Home » Blog » Rekken » Alles over een doe-het-zelf wijnrek maken!

Alles over een doe-het-zelf wijnrek maken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De echte Bourgondiërs onder ons weten wel wat ze aan het einde van de dag verdienen, namelijk een lekker glas wijn. Of dat nu rode of witte wijn is, we verdienen het om een glaasje te drinken om zo de dag op een goede manier af te sluiten. Maar een wijnrek ontbreekt vaak nog, waardoor we de flessen maar her en der plaatsen. Of misschien is je huidige wijnrek wel te klein, waardoor alleen met een wijnrek maken er iets aan gedaan kan worden.

Verwacht jij de komende jaren flink wat flessen wijn in voorraad te halen of wil je gewoon een prachtig wijnrek hebben? Dan zal je toch echt aan het werk moeten gaan, want dan gaan we gewoon een wijnrek maken. Dit is de manier om je huis te voorzien van een prachtig object, want dat is wat dit wijnrek gaat worden. Met een bouwtekening gaan we zo aan de slag, dus lees snel verder voor verdere informatie.

Stappenplan wijnrek maken

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Door de jaren heen heb ik bij meerdere projecten mensen kleine foutjes zien maken die helemaal niet nodig waren. Daarom is het toch wel handig om van te voren te weten waar je op moet letten, want bij een wijnrek maken wil je slim met je tijd omgaan. Dat hoeft voor jou geen probleem te zijn, want jij weet dat je een bouwtekening moet gebruiken. Er zijn toch een paar tips waarmee je veel tijd en problemen kunt besparen. De voorbereidende stappen bestaan uit de volgende stappen:

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Beschikbare ruimte
 4. Bouwtekening zoeken
 5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Waar zou je de wijn het liefste opslaan? Heb je een mooie plaats in je huis die ook voldoet aan de juiste eisen. Dus heb je bijvoorbeeld een kelder waar je dit wilt gaan doen. Let er dan op dat deze kelder wel aan de eisen voldoet zoals een:

 1. Constante temperatuur van 9-14 graden. Wanneer de temperatuur wisselt moet dit heel geleidelijk gaan.
 2. Een constante luchtvochtigheid van minimaal 50%. Maximale luchtvochtigheid van 85%
 3. Voldoende ventilatie maar geen tocht.
 4. Donker zodat er geen zonlicht bij kan komen. De uv straling is niet goed voor je wijn.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Schat van te voren in hoe groot het wijnrek moet worden dat je wilt maken. Vaak kiezen mensen ervoor om een wijnrek te maken dat precies groot genoeg is om het aantal flessen wijn te dragen dat zij momenteel in huis hebben. Maar denk ook aan later, mogelijk wil je dan wel een wijnrek hebben waar een stuk meer flessen in opgeborgen kunnen worden, dan zal je opnieuw een wijnrek moeten maken.

Dan is het natuurlijk een stuk slimmer om meteen de eerste keer een rek van het juiste formaat te bouwen. Schat daarom vooraf een wijnrek maken goed in hoeveel flessen wijn jij in het rek zou willen doen.

Stap 1.3: Beschikbare ruimte

Kijk naar de beschikbare ruimte van je huis. Bij sommige van mijn bouwtekeningen kan je niet zomaar een wijnrek inkorten, dus dan is het wel zo prettig dat je na het wijnrek maken ook een rek hebt dat past. Door dit niet te vergeten, zal je een wijnrek kunnen maken dat overeenkomt met je verwachtingen en dat ook nog eens past. Meet de beschikbare ruimte goed uit!

Deze twee tips wil ik altijd aan mijn klussers meegeven, want ze zijn ook bij andere projecten dan een wijnrek maken van toepassing. Let goed op wat er mogelijk is, anders zit je zomaar met een rek waar je niets aan hebt. Hoe zonde zou dat zijn?

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken.

Het is nu tijd om een goede bouwtekening erbij te zoeken. Deze kun je vinden in het ledengedeelte van de website wanneer je lid bent. Ben je nog geen lid dan kun je zo lid worden. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Druk deze tekening af.

Stap 1.5: Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst op de bouwtekening kun je nu de materialen bestellen. Je kunt hiervoor naar een bouwmarkt of houthandel gaan. Beiden hebben alle materialen. Je kunt ook online bestellen. Het voordeel hiervan is dat alles netjes thuis word afgeleverd. Een bijkomend voordeel is dat je nooit teveel betaald omdat je heel makkelijk kunt vergelijken.

Stap 2: Bouwen

 1. Hou de tekening in de buurt.
 2. Laad je accu’s op.
 3. Volg de tekening stap voor stap en werk eerst alles af voor je verder gaat.
 4. Veilig werken door gebruik te maken van oog en oor bescherming.
 5. Hou de werkplaats schoon zodat je niet valt over losliggende materialen of gereedschappen
 6. Werk nauwkeurig dit geeft gelijk ook het beste resultaat.
 7. Probeer zoveel mogelijk op een vlakke vloer te werken.

Stap 3: Afwerking

Schuur het hout goed glad zodat je geen last hebt van splinters.

Bouwtekening wijnrek gebruiken van Fred

De bouwtekening die jij straks kunt vinden gaat je helpen bij een wijnrek maken. Het is overigens niet de enige in zijn soort, voor een wijnrek zijn er meerdere bouwtekeningen die in het pakket verzameld zijn. Op deze bouwtekening ga je alles vinden wat je tijdens een wijnrek maken zou moeten weten. Dit kan gaan van de benodigde materialen en afmetingen tot wat je bij de zesde stap moet doen. Je kunt zo een stevig wijnrek maken waar een groot aantal flessen opgeborgen kunnen worden. Of je nu een klein of groot wijnrek wilt bouwen, je kunt echt alles met dit pakket doen.

Waar kan ik dit bouwtekeningenpakket vinden

Het is tijd om aan het werk te gaan, want we willen wel zo snel mogelijk van een prachtig wijnrek gebruik kunnen maken. De wijnrek bouwtekening is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket waar nog eens duizenden andere tekeningen voor te vinden zijn. Voor welk doe-het-zelf project dan ook, je kunt bouwtekeningen vinden waardoor je echt vrijwel alles kunt maken. Naast een wijnrek maken kan je dus straks echt aan de slag. Geen excuus dat je niet aan een bouwtekening kunt komen, want die heb je straks in overvloed.

Benieuwd naar het volledige bouwtekeningenpakket? Dan kan je op deze pagina meer informatie lezen! Klik hier

Wijnrek maken
Wijnrek maken

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.