Zelf shutters maken, waarom zou je daaraan beginnen? Eh nou… kijk maar ‘s hoe duur shutters in de winkel zijn. Dan weet je gelijk het antwoord 😉
Hoe het bij mij begon? Met een zijraampje waardoor zo’n beetje de hele buurt naar binnen keek. Irritant dat we dat vonden!
Ik kon het natuurlijk oplossen met plakfolie. Of met een goedkoop rolgordijntje van een zekere Zweedse keten. Maar m’n vrouw zei: “Waarom geen shutters? Da’s een stuk fraaier.”
Nu vind ik als rasechte doe-het-zelver dat ik alles een keer moet uitproberen. Dus ik uitzoeken hoe shutters in elkaar zitten en of ik ze makkelijk zelf kon maken.
Zelf shutters maken is helemaal niet ingewikkeld.
De zelfgemaakte shutters zijn gelijk aan die in de winkel. Het enige verschil: je kunt deze shutters goedkoop zelf maken. Hoe, dat vertel ik je verderop. En ik heb ook een bouwtekening voor je.
Afhankelijk van hoe handig je bent met afwerken van hout, maak je volledige custom-made shutters. Oftewel een prachtig ontwerp dat bij je inrichting past.
Benieuwd hoe je het doet? Lees snel verder.
De voorbereiding is belangrijk!
Natuurlijk is het zelf shutters maken geen kinderwerk, maar je moet wel beseffen dat jij het eindresultaat zelf kan beïnvloeden. Je moet daarom vanaf het begin al weten wat je moet doen om de mooiste shutters zelf te maken. De eerste stappen zullen namelijk bepalen hoe mooi je shutters gaan worden. Als jij hier voldoende aandacht aan besteedt, kan ik je verzekeren dat je prachtige shutters zelf kunt maken.
De materialen die we gaan gebruiken zijn overigens ook te vinden op de bouwtekening. Om het je nog makkelijker te maken, staan hier ook de afmetingen bij die de verschillende onderdelen behoren te hebben. Ik raad je daarom ook aan om vooraf de shutters zelf maken de materialen in de juiste afmetingen te laten zagen. Het is handiger om dit te laten doen of ze natuurlijk direct in de juiste afmeting te kopen. Dit scheelt jou alleen maar tijd en kost vaak maar weinig extra. Bij zelf shutters maken kan je op deze manier eerder aan de slag.
Meet voordat je start de ruimte op waar de shutters moeten komen. Kijk goed welke bouwtekening je moet gebruiken, want er zijn verschillende bouwtekeningen voor zelf shutters maken te vinden. Als het goed is zit ook de maat die jij nodig hebt er tussen, dus je kan altijd wel zelf shutters maken!
Dat betekent direct ook dat je vooraf de stijl kunt bepalen bij het zelf shutters maken. Wil je een bepaalde houtsoort graag gebruiken, dan kan je van te voren nog veel uittesten. Achteraf kan je niet zomaar de tussenpanelen vervangen. Bedenk daarom goed hoe jij precies alles wilt gaan inrichten voordat je verder gaat met zelf shutters maken.
Verder met het zelf shutters maken
Dan gaan we verder want we moeten snel die mooie shutters maken! De bouwtekening vertelt je straks precies wat je moet doen, zodat je zonder foutjes prachtige shutters zelf kunt maken. Let goed op de verschillende stappen, zodat je altijd weet wat er precies moet gebeuren. Het maken van foutjes bij een project zoals zelf shutters maken kan kostbaar zijn, maar is ontzettend makkelijk te voorkomen. Door juist netjes aan het werk te gaan, kan je een prachtig ontwerp toevoegen aan jouw woonkamer of slaapkamer. Begin daarom nu met zelf shutters maken en laat jezelf verbazen met wat er zelf allemaal wel niet mogelijk is!
We zijn nog lang niet klaar. Want we gaan dieper met de shutters. We gaan diverse soorten shutters maken. Welke shutters dat precies zijn zal je bij de bouwtekeningen ontdekken. Ik kan je echter wel verklappen dat je meerdere opties hebt. Het feit dat je alle soorten voor het kiezen hebt geeft voldoende reden om de shutters voor jezelf te maken.
Afwerking voor de shutters
Bij het maken van de shutters is niet zo belangrijk als de afwerking. De afwerking die jij kiest zal bepalen hoe de shutters eruitkomen te zien. Lelijke shutters hebben als gevolg dat je de rest van de gebruiksduur tegen een lelijke afwerking aan het kijken bent. Dat wil je voorkomen. En dat doe je door tijd te stoppen in het afwerken van de shutters. Kijk goed wat er nodig is om de shutters zo te maken zoals je in een winkel zou kopen. Dan weet je zeker dat jouw eindresultaat perfect is!
De bouwtekeningen downloaden
Je wilt nu wel aan de slag met het maken van shutters en dat doe je het liefst zelf. Zoals je weet is zelf shutters maken mogelijk, maar wel in combinatie met een bouwtekening. Diverse soorten shutters zijn zelf te maken met de bouwtekeningen uit mijn pakket, waarvan niet alleen shutters te maken zijn maar ook duizenden andere projecten. Als doe-het-zelver ben ik aardig bezig geweest, waardoor er maar liefst tienduizend bouwtekeningen in dit pakket te vinden zijn.
Voor ieder wat wils met de tienduizend bouwtekeningen, waaronder het maken van een bank, tv-kast, salontafel, bed, tuinhuisje en schutting. Ik kan behoorlijk lang doorgaan met het opnoemen van de mogelijkheden. Maar op deze pagina kan je in 1 keer zien wat er nog meer in dit pakket te vinden is.
Wil je de shutters bouwtekening downloaden? Dan kan dat klik hier!

Stappenplan
Wil je aan de slag maar twijfel je nog steeds of je het zelf wel kunt? Dan heb ik hier voor jou een stappenplan. Wanneer je die volgt kan het niet misgaan.
- Voorbereidingen
- Bouwen
- Afwerken
Stap 1: Voorbereidingen
Goede voorbereidingen zijn en blijven een belangrijk deel van het werk. De voorbereidingen bestaan uit de volgende onderdelen.
- Locatie bepalen
- Aantal
- Gewenste afmetingen
- Bouwtekening zoeken
- Materialen bestellen
Stap 1.1: Locatie bepalen
Wat is de gewenste locatie dus welke ramen wil je voorzien? Doe je alle ramen in je woonkamer bijvoorbeeld of neem je heel de beneden verdieping mee. Ja kunt ook je complete huis voorzien. Keuze genoeg. Alleen heeft het alles te maken met budget en tijd.
Stap 1.2: Aantal
Zoals eerder genoemd is het aantal shutters dat je wilt maken afhankelijk van wat je precies wil, de tijd die je hebt en het beschikbare budget. Al is het budget dat je nodig hebt door het zelf maken aanzienlijk lager dan wanneer je het zou kopen.
Stap 1.3: Gewenste afmetingen
De afmetingen moet je per raam goed bekijken. Meet zo nauwkeurig mogelijk zodat je zeker weet dat je de juiste afmetingen hebt. Meet het raam op 3 verschillende plaatsen in de hoogte dus rechts, links en in het midden. Voor de breedte doe je dit ook op 3 verschillende plaatsen in de breedte onderaan, boven aan en in het midden. Hou de kleinste maten aan zodat je zeker weet dat het past. Dit kost je wel even wat tijd maar het levert het ook ruim op.
Zo voorkom je fouten want veel kozijnen zijn net niet helemaal het zelfde op alle plaatsen.
Stap 1.4: Bouwtekening zoeken
Nu je de gewenste maat weet is het tijd om de gewenste bouwtekening erbij te zoeken. Je drukt deze tekening af en op deze tekening vind je een handige materialenlijst. Aan de hand van deze materialen lijst kun je straks je bestelling plaatsen. Leg de tekening altijd in de buurt waar je er mee aan de slag gaat.
Stap 1.5: Materialen bestellen
De materialen kun je bestellen aan de hand van de materialenlijst op de tekening. Je kunt de materialen op verschillende plaatsen bestellen alles heeft zijn voor en nadelen
- Bouwmarkten
- Houthandel
- Online
Bouwmarkten
In een bouwmarkt kun je alle benodigde materialen vinden. Het nadeel van een bouwmarkt is echter wel dat de kosten best hoog zijn. Verder moet je er goed op letten dat het materiaal dat je koopt ook van voldoende kwaliteit is. De kwaliteit is echt wel eens een nadeel van bouwmarkten. Check dit daarom goed. Het hout is soms krom je kunt dit zien door er langs te kijken. Wanneer je veel materialen nodig hebt kan het soms ook lastig zijn om alles zelf mee te nemen in je auto.
Prijzen om te laten bezorgen liggen vrij hoog
Houthandel
Bij een houthandel is de kwaliteit over het algemeen beter dan bij een bouwmarkt. De kosten liggen vaak ook lager. Al liggen de prijzen vaak nog best hoog. Een nadeel is echter dat je niet altijd alles kunt halen bij een houthandel. Bezorg kosten zijn ook relatief hoog.
Online
Je materialen online bestellen is de beste optie. De kosten kun je via internet heel makkelijk vergelijken. Het voordeel is dat je de beste kwaliteit voor de goedkoopste prijs hebt. Je kunt zoeken naar bedrijven die net een kortingsactie hebben bijvoorbeeld. Wat mij opvalt is dat de prijzen via internet steeds scherpen zijn. Kijk en vergelijk.
Stap 2: Bouwen
Heb je de materialen eenmaal binnen dan doe je het volgende:
- Leg de bouwtekening in de buurt.
- Zorg dat de gereedschappen in de buurt zijn.
- Werk veilig met veiligheidsbril en gehoorbescherming.
- Zaag de materialen op maat volgens de tekening
- Werk op een vlakke vloer zodat je zeker weet dat alles goed waterpas en haaks is.
- Meet regelmatig.
- Boor de schroefgaten voor.
- Hou de werkplaats schoon zo werk je het fijnste.
Stap 3: Afwerken
Na het bouwen is het tijd om alles af te werken. Schuur het hout goed glad zo voorkom je splinters in je handen. Bescherm daarna je hout en geef het een kleur naar keuze. Je kunt hiervoor verf of beits gebruiken.
Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!
Eén reactie
Bedankt voor de duidelijke uitleg ik ga het pakket aanschaffen.
Wil nog van alles maken