Home » Blog » Rekken » Hoe kan jij een schoenenrek maken?

Hoe kan jij een schoenenrek maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ik ben net als jou een fan van het zelf maken van meubels en andere objecten. Een handig doe-het-zelf project, is iets waarmee je heel wat rommel uit je huis kunt weghalen. Helemaal als je kinderen hebt, zal je precies weten waar ik het over hebt. Ik heb het namelijk over het maken van een schoenenrek. En daar kan je pas echt alles goed mee opruimen.

De rotzooi moet toch een keer opgeruimd worden, en door een schoenenrek te maken is dat een kwestie van enkele minuten. Of het nu gaat om damesschoenen, herenschoenen, kinderschoenen of zelfs babyslofjes. Je kunt een schoenenrek maken zoals je dat zelf het liefst zou willen. Opgeruimd staat netjes!

Zo kan je het rek verven in jouw favoriete kleur, maar kan je ook voor de authentieke houtsoort kiezen. Ik klus maar al te graag, dus ik kan jou wel het een en ander vertellen over een schoenenrek maken.

Maar dan moet je wel verder lezen, want alleen dan ontdek je hoe je aan de bouwtekening voor dit doe-het-zelf project komt.

Hoe te beginnen met een schoenenrek maken

Het begin is volgens veel filosofen altijd het lastigst. En helaas, bij dit project is dat ook het geval. Voor de doe-het-zelvers die al vaker met bouwtekeningen gewerkt hebben, zal het begin niet lastig zijn.

Als jij voor het allereerst een bouwtekening in je handen hebt, is het mogelijk even wennen aan de informatie die je opeens voor je ogen krijgt. Schrik echter niet, want het is allemaal veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt.

Je kunt gewoon aan de slag met het maken van een schoenenrek met de bouwtekening. Het is slechts een kwestie van het goed opvolgen van alle stappen. Als jij dit doet, dan staat er niets in de weg tussen jou en het schoenenrek dat voor eens en altijd een einde maakt aan de rotzooi in huis.

Wat moet je van de bouwtekening gebruiken?

De eerste bron van informatie die je moet gebruiken van de bouwtekening, is de informatie over de materialen. Ik heb een rijtje gemaakt met ieder stukje materiaal dat je nodig hebt. Daarmee bedoel ik dat je ziet welke planken je nodig hebt, welke schroeven, in welke afmetingen en types. Je hoeft dus niet zelf te gaan uitrekenen of inschatten welke maten je nodig hebt. Dat heb ik alvast voor je gedaan.

Je kunt met de bouwtekeningen schoenenrekken maken in verschillende afmetingen. Dus voor diverse aantallen schoenen, zijn de bouwtekeningen te gebruiken. Al wil je honderd schoenen opbergen, zelfs dan kan je door de afmetingen naar verhouding aan te passen nog met de tekeningen een schoenenrek maken. Niets is onmogelijk, zolang je het maar zelf wilt ;-).

Dan wil je natuurlijk weten hoe je alles moet maken. En die belangrijke informatie, is ook te vinden. Je ziet netjes staan welke spullen er nodig zijn, maar daarna begint het echte werk dus pas.

De stappen zijn zo ingericht dat je precies de constructie maakt die een schoenenrek van jou verwacht. Een sterk en betrouwbaar schoenenrek, dat is wat jij met de bouwtekening kunt maken!

Stappenplan schoenenrek maken

Wanneer je deze 3 stappen volgt kan het niet misgaan.

  1. Voorbereiding
  2. Schoenenrek maken
  3. Afwerking

Stap 1: Voorbereiding

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Voor je kunt beginnen met bouwen moet je eerst deze voorbereidende stappen volgen:

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste afmetingen bepalen
  3. Houtsoort bepalen
  4. Bouwtekening
  5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Wat is de meest geschikte locatie voor je schoenenrek? In de gang, bijkeuken of garage. Bepaal de locatie waar jij het zelf het handigste vindt. De locatie bepaald ook gelijk de maximale afmetingen van het rek.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van het aantal schoenen wat je kwijt wilt kunnen. Daarnaast is het soort schoenen wat je op wilt bergen belangrijk. Vrouwen schoenen nemen vaak wat minder ruimte in dan mannenschoenen. Werkschoenen dan nette schoenen. Kinderschoenen nemen nog minder ruimte in. Voor laarzen moet het rek weer wat hoger zijn dan voor schoenen.

Deze factoren bepalen de gewenste afmetingen. Goed om even over na te denken.

Stap 1.4: Houtsoort bepalen

In welk hout soort wil je het maken? Kies altijd een houtsoort dat past bij de rest van het interieur. Je kiest geen steigerhout wanneer de rest van eikenhout is gemaakt. Dit is maar een voorbeeld. Daarnaast speelt jou persoonlijke voorkeur de belangrijkste rol.

Stap 1.4: Bouwtekening

Wanneer je de gewenste afmetingen weet kun je op zoek gaan naar de bijpassende bouwtekening. Op elke tekening vind je een materialenlijst. Deze kun je gebruiken om je bestelling te plaatsen. Druk de bouwtekening af zodat je die in de buurt kunt leggen wanneer je gaat bouwen.

Stap 1.5: Materialen bestellen

De materialen bestel je aan de hand van de materialenlijst op de bouwtekening. Je kunt de materialen op verschillende manieren bestellen. Via een bouwmarkt, houthandel of via internet. Het nadeel van materialen kopen via een bouwmarkt of houthandel is dat je zelf om de materialen moet. Bij een bouwmarkt zijn de kosten best hoog en de kwaliteit valt soms best wat tegen.

Via een houthandel heb je qua keuze en kwaliteit meer mogelijkheden. De kosten liggen vaak wel redelijk hoog.

Bestellen via internet is de makkelijkste, snelste en goedkoopste oplossing. Je kunt heel makkelijk de verschillende materialen vergelijken. Zo kies je heel makkelijk de goedkoopste en beste materialen uit. Let bij het bestellen via internet wel op dat de garantie en leveringsvoorwaarden goed zijn.

Stap 2: Schoenenrek maken

Wanneer de materialen binnen zijn kun je beginnen met bouwen. Werk altijd op een vlakke vloer zo werk je het fijnste en heb je het beste resultaat. Volg de tekening stap voor stap.

Stap 3: Afwerking

Zoals je misschien wel weet, kan je ook nog voor een andere houtsoort kiezen. Het is echter nog makkelijker om gewoon je schoenenrek te verven. Kies voor een leuke kleur die bij jouw interieur en muur past, en je kunt een schoenenrek maken dat perfect bij jouw huis past!

Er zijn veel leuke artikelen op het internet over creatief verven te vinden, zoals grey washes en krijtverf. Wees daarom creatief en je kunt het leukste schoenenrek maken dat iedereen in huis wel wilt gebruiken.

De bouwtekening downloaden

Je kunt dus meerdere bouwtekeningen voor een schoenenrek maken vinden. Gebonden zijn aan een maat? Niet bij Fred’s Bouwtekeningen. Daar kan je met het bouwtekeningenpakket rekenen op meerdere tekeningen waardoor je altijd de juiste tekening kunt vinden. Dit doe-het-zelf project heeft een praktisch doel, waardoor je altijd winst boekt met het resultaat.

Het pakket is voorzien van duizenden andere tekeningen, waar tienduizenden Nederlanders, Belgen en Duitsers ondertussen al gebruik van hebben gemaakt. Wil je ontdekken wat dit pakket voor jou kan betekenen?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

schoenenrek maken
schoenenrek maken

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.