Home » Blog » Tafel » Kloostertafel maken met de bouwtekening van Fred!

Kloostertafel maken met de bouwtekening van Fred!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Veel doe-het-zelvers kiezen in het begin vaak voor de bouw van een tafel. Dat kan een tuintafel zijn maar ook een normale eettafel voor in de woonkamer. Ik heb echter nog maar weinig artikelen besteed aan tafels die we wat minder vaak zien, zoals de kloostertafel. Je kunt namelijk zelf een kloostertafel maken, en dat kan iedere doe-het-zelver doen. Kloostertafels zijn al eeuwenlang aanwezig in de vele kloosters die Europa kent en tot een jaar of tien geleden zag je absoluut geen kloostertafel in een woonkamer staan. Echter is de kloostertafel nu bij sommige huizen onderdeel van het vaste interieur geworden, en ik kan ze geen ongelijk geven. Een kloostertafel maken is namelijk iets wat een prachtig nieuw meubel voor je woning oplevert.

Wie een kloostertafel kan maken is ook klaar om verder te gaan met de bouw van andere meubels, en dat zal de informatie uit dit artikel alleen nog maar meer laten blijken. Want ik vertel je meer over een kloostertafel maken en hoe jij dit het best kunt doen. Aan de hand van de bouwtekening waar ik je aan het einde van dit artikel meer over vertel is het mogelijk om je eigen kloostertafel te maken, voor binnen- en buitengebruik. Want wat is er nog leuker dan ook nog een kloostertafel voor in de achtertuin te maken?

Hoe kan je een kloostertafel maken

Als we gaan kijken naar de mogelijkheden van een kloostertafel maken, zijn ze eigenlijk eindeloos. Met de bouwtekening kan je namelijk een kloostertafel van vrijwel iedere grootte maken. Kloostertafel maken om met meer dan tien mensen aan te kunnen eten? Geen probleem. Kloostertafel voor in de hamsterkooi maken bij wijze van spreken? Ook geen probleem. De afmetingen kunnen namelijk naar verhouding worden aangepast waardoor je een kloostertafel van iedere afmeting kunt maken. Zolang je maar niet met de verhoudingen gaat knoeien, kunnen er kloostertafels van verschillende afmetingen gemaakt worden.

Je kunt met verschillende houtsoorten je kloostertafel maken, maar ik kies zelf het liefst voor oud grenen of oud eiken. Houtsoorten als steigerhout, vurenhout, kersenhout en teak zijn houtsoorten waarmee je ook een kloostertafel kunt maken. Het belangrijkste is dat je de kloostertafel goed blijft onderhouden zodat deze zo lang mogelijk meegaan. Voor iedere houtsoort is weer een ander onderhoudsmiddel van toepassing. Dit is dus tevens een manier om geld te besparen, want je zou ook kunnen kiezen voor een houtsoort die niet of nauwelijks onderhoud vergt.

De kloostertafel ook echt maken

Wanneer we beginnen met het maken van de kloostertafel is de bouwtekening cruciaal. Deze helpt je namelijk bij het voorzien van de belangrijkste informatie. Om te beginnen ontdek je in de bouwtekening welke afmetingen de planken behoren te hebben. Zaag de planken zelf of koop ze direct op maat en ga aan de slag met de instructies op de bouwtekening om je eigen kloostertafel te maken. Je leest namelijk precies welke stappen jij moet zetten om een kloostertafel te maken. Dit zorgt ervoor dat je binnen korte tijd een prachtige kloostertafel aan je interieur kunt toevoegen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan

In hoofdlijnen bestaat het stappenplan uit 3 delen:

  • Voorbereidingen
  • Uitvoering
  • Afwerken

Het begint met de voorbereidingen. Goede voorbereidingen zijn het halve werk.

Voorbereidingen

  1. Materialen kopen
  2. Gereedschappen
  3. Materialen zagen
Stap 1: Materialen kopen en zagen

De benodigde materialen kun je vinden op de stuklijst op de bouwtekening. Het is raadzaam om deze vooraf even goed te bekijken en dan kun je in een keer alle materialen bestellen via de bouwmarkt, houthandel of online via Google

Koop slim door er zoveel mogelijk op te letten welke houtafmetingen je kunt combineren. Hiermee kun je best wat geld besparen. Verder is het slim om te vergelijken voor je gaat kopen.

Stap 2: Gereedschappen

Verzamel nu de benodigde gereedschappen.

  • Afkortzaag of handzaag
  • Accuboormachine
  • Beitels
  • Boortjes om schroefgaten voor te kunnen boren
  • Houtlijm
  • Potlood
  • Rolmaat
  • Waterpas
Stap 3: Zagen

Wanneer je de materialen binnen hebt kun je ze op maat zagen aan de hand van de zaaglijst op de tekening. Probeer zo effectief mogelijk te zagen. Zodat je zo min mogelijk materiaal verzaagd wat je weg zou moeten gooien. Weggooien zou ik zelf niet snel doen. Je kunt de afvalstukken mogelijk nog gebruiken voor een ander project. Zelf leg ik het hout altijd op een rek zodat ik het later snel terug kan vinden.

Uitvoering

  1. Tafelblad
  2. Poten
  3. Samenstellen van de tafel
Stap 1: Tafelblad maken

Het tafelblad maak je aan de hand van de tekening. Leg de planken op een vlakke vloer. Schroef daarna met schroeven zoals aangegeven de balkjes vast aan de planken. Meet voor je alles vastschroef eerst het geheel overhoeks zodat je weet of alles haaks is. De overhoekse maat moet gelijk zijn aan elkaar

Stap 2: Poten maken

De poten maak je volgens de tekening. Maak de inkepingen met behulp van een scherpe beitel. Als voorbereiding kun je alvast de gaten zover mogelijk uitboren zodat je met de beitel zo min mogelijk hoeft te doen. Wanneer het gat volgens de gewenste afmetingen is gemaakt kun je met behulp van een vierkant balkje de verbinding van de verschillende poten maken. Op tekening kun je precies zien wat ik bedoel.

Stap 3: Samenstellen van de tafel

Nu je de poten en het tafelblad hebt is het tijd om het geheel samen te stellen. Leg het blad met zijn bovenkant op de vlakke vloer. Plaats de poten er op zijn kop op. Schroef daarna de poten vast aan het blad. Hou gelijk ook rekening met de balk tussen de poten. Deze zorgt er voor dat het geheel stevig blijft zonder dat de poten uit elkaar gedrukt zouden worden.

Afwerking

Nu de tafel klaar is, is het tijd voor de laatste twee stappen dit is afwerking:

  1. Schuren
  2. Schilderen
Stap 1: Schuren

Om te voorkomen dat je last krijgt van splinters in je handen is het slim om de tafel goed te schuren. Zo breek je de scherpe kanten en is de kans dat je een splinter in je hand krijgt wel heel klein geworden. Hoe gladder je de tafel schuurt hoe fijner het is voor jezelf en de anderen die aan je tafel zitten.

Stap 2: Schilderen

Uiteindelijk is het verstandig om je tafel te schilderen of ieder geval van een beschermende laag te voorzien waardoor er geen water of vocht in je tafel kan trekken. Dit is het behoud van je tafel hierdoor gaat hij veel langer mee.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bouwtekening voor de kloostertafels

Of we het nu over de kloostertafel of kasteeltafel hebben, we kunnen de tafel met een bouwtekening maken en daar gaat het om. De belangrijkste informatie omtrent de bouw van je kloostertafel is te vinden op de bouwtekening, wat jou in staat stelt om een prachtige kloostertafel te maken.

De kloostertafel bouwtekening zit in Freds Bouwtekeningenpakket. 10.000 bouwtekeningen waarmee je ontzettend veel verschillende meubels kunt maken, dat is wat je krijgt wanneer je in het bezit komt van Freds Bouwtekeningenpakket.

Het maken van meubels is namelijk met deze bouwtekeningen voor iedere doe-het-zelver een haalbaar doel. Wil jij namelijk ook andere meubels maken? Zoals een bureau, bank, tafel of tv-meubel? Of meer meubels voor in de achtertuin zoals een tuinbank, tuintafel of loungeset? Dan is dit ook mogelijk met de bouwtekeningen uit dit pakket.

Wil je nog meer te weten komen over mijn bouwtekeningenpakket en alles wat er in dit pakket te vinden is?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

kloostertafel maken met kruispoot
kloostertafel maken met kruispoot

Zelf een kloostertafel maken doe je met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis tafel bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.