Vind jij het fijn om heerlijk uit te rusten in je achtertuin of woonkamer na een lange dag werken? Of wil jij je huis gewoon voorzien van een mooie unieke stoel? Dan raad ik je aan om een schommelstoel te maken! Jij kunt namelijk zelf je eigen meubels maken van vrijwel iedere houtsoort. Met een bouwtekening is het mogelijk om alles te maken wat je maar zou willen, van een tafel tot een schommelstoel maken, vrijwel alles is mogelijk. Ook in je eigen stijl een schommelstoel maken is mogelijk door gedurende het bouwproces je eigen invloeden te verwerken.

Jij kan in dit artikel lezen hoe jij je eigen schommelstoel kan maken en hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat je stoel er uniek uitziet. De gemiddelde zien ze er vrij standaard en niet echt mooi uit. Maar door zelf aan de slag te gaan kan jij precies eens soort stoel maken zoals jij dat zelf zou willen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je behoorlijk wat kosten maakt om je eigen schommelstoel te maken, want door slim hout in te kopen kan jij tegen een scherpe prijs je eigen schommelstoel maken.

Klaar om aan de slag te gaan met het maken van een schommelstoel? Ga dan snel verder met het lezen van dit artikel!

Schommelstoel kopen of zelf maken?

Kopen of zelf maken beide heeft zijn voor en nadelen.

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis
 2. Geen klustijd nodig
 3. Geen gereedschappen nodig

Nadelen van kopen

 1. Prijs is erg hoog
 2. Weinig variatie
 3. Lage kwaliteit

Waar zou je dan het beste kunnen kopen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede schommelstoel? Zorg dat de winkel goede garantie voorwaarden heeft en een niet goed geld terug garantie. Kijk ook naar de kwaliteit. Beiden kun je hier vinden

Voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit omdat je dit helemaal zelf in de hand hebt
 2. Veel voldoening
 3. Goedkoop
 4. Veel variatie heb je ook in eigen hand
 5. Gereedschappen heb je al in huis

Nadelen van zelf maken

 1. Klustijd nodig maar als doe het zelver vind je dat meestal helemaal niet erg
 2. Bouwtekening nodig hier kom ik later nog op terug want daar hebben wij een goede oplossing voor

Aan de slag met het maken van een schommelstoel

Voordat je begint met het maken van je schommelstoel, is het eerst nodig om in het bezit te komen van het juiste hout. Je kunt meerdere houtsoorten gebruiken, dit is vooral afhankelijk van de plaats waar jij de schommelstoel voor wil maken.

De bouwtekening vertelt je van alles over wat je moet doen om je stoel te maken. Ten eerste lees je hier de afmetingen waarin jij de houten planken moet zagen. Vervolgens lees je welke stappen er genomen moeten worden om de planken aan elkaar te bevestigen om tot één geheel te komen; jouw nieuwe schommelstoel.

Werk stap voor stap de bouwtekening af om een mooie schommelstoel te maken. Wijk ook niet van de bouwtekening af, dan ben je er vrijwel zeker van dat jouw schommelstoel een mooie toevoeging voor jouw huis wordt.

Stappenplan

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen voor het maken van je stoel zijn natuurlijk heel belangrijk. Print daarom om te beginnen de bouwtekening af. Op deze bouwtekening vind je een materialenlijst. Je kunt aan de hand van deze lijst al de benodigde materialen bestellen. Dit bestellen kun je via internet doen of via een bouwmarkt bij jou in de buurt.

Stap 2: Bouwen

Hoe kun je het beste aan de slag gaan om te bouwen? Leg de bouwtekening bij je in de buurt. Volg de tekening stap voor stap. Gebruik de benodigde gereedschappen en dan komt het helemaal goed. Werk altijd op een vlakke vloer. Zo weet je zeker dat je goed werk krijgt. Werk zo nauwkeurig mogelijk.

Stap 3: Afwerking

De afwerking is een belangrijk punt. Schuur het hout goed glad voor je het gaat schilderen. Zo zit je een stuk fijner.

Je schommelstoel nog mooier maken

Jij kan je schommelstoel nog veel en veel mooier te maken wanneer jij echt creatief bezig wil zijn. Je kunt er ten eerste voor kiezen om hem in een andere kleur te verven. Je kunt de houten planken al verven voordat je de schommelstoel in elkaar zet, maar ook daarna. Doe je het vooraf, dan is het een stuk eenvoudiger dan wanneer je dit achteraf doet.

Jij kunt hem binnen en buiten plaatsen. Plaats je de schommelstoel buiten, dan is het belangrijk dat je deze stoel regelmatig onderhoudt. Afhankelijk van de houtsoort die jij voor je schommelstoel kiest, kan je verschillende onderhoudsmiddelen gebruiken. Informeer bij je lokale bouwmarkt welk onderhoudsmiddel bij jouw schommelstoel hoort. Dan kan je de levensduur van je schommelstoel namelijk behoorlijk verlengen.

Goede bouwtekening nodig?

Je schommelstoel maken doe je met een bouwtekening uit het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. Fred is al sinds de jaren tachtig actief als timmerman en doe-het-zelver en is sinds enkele jaren bezig met het samenbrengen van alle bouwtekeningen die hij de afgelopen jaren gemaakt heeft. Tienduizend bouwtekeningen zijn in dit bouwtekeningenpakket te vinden, wat betekent dat jij vrijwel alles kunt maken. Van een schommelstoel maken tot het bouwen van alle meubels voor in je woonkamer, je kan van alles maken met de bouwtekeningen van Fred.

Wil je meer weten over de bouwtekeningen van Fred Schouten en zijn bouwtekeningenpakket?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

 

Schommelstoel

Schommelstoel

Met een goede bouwtekening is een schommelstoel maken makkelijk