Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Elektriciteit aansluiten in je eigen huis

Elektriciteit aansluiten in je eigen huis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kan jij zelf in je eigen huis elektriciteit aansluiten zonder de hulp van een expert? Ja, dat kan jij zeker zelf. Maar wanneer jij besluit met elektriciteit aansluiten te beginnen zonder de bij komst van een expert, moet je wel rekenen op de tijd die je hieraan kwijt bent. Als jij hiermee kan leven, dan is elektriciteit aansluiten geen probleem.

Je moet echter niet vergeten dat je als klusser de nodige voorbereiding moet treffen. Zonder de correcte voorbereiding, zullen bepaalde gevaren blijven bestaan die jou in benarde situaties kunnen brengen. Dat willen we voorkomen door een goede voorbereiding te treffen. Gelukkig kan je eenvoudig de juiste veiligheidsmaatregelen nemen voor elektra aansluiten, waardoor je veilig te werk kan gaan. De belangrijkste tips omtrent veiligheid en het zelf elektriciteit aansluiten heb ik in dit artikel beschreven. Helemaal aan het einde vertel ik je nog hoe jij zelf kan beginnen met alles wat met elektriciteit aansluiten te maken heeft. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes

elektriciteit aansluiten
Elektriciteit aansluiten kun je zelf

De bovenstaande zin is ooit uitgesproken door Louis van Gaal en velen die hem voorgingen. Ik ben zelf een groot fan van klussers die weten hoe belangrijk de veiligheid bij een doe-het-zelf project is, ook wanneer je niet met elektriciteit werkt. Maar als er een project is waarbij veiligheid belangrijk is, is het wel een project dat met het aansluiten van elektriciteit te maken heeft. Je hoeft namelijk maar een paar foutjes te maken om kortsluiting te veroorzaken.

Dat kan jij voorkomen en dat is ook nodig. Je moet namelijk altijd te werk gaan met de uiterste veiligheid. Ten eerste moet je de stroom afsluiten wanneer je aan het werk bent met kabels waar stroom op kan staan. Dit kan op verschillende manieren, waaronder het compleet afsluiten van de stroomafvoer.

Vaak heb je echter nog een boor nodig die van het stroomnet gebruik moet maken, daarom is het veelal handiger om alleen een separate groep af te sluiten. Vooral bij elektriciteit aansluiten van bijvoorbeeld een stopcontact, kan je dan nog wel van het stroom op andere groepen gebruik maken. Test eerst wel altijd voordat je met elektriciteit aansluiten begint of de juiste groep is afgesloten. Doe dat met een radio of stroommeter zodat je er zeker van bent dat je niet de verkeerde groep hebt afgesloten.

Let ook tijdens elektriciteit aansluiten op de omgeving. Het is van groot belang dat er geen kinderen rondlopen terwijl je met elektriciteit aansluiten bezig bent. Je wilt toch niet dat je naasten iets overkomt, dus enige voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Verder alles qua veiligheid gedaan? Dan kan je nu starten met elektriciteit aansluiten!

Veilig werken

Werk veilig door het gebruik van veilig gereedschap. Gebruik alleen gereedschap van goede kwaliteit. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat je in een natte ruimte werkt. Check vooraf goed of je echt de stoom er af hebt gehaald.

Aan het werk met elektriciteit aansluiten

Ben je klaar met de voorbereiding en weet je zeker dat je dit op een nette manier hebt gedaan, dan kan je eindelijk met het aansluiten gaan starten. Het kost waarschijnlijk meer tijd dan wanneer je een expert had ingeschakeld, maar de kostenbesparing zal hier veelal toch wel tegen opwegen. Je kunt de kosten die je niet hoeft te betalen weer in andere projecten stoppen, wat mooi meegenomen is.

Een volledige werkbeschrijving voor het aansluiten van elektriciteit is hieronder te vinden. Met deze beschrijving kan jij pas echt aan de slag!

Begin met het zelf aansluiten!

Ga je beginnen met elektriciteit aansluiten? Mooi! Dan gaan we namelijk gebruik maken van het elektriciteit doe-het-zelf boek. Hier is alle informatie in te vinden over wat er moet gebeuren en hoe dit moet gebeuren. De uitgebreide beschrijving helpt je om verder te komen op dit gebied en nog meer zelf te kunnen doen. Of dat nu is bij het plaatsen van tuinverlichting of bij het vervangen van een groepenkast, je kan alles zelf doen!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.