Wil je een stopcontact verleggen naar een andere plek in je huis? Dan is dat natuurlijk geen probleem. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen bij een stopcontact verleggen. Want werken met elektriciteit brengt altijd gevaren met zich mee. We kozen er vaak voor om een stopcontact verleggen uit te besteden, echter kunnen we dat prima zelf ook doen. De kosten blijven dan een stuk lager terwijl je helemaal niet lang bezig bent met het verleggen van je stopcontact. Als het je niet lukt om zelf een stopcontact te verleggen, is een expert inschakelen altijd nog mogelijk. Afijn, laten we aan de slag gaan met een stopcontact verleggen!

Hoe kan ik een stopcontact verleggen?

Voordat we beginnen met een stopcontact verleggen moeten we enkele stappen nemen voor jouw eigen veiligheid. We gaan namelijk eerst het stroom uitschakelen, aangezien je niet onder stroom wilt komen te staan. Controleer of de stroom uitstaat door gebruik te maken van een stroommeter. Is het stroom eraf? Dan kunnen we gaan beginnen met je stopcontact verleggen.

Bestaand stopcontact verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van het oude stopcontact. Verleggen kan natuurlijk pas als je eerst netjes je oude stopcontact gedemonteerd hebt. Probeer dit zo zorgvuldig mogelijk te doen, ook al kan je stopcontact soms goed vast zitten.

Gat maken voor nieuwe stopcontact.

Boor nu op de gewenste locatie een rond gat voor het nieuwe stopcontact. Je kunt deze boren met een gatenboor voor steen. Deze gatenboren zijn er van verschillende diameters zodat je altijd de juiste hebt. Tik de steen die blijft zitten voorzichtig weg met een steenbeitel. Net zolang het helemaal glad is.

Gleuf frezen

De plek waar jij je stopcontact naar wilt verleggen moet een sleuf komen. Door te frezen kan je een mooie sleuf maken waar jouw nieuwe stopcontact moet komen. Vergeet nooit om er een stofzuiger bij te houden, want alles wat uit de muur komt kan je verf of behang aardig verzieken. Een stopcontact verleggen moet iets makkelijks blijven, en als je als gevolg je hele muur moet gaan opknappen komen we ook niet verder.

Deze gleuf kun je frezen met behulp van een gleuvenfrees. Deze kun je huren bij een bouwmarkt. Wil je niets huren dan kun je de gleuven ook slijpen met behulp van een slijptol waar je een diamant schijf op zet. Slijp twee gleuven en tik daarna met een beitel de overige steen weg.

Wandcontactdoos plaatsen

De wandcontactdoos kun je nu plaatsen. Zet deze vast met gips. (roodband of geelband). Laat dit eerst uitharden voor je de buis erop aansluit. Op deze wandcontactdoos kun je later het stopcontact schroeven.

Elektra buis plaatsen

Plaats de nieuwe elektra buis in de gleuf die je hebt geslepen en uitgekapt. Zet de buis tijdelijk vast met wat wiggetjes. Breng daarna gips aan over de buis en vul het hele gat. Doe dit eerst op een paar punten. Wanneer deze punten droog zijn haal je de wiggetjes weg. Vul daarna alles met gips. Laat dit goed drogen voor je draden gaat trekken.

Als het goed is ben je in het bezit van een sokje waarmee de de oude buis gaan aansluiten op de nieuwe buis zodat de kabels goed beveiligd zijn. Achter het lichtpunt kan jij de centraaldoos vinden waar de nieuwe draden moeten worden vastgemaakt aan de oude draden.

Wat moet ik vervolgens doen?

Daarna is het de bedoeling dat je de oude kabels doortrekt en de nieuwe kabels plaatst. Een veel gemaakte fout is dat klussers bij een stopcontact verleggen kiezen voor kabels met een te korte lengte. Hierdoor kan je genoodzaakt zijn om nieuwe kabels aan te schaffen wat natuurlijk zonde is. Probeer daarom bij het verleggen niet al te zuinig te zijn met het aanschaffen van de kabels qua lengte, dit kan namelijk alleen maar voor oponthoud zorgen.

Als je de kabels verbonden hebt, gaan we lasdoppen op de kabels plaatsen waar we het nieuwe stopcontact naar gaan verleggen. Plaatst de behuizing van het stopcontact op de nieuwe plek en smeer de sleuf dicht.

Het is nu tijd om te testen of het stopcontact verleggen geslaagd is. Zet het stroom weer aan en ontdek of alles goed gegaan is!

Aan de slag met elektriciteit aanleggen

Een stopcontact verleggen is natuurlijk een wat eenvoudiger project dan voor andere projecten elektriciteit aanleggen. Gelukkig kan je ook ontdekken hoe jij deze projecten kan uitvoeren, middels de elektriciteit doe-het-zelf cursus. Hierin ontdek je wat je allemaal moet doen om bepaalde projecten op de juiste manieren uit te voeren. Handig toch?

Ontdek hier alles over deze elektriciteitscursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stopcontact verleggen

Janneke kan zelf haar stopcontact verleggen