er is een belangrijk nadeel vergeten : een klassieke meter draait terug bij zonnepanelen op zonnige dagen, digitale meters niet, wat een groot negatief effect heeft voor de gebruiker

  10. De slimme meter is nodig voor de energietransitie. Door de transitie gaat het energietransport 2 richtingen op in plaats van alleen van de centrale naar de klant. Ook gaat er een grote aanslag gepleegd worden op het elektriciteitsnet die niet op te vangen is met simpelweg de netten verzwaren. Dit zou onbetaalbaar zijn. Netwerkbedrijven moeten inzicht hebben in het verbruik op het net om dit te kunnen sturen. Bijvoorbeeld door tarieven per kwartier te hanteren. Als je je auto oplaad op het moment dat de afname laag is dan is dat goedkoper. Het elektriciteitsnet word de komende tijd gedigitaliseerd en de slimme meter maakt daar deel van uit.
    Afsluiten met de slimme meter mag niet en alleen de eerste generatie meters had deze mogelijkheid. Het bezwaar hiertegen snap ik niet. Iemand die niet betaald worden toch afgesloten, slimme meter of niet. Alleen nu zijn de afsluitkosten hoger omdat de stoep open moet. Dat is niet in het voordeel van de wanbetaler. De straling die de slimme meter geeft is gewoon een gsm verbinding. Het aantal keren dat hij data doorstuurt ligt vrij laag en een gewone gsm veroorzaakt dus veel meer straling. Zonder digitalisering is het elektriciteitsnet niet te handhaven in de toekomst en dat is de enige reden dat er zo veel belang bij is om de meter te installeren.

  11. Ik heb met het installeren van de zonnepanelen mezelf aan laten praten dat er een slimme meter geplaatst moest worden. De monteur van Liander stelde voor geen slimme maar een digitale meter te plaatsen. Voordeel alles netjes in acht digitale zones op een rij en kan NIET uitgelezen worden van buitenaf. Mogelijkheid 2 is je oude meter laten hangen en later reviseren.Dat wordt te plekke gedaan voor een klein bedrag. Met garantie van een aantal jaren en mocht tie na 10 jaar kapot gaan betaal je 72€ voor een nieuwe intelligente meter. Dat voordeel het je er al lang uit met je teruglopende oude meter. Dit verhaal is mij in februari bevestigd door een medewerker van Liander die een I- meter wilde komen plaatsen.

  12. Wij zitten met 7 kleine huizen op rij op 1 gezamenlijke meter. Omdat die meter in de algemene ruimte (i.c. fietsenstalling) hangt, kunnen we volgens de woningstichting de slimme meter daarom niet weigeren en gaat hij dus geplaatst worden. Als we elk apart een meter in ons eigen (huur)huis zouden hebben, hadden we wel kunnen weigeren. Mijn vraag is: klopt dit wel???

  13. bij draaischijfmeter wordt gemeten met cos phi = 0,8, bij slimme meter wordt gemeten met cos phi = 1, klant betaalt 25% meer

  14. Nee dat is gewoon niet waar. Zowel een analoge als een digitale meter berekent het verbruik als vogt: E= U x I x cos phi x tijd. Koop maar eens een kleine dig meter en dan zie je dat P= U x I x cos phi is. Je kunt als je de kans hebt de proef met bijv een condensator doen die je op het lichtnet aansluit waarbij cos phi theoretisch nul is. Wel een polyester of papiercondensator, géén elektrolytische.
    Een groot nadeel waar tegenwoordig niemand over praat zijn de veel te hoge spanningen tot boven 240 V door de zonnepanelen. Heb je bijv. gloeilampen of een oudere elektrische inductiemotor van 220V, dan nemen deze een veel hogere stroom op die praktisch alleen in warmte omgezet wordt waarvoor je moet betalen en alleen maar eerder stuk gaan.

  15. Ik ben niet gelukkig met de nieuwe elektriciteitmeter en nog minder met de gasteller. Er was niets zo gemakkelijk dan de ouderwetse tellers .Met de oude tellers kon jezelf uw verbruik opvolgen, nu met die nieuwe meters kan je er niet eens je verbruik zelf bijhouden . Voor mij is het een echte schande

    1. Koop een p1 van homewizard en je ziet alles verbruik op dit ogenblik verbruik per uur dag maand en jaar ook als je zonnepanelen hebt wat je terug leverd op het net.
      P1 plug je zo in de poort van je digitale meter

  16. Voor mij is dit bediegerei Waarom mogen we zelf een beetje controle hebben op ons verbruik????? Er wordt in geen geval rekening gehouden met de mensen op leeftijd ? Ik vind het normaal dat er een beetje uitleg word bijgegeven Bij mij ging het zo de persoon die hem had geplaatst moest zelf uitleg vragen aan een van zijn collega’s want hij kon zelf de tellerstand niet eens opnemen
    Dank voor de simpatieke hulp en uitleg

  17. “slimme meter dus gewoon laten installeren maar laten deze blokkeren tegen uitlezen!!”

    Hopelijk ga je dit wel zelf nog testen ze kunnen hem namelijk op afstand ook gewoon weer ontgrendelen en uitlezen en weer blokkeren.
    Je dacht toch echt niet dat ze jou die macht geven te bepalen wat en of zij deze uitlezen. Haha, ik ben er heilig van overtuigt dat zij dit op afstand gewoon zelf kunnen doen. Of je moet de simmudule eruit halen of hem lekker inpakken in zilverfolie kan er geen straling meer doorheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.