Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Groepenkast vervangen zelf doen!

Groepenkast vervangen zelf doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Groepenkast vervangen en wil je hier liever niet iemand voor inschakelen? Geen probleem, dan doe je dat toch gewoon zelf! Een groepenkast vervangen is weliswaar een stuk lastiger project dan een simpel stopcontact aansluiten. Maar hoeft dat te betekenen dat je hier meteen weer een professional voor moet inschakelen? En voor een groepenkast vervangen honderden euro’s moet betalen?

Nee, ik ben van mening dat een groepenkast vervangen voor iedere Nederlander mogelijk is. Zolang jij weet wat je moet doen, is het mogelijk om zelf een groepenkast te vervangen op een nette manier. Je laat hierdoor geen schade achter en bespaart zo een mooi bedrag dat weer in een ander project gestopt kan worden. Ik heb in dit artikel diverse tips voor je waarmee een groepenkast vervangen makkelijker gaat. Voor de complete werkbeschrijving kan je terecht in de laatste alinea van dit artikel, waar ik verwijs daar een doe-het-zelf instructie voor een groepenkast vervangen. Klaar om te beginnen? Ga dan snel verder!

Tips voor een groepenkast vervangen

groepenkast vervangen
groepenkast vervangen

Het stroom dat naar jouw huis toe wordt geleid, komt uiteindelijk allemaal binnen via de groepenkast. Bij een groepenkast vervangen komen dus bepaalde gevaren kijken die met enkele tips kunnen worden voorkomen. Je kunt op het gebied van een groepenkast vervangen behoorlijk wat zelf doen, maar hier moeten wel de nodige voorzorgsmaatregelen voor worden genomen. Als je dat netjes doet, en ook ontdekt welke groepenkast je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken ter vervanging, kan dit project niet verkeerd aflopen.

We hebben te maken bij een groepenkast vervangen met verschillende schakelaars. Ten eerste zien we natuurlijk de hoofdschakelaar terugkomen waarmee we de stroomafvoer eenvoudig kunnen afsluiten. Als je bijvoorbeeld een stopcontact gaat aansluiten, kan je aparte groepen afsluiten maar kan je ook gewoon de hoofdschakelaar omschakelen. Echter is het gebruiken van een boor zonder accu dan niet zo handig. Bij een groepenkast vervangen is de hoofdschakelaar van belang omdat we deze graag erbij hebben zitten. Let hier dan dus ook op .

Aardlekschakelaar

Bij een groepenkast vervangen zullen we ook de aardlekschakelaar tegenkomen. De aardlekschakelaar dient als extra beveiliging voor de stroom wanneer er een keer iets fout zou gaan. Gaat er iets fout, dan slaat de aardlekschakelaar vanzelf af en wordt het stroom afgesloten. Wil je voor een groepenkast vervangen een nieuwe groepenkast kopen? Dan raad ik je aan alleen te kiezen voor een groepenkast met tenminste twee aardlekschakelaars. Dit is een Europese norm waar jij je aan moet houden. Op een separate aardlekschakelaar v. 30 miliampere, mag je hoogstens vier groepen van 16 ampère per stuk aansluiten.

De installatie automaat is ook van cruciaal belang bij een groepenkast vervangen, want we moeten bij kortsluiting en overbelasting wel beveiligd worden. Daar is de installatie automaat dan ook voor, aangezien de groepen er door de installatie automaat uitspringen waardoor we niet alles ‘opblazen’. Dit is voor je eigen veiligheid van uiterst belang, niet tijdens het groepenkast vervangen mee rotzooien dus!

Vrijwel alle installatie automaten zijn overigens 16 ampère. Je kunt vrij eenvoudig de uiterste belasting uitrekenen. Door het aantal ampère te vermenigvuldigen met 230 volt, kan je de Wattages uitrekenen. Weet je het niet zeker? Zoek dan altijd eerst op het internet naar de normen voordat je verder gaat met je groepenkast vervangen!

Met de groepenkast vervangen beginnen

Om nu echt een groepenkast te vervangen moet je in het bezit komen van de juiste werkinstructies en daar kan ik jou aan helpen. Jij kunt namelijk gebruik maken van de doe-het-zelf elektra cursus waarmee je zelf zaken kan regelen als een groepenkast vervangen of het aanleggen van je eigen lichtnet. Zo hoef jij niet om de haverklap een specialist te bellen maar zal jij zelf een specialist pur sang worden. Wil je meer te weten komen over deze elektra cursus? Dan kan je er hier alles over lezen!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Stappenplan om je groepenkast te vervangen

In deze infographic legt Groepenkastbestellen.nl uit hoe je in zes eenvoudige stappen de juiste groepenkast kiest voor jouw situatie.

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kies in zes stappen gemakkelijk je groepenkast
Kies in zes stappen gemakkelijk je groepenkast

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Succes met het vervangen van je groepenkast!

Twijfel je er over om het zelf te doen of te laten doen? Lees dan hier de voor en de nadelen ten opzichte van elkaar.

Voordelen van laten vervangen

 1. Je hoeft zelf niks uit te zoeken en kunt het over laten aan een professional.
 2. Je weet 100% zeker dat alles goed zit.

Nadelen van laten vervangen

 1. Kosten zijn erg hoog.
 2. Wachttijd voor alles is vervangen kan aardig oplopen.

De voordelen van zelf vervangen

 1. Vervangen is niet moeilijk zolang ja het maar op de juiste manier doet.
 2. Goedkoop om het zelf te doen. Aansluiten kun je altijd door een professional doen maar dit scheelt je al enorm veel geld.
 3. Je bespaard veel wachttijd door het zelf te doen.

Enkele nadelen van zelf vervangen.

 1. Je bent wel wat klustijd kwijt.
 2. Verder is het belangrijk om even op te letten waar je rekening mee moet houden.

Waar koop je de beste materialen?

Je kunt je materialen overal bestellen zowel in een elektro speciaalzaak als online. Wat je vaak ziet bij de speciaalzaken dat ze erg duur zijn. De kleinere speciaalzaken hebben wel erg veel kennis maar de prijzen liggen ook erg hoog. Het is verstandiger om de kosten te dekken door je materialen online te bestellen. Online kun je heel makkelijk veel geld besparen. Kosten voor een groepenkast kunnen aardig oplopen.

Je wil aan de ene kant niet teveel betalen maar aan de andere kant wil je ook de beste kwaliteit. De beste keuze die je kunt doen is aanschaffen via de onderstaande link. Deze gaat naar een webwinkel die de beste materialen aanbied en ook nog eens goedkoop is. Daardoor kun je enorm veel geld besparen. Aanpassingen aan je elektra kosten immers al genoeg. Daarnaast hebben ze een enorm groot aanbod zodat je altijd datgene vind waar jij naar op zoek bent.

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Vervang je zelf of laat je het doen? Laat even weten in een reactie onder dit bericht. Heb je nog aanvullingen of opmerkingen kun je die hier ook kwijt uiteraard. Zo help je ook andere doe-het-zelvers met hun klus. Vind je het leuk om te schrijven over elektra en alles wat er mee te maken heeft laat het ons dan ook weten. Je passie delen we graag op ons blog.

Meer van dit soort artikelen

7 reacties

 1. Super bedankt dit was echte informatie waar je wat mee kunt, heb door uw info gelijk een fout in mijn eigen installatie ontdekt (aansluiting Inductiekookplaat op eigen kookgroep) welke ik direct gaat veranderen.

  ‘Bedankt!!

 2. Uitdrukkelijk de vraag: ondanks dat je alles volgens de regels, gebruik van A materialen, deskundig hebt aangelegd als zwartwerker en er breekt toch brand uit met gigantische schade.
  Hoe zit het dan met verzekeringen (wa zwartwerker, verzekering gedupeerde.

  gp

  1. Als zwartwerker zelf ben je nooit verzekerd en ik vrees voor de gedupeerde dat hij ook geen aanspraak kan maken op een verzekering al weet ik dit niet zeker
   Maar je moet sowieso alles laten keuren door een erkende instantie en daarna is alles voor de verzekering in orde

 3. Hartelijk bedankt! Bij het vervangen van mijn groepenkast maakte ik heel wat fouten. Dit artikel heeft geholpen mijn fouten in te zien.

 4. Je groepenkast laten vervangen door een elektricien is aan te raden. Ik weet uit ervaring dat dit geen gemakkelijk klusje is en het moet goed gebeurd worden. Gelukkig hadden we een goede elektricien in de buurt die ons kon helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.