Home » Blog » Stoelen » Zelf een houten schommelstoel maken? Lees er hier alles over!

Zelf een houten schommelstoel maken? Lees er hier alles over!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is er fijner dan in de zomer urenlang lekker te kunnen luieren in je zelfgemaakte houten schommelstoel? Of de zonsondergang met je geliefde bekijken terwijl ze op je schoot meeschommelt? Dan kan ik jou meer vertellen over het zelf maken van een houten schommelstoel.

Ben jij namelijk op zoek naar een bouwtekening om je eigen houten schommelstoel te maken? Dan heb ik goed nieuws voor je want ik kan jou van een bouwtekening voorzien waarmee jij je eigen houten schommelstoel kunt maken. De basis voor een houten schommelstoel maken is voor sommige doe-het-zelvers een lastig onderdeel, maar met de houten schommelstoel bouwtekening ontdek jij precies hoe jij dit moet doen. Op de bouwtekening vind je alle informatie die je nodig hebt om je eigen houten schommelstoel te maken.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met het maken van jouw eigen houten schommelstoel? En wil je ook weten hoe jij het hout van je houten schommelstoel nog mooier maakt en kunt onderhouden zodat je de houten schommelstoel gewoon buiten kunt laten staan? Ontdek het hieronder!

Zelf een houten schommelstoel maken

Een houten schommelstoel is middels de houten schommelstoel bouwtekening relatief eenvoudig te maken. De bouwtekening vertelt jou bijvoorbeeld welke afmetingen de verschillende planken moeten hebben en in welke volgorde jij vervolgens alles in elkaar moet zetten. Maar eerst moet je natuurlijk wel ervoor zorgen dat al het hout goed geschuurd is, want anders heb je erg snel lastig van splinters en dat zit natuurlijk niet zo heel erg lekker ;-).

Volg voor het maken van je stoel eerst de volgende stappen

Stappenplan

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Testen
 4. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

De eerste stap kun je onderverdelen in de volgende stappen.

 1. Locatie bepalen
 2. Houtsoort kiezen
 3. Bouwtekening erbij zoeken
 4. Materialen bestellen
Stap 1: Locatie bepalen

Voor je een stoel begint te bouwen wil je echt even de gewenste locatie weten. Komt hij binnen of buiten dit is van belang voor de keuze van je houtsoort. Moet het een grote of een wat kleinere stoel zijn? Waar komt hij buiten of binnen te staan. Dit heb je weer nodig voor de afwerking.

Stap 2: Houtsoort kiezen

De keuze voor een bepaald houtsoort is mede afhankelijk van de locatie waar je deze stoel wilt zetten. Komt hij buiten te staan dan zul je snel kiezen voor hardhout. Hardhout is goed bestand tegen weersinvloeden. Komt hij binnen te staan dan kun je voor vurenhout kiezen. Verder word de keuze van je houtsoort bepaald door wat jij zelf mooi vindt. Wat past het beste bij de rest van je interieur of tuin?

Stap 3: Bouwtekening erbij zoeken

Zoek nu de gewenste bouwtekening erbij. Druk deze gelijk af. Op elke bouwtekening vind je een materialenlijst. Zo weet je precies welke materialen je nodig hebt en hoeveel. Deze kun je gelijk als bestellijst gebruiken.

Stap 4: Materialen bestellen

Aan de hand van de materialenlijst ga je nu je materialen bestellen. De keuze voor een bepaalde winkel is afhankelijk van de kwaliteit en kosten. Je kunt op verschillende manieren aan je hout komen.

 1. Via een houthandel
 2. Bij bouwmarkten
 3. Online

Via een houthandel

Een houthandel heeft over het algemeen een grote variatie van materialen. Meestal richt een houthandel zich meer op de grotere materialen. Maar het kan zeker wel de moeite waard zijn om even na te vragen wat de kosten zijn.

Bij bouwmarkten

Bouwmarkten hebben meestal best een redelijk assortiment van hout. Je kunt je complete materialenlijst daar zeker wel halen. De kosten kunnen echt wel wat tegenvallen. Het is slim om eerst online te kijken wat de prijzen doen.

Online

Via internet heb je een enorme hoeveelheid mogelijkheden. Je kunt heel makkelijk prijzen vergelijken. De kosten kunnen daardoor best een stuk lager uitvallen dan bij een gewone bouwmarkt. Dus zeker even slim om via Google op zoek te gaan.

Stap 2: Bouwen

Wanneer je de materialen eenmaal binnen hebt kun je beginnen met bouwen. Zaag alles op maat volgens de bouwtekening. Volg dan stap voor stap de tekening. Werk op een vlakke vloer. Boor alle schroefgaten zoveel mogelijk voor. Voorboren voorkomt splijten van je hout.

Stap 3: Testen

Wanneer je de stoel met behulp van onze bouwtekeningen hebt gemaakt kun je de stabiliteitstest overslaan. Heb je hem zonder onze bouwtekeningen gemaakt test dan wel alles.

Test je houten schommelstoel door te kijken of de constructie wel stabiel genoeg is en of het zit oppervlak wel lekker zit. Je kunt natuurlijk altijd nog het zit oppervlak prettiger maken door hier verschillende kussentjes op te leggen.

Stap 4: Afwerking

Je kunt je houten schommelstoel nog mooier maken door deze aan het einde, of juist op het begin van het klusproces, te verven. Je kunt het hout een mooi uiterlijk geven door het bijvoorbeeld een vintage uitstraling te geven. Dit kan je doen met verfwashes waar je hier meer over kunt lezen. Dit maakt iedere stoel tot een prachtig kunstobject waar iedereen jaloers op zal zijn!

Wat kan ik nog meer maken behalve een houten schommelstoel?

Je houten schommelstoel is natuurlijk pas af wanneer hier een mooi zelfgemaakt houten tafeltje naast staat of juist nog meer andere lekkere stoelen. Ook een tuinbankje naast je houten schommelstoel is een uitstekend idee. Dit is eenvoudig te maken met de verschillende bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket. Hoe jij aan deze bouwtekening en de vele andere bouwtekeningen kunt komen lees je verderop in dit artikel!

Bouwtekening voor een schommelstoel van hout

Je houten schommelstoel kan pas gemaakt worden wanneer jij de juiste bouwtekening hiervoor gevonden hebt. Ik, Fred Schouten, kan jou daarbij helpen. Ik ben alweer een goede twintig jaar doe-het-zelver en heb al tienduizenden bouwprojecten voltooid. Van kleine bijzettafeltjes tot een compleet huis. Een enorm deel van mijn bouwprojecten is ondergebracht als bouwtekening in mijn bouwtekeningenpakket. Zo ook de constructie van een houten schommelstoel.

Je kunt mijn bouwtekeningen gebruiken om vrijwel alle meubels die jij zou willen maken ook echt te maken. Nadat je de juiste materialen aangeschaft hebt kan je daarom ook meteen aan de slag.

Behalve het maken van een houten schommelstoel kan jij ook nog heel veel andere meubels maken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van verschillende stoelen, een tv-meubel of zelfs een bed van een houtsoort als steigerhout. Het is allemaal mogelijk met de juiste bouwtekeningen.

Klaar om een houten schommelstoel te maken? En dit bouwtekeningenpakket te ontdekken?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

houten schommelstoel zelf maken
houten schommelstoel zelf maken

De mooiste houten schommelstoel maak je zelf

Als je twijfelt over het zelf maken of mogelijk toch liever kopen. Dan is het handig om even de onderstaande voor en nadelen te lezen

Voordelen van kopen

 1. Andere dag in huis
 2. Geen tijd kwijt
 3. Gereedschappen heb je niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Kostenplaatje is wel erg hoog
 2. Geen invloed op de kwaliteit

Waar zou je dan het beste kunnen kopen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede schommelstoel? Voor zowel offline als online winkels geldt dat de lever en garantie voorwaarden heel belangrijk zijn. Daarnaast natuurlijk de beste kwaliteit. Deze combinatie is niet altijd even gemakkelijk te vinden. Toch is deze combinatie wel mogelijk. Je kunt ze beiden hier vinden.

Voordelen van zelf maken

 1. Kwaliteit heb je in eigen hand. Je kunt de beste materialen kiezen.
 2. Veel voldoening
 3. Heel goedkoop
 4. Mogelijkheden zijn eindeloos
 5. Alles kun je uitvoeren met de gereedschappen die je al in huis hebt.

Nadelen van zelf maken

 1. Het maken kost je een beetje van je tijd maar de voordelen zouden voor mij zwaarder wegen.
 2. Daarnaast heb je nog een bouwtekening nodig. (hier hebben we het al uitgebreid over gehad)

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.