Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Wil jij hout oud maken?

Wil jij hout oud maken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hout oud maken met enkele eenvoudige stappen? Dat is geen probleem want jij kunt dit met enkele middelen al snel doen. Hout dat oud is gemaakt ziet er prachtig uit en zorgt voor een unieke sfeerstelling van je woonkamer. Besluit je voor hout oud maken, dan laat jij het hout van je meubel een doorleefde uitstraling bezorgen wat natuurlijk erg leuk is. Met mijn tips en trucks kan jij de kosten laag houden terwijl je toch prachtig hout maakt. Het is mogelijk om het hout te bewerken of juist volledig andere technieken te gebruiken om hout oud te maken. Voor welke techniek je ook kiest, je kan voor een prachtig resultaat zorgen. Wil jij hout oud maken? Lees dan snel verder!

Voorbereiding

We gaan beginnen met het voorbereiden van het hout oppervlak. Het maakt niet uit of je een compleet meubel oud wilt maken of alleen wat houten planken, bij beide is hout oud maken mogelijk.

Het is verstandig om op een open plek aan de slag te gaan zodat je geen schade aan andere objecten kan veroorzaken. Werk je met onbehandeld hout, dan gaan we eerst de verf verwijderen. Dit kan gebeuren met schuurpapier wanneer we latexverf moeten verwijderen en terpentine voor het verwijderen van verf op oliebasis. Dit zijn de belangrijkste stappen voor het hout oud maken.

Nu gaan we al direct verven, aangezien we meerdere verflagen zichtbaar willen laten worden. Zorg ervoor dat de onderste laag wit is, zodat je altijd een witte onderlaag ziet wanneer we straks het hout oud gaan maken.

Het hout oud maken

Er zijn verschillende manieren om dit te regelen

 1. Sokje met schroeven of spijkers.
 2. Hamer
 3. Schroefgaten als wormgaten
 4. Vaseline gebruiken
 5. Staalwol en azijn
 6. Kliederen met water
 7. Lekker schuren
 8. Beitsen
 9. Vergrijzen
 10. Verschillende verfsoorten gebruiken

Deze verschillende manieren hoef je niet allemaal toe te passen maar geven je een indicatie van de verschillende mogelijkheden.

Sokje met schroeven of spijkers

Nu komt een leuke stap, want we gaan spijkers in een sok doen voor de volgende stap. Je kunt er ook voor kiezen om de sok te vullen met schroeven, dit geeft hetzelfde resultaat. Nu gaan we met de sok op het hout slaan. Werk mondjesmaat het hout af zodat je alle plekjes heb gehad. De sok is er juist voor om de ‘schade’ geleidelijk te verdelen. Best leuk dat dit te doen he? Je hebt het zelf in de hand hoe jij het er resultaat wilt hebben.

Hamer

En we gaan weer slaan, want hout oud maken kan alleen als het hout er nog meer gebruikt er uit ziet. Pak een hamer, het liefst een rubberen hamer, en sla op het hout. Heb je geen rubberen hamer, dan kan je ook kiezen voor een ander soort hamer. Hierdoor krijg je deuken en dat geeft weer een mooi doorleeft resultaat.

Schroefgaten maken als wormgaten

Met gipsschroeven gaan we vervolgens wormgaten maken waarmee we nog beter hout oud maken kunnen verzorgen. Ook een schroevendraaier kan wat inkepingen in het hout maken.

Vaseline gebruiken

Middels vaseline kunnen we hout er oud uit laten zien op een unieke manier, namelijk met hippe witte vegen. Je kunt dit nog versterken door deze plekken die je hebt ingesmeerd extra met staalwol te bewerken.

Staalwol en Azijn

Wil je nog een leuker uiterlijk aan je hout meegeven, gebruik dan staalwol en azijn. Daarmee kan je het hout nog beter oud laten lijken.

Kliederen met water

Een nat glas steeds op een ander plek neer zetten zo zie je kringen. Dit zou je vooral voor een bijzettafeltje of blad van een bar toe kunnen passen. Of gewoon kliederen met water.

Lekker schuren

Door het hout intensief te schuren kan je het weer wat gelikter uit laten zien, straks gaan we namelijk weer verven. Zoek schuurpapier met dikke korrels zodat we aardig wat kunnen achterlaten.

Beitsen

Met beits gaan we nu het hout kleur geven, want met slechts een doek en wat beits is dit mogelijk. Dompel de doek in beits en veeg het beits goed uit. Zo kan je hout oud maken middels enkele materialen. Want ook met houtlazuur kunnen we een bruine tint geven aan het hout.

Nog even intensief schuren en wat polijsten en we kunnen hout oud maken helemaal afmaken. Let er goed op dat je echt ieder plekje pakt, zodat je niet later nog aanpassingen hoeft te verrichten.

Is het gelukt? Dan kan je nu gaan genieten van je doorleefde meubel!

Vergrijzen van je materiaal

Een andere manier om het hout er ouder uit te laten zien is je hout vergrijzen. Vergrijzen kan op verschillende manieren maar is altijd bedoeld om een mooie verouderde uitstraling te geven.

Verschillende verfsoorten gebruiken

Twee verschillende verfsoorten gebruiken waarbij de onderste kleur door de bovenste kleur zichtbaar is. Dit doe je door de eerste laag aan te brengen en goed te laten drogen. Schuur deze laag dan lichtjes op voor de hechting van de volgende verflaag. Breng vervolgens de tweede verflaag aan en wacht tot deze bijna droog is. Neem een vochtige doek. Veeg daar vervolgens gelijkmatig over de nog natte verf.

Het resultaat is verbluffend vond ik zelf.

Waar koop je de benodigdheden?

Je kunt alle benodigdheden in een bouwmarkt kopen. Het nadeel van een bouwmarkt is dat de kennis niet heel diepgaand is. Je kunt daarom beter naar een speciaalzaak gaan. De lokale verfspecialist om je te laten informeren. Dit is altijd belangrijk voor je aankopen gaat doen. Zelf kun je ook opzoek gaan via internet. Er is heel wat te verkrijgen. Let daarom goed op dat je niet teveel betaald. Hou ook rekening met leveringskosten en garanties.

Bouwtekeningen nodig?

Wil je ook nog zelf meubels kunnen maken? Dan kan je dat doen met de bouwtekeningen van Fred. Deze bouwtekeningen stellen jou in staat om zelf de mooiste meubels te maken, ook met een vintage uiterlijk. Altijd al zelf een bank willen maken van steigerhout? Dan kan dat bijvoorbeeld met deze bouwtekeningen!

Alles over dit bouwtekeningenpakket ontdekken?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

hout oud maken
hout oud maken

Hout oud maken zelf doen of laten doen?

Waarom die je dit zelf? Het laten doen heeft toch ook voordelen? Ja klopt beiden hebben hun voor en nadelen.

Voordelen van laten doen

 1. Je hoeft zelf nergens achteraan.
 2. Het is makkelijk en kost jouw zelf geen tijd.

Nadelen van laten doen

 1. De prijs van het uitbesteden is erg hoog. Omdat de uurlonen zo hoog liggen. Wil je netjes werken ben je al snel veel tijd kwijt waardoor het heel kostbaar wordt.
 2. De meeste vakmensen hebben het altijd erg druk en je zult daardoor lang moeten wachten voor ze je kunnen helpen.

De voordelen van zelf doen.

 1. Makkelijk te doen wanneer je de gewenste materialen in huis hebt.
 2. Snel.
 3. Heel goedkoop.
 4. Heel mooi en geeft veel voldoening.

Nadelen van zelf doen.

 1. Het kost je wat tijd.
 2. Je moet achter materialen aan.

Wat wil jij gaan verouderen? Meubels? Laat het hieronder even weten ik ben benieuwd.

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

 1. Ik heb veel houtstukken thuis en ik wil ze al een tijdje heel oud laten lijken voor als decoratie in mijn tuin. Ik wist nooit hoe je dat dus kon doen. Fijn dat ik nu wel enig idee heb hoe ik dat zou kunnen aan pakken. Wel zo fijn nu. Dank!

 2. Heb een moderne eiken geverniste tafel. Momenteel oud huis gekocht en wilde de tafel een landelijke uitstraling geven. Is dit mogelijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.